Fórum témák
» Több friss téma |
Amivel régen levezettük a műholdvevő antennától a jelet a beltéribe...
De érdemes előtte azért kipróbálni (majdnem mondtam hogy mérni ).
De az 75ohm os koax!
Nekem 50 ohm os kell
Vagy van akkor a B terv, úgymint normális antenna, hozzávaló kábellel.
Mellesleg nagyon viccesen néz ki tenyérnyi fixen telepített "mobil" antenna, a nála "kissé picit vékonyabb" kábellel felszerelve A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2016
H155-ös kábel 1 GHz-en 0,3 dB-t csillapít méterenként + a csatlakozók csillapítása. Ez 5,5 mm átmérőjű.
H1000-es kábel 1 GHz-en 0,15 dB-t csillapít méterenként + a csatlakozók csillapítása. Ez 10 mm átmérőjű és sokkal drágább természetesen, de a feleakkora csillapításnak ára van... (Nézegetve a netet, arról olvastam az előbb, hogy hamis H155-öt is árulnak... Mondjuk, már annyi mindenről hallottam, hogy hamisítják, hogy ezen az újabb disznóságon nem is nagyon csodálkoztam. )
De Te kis csillapítást akartál. A 18 méter, és ennek megfelelő kis csillapítás mint kritérium, és a költséghatékony( többes jelentésű a "nagy veszteség") megoldása jó helyre helyezi a kommersz 75 Ohm koaxokat. Gondolhatjuk, hogy a központ az a vevőkészülék, vételi oldalon, 50 helyett a fentebbi cél érdekében 75 Ohmosat használni bocsánatos bűn lehet. Ráadásul könnyebben beszerezhető...
Tehát ha sima rg6 75 ohmos koaxal húzom be nem lesz gond a jelátvitellel?
Az biztos hogy kissebb a csillapítás,de nem gond 75ohm? Vagy próba-szerencse?
Itt egy jó link összehasonlításhoz.
Az értékeket oszd el 4-el mert 100m-re vannak megadva. Mivel gondolom nem akarsz egy bazi vastag kábelt alkalmazni így a H-155 lehet alternatíva. 35,9dB /100m csillapítás 1296MHz-en. Ennél csak jobb lehet 868MHz-en. 35,9/100 = 0,359 dB /1m 0,359 * 18 = 6,462dB /18m Sorry. Nem figyeltem, hogy van tovább is ezért válaszoltam. Ha nem lesz cserélhető a kábel akkor én mondjuk nem kockáztatnék a 75Ohm-os koax-al. Ha valami normális minőség akkor ok de annyi szemét van belőle piacon, hogy inkább akkor az a 4500Ft befektetés a H-155-re. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
Igazából semmi gond nem lehet. Bár az igaz, hogy a RG6 kábelekre nem oly könnyű a gyáritól eltérő csatlakozást operálni, de nem lehetetlen. Egy próbát mindenképp megér.
Ha lehet, és vásárlásra készülsz, feketét vegyél nehogy fehéret. Sajnos ebből is van sokféle a piacon, és nem csak a H155-ből lehet hamisat vagy egyszerűen rosszat venni.
Megyünk, bár nem vagyunk amatőrök (csak amúgy, de nagyon )
Sziasztok.
Óriási antenna építési ötlet! 160m-balloon-antenna. Nekem nagyon tetszik. Azt hiszem jövőre tudom, hogy mit veszek a vásárban!
Szélmentes időben jó is, de ha fúj a szél, lefekszik.
Ismerősök csináltak ilyet. Csak három baja van: a hélium drága, a hidrogén robban, és egy idő után elszökik a gáz a lufiból. De biztos jó buli
Ez nekem is eszembe jutott, amikor a videóban egy szélfuvallat oldalra fújta a vezetéket.
Ennek ellenére szívesen kipróbálnám. Persze a használatával nagyon oda kell figyelni, nehogy a szél hirtelen feltámadjon és belefújja valamibe. A fa a kisebb gond, de belegondolni is rossz, mi lenne, ha a 22kV-os (pláne a 110 esetleg a 220kV-os) távvezetékbe fújja bele. kendre256: Sajnos igen, de például a vásárban nálunk árulnak héliumos lufit. Valami vékony CuZ huzalt felengedni vele és vételre tök jó lenne. Vagy akár QRPP kísérletekhez is. Az viszont jó kérdés, hogy hogyan változnak az antenna paraméterei, ha mondjuk szélfuvallatok mozgassák... Én mondjuk akkor tudom elképzelni a létjogosultságát, ha mozgásban vagy és egy nap alatt több helyről is szerelnél rádiózni, hiszen aránylag könnyen és gyorsan megoldható a "felállítása" illetve bontása. Egyedül a palack mozgatása okoz némi nehézséget. De ha előre felfújt léggömbbel mész, akkor ez is megoldva, súlya pedig minimális. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Jaaa, hogy te a tápellátást is így oldanád meg aksi helyett...
Szeptember 10.-én Sopron HRT!
Ezt nem értem. Egy szót sem írtam a tápellátásról.
Ne foglalkozz vele.
Üdv. Olyan kérdésem volna hogy vételi üzemben szeretném használni az R-105D hordozható katonai rádiómat. Az első kérdésem az volna hogy melyik kapcsolóra kell állítanom hogy vételen legyen a gép (mivel orosz a felirat rajta) ,a második pedig hogy elvileg a masina 2db lúgos akkuval működne,amik sorosan vannak kötve,de én a soros kötést tudom helyettesíteni a labortápom feszültségével. A kérdésem annyi hogyha azt az 5-6V-ot biztosítom a gépnek menni fog? Vagy szükséges neki a középső leágazás? A válaszokat előre is köszönöm!
Ésszel kell nekiállni és higgadtan. Meg kell szerezni a pontos rajzát. A Labortáp helyett fűtésre kell csinálni egy FIX ellenállásokkal beállított LM317 alapú fűtő tápot, meg kell egy anód fesz is. 2 voltosnak tűnik a fűtés, de kérdezzük meg a tapasztaltabbakat. Bővebben: Link
Szia
Szerintem hidrogénnel töltsd meg, mert kissebb ballont alkalmazhatsz, és így kevésbé tudna belekapni a szél. arra tényleg figyelj hogy ne csapjon bele a villám mert akkor elégne a hidrogén, szerintem tegyél az aljára egy szikraközt, aminek az eggyik felét leföldeled. a hidrogéngáz csak akkor robbanásveszélyes ha oxigénnel keveredve durranógázt alkot, amúgy szerintem nem veszélyesebb mint a propánbután. A ballon legyen üres amikor feltöltöd, ne legyen benne oxigén. (A durranógáz is csak akkor robban be, ha van egy szikra.) Vízbontóból nyerhetsz egy kis hidrogént, én roszdamentes elektródákat ajánlok, amit a Tig, meg az acetilénes hegesztéseknél használnak, meg pvc csöveket. Sok sikert, és csak óvatosan a hidrogénnel.
Nem kell aggódni. Nem tud venni hidrogénpalackot (engedélyhez kötött), ekkora mennyiséget előállítani sem tud, legfeljebb feljújt lufit tud venni belőle, de egy 1-2m átmérőjű lufit nem egyszerű hurcolászni és 1-2 nap alatt elszökik a gáz is belőle...
Vízbontóval előállítható nagy mennyiségű hidrogén.
A videóban látható készülék 2egység hidrogénre, és 1 egység oxigénre bontja fel a vizet. Azaz a kijövő gáz 2/3 hidrogén. A képen látható géppel, ami a két gázt külön fejleszti, és nem engedi összeeveredni, azzal gyűjthető hidrogén.Bővebben: Link
A videón is sok munkával 0 nyomásos palackba tudtak csak gázt gyűjteni.. KB annyira hatásosan tartja bent mint egy megkötetlen lufi.. Azonnal kiengedi magából a levegőt (gázt).
A vízbontó, vizet bont. Ha ráköt egy hűtőkompresszort, akkor 10bart is pumpálhat, de szerintem a videón lévő, simán felhújt volna egy lufit.
Amúgy ezeket a hho generátorokat az autók légbeszívójába kötik bele, oda nem kel nagy nyomás. A videót csak azért küldtem hogy lásd milyen sok gázt tud termelni egy vízbontó. Én is akartam készíteni egyet, de nem akartam hozzá venni rozsdamentes acélt.
Szia Máté ,
Olvasgattam az eszmefuttatásokat a 160m-es légballonos huzal vertikálról. Bizony én is szívesen kipróbálnék egy ilyen antenna szerkezetet! Sokan 10-20m-es vertikált használnak tekerccsel hosszabbítva elég jó eredménnyel 160m-es amatőr sávban persze főképpen adásra használják, és külön kis zajú vevő antennát alkalmaznak mellette. Mondjuk egy városon kívüli csendes helyen ezzel is biztos jól lehetne venni az állomásokat sőt éjjel még nagyon távoli DX-ek is jönnének vele. Pár éve itt a fórumban számoltam be egy egyszerű 1/4 Lambdás inverted "L" antennáról amit elég magas nyárfákra telepítettünk . Azzal éjjel úgy szóltak a Dél Amerikai amatőrök, mint 80m-en a szomszédos országok. Tehát bizonyára jól működik egy ilyen magas antenna is. Az EWE antennát sikerült már beállítanod? Üdv. 73!
A fűtés nem tudom hogy ment ebben ,mivel 2db akkuval ment,de azok sorosan voltak kapcsolva,így össz feszültségük 4,5V körül volt (kb 2,2V / akku).
És azt is figyelembe kell venni hogy 20-50 méterenként változik a szélirány.
Ha ki is próbálom, akkor majd jövőre a vásárban vett héliumos lufival.
Hát az EWE antennával éppen gondjaim vannak. Még a nyár elején vettem egy R326-os rádiót. A gyári botantennájával szépen jönnek az állomások. Az EWE antennámmal meg zajosan, érthetetlenül. Múltkor amikor öntöztem a kertben jöttem rá az okára. Valaki elakadhatott a lezáró ellenállás alatti földelés drótjába, mert el van szakadva. Egyenlőre még nem kötöttem vissza, mert kíváncsi vagyok a változásra, de a rádióm meg most pont hibás. A nyarat szinte végig dolgoztam, még kevesebb időm volt, mint az iskola alatt. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |