Fórum témák
» Több friss téma |
Miért húzós?
Bővebben: Link
Nincs. Már én is néztem. azért küldtem a linket.
Tudni valok??
felhúzó ellenállás kell? MCLR lábra? 18mhz kristályról menne vagy belső van???
Alapból tud 16MHz-t, de 32-re felheccelhető a PLL-el. Mivel 18MHz-s kristályt írtál, szerintem a belső 16MHZ elég lessz.
Kikapcsolható, illetve bemenetnek állítható az MCLR , de van belső felhúzója is.
Szerintem ez lesz a befútó csak betudjak szerezni egy ilyet a cég házhoz szállít??
Széllessége egyezik a pic16f877 nek a szélleségével?
Igaz.
Kevertem egy másik típussal, ami ugyan tudta a 16MHz-t, de csak a 8MHz-t szorozta.
Most hirtelen nem tudom, de 22 vagy 28 db.
Megnéztem.
28db 10 bites A/D 1db 5 bites D/A 2db komparátor 2db CCP 3db ECCP 3db 8 bites timer 4db 16 bites timer 2db SPI 2db I2C 2db UART tápfesz 1,8-5,5V
Ez egy kiváló PIC.
16MHz-es kristályt akassz rá, 4xPLL 64MHz-re pöccinthető és van bőven memóriája. A shiftelést hajthatod, SPI-vel is, úgy gyorsabb lesz..
Kezdetek meg győzni
SPI vel????? Akkor nem kell felhúzó ellenállás ugye MCLR re??? "16MHz-es kristályt akassz rá" nem annyi a belső kristálya??
Ha ragaszkodsz hozzá, ártani nem árt a felhúzó ellenállás, de mint már írtam, megoldható másképp.
Belső kristály nincs, csak RC oszcillátor. Az tud 16MHz-t. Illetve PLL-el még többet. Kristály csak akkor kell, ha fontos a nagypontosságú órajel.
Igen.
Lényegesen könnyebb konfigolni, mint egy kristályt. Ha szükséges, futó program közben is változtatható a frekvencia. Én speciel eddig kizárólag órához használtam kristályt.
Meg vagy áldva ezzel az MCLR-el.
Azt hagyd békén, 10K-s ellenállás húzd fel 5v-ra és hagy békén, rá érsz még azzal kínlódni. 16MHz-es kristály akkor kell, ha pontos óra jelet akarsz használni, ahogyan sonajkniz is említette, de én azt javaslom, hogy használd és kezd el szokni a dolgot. Későbbiekben nagyon hasznos lesz, főként az időkritikus feladatokhoz.
A ROM-ban tárolt változókat futási időben nem lehet megváltoztatni, azok állandó változók maradnak, csak olvasni tudod őket. A 'const' előtaggal tudod a változót a ROM-ba tenni. Pl.
Szóval ha zenére változó fényjátékot akarsz, akkor lehet kevés lesz a 368 byte, főleg ha C-ben írod a programot. Érdemes lehet elgondolkodni a több dimenziós tömbök használatáról is egy ilyen LED kocka projektnél, hogy átláthatóbb legyen a kód. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2016
Jut eszembe, korábban írtad hogy használnál 74HC595-ös shift regisztereket, így nem értem miért van szükség 40 lábú PIC-re. Tudtommal 3 lábbal is lehet vezérelni lényegében akárhány LED-et.
Például ilyen modulokkal egy 8 lábú PIC is elég lehet. De egy hasonló állandó áramú LED meghajtón is el lehet gondolkozni. Ez ráadásul 16 csatornás és a LED-ek fényerejét is lehet vele változtatni. Ebay-en 300Ft. Nem használtam még egyiket sem, csak ötleteket adok. Mondjuk elsőnek egy kapcsolási rajzot nem ártana összedobnod, hogy lássuk jó-e az irány. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2016
Így meglehetősen keveset.
Nézd meg a Disassambly ablakban, mire fordul.
Inkább programozz le egy "virtuális gépet", ami a frissítést végzi. A programja legyen mondjuk 4 byte hosszú utasítások sorozata a ROM memóriában. <utasításkód><PORTAadat><PORTBadat><ido> A soron következő utasítás PORTAadat -át kiírja a PORTA -ra, PORTBadat -át kiírja a PORTB -re és vár ido -t. Ezután megvizsgálja, hogy mit ír elő az utasításkód és e szerint megy a következő utasításra (csak egyet lép előre vagy ugrik, stb....) ((A lehetőséget körre már csak a "virtuális gép" programjától függ.)) Ekkor 1 animációs lépés csak 4 byte lesz (szemben a fenti min. 6 szóval / 12 byte -tal). Szerencsére a 16F877, 16F887, 18F2620, 18F26K22 tudja olvasni a program memóriáját.
Egy PIC16F690-nel szeretném megvalósítani a szinkron soros kommunikációt egy MAX7219 között.
Honnan tudja a MAX,hogy a PIC 4 MHz-cel akar kommunikálni,vagy az nem fontos? Adat küldésnél a CS állapotát nem kell meghatározni?
Idézet: „Honnan tudja a MAX,hogy a PIC 4 MHz-cel akar kommunikálni,vagy az nem fontos?” Az órajelből "tudja" (azt mindig a master küldi). A szinkronizáló órajel miatt a slave eszközöket nem érdekli a frekvencia, csupán annyiban, hogy bírják-e a tempót, vagy sem... (A MAX7219 10 MHz-ig bírja, ne félj!)
Köszi,de azért félek,mert nem kommunikál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |