Fórum témák
» Több friss téma |
Akár, de lehet FET is. Egyébként nem biztos, hogy éppen LED kockával kellene kezdened, elkerülendőek a nagy csalódások...
Rég megcsináltam a 5x5x5 kockát csak vezérlés kellene neki.
Bázis ellenállás kb mennyi ?? ha kell. És milyen tranziztor használható ide??
Google képkeresőbe ezt írd be: led cube schematic. Itt találni fogsz nem kevés meghajtási módot, válassz egyet.
Bázis ellenállás 1K, BC327, BC337
Itt is van pár használható megoldás: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016
Nem is értem a problámádat...
Az A20, A21, A22, A23 címekre egyesével engedélyezhető 3 állapotú meghajtót tegyél a PIC (74HC125) és a M86k (74HC126) felől is. Lesz 4 vezérlő jeled, amivel eldöltheted, hogy melyik címbitet vezérelje a M68K és melyiket a PIC. Pl. - 16 db 1Mbyte: Mindegyik vezérlőjel a PIC -től és a PIC "lapoz" a 16 lap közül. - 8 bd 2Mbyte: A legaló (A20) az M68K -é, a többi a PIC -től és a PIC "lapoz" a 8 lap közül. - 4 bd 4Mbyte: Az A20 és az A21 az M68K -é, a többi a PIC -től és a PIC "lapoz" a 4 lap közül. stb... - Feltöltés: Minden címbit a PIC -től. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2016
A problémám a megfelelő leválasztás, hogy a 68K és a PIC ne vesszen össze a memória használatán.
Mi a különbség a 2 IC közt? 74HC125 vs. 74HC126, nem látom az adatlapján, hogy különböznek.. 3.3v-os lenne a rendszer, ahhoz is jó lesz ez az IC, mert ez ha jól látom 5v-os, és a full sebessége, csak 5v-on fog működni.. Azon gondolkodom, ha a diodás megoldásom jó, akkor lehet az kevesebb helyet foglalna mint a 2 IC nem? Ráadásul + 2x4láb kell az engedélyezéshez. Megfontolandó..., habár elvileg lesz bőven láb, a kérdés az, hogy lesz e hely még azokat is bekötni, mert ügye ott vannak a szintillesztő IC-ék is. Minimum 2x16bit. Húha...
Szia! A 125-ösnek negált, a 126-osnak ponált engedélyező bemenetei vannak.
Szia!
A meg kell oldani, hogy a 68K ne legyen aktív, amíg a memóriával foglalkozik a PIC. Azért, mert az adatbuszt nem használhatja a 68K. Meg kell keresni az engedélyező lábát (CE ?) vagy RESET láb és ezután alkalmatható egy egyszerű HC244-es IC. Bár ez a rajz nem alkalmazható közvetlen, mert a CE vagy logikailag magas, vagy alacsony, ennek megfelelően kell módosítani de a lényeg látható!! üdv. Foxi A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
Idézet: „A problémám a megfelelő leválasztás, hogy a 68K és a PIC ne vesszen össze a memória használatán.” Nem fog, hiszen mindig csak egyikük hajtja meg a memória címvonalait. Idézet: „Mi a különbség a 2 IC közt? 74HC125 vs. 74HC126, nem látom az adatlapján, hogy különböznek.” Ahogy már megválaszolták: A 125-ösnek negált, a 126-osnak ponált engedélyező bemenetei vannak. Kösd össze az azonos címbithez tartozó 74HC125 és 74HC126 engedélyező lábát és máris csak 4 vezérlő jel marad. Idézet: „3.3v-os lenne a rendszer, ahhoz is jó lesz ez az IC, mert ez ha jól látom 5v-os, és a full sebessége, csak 5v-on fog működni.. ” Kapható 74LV125/1026, 74LVC125/126 stb... Idézet: „Azon gondolkodom, ha a diodás megoldásom jó, akkor lehet az kevesebb helyet foglalna mint a 2 IC nem?” A diódás megoldás nagyon lassú, sokkal lassabb, mint a 74xx125/ 74xx126. (Alapfokú TTL / CMOS ismeretek begyűjtése............)
Esetleg érdemes elgondolkodni analóg kapcsolón is: pl.: TS3A24157. Ez "Break-Before-Make" típusú tehát nem zárja rövidre a címbuszokat.
Nagyon kiélezted a kérdést arra, hogy a processzor mag mibe kerül, és elbagatelizáltad az összes többi kérdést. A fejlesztési logisztikát, a fejlesztési ergonómiát, a support minőségét, a piaci reputációt, a bizalmi irányelveket (üzleti egészséget), szóval nem kevés dolgot. Pld néz meg itt a 6. oldalt, ha a versenytársak összes teljesítményére vagy kíváncsi. Természetesen vannak versenytársak, és tartanak is valamilyen pozíciót, de a rank 1 jelenleg nem az övék.
Ez sajnos nem jó megoldás, mert 68K-hoz nem férek hozzá, illetve a gyári kapcsolás módosítása nélkül kell megoldjam, így lesz használható minden Sega gépen a készülőben lévő projekt.
Hp41C: Ez a diódás kapcsolás mindig Sega indulása előtt áll majd be (legalább is remélem), tehát mikor bekapcsolom, a gépet akkor a PIC egy pillanat alatt beállítja a vezérlő lábait, majd 68K a kicsit lassabb indulása miatt már elvileg nem érzékel majd semmi extra dolgot, de ha érzékelne is, a dióda mindenképp gátolja majd. Ha meg még is lenne gond, akkor elvileg lehetőségem van 68K-t reset-ben tartani ameddig a váltás megtörténik. Egyelőre ezek még nincsenek tesztelve, de a kazetta kivezetésén van egy reset láb, meg kell nézzem majd, hogy ez kivitelezhető e.. Ha igen akkor szerintem marad a dióda, mert nem kell + 8vezérlő láb, ha nem akkor kipróbálom ezt a 74HC125 + 74HC126-os párost. ktamas66: megnézegetem ezt az IC-ét. Köszi..
Ezért hobbi a hobbi elektronika. Nem nézhetek és vizsgálhatok meg minden szempontot, mert többségük nem érdekel és nem érdekes, hisz hobbi. Jelenleg az számít, hogy a hobbi mennyi pénzbe kerül, mert ha már sokba akkor az már legyen inkább munka és térüljön meg a befektetés. Persze ez is szubjektív, de sajnos most jelen esetben olyan eszköz fejlesztésében vagyok benne ami a kutyának sem kell, csak a magam még esetleg még pár örültet fog érdekelni.. Szóval számít, hogy az a mikrovezérlő olcsó és a legjobb legyen a kategóriájában és főként arra amit akarok. Amúgy ettől független márka hű maradok, mert a PIC mikrokontrollereknél szerintem nincs jobb, legalább is sokkal könnyebb kezelni mint bármi mást és sokkal több siker élményt is biztosít mint a vetélytársak. Bár ez is nagyon szubjektív. Most ami inkább megfogott az ARM-ben, ebből is most ügye a STM32F103ZE-t nyaggatom, (a kisebb változata STM32F103VCT6 lesz majd nekem jó árban is, ha nem találok megfelelő PIC-et) hogy tényleg pár sor az USB és pár sor volt a NOR Flash beállítása és már is lehet beküldeni neki az adatot. Ha ugyan ezt el lehetne érni PIC-el már boldog lennék, de nem találtam még eddig hozzá megfelelőt, sajnos.
Ami linkeket mellékeltél, ott 1650 huf a fogyasztói ár, és azok a cuccok 48 lábasak. A teljesítmény paraméterei semmiben sem jobbak egy 32mx-éhez képest, sőt, gyengébbek, és azon az áron a 32mx-et is megkapod chipcadéknél. Szerintem a szoftveres ellátottsága is stabilabb a pic-eknek. De ha már hobbi elektronika, miért tq tokos? A foratpaneles pdip-ek vannak hobbira kitalálva. Nem értem a választást. Sem azt, hogy milyen 5-600 huf-os magokat említettél előzőleg. Amiket linkeltél, azok nem azok.
Nem kell mindkét oldalra leválasztás, elég csak az M68000 felől jövő címvonalakat kapuzni, hiszen a PIC kimenetei egyenként tilthatók a TRIS regiszterrel. Így elég egyetlen 74HC125 meghajtó, vagy pl. egy 74HC4066 analóg kapcsoló. A ROM feltöltésénél is figyelni kell arra, hogy az M68000 felől ne legyen buszaktivitás, így a többi címbitet is le kell választanod vagy külön IC-kkel, vagy a /Reset jellel. A diódákat viszont felejtsd el! Az M68000 biztosan bele fog úgy kavarni a feltöltésbe, de a szegmenskiválasztásba is.
Nem tudom, te hol nézed az árakat, de én nem itthon. 18dodo 10db most itt: Bővebben: Link. Hogy miért is LQFP? Mert annak van elegendő lába, de ettől ez még, hobbi. A szoftveres ellátottságban tutira igazad van.. Bár IAR sem rossz, jól debugolható és elég kézen fekvő..
Zsora: adatfeltöltésnél nincs a kártya a gépbe így nincs 68K. A diodába miért tud bele kötni a 68K, ha nem használja akkor lehúzza a lábat nullára, ha meg használja akkor felhúzza egybe, és átenged dióda.. Igen PIC oldalit talán meg lehet spórolni mert egyszerűen bemenetre állítom azt a lábát amit használ 68K. Megnézem azt az analóg kapcsoló IC-t. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
Idézet: „A diodába miért tud bele kötni a 68K, ha nem használja akkor lehúzza a lábat nullára, ha meg használja akkor felhúzza egybe, és átenged dióda.. ” Az 1-0 kombinációnak (nyitó irányba) nem fog örülni sem a dióda, sem az M68K. Ha meg korlátozó ellenállást teszel, az meg eltolja a logikai szintet.
A korlátozó ellenállást kivettem már.
A lenti rajzon látható, hogy miképpen gondolnám használni.. Nyilván Schottky diódával gondolnám megoldani, de persze tudom, hogy lassabb lesz mint egy analóg kapcsoló IC, de úgy gondolom ez is egy működő megoldás lehet.. A felső lenne a 68K-tól érkező jel, most nulla szinten van, tehát nem használja.. Az alsó a PIC ott logikai 1 van mert pl.: kiválasztottunk egy lapot a memória területen.. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
Hello! Akkor inkább már busz kapcsolót.
Biztos vagy abban hogy az MC68000 nem használja a felső címtartományt másra is? (I/O terület, egyéb perifériák) Lehet hogy működik, de nem egy biztos megoldás.
Biztos, A0-tól A22-ig összesen 23cím bitje van, ezek fixek, ezeket csak a címzéshez használja..
Ha egy adat csak 1MB vagy is 8Mbit, akkor csak ahhoz az adathoz tatozó 19cimbitet használja, a többit nullára állítja. Ezért gondoltam arra, hogy lehetne lapoztatni a memória nem használt területeit. A lényeg, hogy egészséges módon legyen leválasztva a nem használt címbitek, hogy PIC-el tudjam őket állítani ezzel beállítva a lapozást. Nem akarom túl bonyolítani a dolgot, ezért minél kevesebb alkatrésszel oldanám meg. Így is marha sűrű lesz a dolog, mert max 2 rétegben tudom megtervezni és 68K 5v, memória és PIC már 3v lesz, tehát szintillesztővel is kell számolnom.. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
A TTL családból a 74157 tud olyat, hogy van 2x4 bemenete, és egy lábbal ki tudod választani, hogy melyik 4-et küldje a 4 kimenetre (Quad 2-Line to 1-Line Data Selectors/Multiplexers).
Szia
az 1 MB-s blokkméret fix nálad? mert akkor csak annyit kell tegyél, hogy az alsó 10 bitet a M68k-val címzed, a többit a PIC-kel Ehhez semmi nem kell. Vagy félreértettem az elképzelésedet? A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
Ezeket az IC-éket még nem ismerem, de majd kérek telefonos segítséget, meg a proteuszba megnézem, hogy működik..
Szerk: 74157, sajnos nem lesz, jó.. 1-esével kell tudjam kezelni a címbiteket. gyoran: nem fix, elég rugalmas lesz révén, hogy 64-128Mbit-es Flash-t akarok használni. (8-16MB) A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
Ne vezessétek félre....
gyoran: 1MB címzéséhez 20 bit kell. benjami: A TTL áramköröknek akkora bemeneti árama van, amit a mai (sőt még az M68000) sem tud biztostani. A 74157 egy bemenetének árama alacsony szinten (a meghajtójának kell elvezetni a föld felé) 1.6 mA, az LS változaté pedig 0.8 mA. Egy PIC32MX egy lába még bírná (max. 25mA), de a föld felé folyó áram maximuma 200mA. Ezért ajánlottam a 74HC, 74HCT, 74LVC, 74LVX, 74VHC, 74VHCT családot. Idézet: Mármint 19.„gyoran: 1MB címzéséhez 20 bit kell.” A0-A18-ig 8Mbit, 1MB. (WORD (16bit) módban), 8bit-ben valóban 20cím bit kell. Nézegetem az általad javasolt IC-éket, 74HC125, 74HC126-ot, de egyelőre nem értem a működésüket. Proteuszban tudnál összedobni egy képet, hogy tudom ezt alkalmazni? A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
Huppsz
Igen,igazad van, valahogy elírtam , jó hogy figyeltél. de a lényeg az, hogy ha csak lapozgatni kell az 1MB-os blokkokat, akkor szerintem nem kell hozzá semmi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |