Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   130 / 164
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Nekem mindegy, csak határozd el magad és maradj egy megoldásnál!
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

A visszajelzéssel az a fö gond, hogy képtelenség mezei modon elérnia motor alappontisságát (1/10 fok) mindkét iránybol!!!! Ezért én kerülném ( illetve aki ezt meg tudja oldani annak nem kell semilyen léptetömotor meg proci, elég egy szép lassan forgo gramofontányér ( ) és ott áll meg ahol aktiv az érzékelö.

A forgatogombra meg már adtam egy tippet, némi mühelymunka, de az tökéletesen megfelel.

Kezdetben tálan elég a nyomogombos vezérlés is - egyszerübb, semmi extra munka. ( ha erre gondol a SW iroja akkor késöbb sem gond bevezetni a másfajta vezérlést ( forgatogomb, display stb).
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Igen, jó lenne, csak picit össze lettem már zavarodva....
(#) atter82 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Szia,

Te mit javasolnál végül, mi legyen az elhatározás.

Nekem valami basic szerintem oké, mivel csak 3 állást akarok kezelni, gondolom nem kell annyira túlbonyolítani, mint egy 30 cm-es híddal, egy háromnegyed kör fűtőház ellátását.

Szeretnék végre lehorgonyozni valami mellett, s összehozni konkrét egységgé a tőled és Pali79-től kapott infókat.

Köszi,
A
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Hát tapasztalatom nincs, de egy rés optónál ha meg tudja oldani az ember, hogy egy tárcsán csinál egy 0,5 mm-es bemetszést és minden lépés után lekérdezi az optó állapotát akkor elég jó pontosságot lehetne elérni. Persze ehhez az optókat is pontosan kell elhelyezni. De csak egy ötlet volt én nem ragaszkodom semmihez, mivel nem az enyém lesz. Csóri Attilát jó bevittük az erdőbe
(#) Kera_Will válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Valamikor egy ismerősöm 13 szál dróttal 24 db diódával antenna forgató visszajelzőt varázsolt egy kb 80-100 mm átmérőjű nyáklemezből amire a kör cikkeket marta mint pozíció jelzők. Az egész a padláson volt felszögelve a szarufákra.Több évtizedig működött neki hiba nélkül. Lent 24 LEDből mindig 1 - 1 virított a tápegység dobozán. Így az aktuális antenna irányt mutatta.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2016
(#) killbill válasza Bearni74 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

A jelek akkor is megvannak, ha rajta van a floppy meghajto a parhuzamos porton? Ugyanis a floppy bemenete ugy van tervezve, hogy nagyaramu open collector meghajtoval hajtjak meg. Lehet, hogy a parjuzamos port nem tudja lehuzni rendesen logikai L szintre.
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Igen gyerekek, az a baj hogy már gőzöm nincs mit válasszak
(#) Massawa válasza atter82 hozzászólására (») Nov 2, 2016 / 1

Egyszerüen 2 (3) gombbal csinálnám a kezdetben. Minden gombnyomásra mondjuk 20 lépest menne a hid (18 fok) 20 állás az adott irányban ( lehet bármennyi, csak páros legyen hogy 180 fokot tudjál forditani. Addig nyomod a gombot amig a hid el nem hagyja az utolso definiált poziciot ( egy állassal kevesebb mint a cél. Ilyenkor elengeded a gombot és célba érve megáll. Ezt mindenki megérti és gond nélkül müködik.
Késöbb kiegészitheted displayjel vagy akár egy forgo gombbal.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2016
(#) atter82 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Köszi szépen.

@Pali79: Akkor ez járható lenne, mert én tényleg nem bonyolódnék bele semmibe, csak az alapesetem működjön, a gomb tök mindegy így elsőre, tehát szerintem fogadjuk el Massawa verzióját.

Akkor ehhez kéne nekem egy "bevásárlólista", hogy a motor mellé miket vegyek meg, hogy ez működjön.

S a forgókapcsolót kiiktatva akkor legyen az eredeti 24 pozíciós megoldás a korábbi rajz szerint.

Köszöntem,
A
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Szerintem akkor legyen 2 gomb. Egyik órával megegyezően léptet megfelelő számút, a másik meg ellenkezőleg.
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Szia,

Rendben van, akkor ha össze tudnád szedni, hogy egy ilyen két gombos verzióhoz miket kell vennem, azt megköszönöm,

A vezérlést korábban írtad, akkor azon felül, mert én még azt sem feltétlen tudom, hogy milyen gombot vegyek hozzá.

Köszi,
Attila
(#) ktamas66 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Én raknék rá kijelzőt, mert különben számolgathatod fejben a 24 gombnyomást. Bár szerintem nem érdemes mind a 24 pozícióhoz megállót rendelni, elég a megvalósítottakhoz. Legfeljebb úgy lépked, hogy 0-1-11-12-13-23-0.
(#) atter82 válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Szép az ha meg tud állni máshol is a mozdony, mondjuk fotózás céljából, szóval ha megvalósítható, én ragaszkodnék hozzá.

@Pali79: A kijelzőt asszem én is támogatnám.

Köszi,
A
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Hol tudod/akarod megvenni az alkatrészeket?

Nekem tök mindegy, jó ez a HEstore is ahonnan mindig linkelgettek, s házhoz hozatom, mert alap esetben szerintem semmilyen elektronikai bolt nyitva-tartását nem nagyon érem el meló után.

Ahol gondolod, hogy vannak jó minőségű alkatrészek, s nem túl drága, az nekem jó.

Ami preferált, hogy lehetőleg ne 100 helyről kelljen postát is fizetnem.

Köszi,
A
(#) ktamas66 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Nem tudom melyik az üzemszerűbb állapot, de nem egyszerűbb fotózáskor kézzel a megfelelő szögbe állítani, mint felvállalni azt, hogy fordításkor mindig 24x kell a gombot megnyomni. Persze fotó üzemmódot is lehet programozni .
(#) atter82 válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

A kézzel állítgatás nem tesz rosszat a motornak, vezérlésnek?

Vagy ha áramot kap visszaáll?

Nem értek hozzá...

@Pali79: amennyiben így is működik akkor lehet, hogy elég lenne mondjuk 10 pozíció a 24 helyett.

Mi a véleményed ktamas66 hozzászólásáról? Mert akkor esetleg skiccelek egy újat.

Vagy már ne variáljunk?
(#) Pali79 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 3, 2016 / 1

A motornak, vezérlésnek nem lesz baja tőle kérdés, hogy a mechanika mit szól hozzá. Főleg ha áram alatt van akkor a vezérlés "fogja" a motort, hogy nem mozduljon el az aktuális pozicióból. Tehát ha áram alatt van a vezérlés akkor ne forgasd, kiapcsolva lehet. A 0 pozicióhoz úgyis kell egy jeladó, hogy mindig onnan induljon. Az aktuális állást egy 2 digites 7 szegmenses kijelzőn ki tudjuk jelezni, ha az megfelel.

Vezérlő
Kijelző
A kijelzőből lehet másfajta is, színben is, nagyságban is. A nymógombot szabadon választhatod csak nyomásra záródó legyen. Kell még két tranyó, mondjuk BC337 vagy hasonló. Kell 7db ellenállás a szegmensek elé, ez függ attól, hogy milyen kijelzőt választasz, de kezdésnék mondjuk 330 ohm jó lesz.

Persze megfelel, s köszönöm amit a későbbiben belinkeltél.

Szia,

A belinkelt kijelző teljesen megfelel.

Ha belinkelsz nyomógombot is, és a 330 ohmos ellenállásra is, azt megköszönöm,

Amennyiben működik az áramtalanítva elfordítás fotózáshoz, úgy a betett skicc szerinti 10 zölddel jelölt helyen kellene csak megállni, s a nulla pozíció változatlanul a híd egyenes, tele piros állása lenne, ahogy összeköti a vágányokat a két szélen.
(Nem tudom így a pozíciók számozása gondolom megváltozik)

Akkor ebben gondolkodjunk szerintem,

Attila
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016

Ok, akkor a fotózáshoz ahogy egy másikban is írtam, áramtalanítva fordítom majd el.

Köszi

Remélem megjenik rendesen a szűrés ezekből bármelyiket választhatod.
Ez meg az ellenállás
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 4, 2016 /

Köszi,

Akkor lassan összeszedegetem ezeket, s esetleg küldök egy kösár print screent, hogy nem hagytam e ki valamit

A
(#) ktamas66 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 4, 2016 /

Meg valami hasonló opto fog kelleni.
(#) atter82 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /

Szia,

Kosaramat elküldtem direkt üzenetbe, hogy mit rendelnék, majd vess rá egy pillantást.

Az olcsóknál többet vettem, mint ami feltétlenül kell.

Köszi,
Attila
(#) almacsutka hozzászólása Nov 6, 2016 /

Sziasztok!
Tudnátok olyan bipoláris vezérlő ic-t ( vagy kapcsolást ajánlani) ami 5A-es motorhoz is jó.
A kínából rendelhető 6600 motorvezérlő "csak" 4A-es.( Intenzív hűtéssel max 4,5A. Esetleg van tippetek, hogy ezzel meg lehet-e oldani?
Köszi!
(#) Bearni74 hozzászólása Nov 8, 2016 /

Sziasztok!

Csak egy rövid kérdés.
Szétszedtem egy multifunkciós nyomtatót. Gondolván stepping motor lesz benne. De lehet lyukra futottam.

Ha forgatom igaz racsnizva fordul, mint a léptető motorok. De csak két szál vezeték jön ki belőle. Az egyik a nyomtató fejet mozgatja. Annak is van enkódere, a másik a papír behuzó motor. Annak is van egy enkóder tárcsája a behúzó tengelyen.

Hogy lehet ezt léptetős üzemmódban használni, akár az enkóodereivel együtt?

Ha simán áramot adok neki akkor forog, nem úgy mint a stepping motorok. Ahhoz meg hogy megmozduljon minimum 9 V kell. A Nyomtató meg 24-os trafóval volt szerelve.
(#) KBal76 válasza Bearni74 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Jól látod, azok nem léptetőmotorok, tehát akként nem is tudod használni.
Következő: »»   130 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem