Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2058 / 2523
(#) Johnny0004 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2018 /

Idézet:
„Mármint mi?”

Idézet:
„Csatolom a Leach és a Phase Linear rajzát”

Az akkorára építed amekkorára akarod nem hordozza magában azt, hogy a teljesítmény növelésére gondoltál, én arra értettem, hogy építhető 50V alatti feszültséggel is. Tehát nem kötelező 100W-osra készíteni, lehet kisebb is, tehát nem igaz, hogy
Idézet:
„tápfeszültség és terhelőimpedancia tartományon belül akkorára építed amekkorára akarod, ami a quadról nem mondható el”
.
(#) Beringer 600 hozzászólása Jan 6, 2018 /

Sziasztok
Meg építettem a képen látható kapcsolást,semmi gond vele,s csak annyi lenne a kérdésem hogy hogy lehetne kicsit többet ki hozni belőle
jelenleg +- 45v 8 óhm
Én +- 60v 8 óhm-rol szeretném
Elég csak a félvezető készletet s a kondenzátorokat nagyobb tűrésűre cserélni,vagy magába a kapcsolásba is változtatni kellene?
Előre is köszönöm.
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /

Szia! Lehet, hogy jó a panel, de a rajz az hibás.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Jan 6, 2018 /

Szia István
Tudnád korrigálni?
(#) Gafly válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 6, 2018 / 1

Ugyan nem engem kérdeztél, de én már itt feladtam

ruszki.PNG

(#) Beringer 600 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 6, 2018 /

Bár kitől elfogadom az ész szerű javaslatot s tanácsot amivel jobbá tehetjük.
(#) Gafly válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /

Akkor tegyél fel egy jó rajzot.
Beültetési oldalról fényképezett panelről én biztosan nem fogom visszarajzolni. Azt még magamnak sem...
(#) tothbela válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /

Szia. Ha attól eltekintünk hogy a rajzon pici hibák vannak, még mindig nem elég a félvezetőkészlet és a kondenzátorok cseréje. Nagyobb tápfeszültségről való üzemeltetés négyzetesen növekvő melegedéssel jár. Még ez sem baj, de a nyugalmi áram beállító diódák olyan távol vannak a kompenzálandó félvezetőktől, hogy gyakorlatilag az emitterellenállásokon kívül semmi nem akadályozza meg a végtranzisztorok áramának megfutását. Legalább azokat a diódákat kellene a hűtőre fogatni.
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /

A D3 záró irányú dióda nem tud áramot adni Q5-nek.
Ezt a rész rajzold vissza a panelról!
(#) tothbela válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /

Az R4 ellenállásnak a maga 10k értéke indokolatlanul alacsony. 2X60V tápfesznél 1,44W-ot disszipál.
(#) Cinema válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 7, 2018 /

Fárasztó átböngészni ezt a kapcsolást, de egészen biztosan hibás, vagyis működésképtelen, a rajz szerint megépítve. A bemeneti fokozat és az "áramgenerátoros" rész biztos, hogy hibás, a jel visszacsatolása is hagy némi kételyt, a tápegység kondenzátor és félvezető robbantásra jó, erősítőhöz nem.
Keress más kapcsolást, lehetőleg máshonnan letöltve, mert itt lehet, hogy minden hibás.

Üdv!
(#) Gafly válasza Cinema hozzászólására (») Jan 7, 2018 /

És akkor azt még nem is említettük, hogy a fénykép, és a rajz köszönő viszonyban sincs.
(#) CIROKL válasza Gafly hozzászólására (») Jan 7, 2018 /

Erről lett szerintem koppintva igaz itt is a.c5 forditva van.
Figyelem a kapcsolas fejjel lefelé olvasandó.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
(#) ozpecs válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 7, 2018 /

Ponz ugyanezen a rajzon megy a duma a facen is ott is el lett mondvam hogy kuka rosszul tervezett stb de ott is csak megy az erőlködés vele hogy mégis hogy lessz ezt a vacak jó ja és ugyanez a felhasználó próbál ott is sz...-ból várat építeni szerintem felesleges mondani neki ujra és ujra, hogy ez nem jó mert ugy gondolja majd csak valaki egyszer rámondja, hogy ez az igazi... Na most látom inkább kilépett ott a csoportból mert nem akarta senki rámondani hogy két alkatrész cseréjével ez jóó...
(#) CIROKL válasza ozpecs hozzászólására (») Jan 7, 2018 / 2

Bővebben: Link

Itt is olvashato.
(#) zotya1983 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 7, 2018 /

Szia! Miért léptél ki a Facebookos csoportból? Én készséggel odaírtam hogy ez a rajz nem jó, mert az a 4 diódás nyugalmi áram megoldás, a C5 47µF elvből induláskor felrobbanik..
Nem hiszem el most sem hogy ezt elindítottad.. Könnyebb elmenekülni mint bevallani hogy rossz rajzba futottál bele...Hiába tesszük ezt fel a polcra ha akkor is az marad...
Sokkal jobb kidolgozottabb rajzok vannak akár itt az oldalon akár a neten is ami tényleg kipróbált alkalmas, hogy csak az st 151 et említsem... Vagy valamelyik vf verziót... Elég a tranzisztorok számát és a tápfeszültséget nézni ez sosem lesz 300w pláne nem 8ohm on.. Feladom..
(#) Cinema válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 7, 2018 /

Ezen a rajzon a táp jó, (mondjuk), mert én a biztosítékokat nem oda tenném a kimenetre, hanem közvetlenül a transzformátor kivezetésére.
300W nem jön ki sehogy sem 4Ohm terhelésre, a többit meg ne is említsük.
-
Az a Link is hibás, mármint amit ott "linkelnek".

Üdv!
(#) Epu2 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 7, 2018 /

Ez egy differenciál erősítő bemenetű kapcsolás. Szerintem annak ellenére, hogy a rajz kissé káoszos, még működhet is. A táp az valóban "vicces". Engem csak a D3 dióda zavar.
A 300W elég elméleti. Közel van a határokhoz, ami jelentős torzítást is adhat.
Nem emelném a tápfeszültséget, mert már így is a határon van. Másik kapcsolást keresnék.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Idézet:
„Erre most milyen választ adjak? Csak szubjektívet tudok, szerintem mindháromnak jobb hangja van.”

Arra gondoltam, hogy te szubjektív megítélésed szerint mi a különbség a Quad és az ajánlott kapcsolások között.

Nálam a Quad torzított gitárral és zúzással szól jól , a profi gyári erősítőm klasszikussal jazzel stb , a VF2 pedig konstans. Viszont egyiknek sincs rossz hangja csak mind más karakter.
A TDA7294-et nem tudom hova tenni. Karakteres hangja van méllyel magassal és nem is zajos.
(#) zenebolond válasza Feki hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Szia!

Köszi.
Kijavítanálak ha nem baj
221=2,2k
102=10k
332=33k
(#) (Felhasználó 122012) válasza zenebolond hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Majdnem jó:

221 = 220 ohm
102 = 1 kohm
332 = 3,3 kohm

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2018
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Azért nem egyszerű, vagy nem is sok értelme van erről beszélni mert szerintem erősen rendszerfüggő is a dolog, az egyikben lehet hogy az egyik, a másikban meg a másik lesz jó. Azt már leírtam párszor hogy a Quad számomra olyan volt, hogy míg csak az A osztályú fokozat szólt benne nagyon tetszett a hangja, utána már nem. Sőt, a teljes kivezérléshez közel már egyáltalán nem. Egyszer összeraktunk vele egy bulit annak a srácnak akinek eladtam az utolsó példányt, segítettem neki összekötözni, beállítani, és meghallgattuk hogy hogyan szól az adott teremben. Hát borzalmas volt. A srácnak tetszett mert előtte még ennél is vacakabb erősítői voltak, de nekem konkrétan bántotta a fülemet a hangja, olyan visítós, süvöltős volt, pedig elég jó minőségű dobozok voltak rajta, nem SAL megy Videoton.
Aztán ott vannak példának a Király féle VF cuccok. Elolvastam akkoriban amiket írt, egy részével egyetértettem a többivel meg nem. Konkrétan azt írta le, hogy a VF2-je szebben szól mint a VF3 (ez szerintem is így van), és hogy mindkettő szebben szól mint egy Quad. Ez utóbbi viszont csak nagyobb hangerőn igaz, amíg a Quad A osztályban megy, jobb hangja van mindegyik VF-nél. És ha elolvasod az itteni hozzászólásokat a topikjában ott meg a VF3-mat tartják jobbnak a VF2-nél, a Király (és az én) tapasztalatommal ellentétben. Akkor most kinek van igaza? Senkinek? Mindenkinek?
Jó ideje csak HTA-t hallgatok, voltak még terveim a kísérletezésre 2-3 végfoktípussal de ezeket mára elvetettem, talán lustaságból is, meg azért mert hallatlanul sem számítok tőlük nagyon nagy csodára. A többi típus hangkaraktere amiket meg régebben hallottam mára lassan a feledés homályába vész. Jó dolog ez az alkatrészek csereberéjével való kísérletezgetés is, csak nem nekem találták ki, nekem ehhez se kedvem se türelmem nincs már.
(#) Naszrai válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Belinkelned ezt a HTA kapcsolast? Koszonom.
(#) kistee válasza Naszrai hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

4 perc 22 másodperces keresés után az eredmény.
(#) krisz69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Jó hangú ,nem jó hangú. Ezn mindig vita folyik. Én hallottam màr sok féle fajta erősítőt. Volt ebbe dràga olcsó A osztàlyú ,A-B osztályú ,H-osztàlyú. Volt amelyiknek tetszett a hangja . A 2Sa1943-2Sc5200 pàros hangja elég jó . H-osztàlyú kapcsolàsban is és A-B osztàlyban is. De nekem a Fet hangzàs vilàga jött àt igazàn. Dinamikus basszus. Éles magas hangokkal ,,sokak szerint kicsit karcos " (Én nem tudom ezt a karcos hangot sosem hallottam) most a D-osztàlyt akarom megpróbàlni. Milyen is. Viszont a TDA729x na az egy eszeveszett hulladék. (Ez mind az én meglàtàsom ,kinek mi)
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Rendben köszönöm a szubjektív véleményt.
(#) Alkotó válasza krisz69 hozzászólására (») Jan 8, 2018 / 2

Ha megmaradunk a szubjektivitás mezején, akkor nálam éppen fordított a helyzet. Nekem a TDA7294 az egyik legkellemesebb csalódás volt. Sokkal jobban szól mint azt gondoltam volna. Persze szó sincs "hiperkifinomult űber HI-FI hangzásról", de racionális tápfeszültség és kengyeles felfogás mellett számos erősítőnek vetélytársa lehet akár az ő árának tízszerese kategóriában is.
(#) Naszrai válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Egyet ertek.
(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Szintén monolit FET ic.. nem csoda. Amúgy nálam is nyert a tda7294 híd csak nekem kicsit kevés lett az igényeimhez.
(#) krisz69 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 8, 2018 /

Volt nàlam TDA7294 gyàri erősítőhîd . Valahogy nekem nem tetszik. Szép hangja van de valami még is hiànyzott.
Következő: »»   2058 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem