Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Ne is tedd amíg alapvető tévedések (vagy ferdítések) vannak abban a fejszámolásban.„Nem szivesen okitok ki ilyen forumon nagy szakembereket az Ohm törvényéröl” Csak hogy érthető legyen. Esetemben: R1=0,1 ohm R2=0,066 ohm R3=1,5 ohm Na ennek számoljál utána...
Tekerheted ahogy akarod, ha rendes ellenállasdrotot tennél a citerahur helyett, sokkal jobb lenne. ( ilyen trafo mellett majdnem százszorosan!!!!)
Talán neked kellene utánnaszámolnod... már csak azért mert ilyen esetben a te drotodban 8 A áram folyik s nem kevesebb, ahogy irtad. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
Persze, sőt még energiát is termelne vissza a hálózatba... Az a helyzet hogy nem kell számolnom mert meg lett mérve. Mivel nem tárolós szkóppal így nem tudok neked ide grafikont csatolni, csak azt tudom mondani amit a lakatfogó LCD kijelzője le tud követni.
Szóval a bekapcsoláskor olyan 6,5A körüli áramot mutat, majd 1-2s után ahogy felmelegedett a huzal beáll 5A környékére, mert ugye melegen megnő a huzal ellenállása. Abban meg kicsit sem vagyok biztos hogy a kanthal huzallal jobb lenne, ezért nem is próbáltam ki. Ugyanis nekem vágó kell nem karcolgató. Ezzel 12V-on folyik 5A ami kb. 60W fűtőteljesítmény a huzalon. Ha ide betennék egy 4 ohmos szálat ahogy javasoltad, akkor meg lenne 36W fűtőteljesítményem, ami nekem nem lenne elég (ez is biztos, mert a vékonyabb huzallal kb. nekem is ennyi volt, és kevés volt), tehát emelhetném a feszt a nagyobb teljesítményhez, azaz ugyanott lennék mint most. A magában lévő XPS lapot még úgy ahogy elvágta a vékony szál is 3A körüli árammal, de ha már egymásra tettem 2-3 lapot akkor nem boldogult vele csak keservesen, meg íves lett a vágás a kimeneti élen mert nem volt elég a meleg. Szóval inkább másnak nyomjad ezt az okosítást ha kérhetem...
Láthatod, hogy én egy 20W-s trafoval vágok ( kb max 20 cm vastag anyagot) neked meg 90-100W kell ugyanerre a munkára.
A kömüvesek profi vagojában is csak 50W volt a tápegység és azzal akár 1 m vastag anyagot is lehet vágni ( 0,5 mm szállal), ipari körülmények között. Még egy kis ohm törvény, ha egy 15 ohmos szálba 2 A tudsz bepumpáni akkor is 60W höteljesitményt kapsz. Szerintem hagyjuk abba, mert te a környezetet melegited, mások meg a vágoszálat. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2017
Felsorolnék néhány legjobban bevált vágóhuzal adatait :
0,35 mm Kanthal huzal 15,2 ohm/m 0,4 mm Kanthal huzal 10,7 ohm/m 0,4 mm Konstantán huzal 3,94 ohm /m 0,5 mm Kanthal huzal 7,8 ohm/m 0,55 mm Kanthal huzal 5,86 ohm/m 0,6 mm Kanthal huzal 4,85 ohm /m 0,65 mm Kanthal huzal 4,42 ohm / m
Újfent kérem, ma már másodszor, hogy ne ferdíts! A 12V/5A az 100W? És 20W-tal vágsz? Hozd el, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy nálam hogy vágnál 20W-tal. Megmondom. Sehogy, mert beleragadna a szál az anyagba...
Persze az sem lehet lehetetlen, ha nem néhány másodperc, hanem mondjuk fél óra alatt tolnám át rajta a szálat. Amin meg már itt jó ideje lovagolsz, miszerint fűtöm a környezetet sem igaz, a szálat fűtöm, annyival amennyivel szükséges, sem nem többel, sem nem kevesebbel. A fizikával nem nagyon tudsz mit csinálni, ha nincs hőteljesítmény nem fogsz tudni vágni, max. bohóckodni. És hogy legyen a mondandómnak zárszója is, a legnagyobb problémád az, hogy a 0,1 ohmos szekunder tekercsemen 2,5W alakul hővé, ami talán lehetne 0,5W is ha kanthalt használnék. És akkor mi van? Az a plusz 2W fogja szétmelegíteni a trafómat, vagy felfűteni a környezetet? Ne féltsd, nem fogja.
Láttad tegnap a trafot meg a szálat. Az van ráirva, hogy 12V 1,67 A, ezzel vágok már évek ota. Minden gond nélkül és még a trafo sem melegszik.
Aki itt okoskodik az inkább te vagy. Végy elö egy rezsot, vasalot, pákát vagy hajszáritot és mérd meg milyen drottal dolgoznak -és nem kellene magyarázkodnod.
Kisebb habvágó készült ma , dekor vágásra .
12V 1A kazettás magnóból bontott trafó , 1db 100x100x70 kötésdoboz 1db billenő kapcsoló 1db csengőkapcsoló sorkapocs vezetékek használt bontott fiók előlap 70cm 40es laposvas 25cm vágószál
Lenne egy olyan kérdésem hogy milyen huzalt/szalat használjak? Egy olyan trafo müködtette áram körbe amely 14,5V 2A és19V 1,7A végzödésekkel rendelkezik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2017
Például ilyet, de a huzal hosszát nem adtad meg, de ebből könnyen kiszámolhatod.Bővebben: Link
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e hungarocell elvágásához használni pl. egy grillsütő fűtőszálából kitermelt huzalját hungarocell elvágásához használni? A meghajtó trafó egy 12V -os 2A -es trafó lenne. A képen látható kapcsolást szeretném megépíteni hozzá.
Sziasztok !
Kérdésem lenne . Van egy ebay-en vásárolt DC XL4016E 4V-40V 1.2V-36V Step-Down PWM Regulator Power Supply Module 8A 200W itthon , szerintetek ez jó lenne egy laptop táppal a vágószál szabályzásához ? Kb 30cm ellenállás huzalhoz . A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2017
A "hozzáértők" látják, hogy ez egy DC 12V-os tápegység...de nem látják a "habvágót", pontosabban annak "cekászát"...Mert az ugyebár az lehet 20 cm-es, de akár 2 m-es hosszúságú is. (Az enyém 220 cm-es)
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2017
Modellezéshez, apró tárgyakhoz használnád, vagy lakóház szigeteléshez 10 cm táblákat szeretnél darabolni ?
1 m vagy kicsit hosszabb vágóhoz megfelel 0,6-os vasdróttal.
1 m-re tervezem, Nichrome 60 vezetékkel, csak azt nem tudom hány Ohm legyen az ellenállás.
Kalo
Jó lesz,én ennél kisebb teljesitményűt használok
0,5-0,6 Ohm hidegen. A hozzávezetés is vesz el a feszültségből.
Sziasztok!
Egyik ismerősöm kért meg hogy készítsek neki egy habvágót, mert vastagok a nikecel lapok amivel szigetelnek. Ezeket szeretné vágni lapjában, 50cmes oldalán lenne. Kb 60cm lenne a szerkezeten a huzal. Találtam is Kanthal huzalt aminek megvan az adata: 1,690ohm/méter. Ez ilyen vékony lapos féle. Nekem kellene megcsinálnom az elektronika részét, de nem tudom milyen trafót keressek és hogy kell-e szabályozót csinálni hozzá? Fontos lenne neki hogy péntekre kész legyen, meg utána valószínű nem fogja használni többet Köszönöm!
Kerek talán jobb lenne.
Próbavágásokkal lehet szerintem belőni. Akkutöltő?
Ilyet találtam a gyárban. Ezzel is meg lehet oldani nem?
12V-os akkutöltő kellene? Hány Amperes, kb?
Az olyan 1 Ohm lenne.
12x12/1 az túl sok... 6 V még talán... Mondtam: Próbavágás
Én csináltam magamnak nikecell vágót,mikor a házat szigeteltük. Egy fa léc két végébe tekertem facsavart, azok közé kötöttem egy rugóval a huzalt hogy feszes legyen. 24V/160 VA-es trafóval tápláltam meg.1-2 mp alatt felmelegedett annyira,hogy símán vitte a nikecelt. Ha rajta maradt a feszültség, akkor sem izzott a szál. De lefényképeztem egy gyárit, abban ilyen trafó van. Esetleg a trafó elé lehet csinálni egy egyszerű triakos szabályzót, mint pl amilyen a porszívókban van és azt bekötni a primer tekercs elé. Azzal lehet szabályozni a szekunder feszültséget és olyanra beállítani hogy melegedjen a szál,de ne izzon.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2018
Igazad van
Nekem a "téglány" és az "1.6 Ohm/méter" okoz kis fejtörést...
Én nem foglalkoztam azzal hogy hány ohm/méter. Műanyagos ismerőstől kértem olyan huzalt, amivel a zacskókat vágják,meg hegesztik, és úgy állítottam be a ráadandó feszültséget hogy melegedjen fel rendesen,de ne izzon. 120cm volt a huzal hossz és olyan 25-26v kellet a jó működéshez.
Ja és van olyan, aki csak sima venyige kötő drótot használ hozzá, persze horganyzottat. 1mm-est. Bár azt nem kérdeztem hogy mennyi időnként kell cserélni
Ebbe a készülékbe 0,6 mm-es kanthal huzal van. Annak 4,85 ohm/m az ellenállása.
Bővebben: Link Bővebben: Link A transzformátornak 24 V 160 VA tökéletesen megfelel, szabályozással. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2018
Szereztem Kanthal huzalt ami 0,4mm átmérőjű és 10ohm/m, meg találtam egy 250VA-es 24V trafót. Márcsak egy teljesítmény szabályozó kellene.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |