Fórum témák
» Több friss téma |
A recsegés hangerejét változtatja a balansz? Csak a hangerő poti tologatása esetén recseg? (üres, vagy rövidrezárt bemenet esetén)
A hangforrás hangerejének változtatása (nem a hangerő poti tologatásával) esetén hogyan változik a recsegés/torzítás? Idézet: „A recsegés hangerejét változtatja a balansz? Csak a hangerő poti tologatása esetén recseg? (üres, vagy rövidrezárt bemenet esetén)” igen változtatja, és a balanszra is recseg (de inkább csak sistereg) a hangerő potira viszont nagyon recseg és csak a bal oldal. Idézet: ezt nem értem. „(üres, vagy rövidrezárt bemenet esetén)”
Ne rádióról, hanem külső bemenetre kapcsolva. Lemezjátszó, magnó bemenet.
De úgy tűnik, tényleg a poti kontakthibás. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
Nincs olyan eszközöm amit rá tudnék csatlakoztatni (tuchel aljzat) a kimenetekre.
Holnap megpróbálom megtisztítani valahogy a poti(ka)t. Köszi a tanáncsokat.
Mobiltelefon? (jó, kell gyártani egy adapter kábelt a fejhallgató kimenet, és a DIN közé)
De ha csak átkapcsolod erre a bemenetre, üresen, vagy a bemenetet rövidre zárva (testelve) az is mond valamit. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
Na szőval, csak simán,terhelés nélkül átkapcsoltam az erősítő kimenetre (magnó/lemezjátszó), akkor is recseg a hangerő poti.
Akkor veselkedj neki, csak óvatosan, körültekintően.
...szóval a potinak?
Vagy az erősítőnek? Van még egy-két régi TBA810AS IC-m. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
A potinak, először. A leírtak alapján az a leggyanúsabb. Ha végfok probléma lenne, az a potméterek állásától független hangerejű lenne.
Köszönöm szépen, holnap nekiveselkedek.
Legyen szép napod.
Sziasztok!
Valakinek van esetleg egy kapcsolási rajza a HAUSER 9202 rádióhoz?
Sziasztok!
Egy olyan lérdésem lenne, hogy egy superstar360 cb rádió fordított polaritást kapott, az milyen károkat tudott okozni, mekkora munka a javítása?
Most néztem a kapcsolását, van a bemenetnél "öngyilkos dióda". Az a gond, hogy nincs még nálam a készülék, mert egy komplett cb készlettel vásároltam, nem a rádió miatt.
Ezt ugyan a CB -s topikban kellett volna kérdezned. A hang, és az RF végfok közvetlenül kapja a tápot, azok igen hamar megszenvedik a mutatványt. Megeshet az öngyilkos dióda ellenére is. A szerencsét csak remélni lehet. Az RF végtranzisztor elég húzós áru, ha egyáltalán tudsz szerezni. Más típussal helyettesíteni eléggé körülményes, gyakorlatilag újjá kell építeni a végfokot.
Köszönöm a választ, remélem nem füstölt le az egész. Bocsánat, hogy rossz topikba írtam.
Az egész nem tud, azt megvédi az RF végtranzisztor. Az zárlatba szeret menni, és elég gyors is, az megvédi a többit.
A kapcsolásból kiderült, hogy a 2sa1012 tranzisztor kapja direktbe a tápot, tehát rossz esetben akkor az füstölt el. A hq elektronikán néztem ilyen tranyót, de az ára csak 150ft. Ez nekem egy kicsit gyanús. Szerinted érdemes azt megvenni, vagy biztos, hogy másolat?
Nemsok választásod van. Igen valószínű, hogy nem eredeti, de nincs más. Még jó, hogy lehet kapni.
Teljesen süket a rádióm. Mi lehet a probléma? Meghalt valamelyik tranzisztor vagy az IC? Úgy néz ki a hangszoró része működik. Kipróbáltam a fülhallgató részét de az is halott.
Komolyan gondolod, hogy a "rádió" elegendő információ a készülékről? Az a probléma, hogy ennyi adat alapján csak egy biztos, a rádió süket, de a hangszóró része működik ( szerinted ).
Az oldal tetején már egyszer felírtam a rádió típusát HAUSER 9202.
Milyen oldal tetejére? Ott kapcsolási rajzot kerestél, honnan tudjuk, hogy ez a rádió az a rádió?
Igazad van nem volt teljes az információ, mellesleg onnan tudom ,hogy működőképes a hangszóró ,hogy átraktam egy másik készülékbe.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016
Egy rádiót ( de semmi mást sem ) nem úgy javítunk, hogy az alkatrészeit egyenként áttesszük egy másik készülékbe. A rádióban, az eredeti helyén hagyva mindent mérünk, keressük a hibát. Te semmit nem írtál arról, hogy mit mértél, merre kerested a hibát.
Lemértem a 6V tápfeszültséget amit megkap a panel, lemértem pár kondenzátort szakadásban, mert nem akartam kiforrasztani őket. IC-t nem tudom mivel mérjem mert nincs otthon szkópom sem IC teszterem. Tranzisztorokhoz még nem jutottam el. De így olyan ,mint tűt keresni a szénakazalban
És miből gondolod, hogy mi a távolból el tudjuk indítani a "mukoggy" varázsszóval? A hibakeresés sokszor olyan mint tűt keresni a szalmakazalban. Ezért kell hozzá némi szakmai tudás és gyakorlat, megfelelő felszereltség.
Tudnál támpontot adni mit mérjek akkor meg még DVM-mel? Amúgy ezeknek a rádió kapcsolási rajzoknak nem kéne publikusnak lennie?
Mivel még egy rossz fényképet sem láttam a belsejéről, rajzot pedig nem találtam, nem találgatom mi romolhatott el. Rég volt már amikor a rajzokat adták a készülékhez.
Ennél jobb képeket nem tudtam.
A potméter kapcsolója működik? A hangszóróból hallani kattanást a bekapcsoláskor? A potméter közepét megérintve csavarhúzóval hallasz búgást a hangszóróból? Mi az IC1 típusa? Most már nem mondhatom, hogy egy rossz képet sem kaptam róla, hiszen négy rosszat is kaptam.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |