Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1909 / 2495
(#) Skori válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 19, 2016 /
 
Az is elég ha csak a pozitív ágban vannak diódák, a negatívot simán összekötheted.
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Okt 19, 2016 /
 
Néha felbukkan a terminál fórumban is. Ha jól sejtem neki is kissé pörgősebb lett az élete az utóbbi időben, és kevesebb ideje marad a fórumokra.
(#) jocko hozzászólása Okt 20, 2016 /
 
Sziasztok!Újabb probléma állt elő.A beag apt100 erősítőm mellé vettem egy külön apt 100 modult is, tartaléknak,de nem működik, DC2,2 volt ( ha jól emlékszem)a kimeneten,de a hangszórót amit rá kötöttem nem bántotta.(egy 200 forintos hangszórót kötöttem rá)Találtam egy szénné égett ellenállást (R144 ,470ohm),meg két zárlatos tranzisztort.(bc300 bc303).Most nézegetem színkód alapján az ellenállásokat,kiforrasztottam párat,de eddig nem találtam rosszat.Viszont találtam egy letörött diódát,vagyis kettőből van összeforrasztva,a képen látható.A másik modulban ami bent van az erősítőben abban nincs ilyen,ott egy dióda van,és az is máshol.Néztem a beag apt100 fórumot,de ott nem találtam beültetési rajzot,nekem azzal könnyebb lenne dolgozni,mert nem igazán találom meg a kapcsolási rajz alapján a megfelelő alkatrészeket.Például ezeknek a diódáknak a típusát.Tudnátok segíteni ebben?..Ja és az egyik dióda a szakadásjelzővel vizsgálva besípol,a többi nem,ezt cserélni kéne?A végtranzisztorok jók,az elektrolit kondenzátorokat az összeset cserélni fogom.Milyen alkatrészeket nézzek még át a panelen?
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
(#) Beringer 600 válasza jocko hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Szia!
Itt van a be ültetés.

12.JPG
    
(#) jocko válasza Beringer 600 hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Szia!Köszönöm,csak hiába próbálom nagyítani,olvashatóvá tenni a feliratokat,nem lehet kivenni az értékeket. (Azt már sejtem,hogy nem lesz ez olyan egyszerű...)
(#) kadarist válasza jocko hozzászólására (») Okt 20, 2016 / 1
 
1N4148 a típusa.
(#) GeorgeAudio válasza jocko hozzászólására (») Okt 20, 2016 / 1
 
Szia! Itt fent minden!
(#) jocko válasza GeorgeAudio hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Igen! köszönöm!Az a zener (?) aminek a számát most sem tudom kiolvasni pontosan, nem tudom miért van az én panelemen kettőből "összerakva"?
(#) Buvarruha válasza jocko hozzászólására (») Okt 20, 2016 / 1
 
Mert nem volt egy akkora feszültségű.
(#) karathe hozzászólása Okt 21, 2016 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Dynavox CS-PA1 MK erősítő / TBA 2003-as IC vel / 3db bemenet CD,TUNER,TAPE és rec kimenet.TV hangosításra szeretném használni,melyik bemenetre kössem a TV Fejhallgató kimenetét hogy a TV hangerő szabályzóval tudjam állítani a hangot ( de ne vágjak tönkre semmit.) A TAPE kimenetet hogy lehet átvariálni AUX bemenetre milyen osztót kell hozzá készíteni?
(#) gyuszo válasza karathe hozzászólására (») Okt 21, 2016 /
 
A TDA2003 topikban válaszoltam a kérdésedre, még csak annyit, hogy ebben gyárilag TDA2004 IC van ( 2x10W) nem pedig a TDA2003, amelyik csak mono, tehát csak 1x10W.
(#) ljusdr hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
Sziasztok!
Analóg erősítők javításával már korábban foglalkoztam, sok időm nem volt, de általában sikerrel. Nem rég, kaptam villám csapott digitális Reloop Ampire D2100 erősítőt. A gazdája annyit javíttatta, hogy az új meghibásodást követően lemondott róla.
A lényeg, hogy megkaptam, ebben már nagyobb kárt nem tudok tenni. Így mivel kapcsoló üzemű tápos erősítőket már javítottam, ezen szeretnék kicsit a digis végfokok világába is elkalandozni.
(Ha kuka, akkor ez van) A tervem, hogy lépésről lépésre dokumentálva felraknám, ami történik a javítás során. Amennyiben ehhez partnerek lennétek, akkor egyben a segítségeteket is kérném ebbe. (először találkozom ilyen rendszerű erősítő belsejével, de hasonlókat már évek óta használok) <kedves Moderátor, ha van már hasonló téma - én nem találtam - kérlek tedd át oda >
(#) ljusdr hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
A tető lecsavarozását követően ez fogadott.
Bal oldalon a kapcsolóüzemű tápegység, ez szerencsére egy külön nyákon. Míg jobb oldalon a végfokok és az előerősítő, védelem és egyéb áramkörök.
A hiba jelensége, amit elmondtak róla: villámcsapást követően a rákötött hangfalak leégtek. Vélhetően kilépett a tápfeszültség? (analóg rendszereknél ez szokott lenni)
Az első: szemrevételezés.
Keresem az égett alkatrészeket.
tápegység rész: kipukkant kondenzátor, félvezető, elégett ellenállás nincsen. A tápbiztosíték ép.
végfok rész (középen) szintén épnek tűnik minden alkatrész. A biztosítékok épek.
De a jobb szélen lévő panel már beszédesebb. Itt két megbarnult 47k-s teljesítmény ellenállás (kép2) és felszakadt "vezeték".
(#) Ge Lee válasza ljusdr hozzászólására (») Okt 22, 2016 /
 
Az első lépés hogy szétválasztod a tápot és az erősítőt, és megnézed hogy a táp működik-e. Nem biztos hogy ennyire egyszerű, mert lehet hogy az erősítő nélkül az sem fog menni. Aztán megpróbálsz rájönni hogy a végfok digitális vagy analóg pwm (vezérlőjéből kiderül). Ha utóbbi akkor különválasztva a táptól és az előfok résztől külső áramkorlátos táppal azt is meg lehet nézni, és ha jó akkor el lehet indítani. Ha viszont digitális akkor megeshet hogy az előfok is része az egésznek, és akkor ha az hibás, a végfok sem fog menni. Ha tudnál vadászni hozzá szerviz manual-t azzal előbbre lehetne jutni.
(#) ljusdr válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 22, 2016 /
 
Szia! Köszönöm a javaslatod! Átnéztem, a két panelt. A táp a három (piros/barna/fekete) zsinóron kapcsolódik, azt széthúztam. (1kép)
Van mellette egy kéteres (fekete) vezeték, ami a tápcsatlakozónál van a tápegységre kötve. Ha indítás kell, gondolom itt történik? (kép2)
A táppanelról megy egy 8 eres köteg a végfokhoz, de ahogy nézem, ez a bemenetet viszi a végfokhoz a szabályzóktól. meg mét mit? Próbálok rajzot keresni hozzá, de ahogy nézem a panelokat ki kell bontanom, legalább is az erősítőjét. Mi lehet alatta?
(#) ljusdr válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 22, 2016 /
 
A vezérlőt gondolom szintén a hűtőborda alatt találom, tehát marad a lebontás.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2016
(#) Ge Lee válasza ljusdr hozzászólására (») Okt 22, 2016 /
 
Ha szerencséd van akkor a táp menni fog külön is, a két szál talán segédtáp, venti, vagy tiltás ha zárlatba megy valamelyik végfok.
(#) ljusdr hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
Közelebbről megnézve a két panelt összekötő 8 +
-eres kábelt a következő a feliratuk:
-PEE, SGND, +PEE, PRO, PGND, +12V, RT1, RT2

Kivettem az erősítő paneljét. A nyák oldalt megtekintve a másik oldali elvállás nem most keletkezett, hanem valami korábbi javításnál vághatta le valaki. Nyoma sincs az égésnek.
A nyák felől úgy tűnik, hogy 2-2 IGBT v. valami hasonló bújik meg alatta.
(#) ljusdr hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
Leszedtem a hűtőbordát, ez volt alatta.

Közben beszéltem a volt gazdájával, és csak az egyik oldalon ment el a hangfal. Ránézésre is csak az egyik oldal kehes.

Na mi van itt? Gondolom két-két IGBT? FET? Meg hozzá a Shotky diódák? Mást nem találok. Ja meg egy hőérzékelő.

végfokok.jpg
    
(#) ljusdr hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
Nem tudom, hogy gyárilag nincsenek csavarral rögzítve a teljesítményeszközök, de itt a nyomát se találtam csak a helyét a csavaroknak.
Ezek soha nem voltak lehúzva.
(#) ljusdr hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
Első gyors mérésre a jobb oldali végfok jelölt tranzisztora és a hozzá tartozó dióda rövidzár lett.
(#) ljusdr hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
Szétszedtem a párját, szintén kehes. A korábban megtalált felszakadt nyák oka meg lett. Volt az eredetiben a két forrsoron egy talán védő áramkör, ami nélkül ezek szerint megy az erősítő.
Ezt egy korábbi szervizben vették ki belőle. Hát, ez is fejlesztés. Amit szétszedtem abban már egyik panel sincsen benne, ebbe meg már csak az egyik. Tehát ha ezzel kell vacakolnom, akor első körben ki kell vennem ebből is a maradék panelt.
(#) reloop válasza ljusdr hozzászólására (») Okt 22, 2016 /
 
Nézd meg az IC típusát, az adatlapja eligazít milyen funkciót lát el.

D2100.jpg
    
(#) ljusdr válasza reloop hozzászólására (») Okt 22, 2016 /
 
ir2113
(#) reloop válasza ljusdr hozzászólására (») Okt 22, 2016 /
 
Gyenge a képzelőerőm ahhoz, hogy belássam enélkül a driver nélkül működik az erősítő
(#) ljusdr hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
Ahogy elnéztem az erősítőket, e nélkül mentek, csak az egyik, egyik oldalában van meg ott is hiányzik 1db. Nézegetem az adatlapját, de mivel ez újdonság nekem,(csak hobbiból javítom a saját dolgaimat) el tudom hinni, hogy nem kell.
(#) Moderátor hozzászólása ljusdr hozzászólására (») Okt 22, 2016
 
VI. Ne cseteljünk. A fórum nem IRC, MSN, Skype, ICQ és Facebook. Szedjük össze gondolatainkat és egy hozzászólásban kérdezzünk meg mindent amit szeretnénk.
(#) ljusdr hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
A döglött tranyó egy IXTQ52N30P power mosfet.
Analóg technikánál ilyenkor a párját is kell cserélni, bármit mutat, itt is kellene? Most a dióda is jónak tűnik.
(#) ljusdr hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
Értem! Gondoltam más is tanulhat belőle, ha lépésről lépésre úgy mond kommentárom a javítást. Ha ez hiba, elnézést! A továbbiakban tartom magam ehhez.
Köszönöm a többiek segítő hozzászólását! Innét off.
(#) Toth Attila hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
Sziasztok!
Építettem egy mono erősítőt Bővebben: Link az 5.1-es erősítőm után a mély láda meghajtásához. Az áramkör ahogy a linken is látszik aszimmetrikus táp táplálású. A táp részt és a hangszóróvédelmet is egy panelre terveztem. A hangszóróvédelem Bővebben: Link.

A bedobozolás után jött egy kis problémám amit megpróbálok érthetően leírni és ebben kérnék segítséget és tanácsot. Ha az egész áramkör nem működik kb. egy hétig akkor nem kapcsol be, azaz nem húz meg a relé. Tíz volt körüli egyenfeszültség jelenik meg, feszültség alá helyezés után az erősítő panel hangszóró kimeneten, ami bőven elég a védő áramkörnek, hogy ne húzzon meg a relé. Ha a hangszórót kötök a kimenetre a védelmi rész előtt akkor az pattan egyet és utána minden rendben meghúz a relé. Kiszereltem az erősítő panelt és külön kezdtem el tesztelni labortápról. Ha táp alá helyezem az erősítő panelt akkor a direktbe rákötött hangszóró pattan egyet és utána működő képes az áramkör, ez után ha leválasztom a tápot majd 10 másodperc vagy 5 perc után újra táp alá helyezem nincs pattanás (egy hét után valószínű hogy újra lenne hangszóró pattanás). Most jön az érdekesség, ha a táp levétele előtt leválasztom a hangszórót, majd a táp levétele után újra rárakom a hangszórót újra pattan majd újra leválasztom. És most jön az amit nem értek, táp alá helyezem (mintha el telt volna pár nap vagy egy hét) és a hangszóró kimeneten újra 10 volt feszültség mérhető amit csak egy hangszóró tud nullára vinni (pattanással). Pont a pattanás és az esetleges pozitív egyenfeszültség miatt került az erősítőbe védelem és késleltetés.
Kicsit tanácstalan vagyok, lehet hogy a kimeneti kondenzátoros erősítőknél ez így normális, vagy átereszt valamelyik alkatrész az erősítő panelen?
Következő: »»   1909 / 2495
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem