Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   252 / 376
(#) Scala hozzászólása Okt 8, 2016 /

Sziasztok!

Remélem jó helyen kérdezek, marómotort keresek egy kisméretű cnc géphez. A témában még kevésbé vagyok jártas, így nem tudom milyen motorra van szükség a típusát, teljesítményét és fordulatszámát illetően. Nem szeretnék sokat költeni rá (mivel egy kis teljesítményű hobbi cnc-ről van szó). Fát, nyákot (esetleg alumíniumot) szeretnék megmunkálni. Lehetséges, hogy 10000 forint alatt megfelelő motort találjak? Még egyszer hangsúlyoznám, hogy egy hobbi gépről van szó, ezért nem a teljesítmény az elsődleges szempont.

A segítséget előre köszönöm!
(#) Pali79 válasza Scala hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Szia! Legolcsóbban az ebay-ről úszod meg. Ott 300-400 W körülit találsz egész használhatót, de az is inkább 15.000.-Ft körül van.
(#) Zoli_bácsi válasza Scala hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

10.000Ft-os "marómotortól" szinte semmit nem lehet csinálni. Max NYÁK fúrás.

Javaslom Kress, vagy Proxxon kategóriában egy kisebb teljesítményű gépet válassz.

Igazából úgy adtam tanácsot hogy a gép méretét, fizikai jellemzőit nem ismerem. Egy fényképet kérhetünk? Sokkal többet lehetne mondani.
(#) Pali79 válasza Scala hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Állítólag apró munkákra ez használható: Bővebben: Link
Viszont a nagyon fogyasztóbarát magyar törvényeknek hála ez is jó drága lesz mire ideér.
(#) pjg válasza Scala hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Kizárt! Ezt vedd meg. Ez elég stabil és nem túl drága. Amúgy meg kézi gépként is használhatod.
(#) Pali79 válasza pjg hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Ez nem is rossz! Ebbe bele lehet operálni valahogy az ER11-es patronokat?
(#) pjg válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Passz! 1/4"-os furat van a tengelyben.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2016

1/4??? Az oldalon azt írja, hogy 6 mm. Az 1/4 az valami 3,175mm, nem?
(#) pjg válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Nem! 1/4" = 6,35mm.
3,175mm = 1/8"

Ja! Tényleg!
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Én ezt használom már 2 éve , csempét üveget gravíroztam már vele , tehát nem igaz hogy semmire nem jó , hobbigépnek tökéletes nézd meg az oldalamon a munkáimat , a makita élmaró 6-8mm es befogópatronnal van szerelve és nem is találtam hozzá más méretet (a most épülő gépemen már ő fog működni a főorsóként, de ez egy nagyobbacska faipari gép lesz)
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Én nem is állítottam, hogy nem jó semmire!
(#) Scala hozzászólása Okt 8, 2016 /

Köszönöm a válaszokat! Ami a gépet illeti még nem tudok képet mutatni, mert még kivitelezés alatt van, viszont összehasonlításként az Othermill hordozható CNC gépe megfelel (bővebben: Link) Nagyjából 30x30x30 cm lehet. Egy korábbi CNC gépemben egy Ferm FCT 300 típusú kézi gravírozót használtam. Néha voltak vele kisebb-nagyobb problémák, de abban nem vagyok biztos hogy miért. Elvileg léptetőmotornak is elég nagy nyomatékkal kell rendelkeznie, viszont nem hinném, hogy nekem túl erősek voltak Bővebben: Link. Arra kíváncsi lennék, hogy a marómotornak és a léptetőmotoroknak külön-külön milyen erősnek kellene lenniük, hogy kisebb munkákhoz megfelelő legyen a CNC-m.

Hozzátenném, hogy nem vagyok gépészmérnök (ami az előző kommentem alapján nyilvánvaló lehet), úgyhogy előre is elnézést kérek, ha hiányos az ismeretem!
(#) kaqkk válasza Scala hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Első gépnek tanulásra tökéletes a kínai 400W os marómotor és hozzá 1Nm es léptetők tb6600 as meghajtókkal .
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Idézet:
„Amúgy meg kézi gépként is használhatod.”
Most a műhelyasztal lapja alá felcsavarozva stabil maróként használom (amíg fel nem kerül a végleges helyére)
(#) Medve válasza Scala hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Hali, én is ilyet használok, nyák marásra bőven jó, de nem is 300W, lefogva sem vesz fel annyit! Patronkészlettel 0,5-7mm ig jó
(#) szucsistvan123 hozzászólása Okt 8, 2016 /

Láttam olyat, hogy valaki Flexet (áttétel nélkül) használ marómotornak.
(#) bbatka válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Jó. Kis fogással. A Kínai gépem ilyennel van szerelve. Megoldottam hogy egy Kress 1050-es fel tudjak rá tenni. A trükk a szerszám befogásban ebben rejlik.
(#) Scala válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Eredetileg 0.5Nm-es unipoláris motorokat terveztem venni, de ezek szerint erősebbre kellene beruházni. Hol érdemes a motorokat beszerezni?
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Úgy is jó. Nekem erre a célra nagyobb gép van.
(#) pjg válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Nekem 230-as flex forgatja a 210-es fűrésztárcsát az asztaliban.
(#) szucsistvan123 válasza pjg hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Nem sok a fordulat egy kicsit?
(#) pjg válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Nem. 6500 1/p, 2kW, lágy indítás. 71,5 m/s a kerületi sebesség.
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Okt 8, 2016 / 1

Puhafa, hosszában mehet 80cm/s előtolással.

tárcsa.png

(#) kaqkk hozzászólása Okt 9, 2016 /

(#) pjg hozzászólása Okt 10, 2016 /

A minap volt téma a marómotor. Bővebben: Link
(#) Pali79 válasza pjg hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Hát nem rossz, de ez már elég drága egy hobbi géphez, nem? Mondjuk ha termelsz is vele akkor megérheti, de több mint 30 pénz csak a marómotorra... Hát nem tudom.
(#) pjg válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Lehet venni olcsóbbat is, de a szívás után úgyis megveszed. Akkor már az olcsóbb árával drágább.
Bár nekem a Makita élmaró tökéletes, csak a CNC mechanika hiányzik. Addig biorobot módban használom.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2016
(#) ktamas66 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Szép, de a fúrás miért maradt le róla.
(#) kaqkk válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 11, 2016 /

A lézeresek nem vállalták a 10es" likakat " de már ráállítottam a lakatosomat ...
Következő: »»   252 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem