Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi az infót, valszeg megfogadom.
Sziasztok,
az lenne a kérdésem, hogy miért nem tudok "valós" idejű szimulációt végezni a mikroc-ben? (csak akkor frissül a watch ablak tartama ha az kurzort áthúzom rajta)
Hello!
Mit tudok tenni, ha program hiányolja a pic16f628a.h file-t? Már bemásoltam neki a mappába, hozzá is adtam a projecthez (igaz csak utólag, de ez nem gond remélem). Mégis fordításkor beszól, hogy nincs meg a file. Amikor Leszedtem egy másik ilyen file-t a netről, amost meg amikro fordítani akarom, akkor megnyílik egy új ablak a MikroC-ben és ott néz rám ez a 628a.h file. Lehet hogy nem jót töltöttem le? Tud nekem adni valaki egy oldalt ahol érdemes leszedni? ( (ez lenne az első kisérletem és szeretném azt tudni, hogy működik e egyáltalán az égető). Tök kezdő vagyok, és nem tudom hogy miket is kell a program elején megadnom. PL hogy belső órajelet akarok használni, azt hol, hogyan adom meg? A program elején, vagy az Edit Project -en belül lehet ezt meghatározni? Tudom van a honlapon egy kezdő program leírás, de az szerintem nem ad magyarázatot semmire sem.
Hi!
Mikroc-ben talátam egy programot ds1820-as hőmérőre, és egy megadott hőmérsékletre kellene bekapcsolnom egy relét.A pic16f877-es mikro jól kiírja lcd-re a hőmérsékletet,de a 28 fok elérésekor nem kapcsolja be a relét, ami RB0-n van. A kapcsolást proteusban szimulálom,de a mikroc kódban nem tudom hogy mit kellene módosítani hogy a feltétel jó legyen.Tudna ebben valaki segíteni?
Mondjuk igy nem is kapcsolja be csak egy rovid idore. Talan "if...else" modon kellene a kimenetet vezerelni. A Te programod igy nez ki (a komparalas):
Sziasztok. Nekem az lenne a kérdésem, hogy bírom meg csinálni hogy 0 foknál kiírja a pic (FAGYVESZÉLY). Legyetek szívesek segíteni. Még csak amatőr szinten vagyok a programozással.
És még annyit hogy lehet proggres bar-t csinálni nem találok minta programokat csak basic-ban nekem meg mikroC van és ez tanulom jó ideje és gomb nyomásra kiírjon nekem valamit hogy lehet meg oldani ehez se találok minta programot??!!!!! Segítsetek legyetek szívesek.
Megint én vagyok megtaláltam a nyomógomb kezelését a mikroC-hez de nem jól működik mert mihelyt elér a pic a nyomógomb parancshoz a kijelzőről elmegy a hőmérő és a volt mérő és csak reset után jön vissza de utána megint elmegy hol lehet a hiba vagy rosszul raktam össze a programot. Mellékelem a fájlokat létszíves nézzétek már át nekem. Előre is köszönöm.
Üdv. Facebookon csinálok egy csoportot Mikroc for PIC Hungary néven akinek van facebookja és szeretne csatlakozni kérem szóljon üzenetben. A csoport célja az lenne hogy egymáson segítsünk és megosszuk az érdekes projekteket, legalább egy ember kellene hogy el tudjam indítani. És bocsi az offolásért. Időközben sikerült elindítanom a csoportot itt az elérhetőség : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2013
Sziasztok! nagy bajban vagyok mert rám bíztak egy feladatot és nem tudom hol kezdjek bele. arról lenne szó hogy egy illető azt kérte tőlem hogy
Idézet: „Fényképezőgép kioldására használnám hang hatására. Pl. egy poharat összetörök kalapáccsal, és le akarom fotózni a pohár törését. így, amikor megütöm a poharat, akkor, vagy utána az általam beállított késleltetéssel oldja ki a gépet a távkioldó. Vagy egy léggömböt kipukkantok. Stb. [...] A késleltetés kb. századmásodpercek lehetnek ilyenkor (tized másodpercekig), habár még sosem mértem ki ezt pontosan. A kioldó egyszerű legyen, 1-2 ceruzaelemmel működjön, a késleltetést egy potméterrel lehessen állítani (nem kell kalibrálni és nem kell túl nagy idő intervallum sem) és legyen rajta egy 2,5 vagy 3.5 mm-es jack dugó kimenet, amin keresztül a fényképezőgéphez lehet csatlakoztatni.” valaki meg tudná nekem mutatni hogy hogyan kell csinálni naon kezdő vagyok erre kéne megírni a progit: PIC10F222 A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
Sziasztok!
Írtam egy egyszerű kis programot hogy a pic16F887-es pic-em egy 7 szegmenses kijelzőn elszámoljon 9 ig. Sajnos nem tudok bemenetet beállítani még mindig, a példaprogram nekem nem működik és hiába olvasgatok nem jövök rá hogyan is lehetne jól megcsinálni. Tudnátok segíteni hogy mit kellene módosítanom ezen a kódon hogy ha azt akarom hogy PORTC nulladik bitje ha kap +5v -t akkor indítsa el a számolást addig amíg el nem engedem ? Sokat segítene a tanulásban köszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
Szia,
nem a legelegánsabb, de működik. annyi hogy így mindig elszámol 9-ig.
Sziasztok, valaki nem tud valami forrást c-ben arra hogy a kijelzőn pl. az ADC értéket BAR-graph kijelzéssel is ki tudjam íratni?
Üdv!
Tudna nekem valaki segíteni egy ST7920 GLCD bekötésében? Illetve valami egyszerű tesztprogramot hozzá, mikroC-ben? PIC16F887-el szeretném működtetni. Köszönöm
Üdv!
Szeretnék belekezdeni egy szervó vezérlős projektbe. No eddig nem lenne érdekes. Android alkalmazással szeretném állítani az értékeket. Nézegettem már erre hajazó dolgokat (Pl.: Andoid IOIO bord) de ezek telefon készülék nélkül buták. Mindenképpen önálló működésre képesnek kell lennie. A probléma még az is hogy ilyet sosem csináltam. Nem tiszta hogy mik a kezdő lépések. Ha valaki csinált már ilyet és megosztaná velem tapasztalatait azt nagyon megköszönném.
A librarykat szeretném megnyitni, de a .mcl kiterjesztés miatt nem sikerült eddig. Próbáltam több programmal, de a legjobb eddig a sima notepad volt, de még ott sem jelent meg normálisan.
Ötlet?
Ezek lefordított library -k, a linker tudja kezelni őket.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.
van egy char-om ami txt[20]-ként van megadva, tehát: char txt[20]; Ezt szeretném valahogy egy 18F2550-es EEPROMjába beleerőszakolni. Tudnátok segíteni?, mert teljesen elakadtam, hogy hogyan oldjam meg a dolgot. a char tartalma: "teszt szoveg"
Byte -onként, ahogy az EEPROM library -ban le van írva.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Szia,
Itt van egy program részlet egy régebbi programomból (mikroC-ben), 18F4620-ra, 10MHz-es kvarccal és PLL-el. Itt a timer0-t használtam egy 20ms-os megszakításra, minden 20ms-ban generálódik egy megszakítás, amit magas priorításúra állítottam. Semmilyen változtatást nem végez a portokon, de bármit beállíthatsz a megadott helyeken. Ha egyszerre több megszakítást akarsz használni akkor ugyanúgy teszel még if-eket mint a timer0 esetén.
Köszönöm. Nem vagyok képben teljesen a megszakításokat illetően.
Van egy 8 Mhz-s kvarcom amivel hajtom a pic18f4520-at. Tehát ezt a kvarcot rá kell kötnöm valamelyik interrupt lábára a picnek?
Ez itt megint OFF, mert a kedves moderátor ezt is áthelyezi majd valahova, hogy aztán még véletlenül se lehessen megkapni a választ a kérdésre!!!
Az adott kvarcnak semmi köze a megszakításhoz, én csak azért említettem meg, hogy tisztában legyél a timer beállításokkal ha komolyabban utána akartál volna számolni... A megszakításokkal csak annyi a dolgod, hogy be kell kapcsolni őket a használni kívánt perifériánál (a példámban a 15 és 17. sorok) de mindezekhez a globális megszakítást is engedélyezni kell, különben nem fog megszakítás generálódni. Természetesen nem muszáj alacsony és magas priorításokat is használni, elég csak egyiket is, de így a biztosabb. Persze ez függ a perifériától is, mert azért mindegyik rá van kötve valamelyikre hardveresen így csak úgy tudod használni (nézd meg részletesen az adatlap Interrupts fejezetét). Miután megfelelően beállítottad az adott perifériát es engedélyezted a megszakítást nincs is más dolgod mint kezelni őket. Ehhez van a két függvény (interrupt és interrupt_low), ezeknek ez a neve, így kell használni őket, amit ezekbe írsz azokat fogja elvégezni mikor megtörténik a megszakítás. Ahhoz, hogy tudd éppen melyik periféria okozta a megszakítást meg kell vizsgálni őket, erre való a 30. sor. Itt kell figyelni az xxxIF (interrupt flag)-eket, ha ez "1" akkor megszakítás történt, viszont nem árt figyelni azt is, hogy éppenséggel be is van kapcsolva egyáltalán az adott periféria, ezért kell figyelni az Interrupt Enable flag-et is (xxxIE), ha a kettő együtt igaz akkor generálódott egy olyan megszakítás amire neked sükséged van és csak ekkor kell elvégezni azokat amik benne vannak. Ha több megszakítást akarsz figyelni akkor több if-et teszel az interrupt függvényekbe. Mindegyik megszakítás kezelésénél törölni kell a flag-et (32. sor), mert ha nem akkor amint lekezeli ismét belefut, mivel a flag még mindig "1", emellett ajánlott ez idő alatt letiltani is az adott megszakítást (33. sor), majd a végén megint engedélyezni (39. sor), a többi az periféria függő, a kettő között azt csinálsz amit akarsz, csak nagyon gyorsan és kevés műveletet, különben "lefagy" a program, mert lehet hogy több időbe telik lekezelni mint amilyen gyakran generálódik, ezér fontos elkerülni a várakozó ciklusokat a megszakításokban. Röviden ennyi lett volna.
Kedves fórumtársak! Most kezdtem el foglalkozni GLCD kijelzőkkel, mikroC környezetben. A bajom, hogy nem tudom a kiirt szöveg fontját állítani. Gondolom hozzá kellene adni a projekthez valami *.h kiterjesztésű fájlt(szerintem), amit a fő rutinba meghívni"#INCLUDE paranccsal. Nem így van? Legyetek kedvesek mondjátok már el elméletben hogyan kellene csinálni. Köszönöm szépen. Csak az alap font típus van.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
hogy lehet egy picket vagy is ezt:http://www.hestore.hu/prod_10029882.html
és ezt a shiftregiszeter http://www.hestore.hu/prod_10030777.html ugy mond összekötni led kockának a sorválasztojához ötlet kéne hogy programozzam be öket mert még sötét a dolog valaki tud segíteni? A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
Sziasztok! Ma frissítettem a 6.4-re. Nincs ehhez a programhoz magyar nyelvi csomag? Megértem az angolt is, de ha magyar lenne a program, az sokkal jobb lenne.
Sziasztok.
mikroC-vel kezdtem el ismerkedni a pic-ek világában. Eddig minden jól is ment de egy idő után már nem működött az ami eddig igen. "specifier needed" és "identifier redefined" hibákat kapok sorra trisb és char i és sound init soroknál. Eddig ment minden tökéletesen most valahogy nem akar. Valaki tud rá megoldást ?
Valakinek volna ötlete, hogy miért nem lehet bitenként írni az alábbi a regiszterbe? SSPSTAT7_bit így már nem fogadja el, csak egyben a 8 bites regisztert. Ennek csak a felső 2 bitje írható.
Undeclared identifier 'SSPSTAT7_bit' in expression hibát ír ki.
Szerintem rettentő bug-os! Én a 6.6.2-est használom, és a következő problémák fordultak elő: valamiért újraindul a program amikor a pic-en fut. Volt, hogy úgy csinált, mintha lefordította volna a programot, de egy régebbi változtatott fordított le. Volt olyan prg, amit lefordított, de a pic-be már nem lehetett beégetni. A 4 soros LCD vezérlő egyik sora eltolva jelenik meg, kézzel kellett kiigazítani. Szóval mindenre fel kell készülni, ha ezt a programot akarod használni.
Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni, mostanában kezdem beleásni magam a programozás világába és elkezdtem írni egy egyszerű kis indexvezérlő programot mikroC-ben de az a bajom, hogy bármit csinálok nem tudom megcímezni a lábakat mivel aláhúzza pirossal és hibát ír viszont egy videó sorozatban pont így címezik meg a lábakat és ott működik.
mikroC 6-os verzióját használom.
Ez a pic egy 12F683-as pic ahol GP portok vannak. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |