Fórum témák
» Több friss téma |
Hy!
Szeretnék egy olyat, hogy van például két gombostű és ha hozzájuk érek akkor világít mondjuk egy led! Ezt hogyan tudnám megoldani? Kérlek segítsetek! Előre is thx! Fureszk
hali!
itt egy bár még nem próbáltam ki....
Ha fogsz,2 db (bipoláris) tranzoisztort (pl. BC182), darlington kapcsolásban használod, pl. 9V-ról kollektorkörbe kötve egy 470ohmos ellenállást, és a LED-et, ..ezt végül a "+"ra,
a darlington bázisára egy soros 10K-os ellenállást, akkor készen van amit akartál.( +emitter a "-"-ra!) Amit ki kell vezetned a tűkhöz az a +9v és a 10K-s ellenállás szabadon maradt kivezetése. A soros ellenállás a bázison csak azért kell, mert a nélkül ha összeérinted a tűket, akkor eldurranak a tranzisztorok (igazából 1K-s is elég).
Helló
Én ezt már sikeressen megépítettem!
hy.
én ezt a rjazot nem értem. nem lehetne több felirattal??
Melyik rész nem tiszta?
A bal oldalon van a két érintkező helye. 10K=10 kiloOhm ellenállás 10n=10nanoFarados kondenzátor 47k=47kiloOhmos ellenállás BC182, BC212=tranzisztorok A "+" és a "fejre állított T" a tápfeszültség (értelemszerűen +=pozitív, fordított T =negatív, azaz test, vagy föld) x jelű ellenállás: tápfesztől függően változó érték, az érzékenység beállítására. jobb oldalt, középen a "Z"-szerűség, nyíllal: a kimenet.
legeslegegyszerubb erintokapcsolo nagy erositesu tranzisztort hasznalj
kipróbáltam, de nemjó! :S nemtudom miért, de hiába érek hozzá...
fémmel megy
öö izé ellenállás, és tranzisztor nélkül próbáltam. az lenne a gond?
uuuuuuuu nnagy probléma!!
Nem tud az ujjadon keresztül folyni annyi áram h tranyó nélkül a led világítson Tessék a razot megépíteni mert máshogy nam megy
A kapcsolás:
[pic]http://www.creative-science.org.uk/transistor/fig3.gif[/pic] és 2 tranya összekötése, hogy darlingtont kapj: [pic]http://www.creative-science.org.uk/transistor/fig4.gif[/pic] [link=http://www.creative-science.org.uk/transistor.html]http://www.creative-science.org.uk/transistor.html[/link] ( a fingerhez megy az ujjad)
várnom kell a kipróbálással, mert nincsen a ákámhoz hegyem, de már rendeltem
Most próbáltam ki BC109c-vel biztos hogy müxik
na a felso rajz az ugyanaz amit en csiantlam csak ha olyan kis panelt keszitesz hozza az azer jo mer ja jol rafekszik az ujjad akkor kicsi az ellenallas > tobb aram jut a bazishioz> rendesen vilagit a led
es nekem mukodott bc547 essel igy csinaltam reles erintokapcsolast
nekem mjdnem 1cm van a két érintkező között!BC109C-vel csináltam és elhagytam a tranzisztor és a led közötti ellenállást.
És azt nem tudja valaki hogy-hogy lehetne azt megcsinálni hogy meg tartsa a feszültséget az érintésre és a következő érintésre meg elengedné a feszt.?
en ezt bistabil multivibratorral probaltam ledekkel mukodott is de relevel mar nem
van valami rajzod??Mert ha van akkor megpróbáljuk átalakitani ugy hogy müködjön
aha ottvan kiegeszitettem vele az elozo hozzaszolast utolag
az volt a baj h ha relet raktam balra es kivettem az ellenallast hozzaertem a tranyohoz be is huzott a rele de mikor elengedtem akkor viszaugrott a bal agra
És ennél a kapcsolásnál 1X-i megnyomásra világit folyamatosan a led mikor másodszorra megnyomom akkor pedig elalszik a led?
:no:
elvileg 1 x megnyomod a bal led eg a jobb nem megeszer akkor a jobb eg bal nem
Amugy a Tinában leszimuláltam de nem jó a rajzod
Először mind a 2led világit mikor megnyomom a gombot akkor pedig a bal oldali elalszik.de ha mégegyszer megnyomom akkor nem csinál semmit
Valaki!!!Plizzz
naszoval itt az eredeti rajz cime
Bistabil multivibrátor és érintésérzékeny kapcsolók ez egy 2 stabil allapottal rendelkezo aramkor lenyege hm egyszer az egyik masszor a masik odlali led vilagit en bc547c tranyot hasznaltam de erdekes h van ugyanolyan 547 es em csak azon mvan meg egy szam es azzal amr nemmukodik szoval nemtom mindenesetre a kapcsolast bc 548 at ir szoval porbald masik tranyoval es lehet menni fog de nekem meg ugy se mukodott ha felcsereltem az ellenallast a LED del szoval elegge kenyes kapcsolas szimulatorba nekem se ment egyszer a kozepso es az egyik masszor a kozepso es a masik "gombostut erintsd meg" |
Bejelentkezés
Hirdetés |