Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LPT portos vezérlés
Csatoltam pár file-t tömörítve, le vannak benne írva, hogyan lehet akár 8 bemeneti vonalad is a Status és Control regiszterek állítása révén.
Ha az adatvonalat akarod bemenetként használni, azt csak akkor tudod megtenni, ha a BIOS támogatja a bidirectional, azaz kétirányú üzemmódot a portra. Ekkor a Control regiszter 5. bitjét 1-be írva az adatvonalak nem nyitott kollektorosak, hanem háromállapotúak lesznek, és ezt kihasználva fel- illetve le tudod húzni külső eszközzel.
A lenyeg hogy van egy kapcsolom amivel barmifele eszlelheto valtozast kene eloidezni az LPTn. A legjobb az lenne ha valamelyik adatregisztert tudnam 0-bol 1-be allitani.
Tehát olvasni már tudod az adatregisztert? És nulla van benne?
Irni is tudom, csak a kapcsoloval nem tudok valtozast eloidezni.
Koszi, atnyalazom ezeket is.
MSN vagy Gtalk elerhetosegetek van esetleg?
Átnyálaztam az ic-ket ami itthon van. Zsír újak de csak1 db-t találtam amelyiknek 30 mA a felvétele a többi 60-67mA vezs fel üresen (8 darab van 74157). Azzal az egyel jónak néz ki. Ezekszerint a boltban átvertek mert még egy sem volt használva eddig.
Kösz a segítséget.
Nagyon koszonom a leirasokat, sikerult megoldanom a dolgot... Mostmar csak a szoftveres resz van elottem
Fontos a két szám közötti betű (74xx157), ha S akkor kétszer annyi a fogyasztása ha LS akkor csak fele .A 30-40 mA normál ic-re vonatkozik.
Köszönöm szépen a segítségeket, sikerült megépítenem a 8x8as led kijelzőmet, és rendesen működik!
De mivel ami van az ugye sosem elég, felmerült bennem a kérdés, hogy lehetne nagyobbat nyomtatóportra kötni. A kérdésem az lenne, hogy az megvalósítható-e, hogy a port 8+4 kimenetből 8-at rákötök sok 8bites regiszterre, és a regiszterek beírását engedélyező biteket egy gyűrűs számlálóval léptetném végig (ha jól tudom ez a neve (pl 4 biten 1000,0100,0010,0001) ) aminek az órajelét a port maradék 4bit kimenetről valamelyikéről szabályoznám. Ekkor elvileg annyiszor 8bit kimenetet kapok ahány bites a számláló. Ez így működhet? Vagy a számláló helyett, egy shiftegiszterrel jobb lenne? Előre is köszönöm a segítséget: Dávid
Ha nem akarsz sokat (max 15*8) akkor inkább 4-16 demultiplexerrel csinálnám (bármelyik sor tetszőlegesen címezhető) .Ha hosszabbat akkor a te megoldásod a nyerő nálam is.Ha tudod multiplexelni akkor 8*8 as mátrixonként két tárolóval megcsinálható (nehezebb programozni,és csak egy led kimenetenként)
Sziasztok! Nekem van egy olyan problemam hogy evttem egy usb => lpt atalakitot de sehogy enm tudod mozdulasra birni. A gep lpt-je mukodik jol de ennel akarmit allitgatok sehogy sem jelenik meg semmi egyik laban sem, nem uzemel semennyire. Legyszives adjatok valami tippet hogy mit kell atallitani hogy beinduljon az usb-s lpt is itt van 2 kep, az egyik az oszto a masik a program mit vele adtak es instalalodott. u.i ahogy csatoltam a usb-s lpt-t kiirta a windows hogy sikeresen automatikusan telepitodott es hasznalhato, tehat felismerte csak valami meg sem mukodik. Elore is koszonom segitsegetek hja es a program mi a kepen is lathato aligha eleg a javitasra azt hiszem, valahol mashol kell atallitgatni a dolgokat, bar ez csak szerintem miutan fel oraig probalgattam ezzel a progival az inditast, bar lehet valami fontosat nem tudok.
emulációs portcímet nem lehetett állítani a teszt progiban?
az eszközkezelőben mit látsz? milyen erőforrásai vannak? emulál valódi 278/378/3bc lpt portot? különben csak windows printer dolgokat fog tudni, bit piszkálást nem
Nincs semmi, ezen en is csodalkoztam mikor lenyitottam hogy ures. Nem lehet valamit biosban, windowsban esetleg uj soft-al valamit 'maszekelni'? nagyon fontos lenne. Azert koszi, az igazsag faj nagyon
Hali volna egy kérdésem.... Régebben taloiztam egy LPT vezérlő progit, (nem a winampos) szóval a lényege h a progiba zenét is be tudtál tölteni és ahhoz tudtad irni a progit h melyik kimeneten legyen jel. Valaki nem tudja a progi nevét vagy valami hasonlót?
USB-LPT nem hagyja a direkt porthozzányúlást. Azaz LPTre lábanként nem lehetséges kiírni semmit. Printeremuláció az megy, de az szabványos működés...
Megoldás: - PCI-s LPTport - PCMCIA LPTport - spec esetek: - FT245 USB-Paralell átalakítóIC (nem LPTként látod, hanem sorosportként! 8 csatorna ki/bemenetet tud). - Mikrokontroller (én az AVR-t preferrálom)+sorosportemulációs IC (FT232). Ez utóbbiak esetén teljesen át kell írni az eredeti programot. CNC vezérlések esetén lett a probléma körbejárva nálam....
Hat nekem allitolag most rendeltek valamit mi azt mondtak hogy erre a celra meg fog felelni, bar en nem tudom, mert mar egyet vettem s most azt cserelem vissza mert nem ment. Szolok ha barmi fejlemeny lesz majd az uj atalakitomrol, csak jojjon mar meg. Es az is a bajom hogy akarmire allitom biosban az lpt portot (Ecp, epp, stb) ugyis eltolodva marad a data bit sor (1-9 helyett 5-13) es a control bitek nem jelennek meg sehol
Sziasztok! Eléggé szokásos problémám van: LPTn kesresztül akarok vezérelni két H híddal ellátott motort.Ezek a motorok egy webcamot mozgatnának. A program nyelve amiben írni szertném: C#. Még kezdő vagyok és ismerkedek csak a nyelvvel,de mindenképpen ebben akarom megírni. A kérdésem csak anyi lenne ezzel kapcsolatban,hogy megoldható-e az valahogy hogy a bejövő képet és a programot (ami billentyűzetről mozgatná a motorokat) összehangolni?( tudom,hogyez inkább programozós kérdés,de mégis vmenyire ebbe a témába vág)
Köszi előre is a segítséget!
Mit értesz összehangolás alatt? Csak nem mozgás-követést?
NEM Ennyire nem rakom magasra a szintet egyenlőre Az lenne csak,hogy lene egy .exe fájl és ha azt megnyitnám akkor látnám a képet amit a kamera venne és a motorokat akkor tudnám működtetni. (nem úgy hogy alapból bejön egy kép és akkor futatok vmi olyasmit ami működtetné a motorokat)Még anyi hogy a képernyő közepére szertnék egy célkeresztet bigyeszteni.
Sziasztok!
(lehet ,hogy ez nem így van de) Szerintem ebbe a témába illik legjobban a kérdésem. ÉN Turbo Pascal 7,0 val programozgatok. Tudom a portkezelést. De bármit is csinálok nem megy ki az lpt ig a jel. A portcím ok a program is.(programozó haver ellenőrizte) Anyit csinál csak hogy egy kis autón 2 motort mozgat előre v hátra és 1 kart csuk ősze vagy nyit ki és ezt kurzorral kezelem. De a win..... őrködik v mit csinál a lpt porton. Nem tudjátok ,hogyan lehetne ezt kiiktatni?? Válaszokat előre is köszönöm. Üdv.:H.Viktor
Win alatt NT / 2k / XP nem lehe direkt port címezni W9x alatt nyugodtan. Más a kernelük lelki világa a rendszereknek.
Elvileg van lehetőség XP / 2k / NT alatt is elérni a portokat csak ahhoz kell 1 2 segéd DLL file amit bekell másolni a rendszer direktoriba. keressél rá a másik lpt port-ról szóló topickokban : pl itt : lpt portos 1ik téma meg 1 másik helyen is : lpt portos 2 téma io32 és io.dll emlegetik lpt portos 3 téma dll-t emlegetik stb ...stb ..stb ... csak keressél rá a témákban LPT és DLL szavakat hozd ÉS kapcsolatba és kb.:60-80 találat lesz 10-12 topicban pl igy : Bővebben: Link Pascal alá még a jó félig meddig öreg DOS alapokon nyugvó periféria kezelést használó oprendszert válasszál pl .: Win98 Telepitsél fel 1 virtuális masinát amin W9x fut azon futtasd a pascalt csak a virtuális masinádhoz rendelt hozzá a lpt portot is ..vagy ha van 1 másik géped akkor azon csak w9x telepitve és akkor nem lesz semmi bajod ...
Szia!
Szerintem az UserPort egyszerűbb, mint az IO.dll kezelése. Az UserPort.sys-t átmásolod a windows/system32/drivers könyvtárba, majd elindítod az Userport.exe-t, -> Start. Üdv
szia
Már leszedtem a progit de én kifejezetten pascal alól szeretnék egy kis robotot csinálni! A dll meg nem értem mit kell vele csinálni hova rakni?? és ha jóhelyre rakom hogyan kell címezni pascalból. Szóval ha veleki ezt eltudná mondani részletesen és alaposan akkor azt nagyonmegköszönném. A UserPort al meg ezt csinálja ha bemásolom és elindítom (csatolt kép) [code=c]
Ha UserPort, akkor nem kell dll, ha dll, akkor nem kell UserPort. Ne keverd a kettőt, a rendszer sem örül neki túlzottan.
UserPort: elindítottad, ő betölti a kernel-szintű driver-t, te kijelölöd a használni kívánt címeket, bezárod a kisablakot, és programozhatsz Pascal-ban, vagy amiben akarsz. A környezet beépített input, output függvényeit használva (ha van, Pascal nekem kimaradt, de C-ben van) már használhatod is a portot, ha nincs ilyen utasítás, a UserPort pdf-jében ott a minta az assembly kódra is. IO.dll: rendszerkönyvtárba másolod (System32), a hozzá letölthető deklarációk közül a szükségeseket beilleszted a forráskódod elejére, aztán már csak hívogatod, a többit a dll automatikusan intézi.
Köszönöm!
dll még nincsen fen... Akkor Most emgnézem a port címét BIOS-ban és utána kipróbálom! Köszönöm szépen! Üdv.:Vikotr
Sziasztok!
Nekem a régi gépen működött az userport, csak hozzáadtam az LPT címét és máris engedte az XP asm-be programozni az LPT-t. De most ezen az új gépen (túl új az alaplap?) az userport se segít, vagyis csak addig jó amig ujra nem indítom a gépet. Aztán megint újra bele kell írni a címet. Úgyhogy inkább az io.dll-t használom, szerintem az jobb, mert csak egy dll-t kell bemásolni a system32-be meg a program elején meghívni.
Még egy utolsó kérdésem lenni .
A biosomban nincsen jelőlve a lpt port címe .... 378h-t nem engedi a UserPort program Valaki felhomályosítani mit kell beírni ,hogy feloldja az lpt-t??
Van egyáltalán LPT a gépen? Ne BIOS-ban keresgélj, Eszközkezelőben nézd meg a tulajdonságai között.
Egyébként meg egyetértek zenetom-mal, az io.dll két nagyságrenddel használhatóbb... Egyszer bemásolod, és elfelejtheted.
Szia!
Elöször is Igen van lpt a gépen....... Tudom eszkoz kezelőbe is van..... Valaki elmondaná légyszives ,hogy UserPort ba mit és hova kell írni ,hogy menjen??
ja azt hittem Te akarod programozni az LPT-t...
naszóval.. megnyitod az userportot és beleírod felülre a mezőbe hogy 0378-037F és az Add gombra kattintasz ez megcsinálod a másik mezőnél is, aztán Update és Start gomb. |
Bejelentkezés
Hirdetés |