Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Ez már sikerült.„olyan mint ha bemenetek lennének a lábai.” Csak Addig legyen felhuzva amig programozom??
Ameddig nem kell vagy nem használod 74HC595-öt.
Ez sem biztosíték erre. Programozás közben a PIC lábai lehúzhatják.
Szerintem ő nem a PIC programozásra gondolt, hanem a program programozására.. Gondolom én. (teszem azt valamilyen periférián át küld adatot)
Ha a PIC fel programozásra gondolt, akkor ott szerintem túl sokat nem tehet max diszkrét alkatrészekkel rögzíthet mindent. PIC programozása amúgy is csak max 1szer történik nem állandóan, vagy esetleg még újabb program frissítésekkor. Én előbbire értettem a programozást.
Arra gondoltam amikor PICKIT 3 felprogramozom a ledkockat ezt sűrűn teszem meg.
Ohh, hát ez akkor már más tészta..
Programozás közben a PIC tud érdekes dolgokat művelni. A legtöbb amit tehetsz, hogy diszkrét alkatrészekkel mindent fixre felhúzol amit fel kell és le amit le kell. Bár így is okozhat kellemetlenséget, mert programozás közben a PIC véletlenszerűen képes a lábait állítani.. De azért nem értem, hogy ez miért jelent neked gondot mert a PIC programozását nem igen szoktuk sűrűn csinálni maximum a program finomításáig. Mert a program működése közben ez a jelenség mér nem fog előfordulni.. Írj egy olyan programot ami a PIC újra programozását kiváltja és nem lesz ilyen gondod többet.. Igazából nem is értem miért így csinálod.. Fura.. Idézet: Mire gondolsz hogy lehet ezt megvalósitani?? „Írj egy olyan programot ami a PIC újra programozását kiváltja és nem lesz ilyen gondod többet..”
Monjuk úgy, hogy a fényeffekteket RAM- ból játsszod le. Ha jól emlékszem, azt írtad, hogy PIC18F46K22-vel csináltad. Annak pedig van RAM-ja gazdagon.
A RAM-ba pedig tudsz adatokat írni kívülről is. De ha te csak mondjuk hetente, vagy havonta akarod cserélni az effekteket, és nem szeretnéd, ha kikapcsoláskor törlődne, megteheted azt is, hogy programtáralónak egy másik PIC-et használsz, (pl. egy 12F1840-et) ezt programozgatod újra. Ezt egy külön áramköri lapra teszed, és akár egy sztereo jackkal is csatlakoztathatod. Bekapcsoláskor áttölti az adatokat, utánna aludni megy.
Értem)
Akkor eddig hülyén csináltam hogy ha változtattam valamit akkor mindig újra égettem be a hex a fáljt a pickbe???
Az attól függ. Ha a programon módosítottál, akkor nem. Ha csak az effekten, és ezt máskor is meg akarod tenni, akkor igen.
USART, USB, külső (SPI, I2C) vagy belső memória, amiben eltárolhatod a szükséges adatokat.
Nem tudom mennyire vagy képben, de a PIC-et sem lehet a végtelenségig törölni és újra írni.. Szerintem, ha itt állandóan akarod változtatni a LED-ek kigyújtásához szükséges adatállományt, akkor egy külső csatlakozási módot válassz, I2C vagy SPI vagy USB. Nem egyszerű, de a legjobb megoldás.. Idézet: „de a PIC-et sem lehet a végtelenségig törölni és újra írni” Tegye fel a kezét aki már azért dobot ki PIC-et mert annyiszor programozta (szerintem nem lesz nagy tömeg)
Amennyiben a Pickit2-re gondolsz, akkor igen.
Szia!
Igen arra gondoltam, csak a nagy sietségben lemaradt 1-2 betű. Köszönöm a segítséget!
A főnöködnek attól függetlenül jobb lenne azt mondani, hogy a pickit3 a jelenkori támogatott termék, és ha már úgyis céges számlára lesz, be kellene szerezni egyet.
Nem akar venni programozót, csak az általa írt programot akarja valakivel beégettetni. Csak nem voltam biztos magamban, hogy a pickit2 tudja a lent említett kontrollert.
Tegye fel a kezét aki ezt a tényt nem számolja mikor egy PIC-el kezd.... (szerintem nem lesznek sokan)
PIC nem egy memória ami kimondottan erre van. Ha megdöglik, akkor max pár száz forint, de ha az MCU-t sütöd meg az lehet akár 1000-ek is. Lényeg az, hogy mindent a rendeltetésének megfelelően használjuk, ha lehet..
Amúgy miért nem inkább egy soros eeflash-t javaslunk neki, amit hozzáköt a pic-hez, és akár a soros porton számítógéptől leküldött adatokat bepakolhatja oda, és később onnét visszaolvashatja?
Az a baj, hogy millió fajta megoldás van rá, kérdés mennyire érti a dolgot, illetve akar e még ennél több energiát belefektetni.
Mondjuk tanulásnak nagyon jó, és talán más perifériával is meg ismerkedhet, ez viszi majd előre.. Amúgy ha már itt tartunk. Van valaki aki írt már SPI kommunikációt 32MX460-ra? Valamiért nem akar menni az enyém. Mutatom, hátha valaki felismer valamit amit én nem látok:
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2017
Talán ez segít,pic24-esen használom,de gondolom az alap lekérdezések itt is ugyanazok
SPI, I2C, Uart, külső memória.
Mind remek ötlet. Csak az a bökkenő, hogy egy már megépített áramkörről van szó, amiről nem tudjuk, hogy vajon az ehhez szükséges lábak szabadok-e. Illetve azt sem tudjuk, miként hozza létre az effekteket. Fel tudná e tölteni közvetlenül memóriába. Annyit tudunk csak, hogy egyből a PIC-be tölti. Bővebb információ nélkül pedig szerintem csak az 1-Wire jöhet szóba, egy másik PIC közreműködésével.
Az a baj, hogy SPITBF nincs 32MX460-ban, SPIRBF-re meg valamiért nem reagál.
A kód amúgy működik szépen 32MX795-ön, de 32MX460-on nem.. Nem értem mi a gondja, ugyan az a sebesség, ugyan úgy kell (elvileg) beállítani még sem működik.. Nem igen értem mi van ilyenkor...
Igen,ott másképpen megy a lekérdezés.Amúgy az errata 17. oldalán panaszkodik az RBF-re,de sajna az angolom eléggé karcsú,így nem nyilatkozom Ha nem tudod kikerülni,akkor marad a megszakítás.
Idézet: „57. Module: SPI Reads of the SPIxBUF register when the SPIRBF bit is clear will cause erroneous SPIRBF behavior. Subsequent data in the buffer will not be reflected by the SPIRBF bit. Work around Only read the SPIxBUF register when the SPIRBF bit is set. ” Az SPIxBUF regiszter olvasása, amikor az SPIRBF bit 0, hibás SPIRBF viselkedést okoz. A buffer további adattartalmát nem tükrözi az SPIRBF bit. Elkerülése: Csak akkor olvassa az SPIxBUF regisztert, ha az SPIRBF bit 1.
Ennek értelmében a feljebb linkelt kód jónak kell legyen.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
Atyaég.
Na ezért sem fogok még egy darabig "feljebb" lépni a 18F-ről. Akkor már inkább ARM.
Magyarázza már el nekem valaki, hogy mi értelme van a PIC-ekbe beépített hardveres I2C, SPI, Uart moduloknak, ha egyszer annyi sz**t kell beállogatni hozzá, hogy annyi utasításból csaknem kijön a komplett szoftveres rutin?
Ráadásul hardveres adatküldés - fogadás közben pont úgy nem tud mással foglalkozni a PIC, mint szoftveres esetében.? "while(SPI2STATbits.SPITBF); // megvárjuk a busz ciklus végét"
_BIG_ köszi a fordítást
Itt benne ragadsz a while-be,ha van adatod,mert az RBF == 1 -nél van adat. Próbáld így:
Ez alapján működnie kellene. De azért próbáld ki,hogy megszakításból olvasod ki a puffert,egyből kiderülne,hogy jó -e az RBF -es várakozásod
Az a baj hogy ez a uart us dolog az összes láb foglalt SPI, I2C, Uart foglalt. De inkább küldök egy kapcsolást és hát ha valamit ki lehet okskodni shiftre (
Meg vagyok löve vele hogy tud egy 74hc595 vdd nélkül müködni.... Mert egyszerüen nem tudom melyik láb az stbb és lehet hogy nem ott lesz a kutya elásva..... |
Bejelentkezés
Hirdetés |