Fórum témák
» Több friss téma |
Én is játszottam pár éve, hogy analóg polifonikus hangszert építettem 555-ökkel. Sajnos, az alap oszcillátorokat naponta kellett utána hangolni. Vettem egy gyerekjátékot. Annak legalább kvarcvezérelt CPU állítja elő a hangjait, csak éppen a hangszerkínálat kevés és a hangjai nem tetszenek. Tud színusz, négyszög és fűrészjelet, ezeket csúfolja klarinét, hegedű, orgona stb.-nek. Kellenének hozzá jó effektek, amivel olyan igazi jazz orgona szerű hangot lehetne hozzá varázsolni, de sajnos itt senki nem tudott.
El is hiszem, mert egy polifonikus hangszer teljesen más felépitésü, mint egy analog szinti, igy nem igen lehet az ott használt algoritmusokat használni. A polymoog sem szolt soha ugy, mint a minimoog.
A következö fokozat meg már a komplett hangszintézis volt (yamaha dx7 stb), amihez már rengeteg hang van, de ott már digitálisan állitják elö a hangokat meg a hozzájuk tartozo effektusokat.
Ez esetben nekifutok ennek: *Link*
Viszont a nyákhoz segítséget kell majd kérnem
Hangszer céljára a mellékelt VCO-t javaslom, többször megépítettem, nagyon megbízható, alapból egyszerüen beállítható a lineáris feszültség frekvencia görbéje. Vezérléséhez lineáris billentyűzet szükséges, azaz ahány záró érintkező, annyiszor 100 Ohm sorba kötve. Ha elhagyod az áramkör exp részét,akkor exp billentyüzet kell, ami záróérintkezőnként 2 db ellenállás hálózat 1:150-hez, vagy 1:300 hoz. A VCO ból 1 fettel fűrészjel is kivehető. HANGSZERHEZ 2 VCO-t szoktak építeni.
Elvétettem a csatolást Bocs! Ez a jó csatolmány.
Köszönöm, akkor minél előbb megépítem, hamarosan töltöm fel a végeredményt ^^
Szia, a Q1-Q2-nek szigorúan egyformáknak kell lenniük? Ha igen, mi múlik az asszimmetrián? Elég bétára válogatni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2018
Nemcsak egyformának, hanem együtt is kell futnia, az eredeti moogban egy jo drága hökompenzált differenciapáros volt. Ha egyedi darabokbol rakod össze akkor jo öket több pontban bemérni és összeragasztani. Ha nem futnak egyben, elhangolodik a hangszer (ugy hogy c meg a C nem lesz dupla freki).
No látjátok? Ezek a problémák elkerülhetőek, ha Exponenciális billentyűzetet építetek.
Elvben igen a gyakorlatban azonban már gond lesz, mert szinte minden más áramkör a szintiben 1V/oktáv bemenetü, és csak igy müködik az együttfutás.
Ha megnézed a filctollas mérési pontokat, akkor látnod kell, hogy ez bizony 1V/ oktávos hálózat.
Talán szorosan kapcsolódik ide, és ihletet ad a Szalay testvérek (Panta Rhei) riport videója. Pár órát én is eltöltenék velük abban a műhelyben.
Úgy hozta a sors, hogy 1973-75-ig a Panta Rhei akkori dobosával együtt katonáskodtunk MIskolcon és Lillafüreden. Parancsra duóban játszottunk, dob orgona felállásban. Sokat mesélt a Szalai testvérek munkáiról, én ámultam és bámultam. Aztán megpróbáltuk a lehetetlent, K. János katona társammal, és 1 év múlva elkészült az első analóg szintink. Hallás alapján. Amikor leszereltünk, ott kellett hagyni, a hengszert, mert a hadsereg tangóharmónikájából lett a billentyüzete. Az évek múlnak, ma már az ötödik analóg szintinél járok, és tudom hogy lesz hatodik is.
Az szép! Én még az elektronikában kezdő vagyok, csak a zene miatt kezdtem el kutakodni a témában, még nincs kész az első analóg szintim, de én is tudom, hogy lesz hatodik is
Illetve mivel gitáros volnék, már korábban elgondolkodtatott egy olyasmi gitár-szintetizátor, amin az úriember a videó elején játszik, aztán továbbgondoltam, és tervbe vettem egy univerzális MIDI konvertálót, ami akármilyen bemeneti frekvenciát kielemez, hozzárendeli a klaviatúra megegyező/hasonló frekvenciájú eleméhez, aztán MIDI jellé alakítja, így nem csak gitárból, hanem akár egy tubából, vagy a saját énekhangomból is készíthetek egy számítógéppel vagy analóg szintetizátorral, amit csak szeretnék. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2018
László Varga
1 órája Sziasztok! Hétvégi szabadidős ténykedésre ajánlom a mellékletek szerinti 4 tranzisztoros áramkört, amely 2 VCO, 1 6dB/oct szűrő, VCA és AD áramkör. Azért építettem, bemutassam az elmúlt évezred alkatrész és anyag takarékos technológiáját. Hátha kedvet kap valaki a Szalai riport után egy kis barkácsolásra. Az alkatrészek összértéke 1-2 eFt. Az alaplemez 1-es textbakelit, fehér kartonpapírral leragasztva.( hogy láthatóak legyenek a feliratok) A rajzon mérőpontok jelalakjait is megtaláljátok. Az áramköröket nem én találtam ki, technikumi tananyag volt az 1960-as években. Ugyanez MP4-ben. Jó szórakozást! Éljen május elseje! http://youtu.be/0SP0ShOg61g
Jó kis videó!
Egész jó hangja van, főleg, hogy relatíve egyszerű a kapcsolás. Közzéteszed -mindannyiunk épülésére- a kapcsolási rajzot? Köszönettel.
Üdv Mindenkinek! Mellékelem mats kérésére a videohoz tartozó kapcsolási rajzot.
Ez az "akármilyen bemeneti frekvenciát kielemez, hozzárendeli a klaviatúra megegyező/hasonló frekvenciájú eleméhez, aztán MIDI jellé alakítja" nagyon nem egyszerű. Mélyebb hangok esetében, pl.: tuba, valós időben csak olyan nagy késleltetéssel lehet, ami már zavaró. Más technikákat használnak a gitár esetében is tudtommal. De azért hajrá!
Javaslom kezdésként, épís egy gitár torzítót, frekvencia felezővel, és frekvencia duplázóval. Máris közelebb kerülsz a gitárszintihez. Aztán jöhetne egy auto wah.
Köszönöm szépen!
Még hasonlót sem láttam a neten, pedig keresgéltem erősen. Külön köszönet az abszolút lényegre törő dokumentációért.
Elkészítettem a Polivoks filter modulját. Építettem mellé 2 super LFO-t, melyek mixelve vezérlik a szűrőt-ha akarom. 2 db LM4250 végzi a dolgát, a kapcsolási rajzon végeztem néhány módosítást. A képet itt, hangot pedig itt találtok!
https://youtu.be/gk9EoPR5UBI
Orosz szintinek VEF a gombja! Klassz hangja van!
Jó lett, sok meló volt benne...sokkal kisebb project-ekkel sem jutok dűlőre.
Gratulálok Fiatal Úr! Szép munka! A műhelyedet csodálom, és irigykedek..
Végre Valaki aki "szakmabeli", és épít!
Köszönöm!
Szerencsére a család is támogat (szabad idővel)...
Tisztelt Csoporttagok!
Amikor kipróbálásra találkozik egy dupla VCO (középen) egy tápegységgel, (balra) meg egy exponenciális billentyűzettel (jobbra) a konyha asztalon, ez lesz a vége. És még szól is. https://youtu.be/Ha2BYFUvBbE
Szervusztok !
Kb.30 éve megépítettem a RT.1985/12 számában közzé tett Mini Moog Monofónikus szintétizátort.Képet nem tudok közzé tenni,mert időközben eladtam Azon kívül,hogy monofonikus sok és nagyon szép hanghatásokat lehet elérni vele. Teljes körű leirása van a fent említett Rt.-ben Én egy tangóharmonika klaviatúráját használtam a meg szólaltatásához. Ha valakit érdekel a megépítése,nagyüzemi galvanizált 3 darabos nyák. maradt feleslegben és egy harmonika klaviatúra. |
Bejelentkezés
Hirdetés |