Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
A tönkrement dolgokat, vagyis amiket találtam kicseréltem, de nincs meg a féltápfesz a kimenőkön. Ötlet, mi lehet?
Egyelőre kizárólag egyetlen csatornával foglalkozzunk, csak teljes siker esetén térjünk át a másikra!
Itt egy rajz mely szerint a pozíciószámokat írom. Lássuk először a nagyjelű erősítő áramát, mely az R19-en eső feszültségből állapítható meg.
A T6 pozícióban a BC557 50V-os feszültégtűrése, csak 50V-os táphoz elegendő.
Sajna csak ez van, vagy nem teszek bele semmit... Miért ott van 50V-nál több?
De mi a fene okozhatja, hogy meghal ez, és a két végfok tranyó? Nem lenne jó megint, ha valami elszállna.... A BDX-ek szálltak el utoljára, kizárnám, hogy a darlington gyári hibás, vagy rossz sorozat. Az R19-esen eső fesz: 2.18V (de nincs meg a féltáp a kimenő kondin)
Amíg 10Ω 1/2W-os ellenállás van a biztosíték helyén és izzó a trafó primer körében addig minimális az esély a végtranzisztorok meghibásodására.
A 2,18V-os méréseredmény súlyos hibát mutat T6-nál. Mérd meg a pozitív táphoz képest a bázist és a kollektort is, az emittert ismerjük az előbbi mérésből. Szerk.: ennyire azért nem kell megrémülnöd. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2017
A T6 egyáltalán nem hasonlít egy PNP tranzisztor viselkedésére. Ha oda BC557-et raktál, akkor az már a bekapcsolás pillanatában túlfeszültséget kapott, hiszen a T7 koppanásgátló testre húzza, míg C10 fel nem töltődik. Apropó T7 nem zárlatos?
Ha nem, akkor R17 feszültségesése kéne.
T7 nem zárlatos.
Esetleg BC640 nem mehetne bele?
Megfelel. A lábakat kicsit át kell rendezned Bővebben: Link
BC640-t beletettem, B-t be kellett húzni középre, és 180 fokal fordítva a tranyót.
R19: 0.7V T6 ('+'-hoz) B: 1.34V C: 59.8V R17: 0.16V T3 '-'-hoz E: 0.78V C: 0.66V A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2017
A T6 már működik.
Az R17-en eső feszültség meg kéne egyezzen T3 kollektor testhez képest mérhető feszültségével. Melyiket vegyem figyelembe?
Bocs, pontosan:
R17: 0.66V '-'-hoz: B: 0.16V E: 0.78V
Igen, 0.16V a bázis.
(holnap reggel kiveszem a puffer kondit, és ráteszem a labortápra, ahol beállítok max feszültséget (45V), és 200mA-es áramkorlátot, így nem tud rásülni a kondi.... Így amíg ki nem derül a turpisság, addig remélem nem hal be több tranyó, mert nem lesz már mire cserélni)
Az R12,13,14 felől nem jön áram T3 bázisára. Járd végig hol szakad az áramkör.
Ez okozza, hogy nincs meg a féltápfesz a kimenő kondin?
Igen, a T3 az erősítő bementi pontja, a rajz mutatja is az elvárt feszültséget.
C5, C6 kondi lábak között is lehet zárlat. Ha méred az R12,13,14 ellenállásokon eső feszültséget, megtalálod a hibát.
Meg lett a hiba. Csináltam képet, hogy most mit mértem, és hogyan.( papíron kékkel beírtam az általam mért értékeket )
Az ELKO-kat kivettem, így nincs ami kisüsse a tranyókat, ha a 10 ohm lasan olvadna el. A labortápegységem 45V DC-t szolgáltat, 200mA-re állítottam az áramkorlátot. Nyugalmi áramot csak 6mA-re tudtam beállítani, de 65V-al menne a 10mA sztem. (vagyis eddig ment) A jel bemenetet a kék vezetékkel a T3 bázisára vittem, természetesen a 10µF-os kondin keresztűl. Az R11-et kiemeltem. Szerintem ez most nem lehet probléma. Hogyan tovább? A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2017
reloop segítségével meg lett a hiba, a kimenő 35V-os kondi okozta a problémát. Azaz a 35V-os nem elég ide, minimum 50V-os szükséges!
Ment ez ripsz-ropsz Ennek a HTA-30-nak négy évbe telt míg újra megszólalt.
HTA-30 tervei, ami működik is. Ez alapján meg lehet építeni, kicsi kompakt méret SMD-kkel.
Ma megjöttek a 63V-os ELKO-k, és probléma nélkül megy. Habár a cső sokat folyt rajta, csak 15W jön ki oldalanként, de elehet elég lesz.
A borda ellenben szépen melegedik, az NTC-FAN4 már kész, az kerül rá, egy bordával fűszerezve.
Sziasztok! Lassan élesztenem kellene az erősítőmet. Az egyik kérdésem az lenne, hogy ha kiveszem a csövet akkor egy sima erősítő élesztésről van szó? 60w os izzó 10 ohm ellenállással és simán beállítom a nyugalmit. Vagy van még valami trükk. A másik kérdésem, hogy tekerem a cső fűtésének a trafót. Egy gyári 20w 8V 2,5 A. Letekertem 7 voltra és megterheltem egy izzóval. Üresjárati fesz 7V felvett áram 1,95A és a feszültség esik 6,2voltra. Mekkora a cső fűtésének az árama mekkora feszre állítsam be a szekunder feszt üresjáratiba. Ebben a cső világban még nagyon kezdő vagyok. Segítségeteket előre is köszönöm. elektrik
Igen, a végfok egy sima tranzisztoros végfok, a cső az csak impedancia illesztés miatt van benne, nem erősít.
A cső amit bele raksz, annak kisebb az áramfelvétele. ECC55 esetében 6.3V/435mA. Szerintem egy kicsit tekerj le, mert hosszabb távon rövidebb életartama lesz a fűtő szálnak. Bővebben: Link
Semmi bajom nem volt egyik példány teljesítményével sem, ECC83-as csővel.
Kész a HTA-30. (vagyis még a dobozt le kell festeni, mert az eredeti porfestés nem az igazi, nekiálltam már leszedni, de egyenlőre teszt üzem van).
Sziasztok! Ma élesztettem a ht- mat. Öröm és üröm !!! A baloldalt próbáltam először 10 ohm rákapcsol sok a nyugalmi az ellenálláson, trimmer beállít 10,5 v-ra. Eddíg ez elvileg jó. Jobboldal ugyan ez de nem jó. A pcb-n annyit változtattam, hogy a BD 139 ne fordítva legyen a hűtőbordán, ehhez kaptam pcb rajzot is. A gond a következő -- A kimeneti kondi + oldalán 68V a - oldalon 62V. A Táp fesz 68V. A trimmerre nem reagál semmit. a BDT 65 C-68V B-68V E-68V BDT 64 C-0V B-68V E-68V . Nem füstöl semmi nem melegszik semmi. Az emitter ellenálláson sem mérek semmi feszültséget. Tanácsotokat szeretném kérni ! Lehet, hogy sok a tápfesz valamelyik kis tranyó elszállt, a diódákat megmértem azok jók. De a baloldal kibírta ugyan azt? Tanácsokat előre is köszönöm! elektrik
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2017
Szia! Hivatkozás. T3 vagy T4 nem jó, esetleg rosszul van beültetve.
Köszönöm a tanácsokat remélem lesz időm a hétvégén, kiszedem a kis tranyókat átmérem őket. Bár beültetéskor mindíg megmérem őket. A T6 nál nem lehet, hogy sok a 68volt. ( Ha kinyit a T5 BD 139 és aT4 Bc546 ) A Hesztor-nál láttam BDV 65B/64B tranzisztorokat. Ezek jobbak lehetnek a hang minőségre a TIP-eknél? Köszi elektrik
|
Bejelentkezés
Hirdetés |