Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2910 / 3601
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Ebben neked tökéletesen igazad van, sajnos...
(#) SALáta válasza Bakman hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Anno éjszakas műszakba ért minket az áramszünet. Mivel láttam hol és mi történt mondom ez nem nem 10 perc. A felcsavarodott kamionról gondoltam ami tarolta a nem kicsi fene tudja milyen feszültségű oszlopot. Másnap reportra vartak minket. A kérdés mit csináltunk és mi történt az áramszünet alatt. Hát mondtuk vártuk vissza az aramot ami este kilenckor egész reggel 5 ig tartott. Oké de miért nem takarítottatok?
Akkor elgondolkodtam a kérdés komolyságán és jóízűt nevettem. Abban az időben néhány nokia butatelefonon volt lámpa.... Mondjuk pl azért mert az orrunkig se láttunk... A kérdés komoly volt és tényleg nem értették miért nem takarítottunk a korom sötétben. Jellemzően 2 km körzetbe nem volt áram.
(#) nagym6 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Régi katonaságnál -rendszerváltás előtt- nem volt akadály az áramszünet. Valakinek büntetésből fogkefével kellett este sötétben a folyosót felsikálni.
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 8, 2018 / 1

Nekünk a katonaságnál az aggregátort kellett beindítani...
Egy gond volt csak, hogy az üzemanyagot megittuk (persze előtte elcseréltük pálinkára).
(#) SALáta válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Tavalyelőtt "víz"-levegő hőcserélő bordáit 6 óráig pucoltam. Vagyis addig tartott az áztatás pucolás ciklus. A magasnyomású nem " játszott" mert horpasztja a vékony lemezt. És ez nem szivatás volt. Nem voltam katona, az ok már túllépne a topicon. Mivel akkor rádióztam így már azt is tudtam hova kerülök, csókos helyem volt volna. De ezek a sokszinű "emberek" elvették ezt is.
(#) jani1987 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Anno tanárom mondta hogy az agriba rossz üzemanyag került. Utána meg csodálkoztak miért nem megy.
(#) Bakman hozzászólása Júl 8, 2018 / 1

Akinek nem tetszik vagy éppen tetszik az évenkénti kétszeri óraátállítás, itt (is) elmondhatja véleményét: Bővebben: Link
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Júl 8, 2018 / 2

Elmondtam!
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Júl 8, 2018 / 1

Bárcsak ez lenne a legnagyobb problémánk.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Ez azért (is) szívás, mert régen azért kellett évente kétszer hajnalban felkelni, hogy átállítsuk az órát. Most meg azért kell, mert bele van kódolva az automatikus átállítás, és vissza kell állítani az átállítást.
Csak régen volt forduló szolgálat, aki megcsinálta...
Most meg csak reménykedhetek, hogy van esze a személyzetnek végignyomkodni a menüt, és rátalálni az Aut. Téli/Nyári -> Ki/Be menüpontra. Merthogy a dokumentáció gondolom már vagy 20 éve nincs meg hozzá
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2018
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Nekünk (kollégáknak) viszonylag nagy problémát okoz, főleg a téli időszámítás.
(#) BarnaPili válasza SALáta hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Most pénteken csináltuk ugyanezt.A rakodógép hűtőjét(víz és olajhűtő) valaki srégen felülről "átmosta" egy ipari magasnyomású mosóval. Több mint 2 órát hajtogattuk kis csavarhúzóval a lamellákat az eredeti pozícióba.Szép nem,de jó lett.
(#) tbarath válasza pucuka hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Attól még probléma, hogy nem ez a legnagyobb problémánk.
Ha jól tudom 30-40e háztartás fogyasztását spóroljuk meg ezzel (4 millió háztartással számolva 0,75-1%), és a lakossági fogyasztás a teljes felhasználás kb. 30%-át se teszi ki.
Szóval kerekítési hiba nagyságrendű áramot alig sikerül megspórolni vele, miközben az okozott problémák eléggé érezhetőek.
(#) jani1987 válasza tbarath hozzászólására (») Júl 8, 2018 / 1

Nálunk akkor ugrik meg a fogyasztás ha hegesztek. Mint amikor a kerítést csináltam.
(#) tbarath válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Nos, igen. És - hegesztésen kívül persze - akkor van nagy fogyasztás, amikor fűt a mosógép, és amikor porszívózol, stb.

Nekem ezt a 30-40e háztartásnyi spórolást is nehezemre esik elhinnni egyébként. Azt el tudom fogadni, hogy ez anno valamikor a 70-es években talán igaz is lehetett, de ez kb. semmi mást nem jelenthet, csak a világítást. Az pedig kb. a tizedére csökkent a ledekkel, ugyanakkor rengeteg más fogyasztó is bejött: klímák, elektromos sütők és tűzhelyek, stb., és ezek működése nem attól függ, hogy épp hány óra van. Szerintem ez az egész óraállítós cécó nem csökkenti egy ezrelékkel sem a fogyasztást...
(#) pjg válasza tbarath hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1

Nem is a fogyasztás itt a lényeg.
Hanem az ember komfort érzete.
Mocskosul utálom, hogy este hamar sötétedik. Viszont reggel már nagyon korán világos van. Kb. 3 óra világosságot végigalszom, de este meg vakoskodok, vagy világítok.
Mi az időzóna legelején vagyunk. Ez nagyon nem jó. Annak idején Bécs volt az ország közepe. Ott van a zóna közepe is. Nekünk itt a keleti határ mellett sokkal jobb lenne a GMT+2 zónában, óraállítással megspékelve.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Ez nem kis probléma. A magánember fizet rá és a szolgáltatónak hoz hasznot. Egyfajta adó. Én szeretném visszakapni a régi időt. Még abban a korszakban nőttem fel, amikor nem volt ez a bohóckodás. Ráadásul az egész rossz stratégiára épül, mert a mai, korszerű alkonykapcsolókkal és energiamenedzsmenttel, nagyságrendekkel több energia lenne megspórolható, mint a pontatlan időkapcsolókkal. Gyakorlatilag sok ment el veszteségbe is, mert a rosszul beállított időkapcsolóknak hála sokszor már nappal is égett a világítás. Arról nem is beszélek, hogy akinek át kell állítgatni folyton az időt - annak is van bérköltsége. Régen a MÁV-nál is gyűlöltem. Mert ha előre kellett 1 órát percenként léptetni a vezérlővel az hagyján, de az órák visszafelé nem járnak, így 23 órát kellett végignyomkodni a következő átállításnál. Nem beszélve a rengeteg mechanikai hibáról, ami ennek volt a következménye, főleg a nagy mutatóval rendelkező órákon, amik a mutatók tehetetlensége miatt nem tudták korrekten követni az átállítás gyorsabb módjait. Szóval van akinek ez nem probléma, de van akinek tetemes.
(#) Sanyesz5 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1

Arról nem beszélve milyen kellemes hajnalban épp 4 helyett "3" kor kelni, vagy 14:00 helyett 15:00-ig maradni, mert mire a belső óra átáll minimum egy hét.
(#) kameleon2 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Nekem fél év alatt sem áll át a szervezetem.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Ott a kérdőív, tessék kitölteni!
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1

Megtörtént.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Szerintem nem lesz reprezentatív a kérdőív, mert akinek nincs vele gondja, nem fogja kitölteni. Csak az "dolgozik" vele, akinek rossz.
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 2

Ha ettől eltörlik ezt a szerény véleményem szerinti hülyeséget, már megérte.
(#) nagym6 hozzászólása Júl 9, 2018 /

Én pont fordítva gondolnám némi értelmét, hogy télen legyen később sötétedés. De én is idióta dolognak tartom az óraátállítást. Nem minden a pénz, pénzért bármi kellemetlenséget nem kellene megtenni.
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Meg! Soha, egyetlen este sem lesz amikor süt a nap este 8 után. Fél kilenckor pedig tök sötétség.
Magyarország elmerül az éjszakában.
Anno a tanyavilágban nem volt gond a nappal kelés, nappal fekvés. Még 1 évig dolgozom, azután nyugger leszek. Tehát lesz...om az egészet. Bár nem hinném, hogy jól veszik a szomszédok és a család, ha 4-kor kelek és élem világom. Este meg nyolckor fekszem és akkor ők zavarnak majd, hogy élnek.
Mindenképpen a 2. időzónába kellene tartozzunk, mint Románia. Ha ezt megfejelnénk a nyári óraállítással az volna a Kánaán.

Video

gmt.jpg

(#) zolika60 válasza pjg hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Nem mindegy mit mutat az óra? Mindenki akkor kel és fekszik amikor akar. Felesleges dolog a tologatás. Hetekbe telik míg átszokom az egyikről a másikra és akkor megint eltolják. Egyébként este nyolc után mi a fenének kell a napsütés?
(#) pjg válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Nem irigyellek. Én észre sem veszem.
Nem mindegy, mert az iskola 8-kor kezdődik, a munkahelyek 6-7-8-9-kor kezdenek.Az sem mindegy, hogy 5-ig dolgozom és fél hétkor már sötét van. Gyakorlatilag napot csak szabadság alatt látok.
(#) zolika60 válasza pjg hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Ötkor csak télen van sötét. Ezen az óraállítás sem segít. Ráadásul később van reggel napfelkelte így ilyenkor sötétben indulok dolgozni és esete sötétben indulok haza. Ez már csak ilyen. Az óra tologatás csak ront a helyzeten.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Nyáron legyen világos később, télen pedig korábban. Én ahhoz a táborhoz tartozom, hogy nekem jó így ahogy van. Nem kell változtatni.
(#) tbarath válasza pjg hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 4

Van aki reagálja le az óraállítást, van aki úgy. De az olvastam a neten (tehát igaz ), hogy jellemzően 4-14 nap kell ahhoz, hogy átálljon az ember.

A munkaidő kezdete érdekes kérdés, szerintem a legtöbb munkahely 3 kategóriába sorolható:
- 7/24 folyamatos, itt mindegy hogy mettől meddig tart egy műszak, 3 van belőle
- lényegtelen (lenne) a munkaidő, a lényeg hogy határidőre kész legyél -> itt se nagyon van értelme munkaidőről beszélni
- máshoz, jellemzően más emberek időbeosztásához kapcsolódó munkakörök, itt viszont szét kellene csúsztatni a munkanapot. Részben mert vannak bagoly és vannak pacsirta típusok is, mésrészt pedig azért, mert úgy sokkal kisebbek lennének a dugók, sokkal kisebb lenne a csúcsforgalmi tömeg. Jelenleg az van, hogy a nap 24 órájából kb. 2x2 óra alatt lemegy a forgalom fele, és nincs az a kapacitás amit ez ne töltene meg. A maradék időben pedig kb. "lötyög" az egész. Ha ezt a 2x2 órát sikerülne pl. 2x4 órára szétcsúsztatni, akkor máris feleakkora lenne a tömeg csúcsidőben, amihez feleakkora kapacitás is elég.

A 8-kor kezdődő iskola pedig egy nagy baromság, főleg a kamaszoknál, ahol kb. egész délelőtt mély kómában igyekeznek nem elaludni, mert annyira eltér a biológiai órájuktól a korai kelés.

És a korábbi kommentedre: szerintem legyen GMT+2, óraállítás nélkül.
Következő: »»   2910 / 3601
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem