Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
A következő dologban szeretnék segítséget kérni. Van egy mobilom amivel vezérlek egy kaput.(erre Degus fotoellenálásos kapcsolását használtam) Ez teljesen jól működik. A gond az, hogy a bejövő hívást szeretném megszakítani mondjuk 2 csörgés után. Illetve szeretnék egy védelmet a mellétárcsázások elkerülésére. Hát röviden ennyi. Előre is köszönöm az ötleteket!
A védelemre mit találtál ki? mi ellen védene egyáltalán?
A megszakításra van egy ötletem, mégpedig 555-tel készítesz egy időzítőt, ami akkor indul, mikor elkezd csörögni az telefon, és onnantól kezdve mondjuk 6mp-en belül lejár, és ezután egy relével, vagy tranzisztorral simán "megnyomatod" a piros híváslerakás gombot a telefonon.
Az ötleted tetszik!
A védelem alatt Azt értem, hogy ha pl. valaki olyan hívja a mobilt akinek nincs jogosultsága, vagy valaki félre tárcsáz.
A megszakításra én is ezt mondanám, mint Kovidivi, a meglévő gomb késleltetett áthialása a legegyszerűbb.
A félretárcsázás érdekesebb: az jutott eszembe, hogy át lehetne-e rakni a fotoellenállást úgy, hogy ne a háttérvilágítást "lássa", hanem a kijelző egy adott pontját. Ez akkor lehet érdekes, ha a telefonban hozzá lehet rendelni egy hívóhoz vagy csoporthoz egy képet, amit híváskor fel is dob; a célszerű kép egy tök feketeség volna, a szenzor alatt világos területtel. Mások számára pedig csak a teli fekete jutna... Lehet, hogy igényelne némi kalibrálást is. Ha ez hülyeség, akkor marad egy processzor, ami AT-parancsokkal le tudja kérdezni a rákötött mobilt, ki a hívó, és eszerint vezérli a kaput.
Hi
már láttam ilyen megoldást egy helyen. asszem a telefon rezgető motorjára volt kötve. én úgy oldanám meg, hogy a rezgető motor-t rákötném egy optocsatolóra, ezzel le is választanám a telefonról. hívás közben ez ugyebár kapcsolgat. s feltöltene egy kondenzátort, az értékét úgy választanám meg, hogy pár másodpercig tudjon kapcsolni, egy tranzisztort ezzel meg van oldva a gond, hogy ne ritmusosan kapcsolgasson, hanem egy határozott jelet kapjál, aztán ez a tranzisztor kapcsolhatna egy relét, azt pedig rákötheted a kapunyitó step-by-step bemenetére. asszem a madridi robbantók is így oldották meg. a hívásszűkítés már más probléma, azt csak a telefon menüjével lehet megoldani üdv
Gyakorlatilag bármi
![]() Ha a csengőhang is személyre szabható, talán mikrofon is mehet a hangszóró elé, a kívánt hangjelzés valami nagy ordítás, a többinek meg nulla cicergés, a mikrofonról egy komparátor már azonosíthatja a jelszintet (környezeti zajok ellen célszerű kicsit elszigetelni).
Esetleg ez jó lenne időzítőnek?
![]()
Igen, valahogy így. A nyomógomb helyére mehet egy npn tranzisztor, amit a hívást érzékelő egység hajt meg, és testre teszi a trigger-bemenetet. Ezt a testre húzást szokták egy kis kondin át megoldani, azért, hogy ha hosszabb idejű a vezérlőjel, mint a monostabil időzítése, ne "szaggasson" a kimenet (mert a kondi miatt a bemenetre csak egy impulzus érkezik, ismételt indításhoz a gombot fel kell engedni).
Azon gondolkodtam az előző rezgőmotoros hozzászólást olvasva, hogy nem is kell a kondival különösebben vergődni indult a rezgőmotor (lehet erre a kijelző is elég ) ez már nyithatja a kaput és le is teheti azzal a lendülettel a telefont (bár a kijelző esetén a szolgáltatói SMS is kinyitja) .A hívás betöltötte a szerepét nincs rá szükség tovább.
Ha extrém visszajelzést akarsz akkor a kapu csukás erzékelőjére kötöd a letevő gombot,(csak nehogy a szolgáltatói késleltetést hidd csukott kapunak.) Én a telefon gombokhoz optoval csatlakoznék (polaritásra ügyelve ) szerintem nem garantált a tranzisztoros megoldás.
Bocs nem néztem meg a rajzot a jelfogó is jó .(de akkor is opto párti maradok)
Nekem is volt eszemben, hogy nem is kellene késlelteni, csak kimaradt a hsz-ből, a nagy kapkodásban
![]() Ha testre zárnak a nyomógombok (és valószínűleg oda), akkor szerintem lehet tranzisztor, de persze lehet opto, vagy akár relé is, ami megszakítja a hívást. A lényeg inkább az, hogyan biztosítható, hogy csak egyetlen személy vagy csoport hívása indítja a kaput, erre a megoldást pedig a menürendszer lehetőségei között keresném, ahogy korábban már írtam. Valami olyat kéne csinálni, mint a füttyszóval vezérelt kapcsoló (fütyülő kulcstartós téma már volt is), és az aktív csoport csengőhangja fütyül, a többieké meg nem.
Vagy, ez is kimaradt az előbb, kontroller az adatbuszra, és AT-parancsokkal le lehet kérni a hívószámot, le lehet tenni a telefont, a kaput is kinyitja... És még fotoellenállás sem kell hozzá
![]()
A pic kes megoldás nagyon érdekelne!
Csak nemtudom hol áljak neki ![]()
Először építs PIC égetőt! járj utána, itt HE-án rengeteg topic foglalkozik égetőkkel, és mindenfajta PIC-kel! Kérdésed felteheted itt: Bővebben: Link
Aztán keress egy szimpatikus hex fájlt, pl. lehet akár a bináris óra is, mert ahhoz cikk is van. próbáld ki, hogy működik-e az égető, és gyakorold az égetést! Után (vagy előtte) mélyedj bele a programozás rejtelmeibe, vagy beszélj valakivel, hogy segítsen megírni a programot! A telefonok AT parancsairól is találsz információt HE-án! Nem olyan egyszerű, de ha belejössz, meglátod, milyen szép dolog ez a PIC!
Köszönöm!
Amúgy ha nem pic kel van megoldva annak is meg van az előny!!! Ha mondjuk bedöglik a mobil és nemsikerül ugyanolyat beszerezni akkor kezdődhet elölröl az egész programozás. Szerintem Mi a véleményetek?
Az AT parancsok szerintem fixek azoknál a telefononknál, amik támogatják. egyékbént ha mondjuk egy nokia 3410-est használsz, és bedöglik, 1Eft-ért kapsz ugyanilyen telót
![]()
Ha nem foglalkoztál még kontrolleres dolgokkal, kicsit nehéz lesz, viszont nem elhanyagolható segítséget kaphatsz a HE megfelelő témáiban.
Maguk az AT parancsok egyszerű szöveges utasítások, soros átvitellel, a telefonon lévő csatlakozón keresztül jutnak be a mobilt vezérlő processzorhoz, ami aztán végrehajtja. Van egy pár parancs, gyakorlatilag a térerősség érzékelésétől az sms-küldésen át a mappa- és file-kezelésig minden, aztán vagy támogatja az adott telefon, vagy nem. Az alap utasítások támogatása azért jellemzően megvan. A csatolt asm file egy példát mutat a mobillal való kommunikációra (valamelyik témából mentettem, elnézést kérek a szerzőtől), a rar-ban pedig pár igen elterjedten használt AT parancsot találsz, ezeket ugyanígy, szövegként kell alkalmazni, nem kell kódolgatni stb., szóval nem olyan nagy dolog.
nekem lenne egy alapvető kérdésem ezzel kapcsolatban:
milyen telefont használsz a célra? ugyanis, ha valami siemens 55-ös szériást, vagy valamivel újabbat (meg a 45-ösök is elvileg könnyen módosíthatóak), akkor a hívásszűrés nagyon egyszerűen megoldható "probléma" (egy apró hack kell a telefon szoftverében, hogy engedélyezd a blacklist funkciót, és onnantól kezdve csak a megadott telefonszámokat fogadja) sőt továbbmegyek! az m55-be lehet olyan funkciót rakni, ami persze kapcsolható, hogy akarod-e használni ![]()
Köszönöm, ezek nagyon hasznos dolgok!
Égető rajzot találtam + leírást is. Viszont ha pic kel oldanám meg a dolgot egy kapcsolás kell a pic-hez. Ez sem lehet bonyolultabb mint az égető, nem? Az égetőt megcsinálni úgy látom nem nehéz.
A kapcsolási rész nem igazán nehéz, annyi a bonyolító dolog benne, hogy a jelszintek talán nem egyeznek. Ha már eleve olyan procira tervezel, ami tud működni a telefon feszültségszintjén (pl. LF sorozat), akkor semmi illesztés nem kell, csak összehuzalozni a megfelelő vonalakat.
A telefonhoz a lábkiosztást pedig itt célszerű elsőként keresgélni.
És mit gondoltok egy saját mobilról?
![]() Ne vicceljek? ![]() Valamikor láttam egy rajzot róla, de nem tudom hol ![]() Ez csak egy kosza ötlet volt.
Én most kapcsolódtam be a témába :de kérdezem a
bejövő jelet mért nem szakitod a motor kapcsoló reléjével? Amikor nyitni kezd a kapu a csengetési jelet lekapcsolná az elektronikáról!
Nem is rossz ötlet, eddig még talán ez a legegyszerübb, viszont így bele kell nyúlnia a kapunyitó vezérlésébe.. lehet, hogy pont ezt akarja alkerülni.
A módszer amit én ajánlottam neki az is baromi egyszerű, optocsatoló, kondi, tranyó meg pár ellenállás kell hozzá, és már ki is van símitva a telefon ritmusos jele. üdv
Üdv!
Az ötleted nekem is tetszik! Meg is próbálom megépíteni, de lehet kevés vok én még ehez ![]()
Hello
meléklek egy kapcsolást. Ez jó lenne égetőnek? Ha USB ről átalakítom sorosra akkor is menne? A notebook on nincs csak USB
Hi
ezt most nem teljesen értem, ha jól látom PIC égetőt akarsz csinálni, egy tök kommersz analóg kapcsolás meg feladja a leckét?? ezt most tényleg nem értem. üdv
Ha rám hallgatsz, nem csinálsz olyan égetőt, ami a portról kapja a tápellátását is... Párhuzamos port biztosan van a gépeden, keress 7406 vagy 7407 IC-vel épített külső tápos égetőt inkább, sokkal kevesebb bajod lesz vele.
De erre van megfelelőbb téma is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |