Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Kissé megijedtem az első mondatodtól,de már nyugodt vagyok.
Természetesen tehetsz réz sarut a kábel végére,csak ne feledd a sima és rugós alátéteket sem a csavarkötésből.
T. Urak!
Valaki ismeri ezeket a vasakat? Inverteres gépbe vajon mekkora frekvenciáig használhatóak főtrafónak?
Épp a minap bányásztam egy ekkora vasat, elég belőle 4 db. (2 pár) az inverteresbe, mert nagyobb keresztmetszetű, mint az U57. Frekiben 40-50 kHz-ig biztos jó.
Ma megcsináltam a fojtót. Leszedtem a kábelről a szigetelést és végig tekertem bandázzsal. 12 menet ment fel a magra és le is lakkoztam.
Kipróbáltam és most a kijelző szerint 20A körűl olvasztom a 2-es elektródát. Ez normális, vagy valami nem jó? Ha feljebb tekerem akkor átég az anyag. Mivel lehet kimérni a kimenő áremerősséget, mert arra gyanakszom, hogy a kijelző nem az igazat mutatja.
Most ezt nem értem,előtte mennyivel hegesztettél?A fojtó feladata a kisimítani a kimenő áramot,eredménye szebb egyenletesebb varrat és nagymértékben csökken a fröcskölés.A kijelződ valószínű,hogy egérmozi,valósabb értéket DC lakatfogóval tudsz mérni.
Régebben is gyanakodtam a kijelzőre, de most meg már kimondottan. Akkor mérni kell. Na majd intézek ilyen lakatfogót a szomszédtól.
A varrat szebb lett és fröcskölni is kevésbé fröcsköl, de nagyon idegesítő, hogy nem hihetek a kijelzőnek. Így csak saccolom a beállítást. Köszönöm a segítséget!
A géped ha jól olvastam fojtó nélkül volt gyárilag. A műszer ami az árammérési adatokat gyűjti a kijelzőre erre lehetett beállítva. Ugye a fojtó az áramgörbét simítja a kimeneten, csakúgy mint egy pufferkondi a feszültséggörbét. Ha egy egyszerű dmm-el rámérsz egy pufferelt feszre, majd a puffer nélkül is megismétled teljesen mást fogsz mérni. Valami ilyesmi történik a fojtónál is. Nem ismerem a kapcsolását a gépednek, de biztos ez állhat a háttérben. A lakatfogónál mindenképp olyat szerezz, ami tud egyenáramot mérni.
Üdvözlet mindenkinek !
Ma sikerült megcsinálni az előtét ellenállást 2x100 wattos égőt párhuzamosra kötve és egy 3 fázisú Ganz kapcsolóval (két érintkező párhuzamosítva 2x16A) amikor a kapcsoló 1 állásba van akkor kiiktatja az égőket és lehet dolgozni vele,MŰKÖDIK . Köszönöm a segítségeket !
Köszönöm!
Az a baj, hogy nem értek hozzá, tehát egy picit kínai amit írtál, de köszönöm, hogy segíteni próbálsz! Arra gondoltam, hogy mérni kellene a kimenő áramerősséget és gyanítom, hogy csal a kijelző, és utánaállítani a kis trimmerrel a kijelzőnek. De ez csak feltételezés egyelőre.
Üdv!
Bocs. A hétköznapi hegesztők kijelzőjének semmi köze sincs a méréshez, csak látod a számozott skálát kijelzőn- azért hívják egérmozinak. Szóval semmit nem mér! Hogy gyárilag fojtó nélkül készül, hidd el egyszerűen csak (pofátlanul) spórolás. Anélkül is működik.
Igen elirtam 40 fokot akartam irni, a vas is E70 (de néhol E71-nek nevezik pl. TME).Áttekertem a trafót 18/6-ra de igy hegesztés közben ejtette el az ívet, visszavettem egy tekercset a primerből tehát 17/6-ra, na igy megy rendesen és nem melegszik 35 fok fölé üresjáraton a vas,a snubber elenállasok (47 ohm 15w)pedig 40 fokosok. Amit még észrevettem hogy a visszavezető diodák jobban melegszenek mint az IGBT-ek, pedig a pukk után HFA25TB60-at tettem,mindez 4-5 pálca elhegesztés után hűtés nélkül.A hálozati áramfelvétel üresjáraton 0,09A.Teszek fel pár szkópképet .
Szia!
Bocs, nekem ebből jött hogy talán valami változott a kijelzéssel: "Kipróbáltam és most a kijelző szerint 20A körűl olvasztom a 2-es elektródát." Persze valószínűleg az van amit írsz, mert ha nincs benne fojtó, akkor minden bizonnyal a mérőkör is hiányzik
A fojtóval kevesebb árammal is jól (jobban) hegeszt. A "20A körül" az necces. 80A körül a 2,5 -ös pálca. Még a poti forgató is lehet ludas vagy csak nem jól van skálázna.
S ezeket a dolgokat hogy lehet kideríteni? A fojtó beszerelése előtt kijelző szerint 40A körül hegesztettem a 2-es elektródával. Most meg azon az értéken szétolvasztja az anyagot. Pár centi után már lyukad.
Az lehet probléma, hogy a fojtó magja hozzáér a hűtőbordához? A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2017
Ahogy írják: mérőműszer (pl. lakatfogó ) A "skálázást" is azzal lehetne hitelesíteni. /, de lehet kapni ebay-on kis pénzért sönt ellenállást és árammérőt a megfelelő tartományba és láthatóvá válik a valóság./
A hozzáér az komoly hiba és baj! Meghibásodás oka is lehet, ha a szigetelés átüt/vezet. Ismétlem magam: az ilyen kijelzőn a "tekerő állását" látod, nem azt, hogy valójában a gép mekkora árammal hegeszt. Amennyiben egybeesne az csak a véletlen műve.(mint a filmekben: a történet kitalált... ) Amúgy meg mindegy mit mutat, azt te látod mikor jó az ív, mikor szép a varrat. Nem fröcsög, nem pattog, nem zárványos (és könyű tartani), hanem egyenletes és egybe olvadt, folyamatos. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2017
Megváltoztak a műszer bekötésének viszonyai. Van valahol egy söntellenállás. A műszer az azon eső feszültséget méri. Ha ennek a környezete változott, hosszabban lecinezted, megrövidítetted, valami hozzáér, másképp mér a műszer.
Jogos.
A mérést azonban nem állítja 40 vagy 20A-re, azt mutatja hegesztés közben 0-40-ig vagy 20-ig (konkrét esetben) Amennyiben ő tekeri a kijelzőt 40-re, 20-ra az bizony semmit nem mér. Lehetne a beállított és mért érték kijelzése, de szerintem max az ipariban, vagy a hobbista megcsinálja magának.
Ha van trimmer a kijelzőn, akkor meglehet próbálni hátha belefér az általa nyújtott beállítási határba, de mindenképp a lakatfogóra lesz szükséged, hogy tudd mit hova tekerj
Béla, ezekben nincs sönt. Az egérmozi akkor is mutat áramot amikor nem hegesztenek vele, igazából a poti középkivezetésének a feszültségét mérik, és ezt jelzik ki Amperban. Ezen én is meglepődtem amikor először láttam ilyent. Korrekt árammérés csak a jobb gépekben található.
Akkor már csak egy megoldás van. Nem kell ránézni.
Na, de kérem! Nem azért koptatjuk a billentyűzetet, hogy "nem kell ránézni", hanem tudjuk mit látunk rajta.
Egy dologra jó ez az egérmozi. Ha nem áramként veszed figyelembe azt amit mutat hanem csak egy beállítási értékként, akkor felírod magadnak hogy pl. 1mm-es lemezt akkor lehet jól hegeszteni amikor a kijelző pl. 54-et mutat. Tapasztalat alapján készítesz egy listát és felragasztod a gép oldalára. Ha szerencséd van akkor ezek az értékek reprodukálható áramot eredményeznek.
Igazából semmit nem változtattam a gépben, csak bekötöttem a fojtót és sajnos rögzítenem kellett, igy kötegelővel odahúztam a bordához. De azon változtatok, nehogy baj legyen belőle.
Lakatfogót pedig szerzek, mert mindenképp mérni szeretném, hogy legalább tudjam, hogy ha a műszer ennyit mutat akkor mennyit is jelent valójában.
Igen.
Én is nézem, mert nincs "skálaérték" a gépemen, mozizok. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2017
Régebben is volt néhány gépen V és A mérő is, de hegesztés közben legfeljebb a technikus nézegette. Pedig valódi áramértéket mutatott. Pl. Kjellberg.
Ó, azok régi szép idők! Amikor minőség a tömeg- és az olcsó gyártás előtt vót.
(meg, hát tegyük hozzá, ami mindenki megvehet, az mit ér? ) Most görcsölök a bratyó nebula inverterével (a segédtáp nem megy valamiért- már mindent megmértem) valamikor 100 e-ért vette és szinte olyan panelok vannak benne, mint az én srtausomban- 40 e-ért vettem- és még awi-t sem tud (egérmozi sincs benne, csak marha vastagon lakk, amit alig tudok eltávolítani). Az ár alakulását akartam illusztrálni.
Az általam ismert Kjellbergek forgógépek voltak. Árat nem tudok, de 2 mázsánál több volt a kicsike. A 2000 A-est becsülni se tudom. Nem nézegettem az adatlapját.
Egy-egy karbantartásnál ~20 db-ban cserélgettük a keféket.
Mi az, hogy forgógép? Dinamó (kefecsere)? A gerjesztés miatt simán lehet számos műszer.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |