Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Idézet: „Mármint mi?” Idézet: „Csatolom a Leach és a Phase Linear rajzát” Az akkorára építed amekkorára akarod nem hordozza magában azt, hogy a teljesítmény növelésére gondoltál, én arra értettem, hogy építhető 50V alatti feszültséggel is. Tehát nem kötelező 100W-osra készíteni, lehet kisebb is, tehát nem igaz, hogy Idézet: . „tápfeszültség és terhelőimpedancia tartományon belül akkorára építed amekkorára akarod, ami a quadról nem mondható el” ![]()
Sziasztok
Meg építettem a képen látható kapcsolást,semmi gond vele,s csak annyi lenne a kérdésem hogy hogy lehetne kicsit többet ki hozni belőle jelenleg +- 45v 8 óhm Én +- 60v 8 óhm-rol szeretném Elég csak a félvezető készletet s a kondenzátorokat nagyobb tűrésűre cserélni,vagy magába a kapcsolásba is változtatni kellene? Előre is köszönöm.
Szia! Lehet, hogy jó a panel, de a rajz az hibás.
Szia István
Tudnád korrigálni?
Ugyan nem engem kérdeztél, de én már itt feladtam
![]()
Bár kitől elfogadom az ész szerű javaslatot s tanácsot amivel jobbá tehetjük.
Akkor tegyél fel egy jó rajzot.
Beültetési oldalról fényképezett panelről én biztosan nem fogom visszarajzolni. Azt még magamnak sem... ![]()
Szia. Ha attól eltekintünk hogy a rajzon pici hibák vannak, még mindig nem elég a félvezetőkészlet és a kondenzátorok cseréje. Nagyobb tápfeszültségről való üzemeltetés négyzetesen növekvő melegedéssel jár. Még ez sem baj, de a nyugalmi áram beállító diódák olyan távol vannak a kompenzálandó félvezetőktől, hogy gyakorlatilag az emitterellenállásokon kívül semmi nem akadályozza meg a végtranzisztorok áramának megfutását. Legalább azokat a diódákat kellene a hűtőre fogatni.
A D3 záró irányú dióda nem tud áramot adni Q5-nek.
Ezt a rész rajzold vissza a panelról!
Az R4 ellenállásnak a maga 10k értéke indokolatlanul alacsony. 2X60V tápfesznél 1,44W-ot disszipál.
Fárasztó átböngészni ezt a kapcsolást, de egészen biztosan hibás, vagyis működésképtelen, a rajz szerint megépítve. A bemeneti fokozat és az "áramgenerátoros" rész biztos, hogy hibás, a jel visszacsatolása is hagy némi kételyt, a tápegység kondenzátor és félvezető robbantásra jó, erősítőhöz nem.
Keress más kapcsolást, lehetőleg máshonnan letöltve, mert itt lehet, hogy minden hibás. Üdv!
És akkor azt még nem is említettük, hogy a fénykép, és a rajz köszönő viszonyban sincs.
![]()
Erről lett szerintem koppintva igaz itt is a.c5 forditva van.
Figyelem a kapcsolas fejjel lefelé olvasandó. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
Ponz ugyanezen a rajzon megy a duma a facen is ott is el lett mondvam hogy kuka rosszul tervezett stb de ott is csak megy az erőlködés vele hogy mégis hogy lessz ezt a vacak jó
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
Szia! Miért léptél ki a Facebookos csoportból? Én készséggel odaírtam hogy ez a rajz nem jó, mert az a 4 diódás nyugalmi áram megoldás, a C5 47µF elvből induláskor felrobbanik..
Nem hiszem el most sem hogy ezt elindítottad.. Könnyebb elmenekülni mint bevallani hogy rossz rajzba futottál bele...Hiába tesszük ezt fel a polcra ha akkor is az marad... Sokkal jobb kidolgozottabb rajzok vannak akár itt az oldalon akár a neten is ami tényleg kipróbált alkalmas, hogy csak az st 151 et említsem... Vagy valamelyik vf verziót... Elég a tranzisztorok számát és a tápfeszültséget nézni ez sosem lesz 300w pláne nem 8ohm on.. Feladom.. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
Ezen a rajzon a táp jó, (mondjuk), mert én a biztosítékokat nem oda tenném a kimenetre, hanem közvetlenül a transzformátor kivezetésére.
300W nem jön ki sehogy sem 4Ohm terhelésre, a többit meg ne is említsük. - Az a Link is hibás, mármint amit ott "linkelnek". ![]() Üdv!
Ez egy differenciál erősítő bemenetű kapcsolás. Szerintem annak ellenére, hogy a rajz kissé káoszos, még működhet is. A táp az valóban "vicces". Engem csak a D3 dióda zavar.
A 300W elég elméleti. Közel van a határokhoz, ami jelentős torzítást is adhat. Nem emelném a tápfeszültséget, mert már így is a határon van. Másik kapcsolást keresnék. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
Idézet: „Erre most milyen választ adjak? Csak szubjektívet tudok, szerintem mindháromnak jobb hangja van.” Arra gondoltam, hogy te szubjektív megítélésed szerint mi a különbség a Quad és az ajánlott kapcsolások között. Nálam a Quad torzított gitárral és zúzással szól jól , a profi gyári erősítőm klasszikussal jazzel stb , a VF2 pedig konstans. Viszont egyiknek sincs rossz hangja csak mind más karakter. A TDA7294-et nem tudom hova tenni. Karakteres hangja van méllyel magassal és nem is zajos.
Szia!
Köszi. Kijavítanálak ha nem baj 221=2,2k 102=10k 332=33k
Majdnem jó:
221 = 220 ohm 102 = 1 kohm 332 = 3,3 kohm Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2018
Azért nem egyszerű, vagy nem is sok értelme van erről beszélni mert szerintem erősen rendszerfüggő is a dolog, az egyikben lehet hogy az egyik, a másikban meg a másik lesz jó. Azt már leírtam párszor hogy a Quad számomra olyan volt, hogy míg csak az A osztályú fokozat szólt benne nagyon tetszett a hangja, utána már nem. Sőt, a teljes kivezérléshez közel már egyáltalán nem. Egyszer összeraktunk vele egy bulit annak a srácnak akinek eladtam az utolsó példányt, segítettem neki összekötözni, beállítani, és meghallgattuk hogy hogyan szól az adott teremben. Hát borzalmas volt. A srácnak tetszett mert előtte még ennél is vacakabb erősítői voltak, de nekem konkrétan bántotta a fülemet a hangja, olyan visítós, süvöltős volt, pedig elég jó minőségű dobozok voltak rajta, nem SAL megy Videoton.
Aztán ott vannak példának a Király féle VF cuccok. Elolvastam akkoriban amiket írt, egy részével egyetértettem a többivel meg nem. Konkrétan azt írta le, hogy a VF2-je szebben szól mint a VF3 (ez szerintem is így van), és hogy mindkettő szebben szól mint egy Quad. Ez utóbbi viszont csak nagyobb hangerőn igaz, amíg a Quad A osztályban megy, jobb hangja van mindegyik VF-nél. És ha elolvasod az itteni hozzászólásokat a topikjában ott meg a VF3-mat tartják jobbnak a VF2-nél, a Király (és az én) tapasztalatommal ellentétben. Akkor most kinek van igaza? Senkinek? Mindenkinek? ![]() Jó ideje csak HTA-t hallgatok, voltak még terveim a kísérletezésre 2-3 végfoktípussal de ezeket mára elvetettem, talán lustaságból is, meg azért mert hallatlanul sem számítok tőlük nagyon nagy csodára. A többi típus hangkaraktere amiket meg régebben hallottam mára lassan a feledés homályába vész. Jó dolog ez az alkatrészek csereberéjével való kísérletezgetés is, csak nem nekem találták ki, nekem ehhez se kedvem se türelmem nincs már.
Belinkelned ezt a HTA kapcsolast? Koszonom.
4 perc 22 másodperces keresés után az eredmény.
Jó hangú ,nem jó hangú. Ezn mindig vita folyik. Én hallottam màr sok féle fajta erősítőt. Volt ebbe dràga olcsó A osztàlyú ,A-B osztályú ,H-osztàlyú. Volt amelyiknek tetszett a hangja . A 2Sa1943-2Sc5200 pàros hangja elég jó . H-osztàlyú kapcsolàsban is és A-B osztàlyban is. De nekem a Fet hangzàs vilàga jött àt igazàn. Dinamikus basszus. Éles magas hangokkal ,,sokak szerint kicsit karcos " (Én nem tudom ezt a karcos hangot sosem hallottam) most a D-osztàlyt akarom megpróbàlni. Milyen is. Viszont a TDA729x na az egy eszeveszett hulladék. (Ez mind az én meglàtàsom ,kinek mi)
Rendben köszönöm a szubjektív véleményt.
Ha megmaradunk a szubjektivitás mezején, akkor nálam éppen fordított a helyzet. Nekem a TDA7294 az egyik legkellemesebb csalódás volt. Sokkal jobban szól mint azt gondoltam volna. Persze szó sincs "hiperkifinomult űber HI-FI hangzásról", de racionális tápfeszültség és kengyeles felfogás mellett számos erősítőnek vetélytársa lehet akár az ő árának tízszerese kategóriában is.
Szintén monolit FET ic.. nem csoda. Amúgy nálam is nyert a tda7294 híd csak nekem kicsit kevés lett az igényeimhez.
Volt nàlam TDA7294 gyàri erősítőhîd . Valahogy nekem nem tetszik. Szép hangja van de valami még is hiànyzott.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |