Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   107 / 176
(#) tothbela válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2017 /

Engedd meg, hogy egy kis kiegészítést még hozzátegyek. Ebből az "A" osztályból is három féle van. A push-pull, vagy a folytótekercses single ended elméleti hatásfoka 50 %. Az áramgenerátoros (mint a fufuka canampja) max 25%. Az egy tranzisztor+ izzólámpa vagy ellenállás még ettől is alacsonyabb.
(#) proli007 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 4, 2017 /

A munkapont-ot pont azért hívják annak, mert kivezérlés nélkül az erősítő mindig ott "tartózkodik". A képen ugyan rajta van a három munkaponti beállítás, de a vezérlés és annak hatása, csak az "A" üzemben van lerajzolva.
- "A" üzem, ha a munkapont (nyugalmi áram, állandóan folyik a tranyókon) a karakterisztika lineáris szakaszának közepére esik, és nem nagyobb a vezérlő jel, hogy az áramjel a nemlineáris szakaszra menjen.
- "B" alapvetően, ha a lezárási pontba esik a munkapont. Itt a nyugalmi áram minimális vagy "nulla" lenne. De nem elfelejteni, hogy egy-egy tranyó, csak a félperiódus egyik felét erősíti. Tehát ha a kivezérlés nő, azzal az áram is női fog. De ennek torzítása lenne kis kivezérlésű jelek esetén. (Azért létezik ilyen végfok, pld. a QUAD-nál, ahol a dumper végfok ebben a beállításban működik és az "A" osztályú meghajtó szolgáltatja kis kivezérlésnél a hangszóró meghajtását és egyben meghajtja a "B" végfokozatot is. De ennek taglalása itt messzire vezetne.)
- "AB" munkapontnál akkora minimális nyugalmi áramot adnak, hogy a két tranyó görbe összege lineáris metszést alkosson. Így is állítják be, mert kis vezérlőjel mellett, addig növelik a munkapont áramot, míg a torzítás a minimális nem lesz. (Azért mindig marad és keresztezési torzításnak csúfolják.) Félvezetős erősítők többségében ezt a munkaponti beállítást választják.
- Létezett anno csöves technikánál "csúszómunkapontú" erősítő is, ahol kis jeleknél "A" (inkább "AB") osztályú volt a végfok és a vezérlőjel áramának növekedése tolta át "B" osztályba. Így teljesült kis jeleknél a torzításmentesség, nagy jelnél pedig növekedett hatásfok.
(#) gordonfreemN válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2017 /

Nem győztél meg sajna de ez az én bajom. Szerintem ez a magyarázat többet kiván mint egy fórumon üzengetni.
A működèsük leirt része tiszta de a csúszómunkaponttal azért megint ujat tanultam.
Az A osztály a beállitott nyugalmi áram körül vezérel, a nyugalmi áram lesz a nullátmenet. Ehhez képest a B osztálynál nullátmenetnél nulla áram lesz. De ezen kivül mindkettő csúcsárama nagysága a kivezérléstől lesz függő.
Tegyük fel egy A és egy B osztályú erősitő kimeneti jelalakját vizsgáljuk egy szkóp ch1 és ch2 csatornáján. A két erősitő push-pull felépitésű ugyanakkora az erősitése és ugyanakkora jelet kapnak x idopillanatban. A kimeneten megjelenik ez a jelalak erősitve. A kettő közti különbség hogy az A oszt. erősotő jelalakja a beállitott nyugalmi áramròl indul és érkezik vissza.
Emiatt a kérdésem ha csak ez a különbség mitől lesz itt átlagáram amott meg változó? Tehát én ugy látom mindkettő változik ugyanakkora értékű a csúcstól csúcsig hullám de az egyik végig a pozitiv periódusban marad és csak a nyugalmi körül ing a másik pedig a félhullámnál valóban átlépi a nulla kimenetet. Mindkettő ugyanakkorát és ugyanannyi idő alatt változik csak az A osztályúnak van egy egyenáramú összetevője, DC level. De ettől még az A osztályu is kivezérléstől függő a kimeneti amplitudó nagysága. Emiatt nem értem mi a különbség.
(#) pucuka válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 4, 2017 / 1

Akkor kicsit másképp.
Az erősítő eszközön kétféle áram folyik. A nyugalmi (munkaponti) áram, és a kivezérlés áramának eff értéke. A kettő együtt adja a tápegységből felvett áramot, állandó tápfeszültség esetén a teljesítményt. Ez jól belátható színuszos kivezérlés esetén. Nem színuszos (zenei, vagy beszédhang) esetén kicsit bonyolultabb a helyzet, de csak annyiban, hogy a kivezérlés eff értéke folyamatosan változik, és ennek is van csúcsértéke, ami nem azonos a színusz csúcsértékével (amplitúdójával).
(#) reloop válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 4, 2017 / 1

Szia! Próbáljuk a tápáram szempontjából nézni, ideális körülményeket és némi egyszerűsítés feltételezve.
A B-osztályról gondolom könnyen belátható, hogy a tápból felvett áram megegyezik a hangszóróárammal, hiszen nincs nyugalmi áram. Az áramfelvétel tehát a kivezérlés mértékétől függ.
Az AB osztály áramfelvétele a B osztályhoz képest a nyugalmi árammal egészül ki.
Az A osztály kritériuma, hogy a kimenethez kapcsolódó félvezető(k) nem kerülhet(nek) lezárt állapotba. Ebből az következik, hogy a torzítás határán belül bármekkora kimenő áramot állítunk elő, egy periódus lejátszódása alatt a vezérelt félvezető árama amennyivel nőtt az egyik félperiódus során, pontosan ugyan annyival csökken a másikban. Tehát ha mutatkozik is ingadozás az áramfelvételben a hangfrekvenciának megfelelő periódus idő alatt, az a táp puffer számára konstans terhelést jelent, mely független a kivezérlés/hangszóróáram nagyságától.
(#) proli007 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 4, 2017 / 1

Ez nem vita, hogy bármiről is meggyőzzelek, ezek tények..
Te nem látod a fától az erdőt. Egy "B" osztályú erősítő jele egy váltakozó feszültség, az "A" osztályú pedig egy egyenáramra szuperponált jel. Vagy ahogy írod is egyenáramú összetevője van. De egy jel átlagértéke a görbe alatti terület. A rajz amit betettél, azért nem szemléletes, mert nem magát a kimenti jelet kellene igazából megjeleníteni, hanem a jel és az X tengely közötti területet besraffozni. Hiszen az lesz az átlagérték. Az egyenáramú terület a munkaponttal adott. A váltakozó áram átlagértéke pedig zérus. Vagy is az fog hozzáadódni az egyenáramú munkaponthoz. Így bármekkora is a váltóáram nagysága, nem változik az átlagérték..
Mellesleg a téma messze nem ide való, bármennyire is a tápról van szó. De ha építettél volna valaha is A osztályú végfokot és megfogtad volna a bordát, nem is kellene mit magyarázni róla.
(#) gordonfreemN válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2017 /

Tévedsz, épitettem de ezek szerint szégyeljem magam.
Őszintén szólva igy is van.
Idézet:
„megfogtad volna a bordát, nem is kellene mit magyarázni róla.”

Mondjuk ez nem volt kérdés. Sosem állitottam, hog a nyugalmi áram nem létezik.
Azt elhiszem, hogy nem vita ezt irtam is (ti jobban tudjátok)
Ezt irtad:
Idézet:
„"B" alapvetően, ha a lezárási pontba esik a munkapont. Itt a nyugalmi áram minimális vagy "nulla" lenne. De nem elfelejteni, hogy egy-egy tranyó, csak a félperiódus egyik felét erősíti. Tehát ha a kivezérlés nő, azzal az áram is női fog.”

Szóval. 1.A osztályban a kivezérlés függvényében nem nől az áram? Átlagáram nem nől ha minden igaz. B osztálynál az átlagáram nől?
2. Ha egy B osztályút sraffoznánk igy be sárgára akkor mit kapnánk eredményül? Nullát.
A osztályunál meg a nyugalmi áramot.
A nyugalmitól független mindkettő ugyanúgy változik.
Emiat furcsálom hogy:
Idézet:
„Természetesen "A" osztályú erősítő átlagárama állandó, hatásfoka kb. 50%. A "B" osztályú átlagárama a kivezérléssel változik, hatásfoka kb. 75%”
. Hangsulyozom mindkét erősitő push-pull.
Ne érts félre, biztos vagyok benne hogy ti ezt jobban értitek
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2017
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

Lehet mégis kezdem kapizsgálni igaz ahogy proli007 mondtad ez nem teljesen ez a téma de talán másnak is segit. Szóval egy szimetrikus erősitő (push-pull) nem mind a két tápágát (+/-) hanem egyszerre csak az egyiket figyelve fejben könnyebben belátható számomra az eddigi magyarázatok. Mig B-nél csak félhullámom van a pozitiv tápon jelen igy okozva átlagáramváltozást a vezérlés függvényében, A-nál egy teljes periódus igy annak áramának átlaga nem változik
Köszönöm a türelmeteket!!!
(#) fufuka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

Én azért nemigazán vagyok a Ti szinteteken... ( és ez most nem vicc, és nem froclizás) De nekem van egy canampom, ami áramgenerátoros. ( ezt említette Tóth Béla) A osztály, gyakorlatilag 40 foknál sosem melegebb a borda, pedig szoktam 300ohm-on állatmódon kihajtani. Az áramgenerátor nyugalmi árama 66mA. Gyakorlatilag alig fűt...
(#) Gafly válasza fufuka hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

Mi a kérdés?
(#) reloop válasza Gafly hozzászólására (») Jan 5, 2017 / 1

Ez az a helytálló megfigyelés lenne, hogy minél jobban kivezérlünk egy A osztályú erősítőt, annál kevesebbé melegszik, de tényleg abszolút OFF lenne reagálni ebben a témában.
(#) proli007 válasza fufuka hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

Hello! Ennek így se füle - se farka. "A" üzemben állandóan folyik az áram. A teljesítmény, a tápfesz és a munkaáram szorzata. Ebből képződik a hő. Hogy ez hol fűtődik el, az a felépítéstől függ. Hogy a hatásfok kisebb, az a kivezérelhetőség csökkenésétől is függ, vagy is hogy a végfoknak mekkora feszültségveszteségei vannak. Hogy ez a teljesítmény mennyire emeli a borda hőmérsékletét, az a borda hőleadási képességeitől és a környezeti hőfoktól függ. A "gyakorlatilag alig fűt" pedig nem műszaki paraméter, maximum összehasonlítási alap.
Ha megnézel komoly "A" osztályú végfokokat (nem 300ohm-ra) akkor láthatod, hogy a hőleadás a munkapont stabilitása elég nagy problémákat szokott okozni. Van aki kis sem kapcsolja a végfokot, hogy ne kelljen megvárni a hőkiegyenlítésből adódó munkaponti vándorlásokat. Ami még hangminőségbeli problémákat is okoz.
De ez egyébként nem az én asztalom, mindössze a munkapont tulajdonságával/viselkedésével kapcsolatos elvi alapok miatt szóltam bele. A varázslás már nem az én hatásköröm..
(#) fufuka válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

Ha átvinnéd a megfelelő helyre és ott bővebb választ adnál, annak örülnék... (tanulófokozaton vagyok) Tehát érdekelnek az összefüggések, ill. gyakorlatilag minden, ahol belefutok olyan történésbe, ami számomra nem értelmezett.
(#) fufuka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2017 /

A megállapításom a kérdőjeles megállapítás volt... De Te és Reloop meg is válaszoltátok nagyjából az okokat...

...és szeretném megjegyezni: A "na figyelj rám, elmondom, csak, hogy tanulhass" kezdetű mondatokon sem sértődöm meg. A legnagyobb dolog történik ilyenkor velem... Megtiszteltek, hogy ingyen adjátok a legdrágább dolgot: a tudást...
(#) mc-4 hozzászólása Jan 6, 2017 /

Sziasztok!
Erősítő tápjába puffer kondenzátort egy nagy vagy több kisebb kondenzátort érdemes párhuzamosítani?
(#) fufuka válasza mc-4 hozzászólására (») Jan 6, 2017 /

A hozzáértők több okból a több kisebbet kedvelik... ( persze azt is mindig megkérdezik, hogy milyen erősítő; és milyen táp! )

-az ára olcsóbb
-a töltési idő kevesebb
- állítólag stabilabb

...én 2 nagyot szoktam... ( 10000uf és 33000 vagy 47000uf )
(#) mc-4 válasza fufuka hozzászólására (») Jan 6, 2017 /

Ez lesz:
(#) fufuka válasza mc-4 hozzászólására (») Jan 6, 2017 /

Elég komplettnek tűnik a dokumentáció! Szerintem menj azután...
(#) mc-4 válasza fufuka hozzászólására (») Jan 6, 2017 /

Akkor csatornánként két nagy...
(#) tothbela válasza fufuka hozzászólására (») Jan 6, 2017 /

Úgy emlékszem a Canampod tápja +/-9V. A 66mA-es árammal az majdnem 0,6W tranzisztoronként. A négy tranyó közel 2,4W teljesítményt alakít át hővé. Ha jól olvastam vissza, 6V körüli feszültség esik a stabilizátorokon. Mivel ugyanarról a tápról megy mind a két oldal, ezért 0,8W körül disszipálna a stab, ha nem lenne még más is rajta. A kiegészítő áramköröket is belekalkulálva (csak saccolni tudok így messziről), közel annyi hőt termel a két 9V-os stab együtt, mint maga a fülesvégfok. Ezért hogy ne legyen melegebb a stabok hűtője mint maga az erősítő, ugyanakkora bordára kellene tenni őket is. Sajnos nem segít az, hogy nagyobb áramú a stabilizátort választunk, mert hát 1W az akkor is 1W, ha történetesen nem félamperes, hanem 50 amperes félvezetőn alakul hővé.
(#) midgardcoil hozzászólása Jan 7, 2017 /

Sziasztok!

Adott egy hagyományos tápegység (analog szintetizátor tápja), hagyományos lineáris fesz.szabbal, rajzot mellékelem. Serceg, brummog. Pár órás nyomozás után derült ki, hogy a tápegység, azon belül is a trafó okozza a gubancot. Lomexnél kapható Makrai Elektonik 2x3VA, 2x12V trafóról van szó, NYÁK-ra forrasztható. Kipróbáltam egy toroiddal, ami itt volt kéznél, 1x24VAC, virtual GND, úgy semmi baja.

Első megoldás lenne, hogy veszek egy másik NYÁK trafót, ugyan ekkorát, csak nem stimmelne a lábkiosztása, így szét kellene faragnom a PCB-t. Szerintetek segíthet, ha a mostani trafóról a földet lekötöm, így 1x24V virtuális földdel üzemelne? (csak a két szekundert kötöm össze, azokat GND-re nem) Így is szét kell faragnom a PCB-t, csak így nem annyira.

Előre is köszönöm, üdv!

szerk.: a táp nem "elromlott", hanem én építem, így a trafó cseréje egy másik ugyan ilyenre valószínűleg nem vezetne eredményre.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2017
(#) Sebi válasza midgardcoil hozzászólására (») Jan 7, 2017 /

Az ilyen kis nyák-trafóknál leggyakoribb a primer szakadozás, tehát cserélni kell, mert az átalakítás ezen a hibán nem segít.
(#) midgardcoil válasza Sebi hozzászólására (») Jan 7, 2017 /

Köszönöm, közben szerkesztettem a hozzászólásom, mert észrevettem, hogy félreérthető. A kapcsolást most szereltem össze, így a trafó vadonat új, ettől persze még lehet, hogy gyárilag rossz.
(#) ferci válasza midgardcoil hozzászólására (») Jan 7, 2017 /

Beírhattad volna, mekkora a puffer fesz ( + és - ) terheléssel és anélkül.
(#) Kovidivi válasza midgardcoil hozzászólására (») Jan 7, 2017 /

Lehet, hogy nincs elég feszültség a 7812 előtt. Mérj egyet ott is, én ott 17V-ot szeretnék legalább látni, 7912 előtt pedig -17V-ot. Lehet még a stabilizátor előtti kondik rosszak, főleg, ha használtat építettél be. Az is lehet, hogy a 3VA a kevés, 24V-on az 125mA. Kevésnek tartom, 3VA-nál szerintem többet vesz fel a szintetizátor. A feszültségeket terhelve is mérd meg!
(#) fufuka válasza tothbela hozzászólására (») Jan 7, 2017 /

Növelem akkor a hűtőfelület nagyságát...
(#) midgardcoil válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 8, 2017 /

+/-17V biztosan nincs a feszültségszabályzók előtt, 2x12VAC trafóból egyenirányítás és pufferelés után nem is lehet ennyi, megmértem, egészen pontosan 14.8V ill. -14.6V terheléssel. Terhelés nélkül sajnos nem tudom megmérni, mert egy deszkán van a szintivel. Lehet, hogy kevés? 2x15VAC trafót be tudok szerezni ugyan ebből a típusból, ha segít, de az 1x24V toroid akkor miért lehetett elég?

A trafó teljesítménye elegendő, 2x3VA - 2x12V (2x250mA), az áramkör nem vesz fel csak kb. 120mA pozitív, 80-90mA a negatív ágról, így ezzel nem kellene, hogy gond legyen.
(#) Kovidivi válasza midgardcoil hozzászólására (») Jan 8, 2017 /

2x3VA már elég. Az a gond, hogy túl kevés a feszültség a stabilizátornak. Vagy beraksz 7809 és 7909-et, ha +-9V is elég a szintinek, vagy beraksz egy nagyobb feszültségű trafót. 15VAC már elég lesz. 12VAC-ből 12*gyök2-1.4V lesz, vagyis 15.6V, de ez is eléggé határon van a 12V-os stabilizátornak, a te trafód még ezt sem tudja. A kondik legyenek inkább 25V-osak. Mérted egyébként a 7812 utáni feszültséget? Olyan 11.6V-ra tippelem. Ennek már árulkodó jelnek kellett volna lennie!
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2017
(#) Sebi válasza midgardcoil hozzászólására (») Jan 8, 2017 /

Kísérletképpen tehetsz rá még 1-2ezer mikrós kondikat, lehet, hogy bejön...
(#) midgardcoil válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 8, 2017 /

+/-12-vel működik jól az összes modul, amit használok az áramkörben, így tápfeszt nem váltanék. Megmértem a feszültségeket is, érdekes módon -11.85V ill. +12.2V.

Sebi, a kondi már nekem is eszembe jutott, 2x2200µF van rajta, ideiglenesen beraktam még 2x4700-at, nem segített.

Valamelyikőtöknek egészen biztos igaza lesz, vagy kevés a fesz.stab. IC előtt a feszültség, vagy alapból hibás a trafó, így valószínűleg az lesz, hogy veszek egy új 2x15VAC trafót és akkor mindkét lehetőséget lefedtem.
Következő: »»   107 / 176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem