Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Légyszíves segítsetek kiválasztani egy áramkörbe megfelelő védődiódát. Egy 12V-os egyenfesz.-ű motorral lesz párhuzamosan bekötve, és ahhoz kell, hogy a motor indításánál fellépő feszültségnövekedést levágja. Kb 6-10A lesz a motor ágában lévő áram. Segítségeteket előre is köszönöm. István
motorokra nem szoktak tenni diódát...esetleg kondit de azt zavar szürés miatt
A motorok indításánál nincs semmiféle fesz növekedés... induktív feszültségek csak akkor keletkeznek ha megszakítjuk az áramot.
Igazad van már rég tanltam, és pontosan nem tudtam miért kell, csak azt hogy kell . Induktív fesz ellen kell. De a kérdés az továbbra is fenn áll. Milyet tegyek bele?
lehet tenni diódát párhuzamba, de forditva!!!!!!!!, ez amiatt van, mert induktív!!!! (relénél is szoktak diódát használni)
elvileg akármeik jó, ami szilicium, és bir legalább 12V-ot, és kb. 3-4A-t (6-10 nem kell sztem) nézz szét itt: http://hqvideo.hu/
Relék tekercsével párhuzamosan szoktak tenni diódát fordított polaritással,mint ahogy a relé kapja a feszt, hogy a kikapcsoláskor indukált feszt elnyelje, általában 1N4007-est(1A/1000V)
itt egy link az oldal alja fele vannak szkópos mérések diódával illetve anélkül
http://www.webx.dk/rc/sp540/sp540.htm
Nagyfesz generátorba kellene nekem a tranyó védelmére teljesítménydióda. Találtam egy elég vastagot, kb 6mm, tv tápjának a graetz hidjából való. szerintetek az megfelelne?
Attól függ ,hogy a nagyfeszgenerátorod milyen frekin megy. Ha többkHz akkor nem alkalmas mert a TV táp csak50Hz-es-tehát valószinűleg lassú-hosszú feléledési idejü diódát tettek oda. Válassz az UF sorozatból megfelelő áramú tipust.
Volt egy fórumtéma régebben egy H-hídas motor vezérlésről és egy BMF-es kollega azt tanácsolta, hogy minnél gyorsabb diódákat használjak... előtte én is mindig 1N4007-et használtam, és úgy se volt gond, persze ezek a gondok ált. hosszabb használat során derülnek ki.... de célszerű a kollega utasításait követni, ugyanis elég komoly szinteken jár a témában.... persze a gond az, hogy nem tudnék most egyetlen egy gyors diódát se mondani... adatlapok elő....
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy 2 azonos típúsú diódahidat lehet-e párhuzamosan kötni, hogy a teljesítmény megfelelőzödjön. Így két kisebb teljesítményű diódahíddal tudjak egyenirányítani.
Így kösd össze . Az ellenállást a fesz és az áram szorzata
adja meg.
Nem figyeltem !! az ac 1 -et az ac 1hez kösd !
a rajzon fordítva van valószinűleg működik így is de bitzos ami biztos 1-1 2-2
Üdv! ELéggé kezdő vagyok, ezért kérnék egy kis segítséget. 2-3 egyszerű (OBI ban kapható) 220v os mozgásérzékelőt szeretnék felhsználni relé vezérlésre. Bármelyik is érzékelne, húzzon be a relé. Ha ezek kimenetét (220v) egy pontba kötném, akkor kell-e az egyes ágakba diódákat tenni védelem céljából? (Csúnya kifejezéssel élve, hogy megakadályozzuk a viszáramot.) Ha kell milyen? Előre is köszi!
Sziasztok!
Mennyire normális a szilíciumdióda 100 fok C fölötti melegedése normál üzemi körülmények között? Egy 1N4007-es diódákból álló 6 db-os sorral ejtettem egy 9 V-os kapcsolóüzemű táp feszültségét valamivel 5 V fölé, de 250-300 mA-nél a diódák iszonyatosan forrósodni kezdtek. Mennyit bír disszipálni egy DO-41-es tok? Adatlap alapján 3 W és 1 A a határ, de ahogy elnézem, fél ampernél már meghalnának...
Az az 1 A, és a teljesítmény is csak akkor igaz, ha a lábai a toktól legfeljebb 10 mm távolságban már környezeti (szoba-) hőmérsékletűek. Kell neki egy jó nagy pad, és ha jól kilóg a forrasztásból a láb, az sem baj.
Értem, köszi!
Ezek szerint nem volt jó ötlet egymáshoz közel forrasztva légszerelni a diódákat, így csak egymást fűtötték.
Sziasztok!
Ha egy graetz-hidat minimum 10A-re kell méretezni, akkor megfelelő hozzá 4db 1N5401-es? Ezek ugye 3A-es, 100V-os darabok, az amperok összeadódnak? Egy 24V ~hoz elegendő a 100V-os dióda, vagy jobb a 200V-os 1N5402? Előre is köszi.
Szia!
Nem adódnak össze! Egyenként bírniuk kell a 10A-t. 24 volthoz éppen jó a 100 voltos dióda.
Nem értem, miért kell 10 amperes graetz, mindenképpen szükséges ez ennél az áramkörnél? 5 ampert ad le ezzel a trafóval, de nekem csak 1 amperes van. Akkor ahhoz nem jó az 1N5401?
Ha a trafód csak 1A -t képes leadni, akkor minek ez az áramkör? LM317 (SO 220 tokkal - 1A ) és egy poti ellátja a feladatot. Természetesen az egyenirányító és puffer elkó az kell.
Azért nem szokták ennyire szűkre szabni az alkatrészek tűrőképességét. A trafódnak nem lesz baja néhány tized mp-es túlterheléstől, de egy dióda ezt már nem biztos, hogy kibírja.
Sziasztok!
Van most nálam egy 12v-2a & 5v-2a-es adapter külső hdd-hez, és az egyik dióda elszállt benne. Úgy megégett, hogy ripityára tört, és így nem tudom, hogy mit tehetnék be a helyébe. Van tippetek? Összesen 6 dióda van a nyákon. A hobás az egyik vezetékhez kapcsolódik. Vagy a 12v-os kimenethez, vagy a gnd-hez!!
Tipp van, de aha egy jó minőségű képet tudnál mutatni a hibás tápegység érintett részletéről, akkor konkrétabb tippet is lehetne adni.
Itt is vannak! A ZD2-es az!
Ha az 5V-os kimenet és a test között volt, akkor 6,2v-os Zenerdióda jó lesz, persze polaritáshelyesen beforrasztva. Ez a zener túlfeszültség-védő diódának volt bekötve és a szerepe annyi volt, hogyha a tápegység kimenő feszültsége káros mértékben megnövekedett, akkor nyisson ki, menjen zárlatba, és ezzel védje meg a táplált készüléket a túlfeszültség káros hatásaitól. Tehát arra számíts, hogy a tápegységeddel valamilyen gond van. Egyébként ha ilyen állapotban bekapcsolod a tápot, akkor milyen feszültségek jönnek le róla?
Mikor hozzám került nem adott le semmit. Az egyik ellenálást is cserélni kell benne. Holnap veszek bele alkatrészt, meglátjuk mi lesz...
Miért nem javítod meg? Biztosan a primer oldalon van a hiba.
Amikor összeraktam elszállt a biztosíték és elfüstölt a táp, szóval nem vacakolok már vele ötbbet, újat venni ajánlatosabb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |