Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   330 / 400
(#) 769gregory hozzászólása Nov 13, 2016 /

Sziasztok! Hozzám került egy olyan rossz végfok, amiben egy 2x 52V ~ -os, 600VA-es toroid trafó van. Ebből lenne 2x 75V egyenfesz. Szerintetek ezt kibírná az Alkotó-féle verzió, vagy valami károsodna, vagy csak feleslegesen fűtene? Letekerni nem lenne oly kellemes, mert a szimmetrikus leágazás miatt jócskán bontani kéne. Bár még lehet, hogy megérné...
(#) Alkotó válasza 769gregory hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Akár ehhez, akár ST151-hez ideális a trafód.
(#) reloop válasza 769gregory hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

(#) 769gregory válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Köszönöm a válaszokat! Másik végfokot a közeli időszakban nem kívánok építeni, csak ez a cucc (trafó) épp most került hozzám. Készítettem hozzá való trafót, csak még nem építettem össze. A szekrényben van 2db sztereó Alkotós , és egy Skori-féle sztereó még dobozolásra várva. Így gondoltam, hogy az egyik megkapná ezt, de akkor nem küldöm meg ekkora tápfesszel fölöslegesen.
További szép napokat!
(#) Pali79 hozzászólása Dec 8, 2016 /

Sziasztok! A hangerő szabályzónak milyen értékű poti ajánlott?
(#) sasy hozzászólása Dec 21, 2016 /

Hali!
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy Urban quadom. NE5534 elöl, TIP35C hátul. +-47 voltos fesz.
az IC 6os lábán 1.24 voltot mérek a jó panelen. A másikon kis hangerőn szintén 1.24. Viszont ahogy hangosítom, esik a fesz., és egyre drasztikusabb a torzítás (0.5 voltig ment le).
Valakinek lenne ötlete esetleg hogy mi lehet a problem?
(#) reloop válasza sasy hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Szia! Az IC táp mindeközben töretlen?
(#) sasy válasza reloop hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Igen. +-14.2 volt. Hangerőtől független. És még egy infó: a rossz panelen, a T10 kollektorán -0.5 volt környéke van, kis hangerőn, míg a másikon 0 volt.

Hivatkozás. A C2 nem tetszik nekem, tudnád cserélni? Az a legkényesebb elem a kimeneti egyenfeszültség stabilizálásában.

Cserélve, de semmi változás. Igaz egy elég öreget tettem bele

A T10 kollektora ugye épp akkora egyenfeszültséget mutat mint a kimenet?
Ellenőrizzük le a vezérlés nélküli állapot egyenfeszültségeit! Bővebben: Link

Vezérlés nélkül a táp pozitívhoz képez a kimenet 45.5 volt. A kollektor 46.2
A táp egész pontosan +-45.5 volt.

A kimeneten amúgy 2mV van.

Igaz az az állítás, hogy az L1 - R34 - L2 (igen alacsony eredő ellenállású) soros kapcsoláson több mint 0,5V esik? A T10 kollektorán vezérlés nélkül áram sem folyhatna!
Igen válasz esetén R34 valós értéke és a szóban forgó alkatrészek beforrasztása ellenőrizendő.

Ez milyen durva! R34 szakadt! Pedig 10 wattos fehér kocka fajta.
Na most ilyenem nincs itthon éppen. Ha a régi panelről a gyári 0.091-est beteszem, jó lesz egy darabig?
(#) sasy válasza sasy hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Nah mindegy, betettem. Hibátlan.
Köszönöm a segítséget!

Maradhat benne. Nekem öröm, ha segíthettem
(#) zenegep2 hozzászólása Dec 24, 2016 /

Üdvözlök mindenkit! Kis segítségre lenne szükségem. Van eggy 405 ös 100w erősítöm ami bekapcsolás után hangos alapzajjal rendelkezik. Alacsonyabb hangerőn torzít is mellé. Ha feljebb tekerem megszűnik a hiba. Már át nézegettem neme lehet földhurok illetve csináltam eggy ledes próbát hozzá ami a kimenetekre kötve szintén gyönyörűen világít az eggyik oldalán kicsit jobban mint a másikon. Mitől lehet ez a hiba és hogy tudnám elhárítani? Segítséget előre is köszönöm
(#) levaitamas válasza zenegep2 hozzászólására (») Dec 24, 2016 /

Mérni tudsz? Ellenőrizni kellene a táp szimmetriáját és a kimeneti DC szintet. Utóbbinak Reloop ajánlása szerint plusz/minusz 200mV alatt kellene lenni.
(#) reloop válasza zenegep2 hozzászólására (») Dec 24, 2016 /

Szia! Nem zárnám ki a gerjedést. Ezen a rajzon C15-tel jelölt 2,2nF kondenzátor be van ültetve?
A C9 120pF kondenzátor lehetőleg fólia legyen!
(#) zenegep2 válasza reloop hozzászólására (») Dec 24, 2016 /

Szia. A c15 kondit utólag már raktam bele. A c9 folia. De még mindíg zajos
(#) zenegep2 válasza levaitamas hozzászólására (») Dec 24, 2016 /

Tudok mérni igen. Ellenőriztem a tápot és mindkét oldalon 36.6v van
(#) zenegep2 hozzászólása Dec 24, 2016 /

Kicsit tanácstalan vagyok. Még mindíg susog mint a rádió
(#) reloop válasza zenegep2 hozzászólására (») Dec 24, 2016 /

Ez a jelenség egyformán jelentkezik mindkét csatornánál?
Ezzel a méréssorral át tudjuk tekinteni az erősítődet.
(#) zenegep2 válasza reloop hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Igen mind kèt csatonán egyformás sustorog
(#) Husy hozzászólása Dec 26, 2016 /

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem a kollektív tudattól .
Építettem egy quadot, sztereo kivitelben, viszont a hiba amit produkál, igencsak fura. Ha a maximum hangerö fele vezérlem, akkor egy kis idő után az alsó védőtranyót a bc212-est ellövi és torzzá válik a jel alsó része. Tehát, ha szinuszt adok neki, akkor a jel alsó csúcsa letörik és úgy néz ki, mint amikor a védelem belép. A furcsa az, hogy ezt csak a jobb oldallal műveli, pedig alkatrészre is szimmetrikus a két oldal. Gondoltam, hogy a bc212 nem igen bírja a +- 40V-os tápot, holnap kicserélem bc640-re, de addig is hátha valaki találkozott már ilye problémával, hogy csak az alsó védőtranzisztort lövi az erősítö. Van rá valami módosítás, vagy elézhető alkatrész. A kapcsolás a legelterjedtebb alalpkapcsolás ami a HE újságban jelent meg, a végtranyók BD-k.
Köszönöm a tanácsokat, segítséget!
(#) reloop válasza Husy hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Szia! Nézd meg a negatív oldali 0,1Ω ellenállás valós értékét és beforrasztását!
(#) Husy válasza reloop hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Megmérem, bár ha a forrasztás nem lenne jó akkor teljesen hiányozna a szinusz alsófele, szerintem, de csak nagy hangerőnél amikor a current dumper fokozat is belép akkor torzul be a szinusz alsófele.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) reloop válasza Husy hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Hivatkozás. A dumper fokozat 3mA kimenő áramtól indul, ami igazán nem nagy hangerő.
Normál üzemben a T6-ra semmilyen veszély nem leselkedik, hiszen a kollektor-emitter feszültsége T8 B-E feszültségéből és az R34-en eső feszültségből (ami le is van osztva) tevődik össze, még határoláskor sem éri el a 2V-ot.
Az R34 hibája melegedés hatására is bekövetkezhet.
(#) Husy válasza reloop hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Én is ezért csodálkozom amikor nem kaphat akkora feszültséget, hogy attól menjen tönkre. Az ellenállast megmérem, mindenképpen, viszont a rkjz alapján nem rémlenek a 330ohm-os ellenállasok, mintha én nem ezt a rajzot építettem volna. Utánnanézek, és rögtön kiderül, hogy vagy nekem nem volt a rajzon, vagy csak nem figyeltem és ott vannak, vagy tényleg nem ezt a rajzot építettem, és ez egy módosítás pont emiatt a hiba miatt. Köszönöm addigis!
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
Következő: »»   330 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem