Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   131 / 164
(#) fater0827 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Üdv
Most a sok félreértés elkerülése , legyen a Mozdony ( vontató ) hossza ami a fordító átmérő méretét határozza meg ill a sínpár nyomtáv mérete is kell . A fűtőház elrendezés ? itt probléma lehet a sínek keresztezése ( X ) mechanikai és elektromos kivitel .
Ide igazán nem tartozik , van egy rajzolópad játék , olyan 25 cm átmérő szinte az egész átmérő fogaskerék azt egy motor 4.5 V forgatja megfelelő pozícióba , átnézem , lefotózom !
Üdv
(#) Massawa válasza fater0827 hozzászólására (») Nov 8, 2016 / 1

Mi fenének kell a nyomtáv?
Elvben lehet keresztezödés is minde állásnál ( van ilyen a nagyvasuton), de a modellben ez tul bonyolult, igy itt nincs keresztezödés. Ezért van a 15 fokos szögkülönbség.

A rajzolopados játék (lenne) jo ha van valakinek ilyen.
(#) fater0827 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Üdv
A mechanikához ötlet , egy link terepasztalról .
Még nem olvastam végig , 1 hete voltam itt .
(#) atter82 válasza fater0827 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Köszi az észrevételt de Massawa kollégához hasonlóan én sem nagyon értettem.

Amúgy úgy tűnik lezárult a process egyelőre, ma érkezett meg a csomagom a HEstore-ból az alkatrészekkel.

@Massawa: neked is nagyon köszi a sok építő kritikát, Pali79-el majd meg még folyt köv...
(#) skyline0505 hozzászólása Nov 8, 2016 /

Sziasztok,beszereztem egy léptetőmotor vezérlőt, Bővebben: Link
a kérdésem lenne hogy ezt szimlán egy potméter segítségével tudom e szabályozni,vagy kell még mellé valami vezérlő áramkör?Egy 2 fázisú léptetőmotor fordulatszámát és forgásirányát szeretném vele vezérelni.Találtam egy videót melyben csupán 1 nyomógombal és egy potméterrel oldották meg,viszont nemtalálok erre a megoldásra kapcsolást,csak olyat amiben szerepel egy plussz áramkör,ami csak pc vel működik.Itt a videó is az egyszerű változatról,ezt szeretném megcsinálni:Bővebben: Link
De hogy?
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016
(#) kadarist válasza skyline0505 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Szia!
Oda van írva, hogy "L298N for Arduino ". Tehát ez csak a végfok, ez önmagában kevés.

Értem,viszont a videóban hogy oldották meg?
(#) Hp41C válasza skyline0505 hozzászólására (») Nov 8, 2016 / 1

A legegyszerűbb megoldás egy mikrokontroller. (6 lábú SOT23-6 vagy 8 lábú SOIC8 tokban is kapható egész kis méretben. Elférhet a potenciométer alatt is...)
Tápfesz, föld, 1 analóg bemenet a sebesség állításához egy digitális bemenet a forgásirány váltáshoz és két kimenet a tekercsek vezérléséhez.
(#) kadarist válasza skyline0505 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Hoizzápasszítottak egy mikrovezérlőt, annak a gombját nyomogatja.

Kaphatnák erről a mikrokontrollerről egy kapcsolási rjazot,alkatrészekkel együtt?Analóg és digitális jelet mivel biztositsak neki?

Az a baj már nem most csináltam ilyet,és még ha ez a mikrokontroller be is válna azt hogy kössem ehhez a végfokhoz amim most van?Ezért kellene egy jó kis kapcsolás,az sem baj ha paint es
(#) Kera_Will válasza skyline0505 hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

A választ már meg kaptad fentebb.
Arduino + L298N keressél rá így együtt ... ezernyi szájba rágós mintapéldával teli a net ami stepper motor vezérlést végzi el!
arduino l298n tutorial
(#) skyline0505 hozzászólása Nov 9, 2016 /

hát köszi,éppen ez az hogy nem akarok arduinot hozzá,hogyha van sokkal egyszerübb és olcsóbb módja,de azért köszi.
Egyébként erre énis rájöttem hogy azzal müködne,egy másik variáció miatt irtam ide,hátha valaki tud ebben segiteni.
Sajnos csalodnom kellett.
(#) Massawa válasza skyline0505 hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Csinálsz egy 4 fázisu impulzusgenerátort ( akár TTL elemekböl is vagy tranzisztorokbol) és hozzákötheted. Nem kell semmi programozási hokusz pokusz. Az ilyen léptetömotorok 50 évvel a processzorok felfedezése elött is forogtak....
Itt a HE-n meg a világhálon kismillio megoldás van.

4 fázisú generátort 2db D tárolóból alkothatsz.
pl.:4fázisú generátor 1. cd4013ból

TTL 4 fázisú négyszögjel generátor74ls175

Jhonson és D tároló

pl.:cd4017 mint 10 lépéses jhonson számlálóval is lehet 4 fázisú generátor.
csak 4. lépés után reseteleni kell.
Ekkor durva egyes lépésközű vezérlésed van.
Lehet egyes feles lépésközű vezérlést is csinálni.
Ekkor a fellépő erők is másként alakulnak mivel más más a tekercseket gejesztő áramok viszonya is és ekkor a nyomaték is változik.

Ezekkel a fixen bedrótozott hardver elemekkel ezen nem tudsz könnyen változtatni.
Szoftveres / uC vezérlésnél csak 1 üzemmód váltó bemenet kell és máris másik bitmintát küld ki a uC-el.

Ezek elé kell tenni multivibrátort / négyszögjel generátort / oszcillátort.
Ennek a frekvenciáját váltzotatva tudsz sebességet befolyásolni.
(a motor sebessége az oszcillátorod frekvenciájához képest a negyede lesz tehát ezt vedd figyelembe)
Forgás irányt legegyszerűbben XOR kapukkal tudsz váltani.
4db 2bemenetű XOR (kizáróvagy) kapukat kell rakni a 4fázisú számláló kimenetére. Ezek 1ik bemenetét fel kell húzni 1 1 ellenállással + tápfeszre.A másik bemenetükre a számláló kimeneteit.
Amikor irányt váltanál akkor az ellenállásáokon lógó XOR kapu bemeneteket kell egyszerre testre húzni egy nyomógombbal/kapcsóval.
Ekkor ellenkező fázissorrend alakul ki, (gondolt át a XOR logikáját) , így vissza fele lehet forgatni a motort.
pl.: XOR CMOS 4070
XOR TTL 74ls86
Sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016

De minden felesleges 4fázist előállító vezérlő elektronikát kikerülhetsz ha az L297 STEP/DIR vezérlőt használod.
Ennek csak külső oszcillátor kell amivel a sebességet állítod be, meg egy gomb és ellenállás az írányváltó lábára. No meg persze a végfok áramkör amid elvileg meg van már.
(#) skyline0505 hozzászólása Nov 9, 2016 /

Változott kicsit a dolog,mivel egy doom kamerában találtam 1 A3992stb tipusu ic-t.
A bekötése megvan viszont a potmétert és a kapcsolót nemtudom hova kössem,a forgásirányváltás ugylenne a legjobb ha 2 nyomógomb lenne,és ha a balt nyomom balfa forog,ha a jobbot akkor jobbra,és ha elengedem megáll.Ezzel az ic vel meglehet oldani?vagy ez is végfok ic?
(#) Massawa válasza skyline0505 hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Mi lenne ha felcsapnád eme oldalt:A3992
(#) fater0827 válasza atter82 hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Üdv
A játék rajzoló nem is annyira játék !
A következőkkel bír .
1: 16 helyre tud beállni ezt elektromosan és mechanikusan is arretálja
2: Mechanikát egy racsni szerkezet ( jobbra/balra ) is védi
3: Nincs csíli-víli elektronika , egy főkapcsoló és egy nyomógomb .
Bővebben : gombnyomásra indul , a korong alatt(a) bármilyen szögben elhelyezhető horony , akár szabadon ( random ) első 5 fok a következő akár 33.25 fok stb . Itt 22.5 fok 16 lépés avagy 15 fűtőháztól kevesebb .
A mechanikus gomb a tárcsa alatt lévő fék/arretáló horonyból a bütyköt kiemeli és egy PC reszet gombot a mechanika benyomva tartja míg a következő horonyig ér és ekkor megszűnik a fesz .
A törésvédő : na ezt hogy , inkább kép , rugó erő a két felületet nyomja össze .Videó 1 videó 2 így talán könnyebb , kép/videó minőség ? . 245ös kép törésvédő 246 nyomógomb és PC reszet gomb .
Üdv
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2016
(#) Linegekko hozzászólása Nov 11, 2016 /

Sziasztok! Lenne egy kérdésem.
A léptető motor boltban, azt mondták, hogy nem lehet 555 időzítővel meghajtani a léptető motor vezérlőt, mert az első impulzusnak nem négyszög kell hogy legyen hanem trapéznak. Mert hogy ez építi fel a mágneses teret. Van ebben valami?
Tudtok olyan eladó vagy megépíthető kapcsolást amivel lehet lépésenként szabályozni a fordulatszámát a motornak?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Pali79 válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Ez fél igazság. Meg lehet forgatni négyszög jellel de csak alacsony fordulaton és ereje se sok van.
(#) Massawa válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Üdvözöljük az eladot...a hatalmas szakértelme miatt. Azt nem mondta, mivel kell ama trapéz jelalakot csinálni???
(#) Linegekko válasza Massawa hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Annyit mondott, hogy ezt plc-re le kéne programozni. Nekem annyiba sántít egy kicsit a dolog hogy egy Digitális motorvezérlőnek már tudnia kéne jól vezérelni a motort önmagában is. Nem tudom miért kell a vezérlő jelnek különlegesnek lennie, a motorvezérlőnek tudnia kéne hogy a motor el fog indulni és fel kell építeni a mágneses teret. Meg amit olvastam leírást vezérlőkről nem volt egyikbe se említés trapézjelről, csak négyszögjelről. Nekem a lényeg hogy 300-350 ig lépésenként tudjam emelni a fordulatszámot. Ehhez volt egy sebesség szabályzó ami nem tudta csak 5 fordulatonként az az 1000 lépésenként szabályozni. Erre kaptam azt az ötletet hogy egy 555-össel adjam az ütemet mert azt elég jól lehet szabályozni. De a boltba leoltottak. így nem mertem megvenni a szabályzót.
(#) Linegekko válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Van valami érthető szabály, hogy milyen legyen a jelalak és feszültség a vezérléshez? Arról tudok hogy az irányadónak előbb kell elindulnia mint az ütemadónak, de másról még nem olvastam. Vagy ez motorvezérlője válogatja?
(#) Massawa válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Veszel egy ilyen Áramkört és ebbe mehet az 555-s jele meg egy kapcsolo az irányra.

Az eladot meg kérd meg, hogy rajzolja ke a trapézjelet....
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) Pali79 válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Idézet:
„Annyit mondott, hogy ezt plc-re le kéne programozni.”
Ekkora ökörséget is rég hallottam. A plc is csak egy programozható kapcsoló ha nagyon kisarkítjuk, az életbe sem fog tudni semmilyen egyéb jelet csak négyszöget.
Szerintem a vezérlésnél inkább arra kell figyelni, hogy ne akarj egyből nagy fordulatszámot adni neki. Hobbi cnc gépen tapasztaltam, hogy egy gyengébb motornál előfordul az, hogy ha a gyorsulás nincs kellőképpen beállítva (túl rövid az idő az álló helyzettől a teljes fordulatig) akkor nem indul el a motor csak rezeg.
Igaza van Massawa kollégának, kell egy megfelelő vezérlő áramkör a motorhoz. Vagy az amit linkelt (2A áramot tud) vagy nagyobbat ha a motor megkívánja. Nekem az 555-tel nem voltak jó tapasztalataim, mert szkóppal nézve sosem volt szép a jelalak.
A feszültség és minden más is attól függ milyen a motorod.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Idézet:
„Ekkora ökörséget is rég hallottam.”

Sikeresen vetekszik a trapézjellel. Kiváncsi leszek hogyan rajzolná le a kis Einstein.

Kb. igy.

IMG_2207.PNG

(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Ez nem reklám?
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Mire? Az ökörségre vagy a tudás anyjára?
(#) ktamas66 válasza Linegekko hozzászólására (») Nov 12, 2016 /

Szerintem félreérted. A motorvezérlő bemenete élvezérelt, fel vagy lefutó élre lép. A trapézjel a sebesség profilja kellene legyen.
Következő: »»   131 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem