Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Hozzám került egy olyan rossz végfok, amiben egy 2x 52V ~ -os, 600VA-es toroid trafó van. Ebből lenne 2x 75V egyenfesz. Szerintetek ezt kibírná az Alkotó-féle verzió, vagy valami károsodna, vagy csak feleslegesen fűtene? Letekerni nem lenne oly kellemes, mert a szimmetrikus leágazás miatt jócskán bontani kéne. Bár még lehet, hogy megérné...
Szia! Itt a válasz.
Köszönöm a válaszokat! Másik végfokot a közeli időszakban nem kívánok építeni, csak ez a cucc (trafó) épp most került hozzám. Készítettem hozzá való trafót, csak még nem építettem össze. A szekrényben van 2db sztereó Alkotós , és egy Skori-féle sztereó még dobozolásra várva. Így gondoltam, hogy az egyik megkapná ezt, de akkor nem küldöm meg ekkora tápfesszel fölöslegesen.
További szép napokat!
Sziasztok! A hangerő szabályzónak milyen értékű poti ajánlott?
Hali!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Urban quadom. NE5534 elöl, TIP35C hátul. +-47 voltos fesz. az IC 6os lábán 1.24 voltot mérek a jó panelen. A másikon kis hangerőn szintén 1.24. Viszont ahogy hangosítom, esik a fesz., és egyre drasztikusabb a torzítás (0.5 voltig ment le). Valakinek lenne ötlete esetleg hogy mi lehet a problem?
Igen. +-14.2 volt. Hangerőtől független. És még egy infó: a rossz panelen, a T10 kollektorán -0.5 volt környéke van, kis hangerőn, míg a másikon 0 volt.
Hivatkozás. A C2 nem tetszik nekem, tudnád cserélni? Az a legkényesebb elem a kimeneti egyenfeszültség stabilizálásában.
Cserélve, de semmi változás. Igaz egy elég öreget tettem bele
A T10 kollektora ugye épp akkora egyenfeszültséget mutat mint a kimenet?
Ellenőrizzük le a vezérlés nélküli állapot egyenfeszültségeit! Bővebben: Link
Vezérlés nélkül a táp pozitívhoz képez a kimenet 45.5 volt. A kollektor 46.2
A táp egész pontosan +-45.5 volt.
Igaz az az állítás, hogy az L1 - R34 - L2 (igen alacsony eredő ellenállású) soros kapcsoláson több mint 0,5V esik? A T10 kollektorán vezérlés nélkül áram sem folyhatna!
Igen válasz esetén R34 valós értéke és a szóban forgó alkatrészek beforrasztása ellenőrizendő.
Ez milyen durva! R34 szakadt! Pedig 10 wattos fehér kocka fajta.
Na most ilyenem nincs itthon éppen. Ha a régi panelről a gyári 0.091-est beteszem, jó lesz egy darabig?
Nah mindegy, betettem. Hibátlan.
Köszönöm a segítséget!
Maradhat benne. Nekem öröm, ha segíthettem
Üdvözlök mindenkit! Kis segítségre lenne szükségem. Van eggy 405 ös 100w erősítöm ami bekapcsolás után hangos alapzajjal rendelkezik. Alacsonyabb hangerőn torzít is mellé. Ha feljebb tekerem megszűnik a hiba. Már át nézegettem neme lehet földhurok illetve csináltam eggy ledes próbát hozzá ami a kimenetekre kötve szintén gyönyörűen világít az eggyik oldalán kicsit jobban mint a másikon. Mitől lehet ez a hiba és hogy tudnám elhárítani? Segítséget előre is köszönöm
Mérni tudsz? Ellenőrizni kellene a táp szimmetriáját és a kimeneti DC szintet. Utóbbinak Reloop ajánlása szerint plusz/minusz 200mV alatt kellene lenni.
Szia! Nem zárnám ki a gerjedést. Ezen a rajzon C15-tel jelölt 2,2nF kondenzátor be van ültetve?
A C9 120pF kondenzátor lehetőleg fólia legyen!
Szia. A c15 kondit utólag már raktam bele. A c9 folia. De még mindíg zajos
Tudok mérni igen. Ellenőriztem a tápot és mindkét oldalon 36.6v van
Ez a jelenség egyformán jelentkezik mindkét csatornánál?
Ezzel a méréssorral át tudjuk tekinteni az erősítődet.
Igen mind kèt csatonán egyformás sustorog
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem a kollektív tudattól . Építettem egy quadot, sztereo kivitelben, viszont a hiba amit produkál, igencsak fura. Ha a maximum hangerö fele vezérlem, akkor egy kis idő után az alsó védőtranyót a bc212-est ellövi és torzzá válik a jel alsó része. Tehát, ha szinuszt adok neki, akkor a jel alsó csúcsa letörik és úgy néz ki, mint amikor a védelem belép. A furcsa az, hogy ezt csak a jobb oldallal műveli, pedig alkatrészre is szimmetrikus a két oldal. Gondoltam, hogy a bc212 nem igen bírja a +- 40V-os tápot, holnap kicserélem bc640-re, de addig is hátha valaki találkozott már ilye problémával, hogy csak az alsó védőtranzisztort lövi az erősítö. Van rá valami módosítás, vagy elézhető alkatrész. A kapcsolás a legelterjedtebb alalpkapcsolás ami a HE újságban jelent meg, a végtranyók BD-k. Köszönöm a tanácsokat, segítséget!
Szia! Nézd meg a negatív oldali 0,1Ω ellenállás valós értékét és beforrasztását!
Megmérem, bár ha a forrasztás nem lenne jó akkor teljesen hiányozna a szinusz alsófele, szerintem, de csak nagy hangerőnél amikor a current dumper fokozat is belép akkor torzul be a szinusz alsófele.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
Hivatkozás. A dumper fokozat 3mA kimenő áramtól indul, ami igazán nem nagy hangerő.
Normál üzemben a T6-ra semmilyen veszély nem leselkedik, hiszen a kollektor-emitter feszültsége T8 B-E feszültségéből és az R34-en eső feszültségből (ami le is van osztva) tevődik össze, még határoláskor sem éri el a 2V-ot. Az R34 hibája melegedés hatására is bekövetkezhet.
Én is ezért csodálkozom amikor nem kaphat akkora feszültséget, hogy attól menjen tönkre. Az ellenállast megmérem, mindenképpen, viszont a rkjz alapján nem rémlenek a 330ohm-os ellenállasok, mintha én nem ezt a rajzot építettem volna. Utánnanézek, és rögtön kiderül, hogy vagy nekem nem volt a rajzon, vagy csak nem figyeltem és ott vannak, vagy tényleg nem ezt a rajzot építettem, és ez egy módosítás pont emiatt a hiba miatt. Köszönöm addigis!
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |