Fórum témák
» Több friss téma |
A lényeg ez "1 perc feletti időzítéseket nem lehet korrekt módon megvalósítani vele"
Ha egy ellenállás egy kondit tölt, akkor az időállandója t=R*C. Ha kiszámítod, hogy mekkora ellenállás és kondi kell 30 perc időhöz, és megnézed mekkora a töltőáram, akkor kiderülne, hogy csak ideális elemekkel lenne megvalósítható. Mert ha növeled a kondikapacitását az időhöz, akkor annak szivárgóárama is nőne, ami összemérhető lenne a töltőárammal.
Helló!
Köszi az infót és a mellékelt kapcsolást. Újra nekifogok a projektnek. Kár, hogy a kalkulátor segédprogramban nem volt figyelmeztetés a korlátokról (a gyengébbek kedvéért).
Szerbusztok.
Talán rossz helyen rakom fel a kérdést, de nem tud valaki ne555 szimulátort ajánlani esetleg letöltő linkel? Olyanra gondolok amibe nem csak ellenállásokat hanem potikat is lehet rakni. Egyszóval rengeteg lehetőséggel. Üdv.
Tina...
Köszönöm.
Találtam a neten egy kicsit egyszerűbbet hátha valakit érdekel.
Szimulátor
Sziasztok!
Azt meg lehet csinálni egy 555-el, hogy indul egy időzítő (2-3 perc) amit egy bejövő impulzus újra tud indítani, de ha letelik az idő, akkor kiad egy kb. 0,5s impulzust, és indul az egész előröl?
A 230Vos kapcsoloorak 15 percenkent allithatok. Azt nem tudod hasznalni?
Hello! Egy perc felett már nem szerencsés 555-el időzíteni, de hogy ne maradj válasz nélkül..
Üdv.
Lehet volt már ilyen kérdés..... Impulzusra szeretnék egy 12v-os relét működtetni, 1 nyomás BE még egy KI. Tudna nekem ebben segíteni valaki? Üdv Tamás
Üdvözlet
Bistabil mód NE 555 . G o o g l e
Egy dolog kimaradt.
Nekem adott egy kapcsolt pozitív. Azzal kellene megoldanom az öntratást. 1 nyomás (pozitív) BE még egy nyomás KI
Hello! Elég nehezen lehet megérteni, mit is szeretnél. Ezek szerint nem nyomógombbal, hanem egy pozitív impulzussal szeretnéd vezérelni az áramkört. De ha így van, itt a kapcsolás, a BTN-555N a számodra megfelelő. Csak a nyomógomb helyett az R1-re adod a pozitív impulzusodat (mint ahogy a nyomógomb is itt ezt teszi).
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2018
Elnézést, hogy kicsit nehezen értettem meg magam.
Igen valóban azt szeretném amit küldtél. Köszönöm
Sziasztok! Építettem egy monostabil időzítőt 555 IC-vel. Jól működik , tudom állítani , hogy mennyire hosszan kapcsoljon az IC és szépen reagál a trigger bemenet a földelésre. A kérdésem az lenne, hogy meg lehet e oldani, hogy a trigger földelése után ha a bemenet földön marad ne induljon újra az időzítő? Tehát 500mS esetén egyszer felfut 500mS-ig a jel és csak akkor történik ez meg újra ha elvettem a földet és vissza tettem és ekkor is csak egyszer futna fel a jel. Létezik ilyen opciója az IC-nek?
Próbáld meg hogy egy kondit sorosan beiktatsz. 47-100n körül, kerámia-kondit. És egy nagyobb (100k) felhúzó ellenállást közvetlen az 555 bemenetére, ha nem reagálna hirtelen többszöri jelre, abban az esetben ha sima nyomógomb indítja, nem CMOS IC.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2018
Sziasztok!
12V DC 1000mA, impulzus vezérlésű elektromos zárat szeretnék megvédeni a beragadós nyomógombtól, illetve azoktól, akik direkt hosszan nyomják a nyomógombot. A feladat az lenne, hogy bármilyen hosszan nyomják rá a 12 voltot a zárra, az csak 1-2 mp időtartamra kapjon feszültséget. (Égett már le a tekercse a folyamatos 12 V-tól) A nyomógomb elengedése után lehessen csak újra működtetni az impulzuszárat. Minden segítséget köszönök!
Mennyi ideig kell, hogy megkapja az 1A-t ? Ha elég rövid az idő, lehet egyszerűbben jársz, ha egy nagy kondenzátort töltesz egy megfelelő ellenálláson keresztül, majd gombnyomáskor ezt a kondenzátort kapcsolod rá a tekercsre! Garantáltan nem fog leégni, bármeddig is nyomják ))
555-ös időzítővel felépített egyszerű monostabil kell neked. Azt csak egy meg kell fejelni valamilyen meghajtóelemmel ami lehet egyszerű tranzisztor is.
Ott a szövegben, 1-2 másodperc. Ehhez tetemes mennyiségű kondenzátor kellene (1 A a tekercs áramfelvétele). A kisütés után fel is kell tölteni azt a kondenzátort.
Az ok, hogy 1-2 sec is oda van írva, de az impulzus is oda van írva, amit az 1-2 sec-re már erős jóindulattal lehet rámondani! De ha kell a ez a hosszúságú idő ténylegesen is, akkor valóban nem nyerő a kondenzátor már.
A feltöltéssel mi a gond? Legrosszabb esetben váltókapcsolót is használhatsz...
Próbálkoztam azzal, hogy sorba kötöttem 1 db 25V 4700µF kondenzátort az impulzuszárral. A kondit 1K elenállással kötöttem párhuzamosan, hogy ki tudjon sülni. Úgy-ahogy működik a dolog,de remélem van ennél "elegánsabb" megoldás is.
Igen, erre gondoltam, csak egy rajz és értékek kellenének.
Előre is köszönöm!
A forgalmazó max. 8 másodpercet ír elő. Lehet, elég egy villanásnyi impulzus, de a biztos nyitáshoz ziher iszt ziher kell az 1-2 másodperc. Szerintem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |