Fórum témák
» Több friss téma |
Hy!
Szeretnék egy olyat, hogy van például két gombostű és ha hozzájuk érek akkor világít mondjuk egy led! Ezt hogyan tudnám megoldani? Kérlek segítsetek! Előre is thx! ![]() Fureszk ![]()
hali!
itt egy bár még nem próbáltam ki....
Ha fogsz,2 db (bipoláris) tranzoisztort (pl. BC182), darlington kapcsolásban használod, pl. 9V-ról kollektorkörbe kötve egy 470ohmos ellenállást, és a LED-et, ..ezt végül a "+"ra,
a darlington bázisára egy soros 10K-os ellenállást, akkor készen van amit akartál.( +emitter a "-"-ra!) Amit ki kell vezetned a tűkhöz az a +9v és a 10K-s ellenállás szabadon maradt kivezetése. A soros ellenállás a bázison csak azért kell, mert a nélkül ha összeérinted a tűket, akkor eldurranak a tranzisztorok (igazából 1K-s is elég).
Helló
Én ezt már sikeressen megépítettem!
hy.
én ezt a rjazot nem értem. nem lehetne több felirattal??
Melyik rész nem tiszta?
A bal oldalon van a két érintkező helye. 10K=10 kiloOhm ellenállás 10n=10nanoFarados kondenzátor 47k=47kiloOhmos ellenállás BC182, BC212=tranzisztorok A "+" és a "fejre állított T" a tápfeszültség (értelemszerűen +=pozitív, fordított T =negatív, azaz test, vagy föld) x jelű ellenállás: tápfesztől függően változó érték, az érzékenység beállítására. jobb oldalt, középen a "Z"-szerűség, nyíllal: a kimenet.
legeslegegyszerubb erintokapcsolo
![]()
kipróbáltam, de nemjó! :S nemtudom miért, de hiába érek hozzá...
fémmel megy
öö izé ellenállás, és tranzisztor nélkül próbáltam. az lenne a gond? ![]()
uuuuuuuu nnagy probléma!!
Nem tud az ujjadon keresztül folyni annyi áram h tranyó nélkül a led világítson ![]() Tessék a razot megépíteni mert máshogy nam megy ![]()
A kapcsolás:
[pic]http://www.creative-science.org.uk/transistor/fig3.gif[/pic] és 2 tranya összekötése, hogy darlingtont kapj: [pic]http://www.creative-science.org.uk/transistor/fig4.gif[/pic] [link=http://www.creative-science.org.uk/transistor.html]http://www.creative-science.org.uk/transistor.html[/link] ( a fingerhez megy az ujjad) ![]()
várnom kell a kipróbálással, mert nincsen a ákámhoz hegyem, de már rendeltem
![]()
Most próbáltam ki BC109c-vel biztos hogy müxik
![]() ![]() ![]()
na a felso rajz az ugyanaz amit en csiantlam csak ha olyan kis panelt keszitesz hozza az azer jo mer ja jol rafekszik az ujjad akkor kicsi az ellenallas > tobb aram jut a bazishioz> rendesen vilagit a led
es nekem mukodott bc547 essel igy csinaltam reles erintokapcsolast
nekem mjdnem 1cm van a két érintkező között!BC109C-vel csináltam és elhagytam a tranzisztor és a led közötti ellenállást.
![]()
És azt nem tudja valaki hogy-hogy lehetne azt megcsinálni hogy meg tartsa a feszültséget az érintésre és a következő érintésre meg elengedné a feszt.?
en ezt bistabil multivibratorral probaltam ledekkel mukodott is de relevel mar nem
![]()
van valami rajzod??Mert ha van akkor megpróbáljuk átalakitani ugy hogy müködjön
![]() ![]() ![]()
aha ottvan kiegeszitettem vele az elozo hozzaszolast utolag
![]()
az volt a baj h ha relet raktam balra es kivettem az ellenallast hozzaertem a tranyohoz be is huzott a rele de mikor elengedtem akkor viszaugrott a bal agra
És ennél a kapcsolásnál 1X-i megnyomásra világit folyamatosan a led mikor másodszorra megnyomom akkor pedig elalszik a led?
:no:
elvileg 1 x megnyomod a bal led eg a jobb nem megeszer akkor a jobb eg bal nem
Amugy a Tinában leszimuláltam de nem jó a rajzod
![]() ![]() ![]()
Először mind a 2led világit mikor megnyomom a gombot akkor pedig a bal oldali elalszik.de ha mégegyszer megnyomom akkor nem csinál semmit
![]() ![]() ![]() Valaki!!!Plizzz
naszoval itt az eredeti rajz cime
Bistabil multivibrátor és érintésérzékeny kapcsolók ez egy 2 stabil allapottal rendelkezo aramkor lenyege hm egyszer az egyik masszor a masik odlali led vilagit en bc547c tranyot hasznaltam de erdekes h van ugyanolyan 547 es em csak azon mvan meg egy szam es azzal amr nemmukodik szoval nemtom mindenesetre a kapcsolast bc 548 at ir szoval porbald masik tranyoval es lehet menni fog de nekem meg ugy se mukodott ha felcsereltem az ellenallast a LED del szoval elegge kenyes kapcsolas szimulatorba nekem se ment egyszer a kozepso es az egyik masszor a kozepso es a masik "gombostut erintsd meg" |
Bejelentkezés
Hirdetés |