Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2971 / 3995
(#) Csupasz válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

A linken megtalálsz mindent, az alján a progi is ott van.
A visszafelé számoló módosítást sajnos nem tudom küldeni, mert az meghalt az előző gépemben.(számítógép)
(#) vladcepes válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Köszönöm! De melyik linken mert nem találom. Csak azt találom ahol a kép rajta van.
(#) Stewe válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Nem számít olcsónak, galvánelemnek hívják, és olyan jó üzlet, hogy milliószám gyártják.
(#) Csupasz válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 31, 2017 / 1

7 hozzászólással előbb beírtam a linket.
(#) vladcepes válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Köszönöm! Nem tudom hogy siklottam át rajta Óú ez ATmega8 ?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2017
(#) jani1987 válasza Stewe hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Látom nem logikus a gondolat menetem. Sebaj.
(#) Stewe válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

A logikát értem, a racionalitás hiányzik.
(#) spdrfx válasza Pafi hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Koszi a valaszt, Egy toroid trafo a forras, de nem tudok merni 300Hz en impedanciat.

A kepletben miert 9ms-mal szamolsz?
(#) bancsi15 hozzászólása Márc 31, 2017 /

Sziasztok!

Valaki meg tudná nekem mondani, hogy a mellékelt kapcsolásban a 555 kimenetén mekkora a feszültség, ami a frekvenciával arányos?
A fordulatszámmal arányos feszültség jelre lenne szükségem, úgy gondoltam a kapcsolás 55-ös része pont jó lenne.
Nem tudom, vissza lehetne számolni valahogy al LM 3914 ref.feszültségeiből? Azokhoz pedig gondolom az ellenállásoknak van köze.
Valaki tudna segíteni?
Köszi
(#) Gafly válasza bancsi15 hozzászólására (») Márc 31, 2017 1 /

0...5V között. (Jó kicsivel kevesebb...)
(#) bancsi15 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Akkor ha jól értem a 20. LED akkor világított amikor 5V volt a kimenő fesz. az 555 kimenetén?
(#) Gafly válasza bancsi15 hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Valahogy úgy...
Időállandót úgy kell kiszámolni, hogy maximális frekvencián pont 100% legyen. Akkor nagyjából 0...5V feszültség lesz kiátlagolva...
(#) reloop válasza bancsi15 hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Szia! A két LM3914 7-8 lábak közötti 1,25V-os referencia feszültsége itt sorba van kapcsolva, tehát 2,5V kell, hogy mind a 20 LED világítson.
Az 5V-ról táplált 555 kimenetén 0-3,5V-os négyszögjel található, melynek kitöltési tényezője a motor fordulatszámától függ. Ezen kitöltési tényező függvényében alakul a kimeneten lévő kondenzátor (integrátor) feszültsége. Így, ha nincs fordulat jel 0V, 50%-nál 1.75V például a feszültség.
(#) tbarath hozzászólása Márc 31, 2017 /

Sziasztok,

Létezik TO-220 tokozáshoz az szigetelő szilikonlap, ilyenre gondolok (link).

Ezt hogyan kell használni? Mert addig értem, hogy pasztázom, aztán a hengeres részt átdugom a tok lyukán, de szerintem a csavar feje alá kellene még valamilyen szigetelés, hogy ne érjen hozzá tokozáson fémhez. Jól gondolom ezt?

Kösz,
Tamás
(#) gazspe hozzászólása Márc 31, 2017 /

Sziasztok!
Zénert lehet úgy rakni, hogy táp értékétől tolja le a zéner feszültséggel az ellenálláson eső feszültséget (nem elé, hanem mögé rakom az ellenállást)? Esetleg egy áramkorlátozó sönt a zéner elé és egy nagyobb értékű mögé(>>sönt)?
(#) ferci válasza tbarath hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Jól gondolod.. ez inkább olyan tokhoz való, ahol alul fémes a test, felül műanyag.
Ha a fül fém, akkor kell egy gyűrű felülről, erről a lapról meg vágd le a kiálló részt, ha a gyűrű nem tudna belecsúszni ( valószínűleg ).
(#) ferci válasza gazspe hozzászólására (») Márc 31, 2017 / 1

Szia!
Talán a tápfeszből akarod kivonni a zener feszt... a "mögötte" lévő ellenállás pedig akkora legyen, ami a zenernek is megfelelő áramot enged meg. Arról akarod levenni a maradék feszt, úgy gondolom.
+ ellenállás nem kell, mert akkor már becsapod magadat: azon is fog feszültség esni.
(#) kendre256 válasza tbarath hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Vagy M3 -as műanyag csavar. Épp ma vettem az OBI ban
(#) reloop válasza tbarath hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Szia! Szerintem leszorítós rögzítéshez való. A kiálló rész csak pozicionál.
(#) tbarath válasza ferci hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Ez konkrétan TO-220-hoz van, azért is linkeltem. És azon gondolkodtam, hogy ha le kell vágni és kell mellé műanyag gyűrű, akkor mi az előnye pl. ehhez képest (link)?
(#) tbarath válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Az érdekelne. Tudnál erről bővebben mondani valamit?
(#) tbarath válasza reloop hozzászólására (») Márc 31, 2017 /

Na ez se hülyeség, de bordánál ezzel is csak azt érem el, hogy lesz egy nagy fémdarab ami olyan potenciálon van amit nem szeretnék.
(#) ferci válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /

Nincs előnye semmi.
De ha csak ilyened lenne egy marékkal, 2-ből szembefordítva ( és megfelelően csonkolva ) már jó lenne, ha nem szabod meg a csavart ( + alátét ).
Tehát vagy veszel csak lapot+gyűrűt, vagy a műanyag csavart.
(#) Stewe válasza ferci hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /

A műanyag csavarral én vigyáznék, 70-90 fokon már megereszkedhetnek a hőre lágyuló műanyagok, és a következmény a tranzisztor azonnali hőhalála.
(#) Pafi válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /

Szerintem elég egyértelmű hogy a tok szigetelt részét kell leszorítani vele, nem a fém felületet.

Idézet:
„Mert addig értem, hogy pasztázom,”

A szilikon lenyege hogy puha, nem kell pasztazni mert kitolti a reseket.
(#) Pafi válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /

Idézet:
„SILI 20x15mm

Hossz 18mm
Szélesség 13mm”

Köszönjük HEStore, így már egyértelmű!
(#) tbarath válasza Pafi hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /

(#) Stewe válasza BEMcorp hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /

Keress hozzá ebayen pótakatrészt, ha szerencséd van, lesz róla közeli...
(#) reloop válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /

Üdv! Nem tudom mit értesz nagy fémdarab alatt. Ha kritikusan magas feszültség van a hűtőzászlón akkor ezt a szigetelőt válaszd.
Következő: »»   2971 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem