Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   779 / 1210
(#) ktamas66 válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Csak arra figyelj, hogy amikor a 68k nagyimpedanciás kimeneten van (vagy nincs is bedugva), akkor is stabil 0 szint legyen.
(#) sonajkniz válasza Elektro.on hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Többször visszanéztem a hozzászólásaimat, de sehol nem találom, hogy azt írtam volna, "nem kell az adatlapot használni".
Csupán annak a véleményemnek adtam hangot, hogy aki újonc a PIC-ek világában, az hiába olvassa végig valamelyik PIC adatlapját, akár többször egymás után, attól még nem fog tudni PIC-et programozni!
Folyamatosan használom én is az adatlapot. Még azét a PIC-ét is, amire eddig a legtöbb programot írtam. Hiszen lehetetlen az összes regiszter összes beállítási variációját megjegyezni.
Böngészni kell az adatlapot. átnézni az adott fejezeteket, amivel dolgozni akarunk. Például ha egy PWM szabályzás felépítése a cél, ezt a fejezetet fogom alaposan áttanulmányozni, és pont nem fog érdekelni akkor az USB-s adatátvitel.
Különös tekintettel arra, hogy én is csak a google fordítóval tudok angolul.
(#) don_peter válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

10k-os ellenállás földre húzva talán megoldja, ha nem a 74LVC86AD IC-t használom.
Gondolom ahhoz nem kell..
(#) nagym6 hozzászólása Ápr 26, 2016 /

Üdv. Egy regiszter bit értelmezése nem megy nekem PIC18F46K22-nél. A DAC-nál VREFCON1 reg. DACLPS (bit6) az ellenállás osztó alsó, vagy felső pontját külön köti az 5V tápfeszültségre. De mindkettőt kellene egyszerre, nem értem, ha egyik pontot megszakítja a fet, hogy működik. Olyan variáció nincs, hogy mindkettő be van kötve, a regiszterek szerint.
Köszönöm.
(#) sonajkniz válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 / 1

Szia!
A DACLPS azt állítja be, hogy a kimenet 0-nál 0 vagy Vref - legyen és 31-ig emelkedjen a kimenőfesz, vagy pedig 0-nál Vdd vagy Vref+ legyen és 31-ig csökkenjen a feszültség.
(#) diablo válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Mert sok új funkció van az MPLAB X kód szerkesztőjében, kényelmesebb vele programozni. És van sötét háttere, ami talán a sima MPLAB-ban nem volt/nincs.
Csak azért, mert a régi MPLAB gyorsabban fordított azért nem térnék vissza rá semmi pénzért. Biztos lehet külső szövegszerkesztőt is használni, de az szerintem körülményesebb.
Fordítóból is mindig a legújabbat használom (XC), kivéve most hogy kivették a gyári pwm és usart könyvtárakat, így inkább visszatértem az eggyel régebbire, mert még nincs kész hozzájuk a saját fordító független könyvtáram.
Érdekelne, hogy mi a fő oka annak, hogy ragaszkodtok a régihez? Én sokat nem használtam az MPLAB-ot, így nem nagyon tudom mi volt annyira jó benne. Gyorsaságot nem ér mondani.
(#) don_peter válasza diablo hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Mert hozzá szoktunk, gondolom ez lehet a fő gond.
Ami meg kell azt ez is tudja.
Én a megszokott felülettel hamarább elkészítek egy programot, mint ha kínlódnék egy újabbal.
Ameddig nem szükségszerű addig biztosan nem térek át MPLab X-re..
(#) nagym6 válasza sonajkniz hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Köszi. Így már értem.
(#) diablo válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Elején én is kínlódtam vele, de fél nap alatt megszoktam. Meg mostanában rájöttem, hogy egy függvényt is hamarabb megtalálok rajta ha kell: pl. két kattintással egy függvény deklarációból el lehet jutni a függvény definíciójáig és fordítva. Nem tudom, hogy a sima MPLAB-ban van-e ilyen funkció, elég hasznos tud lenni. Az egy állományban lévő függvényeket, változókat is ki listázza alul, nem kell keresgélni. Meg böngészési előzménye is van már szintén az alsó sávon. Szerintem szánj rá fél napot a megismerésére, ha csak a külsőségek miatt nem tetted meg eddig.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
(#) pajti2 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 / 1

A K és a J családok már nem az alap típusok. De ugyan ki állította, hogy azokkal kellene kezdeni? Az alap családok tagjai (pláne azok, amik a debug express paneleken vannak rajta) sokkal szájbarágósabban vannak dokumentálva.

Kezdésnek a releváns gyakorlati magyar nyelvű doksik itteni fórumozók munkássága, hirtelen @potyo és @watt jutottak eszembe, de biztos vannak még mások is. El kellene olvasni a cikkeiket, és elkezdeni ott. Lehet nyaggatni kellene a modit, hogy azokhoz a cikkekhez rakjon be linket fent a sárga felírásban. Esetleg csinálni róluk másolatot is a HE fórum site-ra.

A spec dolgok nem kellenek első körben. Egy 32mz varacskos disznóval megküzdeni sem az első lépésben kell. Ráér később. Spec pic funkciókat ismerni sem kell kezdetben, mint az nMCLR config kikapcsolása. Ha valaki csak gépiesen beköti a dupla ellenállás / kondenzátor / diódát, és nem használja azt a lábat semmi másra, bajt biztosan nem csinál vele. Kikapcsolni és külön felhasználni majd ráér idővel, amikor azt is megtanulta. Első lépésben bőven elég a tápfesz szűrés, az oszcillátor beállítás, és egy led időzített villogtatásával kezdeni. Nem kellenek a perifériák sem első körben, még az adc-t kikapcsolni is csak idővel kell megtanulni, addig meg semmire sem használni azokat a lábakat. Azt is csak idővel.

Amit az angolt illetően tisztán kellene látni, az kettő külön dolog. Az egyik az a tény, hogy a magyar nyelvű doksik még nem átfogóak és teljesek. Talán évek múlva majd azok lesznek, de most még nem azok. Nem lehet angol nélkül boldogulni, nagyon sajnálom. A másik a mennyiségi kérdés. Angol kell, de ugyan mennyi? Ami egy pic adatlapján előforduló szöveg megértéséhez már elegendő, az egy B típusú nyelvvizsga szókincsének kb 0,5%-a. Szótárral a kezedben pár hónap alatt iskola nélkül is rád ragad. Itt egy hobbysta fórumon vagyunk, és amiről beszélünk, pusztán általános műveltség. Vagy legalább is simán belefér annak a korlátaiba. Semmi extra erőfeszítés nem kell hozzá, csak türelem. Apropó idegen nyelvet már a középiskolában is oktatnak, kötelező tárgy. Szóval nagyon gáz, ha valaki hobbyra is használja?

De a felírásomban nem is azokra akartam utalni. Amire utalni akartam, hogy itt elektronikáról van szó. Meg kell lennie annak a reflexnek, hogy elolvasol egy típusjelzést, én önkéntelenül letöltöd az adatlapot. Nem csak egy pic-re, de még egy tranzisztorra is. Ha az nincsen meg, az biztosan halála mindennek.

Ja igen. Engem 14 éves koromban úgy kellett kidobni a fővárosi műszaki szakkönyvtár olvasóterméből, hogy este 8-kor rámkapcsolták a villanyt. Az intel 80286 / 80386 doksijait olvastam, akkoriban még 486-os sem létezett. Valami 5700akarhány oldal volt a 386-osé, már nem emlékszem rá. Nem létezett internet, minden nap suli után go be belvárosba, mert csak helyben olvashattam. Fénymásolgattam a lapokat 100számra, és hazafelé a buszon is azt bogarásztam. Nem volt tantárgy a suliban az idegen nyelv, az is csak később jött. Senki sem tanította a nyelvtani részt. Fogtam a szótárat, és szóról szóra ezerszer is kiszótáraztam ugyan azt a szót, mire végül megjegyeztem. A nyelvtant autodidakta tanultam, és persze hibásan, de az információt megérteni az is elég volt. Nyugodtan írd nekem azt, hogy "lehetetlen". Én pontosan tudom, hogy végső soron vagy akarsz valamit csinálni, vagy nem. És nem kell magasra rakni a lécet, de a nem akarásnak biztosan nyögés a vége. Vajon nagyon bonyolult azt megérteni?
(#) diablo válasza pajti2 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Angolból tényleg nem kell sok az adatlapok megértéséhez. Olyan egyszerű nyelvezetük van, hogy azt hiszed már profi vagy angolból, de mikor rámész pl. a BBC honlapjára, akkor rájössz, hogy igazából mégsem tudsz angolul.

Szia. Működik tökéletesen, csak egy furcsa dolgot nem értek. 1-es komparátor +bemenetére a DAC megy, - bemenete a porta.0 lábról kapja a jelet. De ha 100ohm ellenálláson keresztül kapja a háromszögjelet a generátorról a porta.0 lába, az ellenállás után a lábon szinte semmi jel nincs, olyan kicsi a bemenő ellenállása. Valamit nem konfiguráltam ki?
Beállítások:
CM1CON = %10010100 'CM1 komparáror konfigurálása
CM2CON = %00000000 'CM2 komparátor kikapcsolva
VREFCON1 = %11000000 'DAC konfigurálása
ANSELA = %00000001 'porta.0 láb analóg

Másik új, most először használt 18F46K22 is ugyanaz, tehát 2 példánynál.
Köszönöm.
(#) sonajkniz válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 / 1

Nem lehet, hogy kimenetnek állítottad be a RA0-át?

De igen. Tényleg kimenet a Trisa.0. Bemenetnek állítva máris tökéletes, 1Kohm-on keresztül is.
Megnézem, a digitális kimenetet nem rontottam-e el.
Köszönöm.
(#) cross51 válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Én személy szerint X párti vagyok szerintem, hasonló a VS-re és azért modernebb jóval mint a régi, de a java alap kicsinál engem is, nem igazán értem a Microchip-et, hogy mért nem tudja azt megtenni mint az Atmel, hogy teljes VS alapú az IDE.
(#) kriszrap hozzászólása Ápr 26, 2016 /

Annyit szeretnék kérdezni mi dönti el hogy mennyi animációt tudok beleírni a pic be Rom vagy a ram??
(#) Pali79 válasza kriszrap hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Milyen animációra gondolsz? Grafikus tartalomra?

Jaj bocs több infot kellet volna írnom. Ledkockára gondolok
pic 16f877
rom: 8k;
ram: 368 byte.

Mekkora kocka? De inkább ehhez rom.
(#) kriszrap válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

5x5x5 2 szinűledekkel

Ehhez a rom fog kelleni, gondolom előre megírt animációkról van szó.

"gondolom előre megírt animációkról van szó."
mire gondolsz éppen??

Arra, hogy az animációt a programban fogod tárolni és nem akarsz rajta menet közben változtatni, bár én akkor is program memóriát használnám.
Ne haragudj meg, de nem nagy falat ez neked egy kicsit?

Hát ha minden jól megy akkor zenére változót szeretnék de ez a jövö lesz majd

öööö ez minek minösül:

void k(char porta1,char portb1,int delay)
{
PORTA= porta1;
PORTB= portb1;
vDelay_ms(delay);
}
void jatek1()//fel le
{
k(0b00000011,0b11111111,ido1);
k(0b00000101,0b11111111,ido1);
k(0b00001001,0b11111111,ido1);
k(0b00000101,0b11111111,ido1);
k(0b00000011,0b11111111,ido1);
jatek =2;

}
ez egy régi kódom
igy csinálnám most is.

Ez nem az én "nyelvemen" íródott.
(#) sonajkniz válasza kriszrap hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Biztos kell ehhez 40 láb?
Egy PIC18F26K22-vel gyanítom, hogy többre mennél.
rom: 64k
ram:3896 byte
28 láb
Ráadásul jóval olcsóbb.
(#) kriszrap válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

van egy alprogramom ami a lábakért felelos és mindig meg hívom és így rajzolom meg a képet.
De közbe rájöttem ez romot használja
(#) kriszrap válasza sonajkniz hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Sajnos kell

5x5 oszlopok 25
4 láb shift (reset,latch,data,clock)
1 db gomb
1 analogbemenet a zene miatt.

Van ilyen:
"rom: 64k
ram:3896 byte" 40 lábasba?
(#) sonajkniz válasza kriszrap hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Igen.
PIC18F46K22
Teljesen megegyezik vele, csak több a portja.
Még az adatlapból is csak egyféle van hozzájuk.
(#) kriszrap válasza sonajkniz hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Kicsit húzós az ára de mondjuk ebbe aztán lehet írni progit ))
Következő: »»   779 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem