Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   634 / 729
(#) Benji94 válasza game4812 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Fel is tettem, jól használható, köszönöm szépen
(#) FeketeVipera hozzászólása Máj 28, 2018 /
 
Sziasztok!

Kaptam ajandekba egy par beag hox 41 hangfalat (Az egyik nem mukodik, de ahogy nezem, csak egy forrasztas engedett el benne). Noha meg nem hallgattam meg oket, ugy sejtem, hogy a regi, alig tobb, mint 10 centis hangszorokkal atepitesre fognak szorulni; valahogy levalasztom a regi elolapot, keszitek akacbol egy ujat, es uj hangszorokat kapnak. Azt szeretnem kerdezni, hogy milyen szempontok alapjan erdemes nekiallni az uj hangszorok osszevalogatasanak egy ilyen hangfal eseteben. Ugy szemre egy 30W koruli vegfokkal tudok elkepzelni egy ilyen hangfalat, de arrol, hogy hany utas legyen, milyen hangvaltoval, stb nem sok fogalmam van, mert eddig kizarolag gitar hangszorokkal foglalkoztam, amiknel ilyen szempontok, hat, nem igazan ervenyesulnek… Szoval, hogy erdemes nekifogni egyaltalan a tervezgetesnek? Koszi!
(#) mek-elek válasza FeketeVipera hozzászólására (») Máj 28, 2018 / 1
 
Az illesztések azokra a hangszórókra készült, a NET-en megtalálod.
30/40W-os volt. Akkor kuriózum volt(1970).
Milyen elképzelésed volt vele?
(#) pjg válasza FeketeVipera hozzászólására (») Máj 28, 2018 / 1
 
" HOX 41

Jegyzeteinkből: "Cseng, sziszeg, érdes, fémes, a basszusa
hiányzik. Nehéz elviselni; utána a másik doboz "mattul" szól, amíg
újra hozzá nem szokunk.
A közepe ordít, basszusa nincs, bosszantó. Az énekes számokon: nem
is olyan rossz... De itt is 7:3, a másik javára.
Összetömöríti a zenét, mindenki itt van előttünk, együtt
ordibálnak. A bőgőt szabályszerűen eltünteti. "
Vitatkoztunk rajta, melyik a rosszabb, a HOX 22, vagy inkább a HOX
41. A többség jobban elmarasztalta a nagyobbik dobozt. A HOX 41-es
hangjában viszont (többen is!) felfedezni véltünk egy olyan
jelenséget, amilyennel eddig még nem találkoztunk, s amelyet
kétzongorás effektusnak neveztünk el. A sztereó hatásról van szó, ezt
a különféle hangsugárzók más-más módon szokták eltolni. A Spendornak
például meglehetősen szép tere van, a kis Orion HS 280 színpada
szűkebb, de még mindig színpad. Egyes Videotonok (így a DC 4014)
hajlamosak monóban szólni, középről, mindig ugyanarról a helyről. A
HOX 41 ezzel szemben egy egészen különleges, kétoldalról szóló
monofóniát produkál. Ez különösen a zongoraszólókon figyelhető meg.
Mintha jobbról is, balról is egy-egy zongora szólna."
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) FeketeVipera válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Tetszik az igenyesen megepitett lada, erositom is lenne ele (el84pp es 2SK1058 mosfet), igy arra gondoltam, modernizalom benne a hangszorokat. Elsosorban otthoni zenehallgatasra szeretnem hasznalni, de egyelore meg ,mondom, azt probalom kitalalni, hogy hany es milyen hangszoro keruljon bele. Kulon muveszet ez az egesz hangdoboz-tema, ugyhogy elsore picit elveszettnek erzem magma benne....
(#) mek-elek válasza FeketeVipera hozzászólására (») Máj 28, 2018 / 1
 
Nekem az a véleményem erről a dobozról, hogy inkább hangosításra termett.
Ha otthonra kell valami jobb, én a B&W 685s2-őt ajánlom. Ha hitelt veszel fel rá is jobban jársz, mint ha apróban többet költesz, és kínlódással összemekegsz valamit, mint én is, és bejáratás után sok örömöd lehet benne. Király a magassugárzója.
(#) FeketeVipera válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Hmmm... ühüm. Mindenesetre köszi!
(#) GARFIELD13 válasza FeketeVipera hozzászólására (») Máj 29, 2018 / 1
 
Szia!
Ennek a HOX 41-nek a legnagyobb értéke az eredeti állapota szerintem. Hallgatni még nem hallgattam ilyet, de a HFM leírás alapján nem lehet az igazi.
Én azt mondom, hogy vétek lenne ezt szétszedni, hogy valami más, barkács legyen belőle.
Ennek inkább valahol itt lenne pl. jó helye: http://patina.atw.hu/ (vagy valami hasonló gyűjteményben).
Építeni, barkácsolni meg lehet felesleges rombolás nélkül is, ha azt szeretnél mert van sok már alapból "kicsontozott" eladó doboz (ahol a rombolást más már elvégezte).

"mek-elek" felvetésére pedig csak annyit, hogy az "ötszámjegyű" kategória másik felén is lehet sok hallgathatót venni a HOX 41 és a B&W 685s2 között, újat és használtat is.

A döntés joga a tiéd, de én sajnálnám, ha ebből a már biztosan igen ritka túlélő dobozpárból ez is eltűnne, mert minden hibájával a velünk élő történelem egy darabja.
Üdv.
(#) mek-elek válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Máj 29, 2018 /
 
Egyet értek veled a múzeumi értéket, és a rombolást illetően. Azonban otthon nem biztos hogy van hely múzeumi tárgyak kiállítására. A felajánlás azonban szép gondolat.
Öreg kecske állítása, aki már a hetvenes évek közepén is csinált pacsirta hangszóróból a Rádiótechnika ajánlása szerint (méret) hangfalat, hogy egy márkás, megbízható cég által, bemért hangfallal butaság versenyezni, ha a jó eredmény fontos. Aki viszont a barkácsolást tekinti célnak, az ne foglalkozzon hozzászólásommal. Egyik barátom B&W 686s2-je nálam is járt próbára, így a hazai akusztikai körülmények között tudtam összehasonlítani, az enyéim akkori állapota szerint, adott tesztanyaggal, adott forrásról. Abban csak 135-ös a mélyközép. Megnyerő volt. Sajnáltam a régi koronámat, ha másik hangfalat vennék. Így azt újítottam fel a Monacor hifi kategóriás csúcsdarabjaival.
Zárt doboz révén gyapjú csillapítokkal, Jantzen super z cap kondikkal a hangváltóban, összességében olyan 300KHUF-t pár év alatt, a hangszórókat mindig párosával vásárolva. Utólag elgondolkodtatott azon amit csináltam, bár csak így hallhattam meg, hogy milyen egy 250-es kevlár hangja. Ha kérdeznétek miért, hát csakis a jó felvételek, finomabb részleteiért, a zeneszeretetem miatt. Meg van aki lóversenyezik, meg elbagóz egy évben ennyit.
Szóval mivel ezt a dögöt is lábra kell állítani, olyan lesz a szobában, mint egy dinoszaurusz.
Ezért ajánlottam a B&W-t, aminek olcsóbban lehet házilag lábat csinálni, mint amennyiért árulják. A használt hangfalat a használt autóhoz hasonlítanám, nem tudván hogy, hogy bánt azzal az előző gazdája, az nagyban a szerencse kérdése. A gyári minőség garantáltabb eredményt ad.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 29, 2018 /
 
Nem a büszkeség, hanem a melankolikus bizonylat gyanánt a képek.
(#) devilke3000 hozzászólása Máj 30, 2018 /
 
Hangszóró paramétereket kel BE vinni egy tervező progiba de ezt a paramétert nem találok megoldást google sem mi lehet "drv display volume (Vdd ) L:"?

Snap011.jpg
    
(#) flaci76 válasza devilke3000 hozzászólására (») Máj 30, 2018 /
 
Szerintem inkább displacement volume, a membrán mozgásának térfogata, pl. xmax * Sd. Nem fontos adat, nem tudni mire akarja használni, pláne, hogy számítható a többiből. Vagy lehet még displace, a hangszóró térfogat kiszorítása, ennek már van értelme, hozzáadja majd a számolt doboztérfogathoz, de általában a kivágás térfogatnövelése sokszor kompenzálja a hangszóró térkiszorítását.

Szerk.: Szerintem hagyhatod 0-nak, vagy ha ki akarod számolni, akkor a mágnest érdemes kiszámolni (henger térfogata) és a membrán belógó részét (csonka kúp), a kosár küllők jelentéktelen mértékben vesznek el térfogatot.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2018
(#) Moderátor hozzászólása Feki hozzászólására (») Máj 31, 2018
 
Hátsó félen billentés nélkül eltávolítva.
(#) FeketeVipera válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Máj 31, 2018 /
 
Koszi mindenkinek az eszreveteleket!
(#) jocko válasza fang lee hozzászólására (») Jún 2, 2018 /
 
A hsp003 carguard "fedőnév" az valami MNC -hez köthető hangszóró.Talán hallottál arról a cégről.A link amit adtál ,meg nem is azt a típust mutatja,ott egy másik ,egy kisebb változatról van fent kép.Az árukeresőn találtam egy véleményt erről a típusról,az nem túl pozitív,de ez még nem mérvadó.Az ára a HE store-ban gyanúsan (?) alacsony,ennél már csak többért lehet kapni másutt.Az,hogy 90dB az érzékenysége ,az nem tudom,hogy valós-e?Ebben a kategóriában a megadott paramétereket általában nem lehet komolyan venni.A hsp003 kinézetéről találtam fotókat,azokat beteszem.Viszont ennél több információ kéne,hogy mire szeretnéd használni pontosan,mekkora (zárt,nyitott?)dobozban,esetleg helyettesíteni egy másik hangszórót (?) ,vagy milyen célra egyáltalán ,hogy segíteni tudjanak,hiszen két eltérő felfüggesztésű hangszórót választottál ki.A sal spa2030-hoz volt szerencsém,én nem tudtam mit kezdeni vele,számomra egyszerűen használhatatlannak tűnt.Utána olvasva hol mély sugárzónak tüntetik fel,hol meg gitár hangszórónak,most akkor melyik valójában?Ha ezeket az olcsó 8"-os hangszórókat keresed,akkor van még ez:Bővebben: Link,ez valószínűleg az olcsó ára ellenére még viszonylag megbízható darab.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2018
(#) granpa válasza fang lee hozzászólására (») Jún 2, 2018 /
 
Több mint 8 év alatt sem sikerült elsajátítani, megtanulni a Fórum szabályait?!
(#) jocko válasza fang lee hozzászólására (») Jún 2, 2018 /
 
Bővebben: LinkEgy lehetőség ilyen célra.Viszont a 8"-os méret autós szuboknál az elég kicsinek számít,sok csodát nem várnék tőle.A ládáról még mindig nem írtál semmit.Vagy csak úgy kalaptartóba menne?
(#) gyulank hozzászólása Jún 17, 2018 /
 
(#) pinyó39 válasza gyulank hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
A 10 évesek imádják kirándulásokon magukkal cipelni).
(#) gyulank válasza pinyó39 hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
A 60 évesek is. De úgy értettem, hogy ez a megoldás, hogy zárt, de mégse.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Jún 17, 2018 /
 
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem zenekari mélyláda ügyben.
Adott egy netto 150L-es bassreflex láda 42Hz hangolással, 15" 8 Ohm 300/600W Fs39Hz hangszóróval
A tervem az lenne hogy még egy teljesen ugyanilyen hangszórót építenék a ládába. A két hangszórót sztereo végfokról hajtanám.
Arra lennék kíváncsi ,hogyan alakul a hangnyomás, és a hangolás? A reflexcső méretét bizonyos határokon belül tudom változtatni ha kell. Nincs szükségem az eredetinél mélyebb hangolásra.
Köszi ha segítesz!!
(#) Primary válasza gyulank hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Hasonló, mint a Basszus reflex, csak itt nem cső hosszával lehet hangolni, hanem a passzív membrán tulajdonságaival (tömeg ?).
Passzive radiator kulcsszóval találsz róla több infót.
(#) flaci76 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
A 42 Hz-es reflexhangolás ettől nem változik meg, de olyan lesz, mintha egy hangszóróval feleznéd a térfogatot. Magasabb alsó határ, nagyobb kiemelés mélyben. Pontosan TS (lehetőleg valós) paraméterek ismeretében lehetne kiszámolni.
(#) Nagy Tamás válasza flaci76 hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Nagyon köszi! Sajnos a többi paraméter ismeretlen.
(#) Zoltan78 hozzászólása Jún 26, 2018 /
 
Sziasztok Hifiszerető Kollégák,

A hangszórók hangját ezidáig csak élveztem, de most kötöttem egy nem túl jó üzletet.
Tulajdonképpen árában vettem egy jó állapotú Mission M33 álló jó állapotú hangfalpárt, kipróbáltam a vásárlás helyén, és nagyon jól adta a mélyeket, tetszett a hangja.
Nálam a lakásban már gyalázatosan szólt-szól, teljesen fátyolos és tompa a hangja. Közben elvittem egy hifishez, azt mondta nincsen semmi baja, mondjuk ő jó hangosan más akusztikával rendelkező helyen hallgatta, és ott szem szólt rosszul. Itthon persze nálam ugyancsak nem szól szépen.
Egy ilyen hangfaltól sokkal többet vár az ember, esetleg a hangváltójával lehet gond, nagyon gyengék benne a középmagas és magas hangok.
Alább egy rövid leírása:
Mission M33

Örömmel veszek minden tanácsot, segítő szándékot, szeretném kiszűrni a hangváltó hibáját, vagy hogyan tudok jobb minőséget elérni.

Köszönöm előre is!
(#) Massawa válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 26, 2018 / 1
 
Magad hallottad, hogy máshol jol szolt. Miböl gondolod akkor, hogy valami rossz a hangfalban???
Nem irod milyen erösitöt használsz milyen a helység mérete, semmit, de egyböl a hangváltot akarod piszkálni. ( valoszinüleg esélytelen vállalkozás lesz).
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Cserélje ki az összes púpos kondenzátort benne, 105 fokos, LOW ESR fajtára. Azzal kell kezdeni az INTERNET szerint...
(#) veroka válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Szerintem a szoba akusztikája lehet a ludas, nem a váltó (persze az is, ha piszkálták).
Mi lenne, ha átvinnéd az erősítőt meg a hangdobozokat egy másik szobába? Mondjuk elég macerás a rendszert költöztetni, de a legolcsóbb megoldás, csak időbe kerül. Nem tudom milyen, mekkora a szobád, ahol hallgatod, szőnyegen vagy kemény padlón stb.

Az is lehet, hogy a vásárlás helyén csutkára tekerték a hangerőszabályozókat az erősítőn, esetleg a te erősítőd nem 8 ohmos hangfalakat vár (sok erősítőn lehet állítani is, vagy külön kimenete van a 4 és külön a 8 ohmos hangfalaknak) és a Mission agyonvágja a damping faktort.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Jún 26, 2018 / 1
 
Meg a kábeleket, meg banándugokat, meg a kismegszakitot, valamint a kutya eledelét, de a legvégén a hallgato fején levö két fület is cserélni kell...
(#) Kovidivi válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Mi van akkor, ha az eladó mondjuk egy olyan erősítőről hajtotta a dobozokat, amin hangszín, mélykiemelés, loudness, vagy akár valami spéci hyper bass be volt kapcsolva (ezt akár egy micro hifi is tudja, 2x30W-tal)?
Következő: »»   634 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem