Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Helo,
A TR1, TR2, TR3-ról lehet tudni, hogy milyen vasmagra készültek?
Célszerű a gate-meghajtóhoz AL=2-3000-es kis gyűrű, TR3-hoz szintén, a főtrafóhoz N67 minőség, a méretet láthattad az előző beírásokban, gyűrű vagy ETD...
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2017
Helló, tessék komplett dokumentáció angolul. Szerintem gate-nek lehetne ei33 vasmag is 3x10-12 menettel.
Cseh 100A A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2017
A tanácsotokat szeretném kérni.
Van itt egy WSME-250 típusú AWI inverter. Ennek a hálózati kábelén gyárilag nincs csatlakozó. A kábel 4 eres. Fekete, barna, kék, zöld-sárga. A készülék adattábláján 3~ jel látható. AC 380V 16A 6,3 KVA. A Fekete, barna és a kék a készülékben egy 3f kismegszakítóra kapcsolódik. Ez a készülék főkapcsolója. A fekete és a kék között 17 Ohm mérhető. Minden más variációban szakadás. A fekete és a barna szerintem egy egy fázis. A kék a nulla és a zöld-sárga a védőföld. Mások szerint 3 fázis és védőföld. Szerintetek? A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
Olyan nincs, hogy két fázis és nulla. Egyenlőtlen terhelésű 3 fázisú készüléket nem fognak építeni a 3 fázisra. 3 fázis plusz védőföld.
De a gugli barátod megmond neked mindent, csak kérdezni kell Íme: PARAMÉTEREZHETŐ AC/DC-S AWI ÉS BEVONTELEKTRÓDÁS INVERTER ALUMÍNIUM ANYAGOK HEGESZTÉSÉRE! 3 x 400 V bemenő feszültség (kiemelés tőlem) Nagy bekapcsolási idő: 60% 210A HotStart, AntiSticking, Arcforce VRD funkció Digitális kijelző Túlmelegedés, túláram, alacsony feszültség, fázis hiány elleni védelem MASTROWELD WSME-250B AC/DC Hegesztő inverter
Hm, az én találatom B-re végződik, 3 fázisú. A te találatodon levő nem. De kép ugyanaz...
Viszont a te gépednek 4 eres kábele van, tehát 3 fázisra készülhetett. Kapd szét és nézd meg a bekötését belül. Elvileg egy 3 fázisú egyenirányítást kéne benne találnod. Update: Szerintem a te linkeden levő infó rossz, rossz típusszámot írtak a 230V-os géphez: MASTROWELD WSME-200 B AC/DC Hegesztő inverter A 200B az egyfázisú, a 250B a 3 fázisú, a Hegesztéscentrum oldalán. Ha a tied 250B, akkor 3 fázisúnak kell lennie és a Rekmi Team oldalán rossz az infó. Nem lenne az első eset, hogy a weblapkészítő téved... A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2017
3 fázisú. Be lett kötve, működik. Köszi a segítséget.
A kolléga 10A-rel hegeszti az 1mm-es lemezt.
Az U57-ekből összeállított főtrafó a 40-42 kHz-et bírná? Köszi.
Üdv. neked! Eredetileg 15,625 kHz-en működtek az U57-es magok. A macikban elmegy 30kHz-en. 40-42-n szerintem nem ok! Oda már 3F3, 3C90, stb. anyagú mag kell. Nekem ez van: http://www.tme.eu/hu/details/e71_33_32-3c90/ferrit-magok/ferroxcube/ 48kHz-en van a meghajtás...
Üdv!
Macit szeretném megépíteni, és tanacsot szeretnek kérni. A célom az lenne, hogy szükség eseten a 130A-t folyamatosan ki tudjam venni belole mindenfele tulmelegedes nelkul (folyamatosan szeretnek 3,25-os hegesztopalcaval dolgozni). A javasoltnal kicsit nagyott hutobordakat hasznalok, bemenetii graetz 2x50A parhuzamosan, meretes hutobordan. A hegeszto kimenetere 4+4 60APU04 dioda kerult, eddig ezzel készultem el. A meghajtotarafo is kesz allo ERL28 jelzesu lenne (légrés?), nem tudom megfelel-e, vagy ragaszkodjak inkabb az EE25-hoz? A fotrafoval nem tudom, hogy hogyan keszitsem el. Elég lenne a 6 par u57 mag megnovelt keresztmetszetu tekercselessel, vagy hasznaljak inkabb 8 parat. Ugyanez a dilemmam a kimeneti fojtoval is. Van u57-nel nem tul sokkal nagyobb ugyanilyen alaku ferrit magom, szinten Tv-bol bontva. Van-e erteleme ezzel probalkoznom, eseteleg ebbol 2 parat hasznalni, vagy u57-bol egy par helyett 2 parat hasznalni, vagy maradjak az 1 par u57-nel. Igbt-bol 3+3 irg4pc50u-t terveztem beepiteni. Huto ventillator 90mm-es 2db lenne, szukseg eseten ebbol tobbet is beepitenek. Ezekre kérném a véleményeteket. Üdv
Hovedelemnek a diodak es igbt-k hotobordajaba (a hatulja 12mm vastag), bojler termosztatot epitettem/ epítenék be, hasznaltan viszonylag olcson kb 100-150 forint jutottam hozza. A fotrafo vedelmet meg nem tudom hogyan lenne legegyszerubb megoldani...
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2017
Az ERL28-ban ha nincs légrés, jó. Ha van benne, kicsiszolod a már ismertetett módszerrel. A 6 pár U57, az 12 db, kicsit nagyon sok. Egy régebben építettnél volt ilyen "E-E" formában, de feleslegesen nagy, foglalja a helyet, nyomja a súlyt. 3-4 pár elég (6-8 db. U) "toroid" formában. A hasonló méretű, nagyságú TV-s ferritek épp oly jók; 130 A-hez 2 pár (4 db. U) kell fojtónak, ill. hasonló keresztmetszetű a másféléből. "Megnövelt keresztmetszetű tekerccsel": amekkora hely van, lehetőleg annyi (akkora) keresztmetszetű tekercs(ek). Vastagabb "drót", kisebb áramsűrűség, kisebb melegedés. A többi nagyjából jó. A bojler termosztát nem tudom mennyire gyors/lassú a klixonhoz képest, de az is csak bimetál.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2017
A TV-s vasak eléggé biztonsági zónában működtek (a ~30-35 kHz-et rendesen bírják), szerintem kipróbálható 40 kHz-en is, legfeljebb jobban melegszik, de ~60-70 C°ig nincs "gáz".
Szia! Ge Lee is felrakott egy cikket ezt is nézd át. https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/ukt.html
Nem akartam hozzászólni a dologhoz, mert mivel nem nekem készül, így számomra teljesen mindegy hogy mit raksz vagy nem raksz bele, szóval csak javasolnék. Ha izmos invertert szeretnél építeni amihez nagy áram kell, akkor azt hídban érdemes és nem a macival. Miért? Hát azért, mert annál némi trükkel kétszer akkora is lehet a trafó áttétele, ami azt jelenti hogy ugyanazzal a primer árammal kétszer akkora hegesztőáramot tudsz csinálni. Tehát akár a 240A-hez sem kell egy marék IGBT, csak az a 4db amiből a híd áll.
És ha már az IGBT-nél tartunk, az IRG4PC-ből én egyet sem tennék bele, ha megnézed annak meg mondjuk a HGTG-nek a freki/áram görbéjét akkor szerintem rá fogsz jönni hogy miért. Biztos annak is van valami oka hogy a szekunder diódákat így helyezted el, én nem tettem volna, mert közel sem lesz rajtuk egyforma az árameloszlás (az áram más más utat fog bejárni diódánként, az eltérő ellenállások meg induktivitások miatt, úgy is mondhatni nincsenek a működés szempontjából rendesen párhuzamosan kapcsolva). Hogy az U57-et mekkora frekvenciáig lehet használni azt meg nem mondom mert sosem próbáltam, de szerintem 40-50kHz-ig mennie kellene neki. Ami viszont biztos, hogy a trafóhoz nem kell belőle 8 pár de még 4 pár se, mert akár egyetlen párral is működne. Egyébként a 8 párral úgy 15 centi magas lenne a kész trafód... Hogy hány párat, vagyis mekkora vaskeresztmetszetet használsz az csak azon múlik, hogy mennyi huzalt szeretnél beletekerni. Ha kétszer akkora a keresztmetszet akkor fele annyi a menetszám, viszont 1 menet hossza az nőni fog, összességében kb. 70%-ka hosszúságú huzal kell hozzá mint a fele akkora keresztmetszethez. Persze ennyire azért nem egyszerű a dolog, mert a huzalnak kellő vastagságban el is kell férni a mag közepében, ami a nagy menetszám mellett nehézkesebb. A 3 pár szerintem reális, mondom ezt úgy, hogy U57-tel nem csináltam még hegesztőtrafót, csak 12V-230V-os invertert, akkuról kompaktcsövekhez. Légrés meg egyedül a fojtóba kell, abba jó nagy, a trafókba meg egyikbe sem. Ha melegszik üresjáratban a trafó az nem azért van mert nincs benne légrés, hanem mert rosszul lett méretezve, és túl van gerjesztve.
Vagy 1 db ilyen félhídban MG100Q2YS42
1) Half Bridge AC-DC
Transzformátor : EE130 Fcores, Ae_min=14.4cm² Total Losses : 3.703 kW at Virms = 100 V Condition : Vo1 = 24.54 V , Io1 = 240 A Xformer Loss : 59.57 W at fs = 44.65 kHz Stress : Pass Bm : 0.2072 T at Tj = 100 °C Vagy ezt az előző helyett: 15 mΩ 600 V 100 A PEM1000A600 TO3P(L) A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2017
Az az igazsag, hogy meg mindig nem sikerult vegigolvasnom a forumot, csak a 62. oldalig jutottam, ott meg a toroid fotrafo format nem targyaltak, en pedig a mar kiprobalt megoldast szerettem volna kovetni, ezert is gondolkodtam az Erdgab altal bemutatott trafo kialakitasban, csak annyit szeretnek rajta erositeni, hogy a 130A-t folyamatosan tudja. Valamint nekem egyszerubbnek tunt az ilyen kialakitasu trafo tekercselese, habar lehet hogy ha tobbet tudnek csakis a toroid johetett volna szoba.
Mindenkinek, igy neked is koszonom, hogy hozzaszoltal. Elektronikai vegzettsegem ellenere sajnos nincs tul sok tapasztalatom, kulonosen e teren, ezert is dontottem a Maci utanepitese mellett, mivel viszonylag reszletes leiras, es sok tanacs van itt hozza.
Kicsit elkapkodtam az alaktreszek beszerzeset, a IGBT-k mar kb 10 honapja megvannak most mar valoszinuleg anyagi okokbol maradok az IRG4PC50u mellett. A diodakkal kapcsolatban jobb lett volna, ha minel kozelebb helyezem el oket egymashoz? A bemutatott kialakitas mellett a hotobordan torteno egyenletesebb hoelosztas miatt dontottem. Tobbet rontottam ezzel, mint hasznaltam? A kimeneti folytot egymassal hattal forditott u57 vagy annal alig nagyobb ferrittel (H alakban) terveztem kialakitani. Ahogyan a Maci rajzán is szerepelt. Csak gondoltam nagyobb keresztmetszetu ferritet és tekercselest hasznalni, ugyanazon menetszam mellett. Légrés ide is kellene (hogyan?), vagy itt is jobb a toroid kialakitas, melyikre gondoltal? u.i.: Elnézést kérek mindenkitol, ha itt már korabban egyertelmuen letisztazott kérdéseket ismét felteszek...
Van 2 db ilyenem, eredetileg ezeket szerettem volna valamilyen kapcsolasban hegeszto epiteshez felhasznalni, csak azt nem tudom, hogy milyen kapcsolasba illenenek...
Az adatlapon :
"Typical Applications • AC inverter drives • UPS • Electronic welders up to 20 kHz"
Ha jól megnézed: 6 láb/oszlop vesz részt a munkában, tehát a többi csak hely/anyag pazarlás. Ez a "minta" a hőskorban készült, meg még pár érdekes variáció. Az ablak (ahova a tekercs kerül) túl nagy (nem hiba, de minek?). Ha összefordítod "toroidnak", ugyanott vagy, csak kevesebb anyag/hely (viszont egyszerűbb rögzítés/jobb csatolás); ugyan kicsit macerásabb megtekerni, de ilyen rövid drótoknál, ez nem igazán szempont. A "H" alak eleve "légréses" (nincs zárt mágneskör).
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2017
Szia! Ha U57 ferritből akarod elkészíteni a főtrafót akkor inkább így csináld: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1587041.html a képen látható. Szerintem nem érdemes mindent a boltokban megvásárolni nem kevés pénzért. Én is az alkatrészek nagyrészét elektronikai hulladékokból szedtem ki pl: frekvenciaváltó. Ebből a kondenzátorok 3fázisú egyenirányító kinyerhető. A benne lévő IGBT híd általában 10Khz -ig jó. Ha van kedved méhtelepekre kimenni és szerencséd van, akkor sok mindent kitermelhetsz ami egy hegesztőhöz szükséges. Legutóbb ezt sikerült begyűjtenem +12db 32A-es fet.
U57 magból láttam régi hegesztőt ami 12kHz-en ment mert akkor még csak lassú IGBT-k voltak.
Igen én is láttam valami hasonlót. Évekkel ezelőtt mikrotrafó trafóból akartam inverteres hegesztőt készíteni 1-2Khz-en lehet, hogy elment volna. Végül nem lett belőle semmi.
Szerencsés vagy, mert a legtöbb méhtelepre már nem engednek be, de ha mégis akkor meg nem lehet kihozni az elektronikai hulladékot mert veszélyes hulladéknak számít!
Sajnos...!!
Valami történik vele a MÉH telepen, mert bevihetem, de ki már nem- veszélyes rám nézve
Ahol én lakom az elektronikai hulladék megsemmisítőbe szerettem volna bejutni.
Max üzem látogatás, de valamit elhozni az esélytelen. Én is ismerek olyan méhtelepeket ahonnét nem engedik, hogy elhozzál valamit is. Viszont találtam kettőt ahol kivan írva, hogy fémhulladék értékesítéssel is foglalkoznak. Körül kell nézni.
Van egy kizárólag elektronikai hulladékot hasznosító cég Karcag mellett a 4-es út-nál, ahányszor elmegyek mellette, mindíg az jut eszembe, hogy ha egy pár órára beszabadulhatnék.....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |