Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7293 végerősítő

Témaindító: m.joco, idő: Szept 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   59 / 75
(#) toto78 válasza reloop hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

A védelem az áram alatt van. Az működik szépen behúz a relé. Csak azt nem tudom, hogy kössem be a hangszóró kábelt. Régen be volt kötve a képen be is jelöltem,hogy hova volt.

tttttttt.jpg

(#) reloop válasza toto78 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Berajzoltam a múltkor a védelem helyét Bővebben: Link.
A piros és fekete vonalaid közül melyik az erősítő és melyik a hangszóró? Végül is azt kell továbbra is betartanod.

Piros vonal volt a hangszóró + kötve.

Ez akkor azt jelenti, hogy a fekete jött az erősítő kimenetéről?
(#) krisz69 válasza toto78 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Pont ilyen koppanásgátlom van vagy 3. Ha segítség kell keres bátran.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2016
(#) toto78 válasza krisz69 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

Szia krisz69,
Megcsináltam a hidalt TDA 7293 csak a védelmet nem tudom, hogy kéne bekötni a hangszóró részét.

igen.

Azért csak nyugodtabb lennék, ha megnéznéd melyik csatlakozó az IN és az OUT feliratú. Ha fordítva kötsz rá akkor ugyan teljes értékű a koppanásgátló, de DC hibára csúnyán fog kattogni.

Amit pirossal jelöltem az a OUT.

Úgy rendben lesz.

Köszönöm.
(#) xule válasza Pubszon hozzászólására (») Okt 6, 2016 /

Például egy 555-ös időzitőt tölt fel a bemenő jel diódán keresztül , természetesen a határértékeket betartva és a például a mute bemenetet kapcsolja át .
(#) rammeradrian hozzászólása Dec 16, 2016 /

Sziasztok!

Létezik olyan hídkapcsolás, amit úgy tudok használni, mint az autós erősítők kimenetét? Ha akarom akkor 2 csatorna, ha pedig a két szélét kötöm be akkor 1 hidalt? (kapcsolók nélkül tehát tényleg csak a bemenet határozza meg)
(#) reloop válasza rammeradrian hozzászólására (») Dec 16, 2016 / 1

Szia! Az egyik csatorna elé bekötsz egy fázisfordítót. Az autós végfokok is így járnak el. Sima sztereónál természetesen a fázisfordítós csatornára felcserélt polaritással kötöd a hangszórót.
Bővebben: Link
(#) mate886 hozzászólása Jan 5, 2017 /

Sziasztok! Tervezek építeni az emlitett icvel felszerelt modullal egy végfokot. Mit kell tudni róla? Melegszik? Zajos? Torzit? Válaszokat előre is köszi
(#) krisz69 válasza mate886 hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

2x35-40v ig . Tapasztalataim alapján probléma mentes. A felett ,viszont nagyon melegszik, és nem igazán szereti ha 4 ohmra teszik
Torzításról meg anyit hogy borzasztó a hangja mikkor tulhajtod . De az adatlapján minden adatot megtalálni.
(#) mate886 válasza krisz69 hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

Tudtommal van rajta egy tulvezérlést jelző led. Az ezek szerint hasznos lehet. Koppanásgátlóval, védelemmel használnám, max 2x 150wattra.
Mellékelem a modult.

Igen . Használható .nekem 2x35vdcn 145w jőtt le 8ohmra vetítve . Visszajelző led nincs . Az 5 ös lélába az icnek cilipp jelzés . De ahoz kell egy kis elektronikát mahinálni. Ha kell szivessen megosztom.
(#) mate886 válasza krisz69 hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

Azt megköszönném!!
(#) reloop válasza mate886 hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

Szia! A 150W-os teljesítményt 4Ω-os hangsugárzóval ±40V tápfeszültséggel éred el. Az (igen homályos) képen egy monó végfok látható. Alacsony zajra, kevés torzításra és a teljesítménynek megfelelő hőleadásra számíthatsz. A három IC párhuzamos kapcsolású ebben a KIT-ben, egy IC-re úgy kell tekinteni, mintha 12Ω-mal lenne terhelve és 50W-ot adna le maximálisan. Ez igen kedvező működési feltételnek számít a TDA7293-nál.
Ezen KIT-ek némelyikénél a panel esztétikus megjelenése érdekében a NYÁK-tervezési szabályokat lazán áthágják a gyártók, ezért kicsi lutri van benne. Gerjed, brummos esetleg spontán elhalálozik, sajnos benne van a pakliban.
A témában visszalapozva láthatod, elég alapos tanulmányokat végeztem a párhuzamos (master/slave) kapcsolások terén, melynek végén arra jutottam, hogy arra a teljesítményigényre amit a szóló IC, vagy a hídkapcsolás nem elégít ki, inkább tranzisztoros kapcsolást építek.
(#) reloop válasza krisz69 hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

Szia! Egy 8Ω-ra leadott 145W-os teljesítményű szinuszos jel csúcstól-csúcsig 96V-os. Nem tévesztettél el valamit?
Szerk.: arra következtetek a közölt adatokból, hogy hídkapcsolást mértél, mely a normál clip helyett belefutott az IC áramkorlátozójába.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2017
(#) krisz69 válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

Párhuzamos módu kapcsolás volt 3-ics , Igen szinusz jelel teszteltem.

Itt a link hozzá. Itt mindent megtalálsz.Bővebben: Link tda 7294 nél nem működik ez a megoldás.
(#) reloop válasza krisz69 hozzászólására (») Jan 5, 2017 / 1

Pedig bárhogy számolom a ±35V, azaz táptól-tápig 70V-ba nem fér bele a 96V-os jel és még nem is számoltunk a maradékfeszültséggel.
(#) mate886 hozzászólása Jan 5, 2017 /

Bocsi a kép minőségért, ugy töltöttem le. Nem kell nagy teljesitmeny neki. Szobaban lenne, 2db 150wattos hangszorot hajtana. Kb max 60-70%on. Azert erdekelt a zaja mert ilyen kis térben minden hallatszik. 2db lenne, sztereoban.
Viszont az a clip led kapcsolás érdekelne! Ha valki tudna küldeni kapcsolást ezen a kiten belül, azt nagyon megköszönném! )
Illetve van egy csöves előfokpanelem, ha azt bekötöm elé, mit tapasztalok hangzásban?
(#) mate886 hozzászólása Jan 5, 2017 / 1

Ja köszi
Átsiklott a szemem felette
Krisz69
(#) FredGyerek hozzászólása Feb 7, 2017 /

Üdv mindenkinek. Tegnap rég feküdnöm kellett volna, de már nem hiányzott sok a párhuzamos végfok élesztéséhez és hát "erőltettem" fáradságom ellenére és lemaradt a gnd bekötése a tápról a panelba. (kisütött kondik, helyes polaritással izzóval élesztve, gyári rajzot használtam)

Kérdés: Tönkre tehető a TDA7293, ha csak + és - feszültség van rákötve gnd nélkül?

Mert gnd-vel aztán se kapcsolt be. Első élesztésnél már megjelent a hangszórón az a jellegzetes jel nélküli hang vagy búgás, de még 5v-ot nem is adtam rá. 5v után sem reagált semmire csak az a halk búgás volt halható. A mono kapcsolásnál addig nem mutatott semmi élet jelet, míg az 5v-rá nem került a mute/standby-ra.
(#) krisz69 válasza FredGyerek hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Elöször is mérj a kimeneten egyen feszültséget . Ha van a GND bekötése útán is. Nagy valoszinűséggel tönkre ment az ic.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2017
(#) krisz69 válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Sajnos a TDA729x ick . Nem jól viselik a táp kimaradást. Mivel nem volt meg a szimetrikus tápod. Így valoszínűleg elborult valamelyik írányba a táp. És ez azonnali IC elhalálozást okoz.
Következő: »»   59 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem