Fórum témák
» Több friss téma |
Hello mindenkinek!!
Keresek egy olyan kapcsolási rajzot ami megvalósítaná nekem azt hogy frekvenciából csináljon feszültséget!! Tud erre valaki kapcs.rajzot?? Vagy egyáltalán lehetséges ennek a megvalósítása?? válaszokat előre is köszönöm
A frekvenciával egy monostabil multivibrátort birizgálsz, a monostabil kimenetét pedig szűröd, hogy csak egyenáramú komponens legyen.
és mekkora frekvenciát bír el maximum a multivibrátor??
mivel szűrjem meg a kimenetét?? Milyen módszerrel a legaktuálisabb??
Ha leírod, hogy mihez kell, lehet hogy konkrét kapcsolást is tudunk küldeni, de így elég nehéz segíteni...
kérdezem tőled hogy ha van egy parabola antennám és azzal összeszedek jeleket akkor azt át tudom alakítani egyenárammá???
Lehet hogy hülyeséget mondtam!!!bocsi érte
Megint az a kérdés, hogy milyen jeleket? Műholdjelből (950MHz-2,15GHz) nemnagyon fogsz otthoni körülmények között használhatót alkotni. Meg műholdról egyébként is jön egy csomó jel egyidőben különféle frekvenciákon, abból használható jel szűrés nélkül nincs. Szűréshez meg egy tuner kellene.
Írd le kompletten, hogy mihez kellene ez a cucc.
a lényeg az hogy elektromos áramot tudjak kivenni a műholdas jelekből!!milyen jelekből lehet előállítani egyenáramot??
innentől kezdve rátok vagyok hagyatkozva!!pontosabban rá mert látom hogy te érted ezt a témát!! Ez az én részemről csak egy ötlet volt!!ezek szerint lehet valamit kezdeni az ötletemmel!!és ebben kérnék segítséget
például jelgenerátorként nem lehetne felhasználni a műholdas jeleket??a széles frekvenciasáv miatt??ez megint csak egy elképzelés!!
egyépként ha már egyenáramot ki lehetne nyerni a jelből akkor akár akkuk töltésére is szolgálhatna!!! Persze először nem egy 44Ah-ás akkumulátorra gondoltam!! először kísérletezni kellene az egésszel!!!
Elektromos jel kivételére a műholdvevőből szerintem legjobb módszer, ha lekened a lavór belsejét valami tükröző anyaggal ,utána a fokuszpontba valami hőmérséklet /áram átalakítót teszel /esetleg nagyító után /pl:tűzhelyek biztonsági szelepe. (a fej működtetéséhez áram kell, ami több mint az a pár mili/mikro volt amit kiad az egész szerkezet.
Műholdas jelből használható energiamennyiséget nem lehet kinyerni. A műholdvétel eleve úgy kezdődik, hogy a fejben található egy erősítő. Tehát ahhoz, hogy az antennából jel jőjjön ki, energiát kell bevezetni, nemis keveset, úgy 0,5W nagyságrendileg egy fej fogyasztása). Egy műholdon 100W körüli erősítők szoktak lenni, és azzal terítik pl. Európára a jelet. A fedett terület legyen mondjuk 3000km átmérőjű, az antenna mondjuk 1m. Akkor hozzád eljut úgy nagyjából 10pW (pikowatt) teljesítmény.
Esetleg középhullámról még némi energiát lehet csapolni többtíz méter kifeszített dróttal, de az is csak egy nagyimpedanciás fülhallgatóban tud hangot megszólaltatni, attól többet nem. Több energiát kapsz, ha veszel a piacon egy napelemes számológépet, és kiépíted belőle a napelemet vagy építesz egy kis szélkereket, esetleg mini vízturbina az esőcsatornába.
Üdvözlök mindenkit!
A következőkbenn szeretném a segítségeteket kérni. Egy régi ddiesel mercedesbe szeretnék egy fordulatszámmérőt beépíteni. Tudtam szerezni egy benzines fordulatszámmérőt,ami a benzines autóknál a gyujtótrafó rákötésénél már müködne is.De sajnos dieselnél ilyen nincs. Akövetkező képpen jártam el a generátort szétszedtem és mivel ez 3 fázisú generátor az állórész tekercs 3. :wave: vezetékei közűl az egyikről vettem le a jelet mindjárt az egyenirányító diódák elött.Ezt vezettem ki,és csatlakoztattam rá egy 100ohm-os ellenálláson keresztűl a fordulatszámmérő bemenetére,és müködik. Sajnos kb 900-as alapjárati fordulatnál a műszer kb 2800-as fordulatot mutat,és a műszeren található hitelesítő potival sem tudom sokkal lejebb állítani. Nem tudom pontosan,hogy a generátorrol ilyenkor milyen jel jön le szinusz?négyszög?vagy valami hasonló?Valami olyan kapcsolás kellene,amivel ennek a jelnek a frekvenciáját tudnám állítani.Pl.megfelezni akkor elvileg a műszer 1400-at mutatna,de az még mindig kevés.Akkor negyedelni és akkor 700 körűl lenne.Ez már jó és a potival tudnám állítani. Tehát ilyen frekvencia,vagy impulzus negyedelőre lenne szükségem 12-14,4V feszültség mellett.Remélem tudtok nekem segíteni,nekem már több ötletem nincs.
Fogsz egy CD4013-as ic-t, ami egy CMOS dual D flip-flop, ami az akkufeszültséget is elviseli. Ennek az összes Reset és Set lábát Vss-re kötöd. A CLOCK 1 lábára bevezeted a generátorból a jelet egy 1k ellenálláson keresztül. A DATA1 és a Q1 felülhúzott (2-es) lábakat összekötöd. A Q1 lábat és a CLOCK2 lábat összekötöd. A DATA2 és a Q2 felülhúzott (12-es) lábakat összekötöd. A negyedelt jelet vagy a Q2 vagy a Q2 felülhúzott lábról viheted a műszerbe.
IC adatlapja itt: Link
Tisztelt potyo!
Nagyon köszönöm a segítséget!Nagyon örülök,hogy az álltalad küldött megoldásnak még külön táp sem kell.Kép: Hivatkozás Kérlek nézd meg,hogy pontosan így gondolod Köszönettel Sata
Hali!
Még azt szeretném megkérdezni,hogy ez az IC mindig a beérkező frekveniának az 1/4-ét engedi ki?Mert gázadásnál a generátor forgása növekszik,így a frekvencia is.
Úgynézem, jó lesz. Mindig a negyedét engedi át.
Szia!!
Köszönöm szépen a segítségedet akkor elkezdem épitemi!!! üdv További szép napot
Hali!
Azt szeretném még megkérdezni,hogy ez a IC kibír 15,8V-ot.Mert ma megmértrem a generátorrol levett jel nagyságát és ennyi.Illetve ha mondjuk még kell egy kis osztás Pl nem 1/4-ed,hanem 1/5 azt még meglehet valósítani ezzel az IC-vel? Üdv:Sata
Üdv!
Ma megépítettem a kapcsolást,és nem müködik.Agenerátorról érkező impulzus úgy halad rajta keresztűl,mintha ott sem lenne.Nem tudom mi lehet a hiba,már vagy 20Xnéztem át a bekötést,és minden az álltalad leírt módon van.Nem kell még valami tápfeszültséget kötni az IC lábaira(12V+/-)?A kimenő jelet a Q2(13láb)-ról vettem le. Kérlek nézd meg mégegyszer a rajzot,ez nekem nagyon fontos lenne. Sata
Bocs, hogy belekotty... Természetesen táp is kell az IC- nek, 7-es lábra testet, 14-esre pozitívot kell kötni.
Amit linkeltem gyártót, az 15V-ot visel el tápként. Mivel 15V már bőven túltöltés, ezért az autóban nem lehet ekkora feszültség. A generátor fázistekercséről lejöhet valamivel magasabb feszültség, de azért van ott az 1k ellenállás, és az ic bemenetén a védődióda, hogy az ne okozzon gondot.
Más arányú osztás nem megvalósítható ezzel az ic-vel, csak 1:2 és 1:4 arányú. Azt meg azt hittem, hogy logikus, hogy tápot és testet is kell adni az ic-nek, hiszen a műszernek is kell...
Ma rákapcsoltam a pozitív 12V-ot.Sajnon most azt csinálja a fordulatszámmérő,hogy kb.1000-2800 között ugrál ide-oda,és nem áll fikszen 700-on alapjáratnál.
Gondoltam,hogy nem fog ilyen egyszerűen megoldódni a problémám.
Belekotyognák én is... Sokan (köztük jómagam is) elfelejtik a zavarszűrést ,márpedig az fontos dolog. Legalább egy 100nF kerámia,vagy multilayer kondit kellene az ic táplábaira forrasztani.
Hali!!!
Köszike!!! Nyugodtan "belekotyokhat" bárki mert minden ötletet szivesen elolvasok!!!! :wave: Üdv Sata
Kotyogjunk még, hátha jó lesz... A bemeneti szinuszjelet esetleg érdemes lenne négyszögesíteni. Erre alkalmas például a CD4093-as IC, mivel a bemenetei Schmidt-triggeresek. Ezt inverterként gondoltam bekötni a generátor és a negyedelő IC közé a következőképpen: 4093 közösített 1-2-es lábaira a generátor felől érkezne a jel (ellenálláson keresztül), 3-as lábról tovább a szintén közösített 12-13-as lábra. Végül a 11-es láb lenne a kimenet, innen menne a jel tovább a 4013 IC-be. Természetesen a 4093-nak szintén kell táp is, ez ugyanúgy a 7-14-es láb. Így gyakorlatilag az IC 2 NAND kapujából nyert inverterekkel szép négyszögjelet nyerhetsz a generátor tekercséből érkező szinuszos feszültségből. Esetleg a felhasználatlanul maradó 2 NAND kapu bemeneteit le lehetne testelni, hogy ne lebegjenek, de ez a működés szempontjából nem elengedhetetlen.
Köszönöm a hozzászólásokat!
Ma azzal próbálkoztam,hogy feltúrtam az összes autóvillamossági könyveimet.Találtam egy blokkvázlatot a fordulatszámmérőkről.A műszer végűl is egy átalakító és egy átlagérték mérő kapcsolást tartalmaz végén egy 1...10mA ampermérőt ami a négyszögjel átlagértékét mutatja.Gondoltam á egy ampermérő,akkor teszek rá párhuzamosan egy ellenállást,mintha kapcsolnék egy méréshatárt a műszeren.Kb 20ohmos ellenállás tudta a műszert levinni 700 körüli fordulatra amit már a műszeren találálható hitelesítő potival szépen tudtam állítgatni. Végre sikerült!!!Illetve majdnem.Most az történik amint elkezdem növelni a motor fordulatát a műszer elindul kb 3000-ig és tovább nem megy,pedig kb 5200-ig mennie kellene...... :gun:
Hello!
Nekem egy olyan frekvencia-feszültség átalakítóra lenne szükségem ami 1-2MHz-es tartományban dolgozik, és a kimenetén 10V van max kivezérlénél.
azt elfelejtettem hogy gyors legyen
|
Bejelentkezés
Hirdetés |