Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Erre is kiváncsi voltam,de az IR es kapcsolás jobban szólt.
Bármire tekerheted ha az induktivitás értéke kijön,persze az áram is lényeges.A légréssel meg beállítod az induktivitást.
Értem,köszönöm a választ. Még egy kérdés: A végfet csak ez a típus alkalmazható vagy más is jó bele?
Szinte mindegyik fettel működik,de törekedni kell a minél kisebb rds és töltésű nc fet kiválasztására.
Még egy kérdésem lenne. Ez az erősítő ugye 4ohm 200W RMS-t ad, viszont nekem erre 8ohm-on volna szükségem. A tápfeszültség emelése megoldaná ezt a gondot? Persze a FET-et mindenképpen cserélném a 4227-es típusra (nagyobb PWM végekben is ezt használják), ahogy elnéztem a kapcsolást (szinte mindenhol zéneres tápstabilizálás) így nem jelenthet gondot a tápfeszültség minimális emelése, elvileg. Ezért is kérdezem hogy lehet-e vagy érdemes-e inkább?
Lehet emelni a tápot a fetek határain belül.A zeneres segédtápon az ellenálás cseréjével be tudod állítani az áramot.
Gondolom univerzálissá tenni ebben a formában nem olyan nehéz csak számolgatni kell igaz? Legalábbis amire én gondoltam: 8ohm 200W és 4ohm 400W , ehhez bőven megfelelő a 4227-es FET ,már csak az ellenállások értékét kell az új tápfeszhez belőni.
Pontosan így van.
Rendben,köszönöm a válaszodat. Akkor most legyártom a héten az első próbadarabot 4227-esekkel, és meghallgatom.
Én is gondoltam rá, hogy ebből a táphoz való IR-ből lehetne erősítőt kreálni. Van egy marék fénycsőből bontott, sőt 21531 is, aminek fele akkora a holtideje.
Szerintem sokat nem szabad tőle várni az alacsony kapcsolási sebesség, a magas holt idő, meg a kis kimenő áram miatt, de szubhoz akár jó is lehet. Viszont ez az orosz verzió nem nagyon tetszik, mert a kimenetről DC a visszacsatolás, viszont belül van egy AC csatolás. A C7, C8 kondikat kidobnám a fenébe. Amúgy is nem látom értelmét két kondi sorba kötésének. A bemeneten sem igazán van értelme a gyors komparátornak, mert a kapcsolójelet maga az IC állítja elő. Az IC 3-as lábára simán az audiójel mehetne. De elgondolkoztatott kicsit, mert kiválthatnám a szubom erősítőjét vele.
IR2151-esem van még itthon az 53-on kívül,de ezzel (jútub'-on nézett videó alapján) tűrhető hangminőség érhető el,mint egy átlag D osztályú kapcsolással. Egyenlőre megépítem ezt változtatás nélkül, utána kicserélem a végfeteket a 4227-re, és az ellenállásokat a zénerek előtt,majd megemelem a tápfeszültséget. Az biztos hogy amikor megépítem úgy építem hogy a kondenzátorok a már megemelt tápfeszültséget is kibírják,hogy azokat ne keljen cserélgetni.
Nem erősségem a "D" osztály, kíváncsi leszek a végeredményre.
A belső AC csatolás nélkül beragadhat induláskor, a gyors komparátor pedig azért kell... hű, hol is kezdjem, sok nyomós oka van. Erre az IC-re bízni a komparálást semmiképp sem lehet.
A PWM jel miatt a belső AC csatolás DC átvitelt biztosít. A visszacsatolás aljába viszont érdemes lenne kondit tenni.
Ennek a táp IC-nek az 555-höz hasonló az oszcillátora. Ha a CT lábra külső áramot adunk, akkor a szimmetrikus kitöltés elmászik, és éppen ez lenne a lényeg. Véleményem szerint elég lehet erre a kivezetésre rámodulálni a hanggal, a kimenet kitöltése ennek megfelelően változna. Mindössze a nemlineáris átvitelt kellene egy visszacsatoló hurokkal egyengetni. Oda meg egy 071 is elég lenne. Munkahelyen nem tudok rajzolni, de otthon délután megpróbálom kifejteni mire gondolok.
Ebben a kapcsolásban a szinteltoló az AC csatolás nélkül keményen megfogja a CT lábat, nem engedi oszcillálni, csak ha a külső visszacsatolás is úgy "akarja". Viszont ha az véletlenül épp úgy áll induláskor, hogy a felső oldalt szeretné bekapcsolni, akkor nem fog neki sikerülni, mert még nincs felső oldali segédtáp.
Amit te írsz, az is működik, csak nagyon sokkal rosszabb a minősége. Részben a nemlineáris, hiszterézises oszcillátor, részben az lineáris szinteltoló zavarérzékenysége miatt. De próbáld ki! Én is mindig a saját fejem után megyek. Ez a borzasztóan egyszerű, hiszterézismentes, önrezgő, szűrő után visszacsatolt topológia, ami nagy hurokerősítést tesz lehetővé a szűrő határfrekvenciája fölött is, Bruno Putzeys találmánya, az UcD, és szinte verhetetlen minőséget biztosít a hasonló félvezetőkészlettel épült, de más szabályzási elvet alkalmazó erősítőkkel szemben.
Ezt én is hasonlóan gondolom, de azért kíváncsi lennék rá, hogy egy TA0105A-val épített végfoknak milyen hangja lehet az UcD-khez képest. Azzal nem nagyon építkezett még senki, vagy csak én nem tudok róla.
A Ge Lee féle hidalt verziót megépítettem, de az csak kópia, hisz nem tettem hozzá semmit, csak másoltam. Vagyis még is, mert a felső oldali meghajtó a + tápból kap egy ellenálláson keresztül energiát, ugyanis néhány alkalommal nem indult el magától. Mai napig üzemel már jó pár éve. Ugyan ezt lehetne itt is használni a felső oldal biztonságos táplálása érdekében. A CT pontra menő jelet pedig úgy kell limitálni, hogy ne forduljon elő, hogy a rezgés feltétele megmaradjon. Nem vagyok viszont megbarátkozva azzal, hogy ez a fajta modulációs módszer nem fogja-e nagyon lecsökkenteni a kapcsolójelet ha a kitöltési tényező túl alacsony, vagy túl magas. Valószínűleg a túl magas holtidő miatt amúgy is nagyon alacsonyra kell választani a kapcsolójel frekvenciáját, ami a modulációs határok közelében szívbaj nélkül leeshet a hangfrekvenciás sávba.
Mindössze egy pozitív tulajdonság merült fel ezzel a táp IC-s erősítővel kapcsolatban, mégpedig hogy a hiszterézises átkapcsolás miatt nem igen fordulhat elő olyan állapot, amikor a felső oldal bekapcsolását követően nagyon rövid időn belül megérkezik a kikapcsolási parancs, amire nem tud reagálni, figyelmen kívül hagy és beragad. Ez ismerős lehet az IR2110 esetében.
Sziasztok!
Rendeltem a kínaiaktól mono 100W-os TPA3116 erősítőt. Ebben ugye a két csatorna párhuzamosítva van. Már egy ideje megvan ennek a sztereo változata, ami teljesen korrekt hangminőséggel rendelkezik. Nos tegnap meg is érkezett. Ám nagyot csalódtam benne, mert nagyon zajos. Megpróbáltam rövidre zárni a bemenetet, ekkor a poti tekergetésekor középtájon volt a legerősebb a zaj. Szerintem valamit nagyon elrontottak a kínaiak a nyák tervezésekor. Szerintetek orvosolható ez valahogy? Az árát valószínűleg visszakérem.
"Az árát valószínű vissza kérem"Megrendelted,kifizetted,meg is jött.Az lenne a leg aljasabb dolog hogy letagadnád hogy megérkezett és vissza kérnéd az árát.A kinai nem azzal hirdette a cuccot hogy hifi minőséget árul bagóért,és még garanciát is vállal a minőségre.Az ilyenek miatt van sok eladónál írva,MO nem küldök.
Tuningolási lehetőség,skory oldalán található.Bővebben: Link
Ha teljesen letekered a trimmerpotit nullára akkor mekkora a zaj? Mert ha akkor csendes, akkor próbálhatod hidegíteni a képen látható módon.
Letekert potinál csendes. Tehát akkor kaparjam meg a lakkozást az IC túloldálán és vezetékeljem össze a trimmer Gnd felőli kivezetését? Ami a középső kivezetésre mutat, az mit akarna jelenteni?
Nem tagadnám le, hanem írnék az eladónak, hogy ez nem egy olyan termék, amit én forgalomba hoznék, és megkérném, hogy küldje vissza az árát. A legtöbbször segítőkészek és kérdezés nélkül küldik a refundot. Ha több ilyen megkeresést kapnak, akkor legalább nem árulnak ilyen szemetet.
Láttam már Skory cikkét. Az ott szereplő piros PCB-s sztereó modul módosítás nélkül már több mint két hónapja üzemel nálam műhelyrádióként, és annak tényleg megvan a tőle elvárható hangminősége.
A kép címe rejti a választ. 1 nF-os kondenzátor a poti csúszkája, és a test közé. Lehet, hogy nagyfrekisen gerjed, és ezért zajos. Ez a hidegítés talán segít.
Egyetértek!
De ha mégsem, akkor a poti kisebb értékűre cseréje is segíthet. Most milyen értékű?
103, azaz 10k. Azt a trimmert használja, ami a nyákon van.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
Akkor ez tényleg RF zavar kell hogy legyen.
Ezt csúnyán félre értettem Köszi, holnap kipróbálom.
Bár szerintem inkább elrendezésbeli hiba lesz. Meg nekem az sem igazán tetszik, hogy a bemenethez közel megy a táp vezetősávja is. Elég logikátlan ez az elrendezés, a sztereó változat szerintem sokkal jobban meg van tervezve.
Az is megeshet, hogy a hűtőborda nincs földelve, mert ahogy látom ragasztott. A ragasztó meg többnyire nem vezet. Az meg árnyékolás helyett kapacitív viszi a kimenetről a jelet ahová akarja.
Dióda állásban multival nézd meg, hogy a GND és a hűtőborda között van-e galvanikus kapcsolat.
Az elrendezés hasonló az összes többi TPA erősítőhöz. Az IC egyik felén vannak a kis áramú kivezetések, a másikon a kimenetek, meg a táp és a gnd. A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
Amit kaptál azon is 33uH-s tekercsek vannak, vagy csak a fényképen?
Sikerült a zajt lecsökkenteni? A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |