Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   188 / 239
(#) dara válasza Zsarka hozzászólására (») Aug 27, 2017 /

Erre is kiváncsi voltam,de az IR es kapcsolás jobban szólt.
(#) dara válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 27, 2017 /

Bármire tekerheted ha az induktivitás értéke kijön,persze az áram is lényeges.A légréssel meg beállítod az induktivitást.
(#) szikorapéter válasza dara hozzászólására (») Aug 27, 2017 /

Értem,köszönöm a választ. Még egy kérdés: A végfet csak ez a típus alkalmazható vagy más is jó bele?
(#) dara válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

Szinte mindegyik fettel működik,de törekedni kell a minél kisebb rds és töltésű nc fet kiválasztására.
(#) szikorapéter válasza dara hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

Még egy kérdésem lenne. Ez az erősítő ugye 4ohm 200W RMS-t ad, viszont nekem erre 8ohm-on volna szükségem. A tápfeszültség emelése megoldaná ezt a gondot? Persze a FET-et mindenképpen cserélném a 4227-es típusra (nagyobb PWM végekben is ezt használják), ahogy elnéztem a kapcsolást (szinte mindenhol zéneres tápstabilizálás) így nem jelenthet gondot a tápfeszültség minimális emelése, elvileg. Ezért is kérdezem hogy lehet-e vagy érdemes-e inkább?
(#) dara válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

Lehet emelni a tápot a fetek határain belül.A zeneres segédtápon az ellenálás cseréjével be tudod állítani az áramot.

Gondolom univerzálissá tenni ebben a formában nem olyan nehéz csak számolgatni kell igaz? Legalábbis amire én gondoltam: 8ohm 200W és 4ohm 400W , ehhez bőven megfelelő a 4227-es FET ,már csak az ellenállások értékét kell az új tápfeszhez belőni.
(#) dara válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

Pontosan így van.

Rendben,köszönöm a válaszodat. Akkor most legyártom a héten az első próbadarabot 4227-esekkel, és meghallgatom.
(#) tothbela válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

Én is gondoltam rá, hogy ebből a táphoz való IR-ből lehetne erősítőt kreálni. Van egy marék fénycsőből bontott, sőt 21531 is, aminek fele akkora a holtideje.

Szerintem sokat nem szabad tőle várni az alacsony kapcsolási sebesség, a magas holt idő, meg a kis kimenő áram miatt, de szubhoz akár jó is lehet. Viszont ez az orosz verzió nem nagyon tetszik, mert a kimenetről DC a visszacsatolás, viszont belül van egy AC csatolás. A C7, C8 kondikat kidobnám a fenébe. Amúgy is nem látom értelmét két kondi sorba kötésének. A bemeneten sem igazán van értelme a gyors komparátornak, mert a kapcsolójelet maga az IC állítja elő. Az IC 3-as lábára simán az audiójel mehetne.

De elgondolkoztatott kicsit, mert kiválthatnám a szubom erősítőjét vele.
(#) szikorapéter válasza tothbela hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

IR2151-esem van még itthon az 53-on kívül,de ezzel (jútub'-on nézett videó alapján) tűrhető hangminőség érhető el,mint egy átlag D osztályú kapcsolással. Egyenlőre megépítem ezt változtatás nélkül, utána kicserélem a végfeteket a 4227-re, és az ellenállásokat a zénerek előtt,majd megemelem a tápfeszültséget. Az biztos hogy amikor megépítem úgy építem hogy a kondenzátorok a már megemelt tápfeszültséget is kibírják,hogy azokat ne keljen cserélgetni.
(#) tothbela válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

Nem erősségem a "D" osztály, kíváncsi leszek a végeredményre.
(#) Pafi válasza tothbela hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

A belső AC csatolás nélkül beragadhat induláskor, a gyors komparátor pedig azért kell... hű, hol is kezdjem, sok nyomós oka van. Erre az IC-re bízni a komparálást semmiképp sem lehet.

A PWM jel miatt a belső AC csatolás DC átvitelt biztosít. A visszacsatolás aljába viszont érdemes lenne kondit tenni.
(#) tothbela válasza Pafi hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

Ennek a táp IC-nek az 555-höz hasonló az oszcillátora. Ha a CT lábra külső áramot adunk, akkor a szimmetrikus kitöltés elmászik, és éppen ez lenne a lényeg. Véleményem szerint elég lehet erre a kivezetésre rámodulálni a hanggal, a kimenet kitöltése ennek megfelelően változna. Mindössze a nemlineáris átvitelt kellene egy visszacsatoló hurokkal egyengetni. Oda meg egy 071 is elég lenne. Munkahelyen nem tudok rajzolni, de otthon délután megpróbálom kifejteni mire gondolok.
(#) Pafi válasza tothbela hozzászólására (») Aug 30, 2017 /

Ebben a kapcsolásban a szinteltoló az AC csatolás nélkül keményen megfogja a CT lábat, nem engedi oszcillálni, csak ha a külső visszacsatolás is úgy "akarja". Viszont ha az véletlenül épp úgy áll induláskor, hogy a felső oldalt szeretné bekapcsolni, akkor nem fog neki sikerülni, mert még nincs felső oldali segédtáp.

Amit te írsz, az is működik, csak nagyon sokkal rosszabb a minősége. Részben a nemlineáris, hiszterézises oszcillátor, részben az lineáris szinteltoló zavarérzékenysége miatt. De próbáld ki! Én is mindig a saját fejem után megyek.

Ez a borzasztóan egyszerű, hiszterézismentes, önrezgő, szűrő után visszacsatolt topológia, ami nagy hurokerősítést tesz lehetővé a szűrő határfrekvenciája fölött is, Bruno Putzeys találmánya, az UcD, és szinte verhetetlen minőséget biztosít a hasonló félvezetőkészlettel épült, de más szabályzási elvet alkalmazó erősítőkkel szemben.
(#) Ge Lee válasza Pafi hozzászólására (») Aug 30, 2017 /

Ezt én is hasonlóan gondolom, de azért kíváncsi lennék rá, hogy egy TA0105A-val épített végfoknak milyen hangja lehet az UcD-khez képest. Azzal nem nagyon építkezett még senki, vagy csak én nem tudok róla.
(#) tothbela válasza Pafi hozzászólására (») Aug 30, 2017 /

A Ge Lee féle hidalt verziót megépítettem, de az csak kópia, hisz nem tettem hozzá semmit, csak másoltam. Vagyis még is, mert a felső oldali meghajtó a + tápból kap egy ellenálláson keresztül energiát, ugyanis néhány alkalommal nem indult el magától. Mai napig üzemel már jó pár éve. Ugyan ezt lehetne itt is használni a felső oldal biztonságos táplálása érdekében. A CT pontra menő jelet pedig úgy kell limitálni, hogy ne forduljon elő, hogy a rezgés feltétele megmaradjon. Nem vagyok viszont megbarátkozva azzal, hogy ez a fajta modulációs módszer nem fogja-e nagyon lecsökkenteni a kapcsolójelet ha a kitöltési tényező túl alacsony, vagy túl magas. Valószínűleg a túl magas holtidő miatt amúgy is nagyon alacsonyra kell választani a kapcsolójel frekvenciáját, ami a modulációs határok közelében szívbaj nélkül leeshet a hangfrekvenciás sávba.

Mindössze egy pozitív tulajdonság merült fel ezzel a táp IC-s erősítővel kapcsolatban, mégpedig hogy a hiszterézises átkapcsolás miatt nem igen fordulhat elő olyan állapot, amikor a felső oldal bekapcsolását követően nagyon rövid időn belül megérkezik a kikapcsolási parancs, amire nem tud reagálni, figyelmen kívül hagy és beragad. Ez ismerős lehet az IR2110 esetében.
(#) gerleimarci hozzászólása Aug 31, 2017 /

Sziasztok!
Rendeltem a kínaiaktól mono 100W-os TPA3116 erősítőt. Ebben ugye a két csatorna párhuzamosítva van. Már egy ideje megvan ennek a sztereo változata, ami teljesen korrekt hangminőséggel rendelkezik.
Nos tegnap meg is érkezett. Ám nagyot csalódtam benne, mert nagyon zajos. Megpróbáltam rövidre zárni a bemenetet, ekkor a poti tekergetésekor középtájon volt a legerősebb a zaj.
Szerintem valamit nagyon elrontottak a kínaiak a nyák tervezésekor. Szerintetek orvosolható ez valahogy? Az árát valószínűleg visszakérem.
(#) dara válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 31, 2017 / 1

"Az árát valószínű vissza kérem"Megrendelted,kifizetted,meg is jött.Az lenne a leg aljasabb dolog hogy letagadnád hogy megérkezett és vissza kérnéd az árát.A kinai nem azzal hirdette a cuccot hogy hifi minőséget árul bagóért,és még garanciát is vállal a minőségre.Az ilyenek miatt van sok eladónál írva,MO nem küldök.
Tuningolási lehetőség,skory oldalán található.Bővebben: Link
(#) tothbela válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 31, 2017 /

Ha teljesen letekered a trimmerpotit nullára akkor mekkora a zaj? Mert ha akkor csendes, akkor próbálhatod hidegíteni a képen látható módon.

1nF.jpg

(#) gerleimarci válasza tothbela hozzászólására (») Aug 31, 2017 /

Letekert potinál csendes. Tehát akkor kaparjam meg a lakkozást az IC túloldálán és vezetékeljem össze a trimmer Gnd felőli kivezetését? Ami a középső kivezetésre mutat, az mit akarna jelenteni?
(#) gerleimarci válasza dara hozzászólására (») Aug 31, 2017 /

Nem tagadnám le, hanem írnék az eladónak, hogy ez nem egy olyan termék, amit én forgalomba hoznék, és megkérném, hogy küldje vissza az árát. A legtöbbször segítőkészek és kérdezés nélkül küldik a refundot. Ha több ilyen megkeresést kapnak, akkor legalább nem árulnak ilyen szemetet.
Láttam már Skory cikkét. Az ott szereplő piros PCB-s sztereó modul módosítás nélkül már több mint két hónapja üzemel nálam műhelyrádióként, és annak tényleg megvan a tőle elvárható hangminősége.

A kép címe rejti a választ. 1 nF-os kondenzátor a poti csúszkája, és a test közé. Lehet, hogy nagyfrekisen gerjed, és ezért zajos. Ez a hidegítés talán segít.
(#) Pafi válasza tothbela hozzászólására (») Aug 31, 2017 /

Egyetértek!

De ha mégsem, akkor a poti kisebb értékűre cseréje is segíthet. Most milyen értékű?
(#) tothbela válasza Pafi hozzászólására (») Aug 31, 2017 /

103, azaz 10k. Azt a trimmert használja, ami a nyákon van.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
(#) Pafi válasza tothbela hozzászólására (») Aug 31, 2017 /

Akkor ez tényleg RF zavar kell hogy legyen.
(#) gerleimarci válasza tothbela hozzászólására (») Aug 31, 2017 /

Ezt csúnyán félre értettem Köszi, holnap kipróbálom.
Bár szerintem inkább elrendezésbeli hiba lesz. Meg nekem az sem igazán tetszik, hogy a bemenethez közel megy a táp vezetősávja is. Elég logikátlan ez az elrendezés, a sztereó változat szerintem sokkal jobban meg van tervezve.
(#) tothbela válasza Pafi hozzászólására (») Aug 31, 2017 /

Az is megeshet, hogy a hűtőborda nincs földelve, mert ahogy látom ragasztott. A ragasztó meg többnyire nem vezet. Az meg árnyékolás helyett kapacitív viszi a kimenetről a jelet ahová akarja.

Dióda állásban multival nézd meg, hogy a GND és a hűtőborda között van-e galvanikus kapcsolat.

Az elrendezés hasonló az összes többi TPA erősítőhöz. Az IC egyik felén vannak a kis áramú kivezetések, a másikon a kimenetek, meg a táp és a gnd.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
(#) Skori válasza gerleimarci hozzászólására (») Szept 1, 2017 /

Amit kaptál azon is 33uH-s tekercsek vannak, vagy csak a fényképen?
Sikerült a zajt lecsökkenteni?
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2017
Következő: »»   188 / 239
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem