Fórum témák
» Több friss téma |
500 kHz körül már nem mindegyik opamp bírja jelentős erősítéssel.
Idézet: „Vagy másképpen, ha az eddigi vizsgáló kapcsolásodban a rezonátort nem a T csillapító szárába, hanem egy "Π" csillapító felső szárába teszed akkor átersztőként fogod látni.” Sajnos ez nem értem, kérnék egy kis segítséget. Az emiteres bekötést megcsináltam, sajnos nem volt elég nagy a sávszűrés, de működött.
A "Π", azaz a nagy görög nyomtatott p (pí) betű formájára.
Valahogy így: A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2019
Bocsánat az offért!
Megjöttek a műanyag csavarhúzóim, most már könnyebben tudok KF tekercset hangolni.
Sziasztok! Segítséget kérnék. Építettem egy visszacsatolt audiont. 12 volt a táp, LM386 a hangfrekis rész. ez szépen működik. A forgóra szépen reagál, de nincs moduláció. csak fütyül, akárhova tekerem. mindent többször is átnéztem , nincs rossz alkatrész vagy elkötés. Már nem tudom mihez nyúljak. Mi a véleményetek? mit szúrtam el?
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2019
Ha mindenütt fütyül, akkor túl szoros a visszacsatolás és oszcillátorként üzemel. Lazíts rajta. Azt a kondi-tekercs-kondi kombinációt vedd ki a visszacsatoló tekercs utánról és egy soros forgót tegyél a föld és a vcs. tekercs közé, a vcs. másik kivezetését az anódra, az anódról a következő fokozatra a csatolást fojtón át tedd, és a fojtó után egy 100 pF a földre. és jöhet az 50k-s ellenállás.
Ne haragudjál de lehet hogy ez így nem jó. Milyen frekvenciát akarsz fogni ez az első kérdés. Miért van visszacsatolas a Hartley oszcilátoron. Másik dolognyáron RH csak este van vétel, néha delután vagy regel. Kb 10 es 16h között süket és 18 után kezd élet lenni. 12V KH re itt egy rajz.
Hartley oszcilátor és van rajta visszacsatolás, ilyet nem láttam vagy nem Hartley kell, vagy kivenni a visszacsatolást szerintem.
Tényleg, a fordított rajzon nem böktem ki a rezgőköri megcsapolást. Lehet ilyen audiont csinálni, ami katódcsatolt, de ugye szabályozhatóra kell csinálni azt a visszacsatolást is (az anódköri nem kell), mert nem oszcillátort akar.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2019
Sajnos nem igazán lettek jók ,(de működnek)
Ez a kerámiarezonátor bárhogy kötjük be, mindig jobb a csillapításban mint a kiemelésben. Ezt a két bekötést választva javult a helyzet, de még így se annyira jó. Most regeneratív If el próbálkozom.
A katódkörben hogyan kötsem a forgót? A katód és a föld közé? Vagy sorosan?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2019
A rajzon, amit küldtél mekkora az anódfesz? Max 200 voltom van. Jó ebben a kapcsolásban ECH81 is? A trióda után mehet LM386? 10mm ferrit rúdra csinálhatom a tekercseket? Bocs, hogy ennyit kérdezek.
Mivel (relatíve) nagyon keskeny az átviteli sávja, jó wobbler kellene hozzá. Ha gyors a sweepelés, az időállandók miatt nincs elég ideje a sugárnak a tényleges értékre beállni.
Lehet ez a probléma. Valamilyen csillapítási, vagy szint értékeket le tudsz olvasni? A pontosabb leolvasáshoz az is kellene, hogy a rezonátor rezonancia frekvenciája körül max +/- 1 MHz között kéne sweepeltetni. A szint kijelzés logaritmikus? Mert ha lineáris, akkor látni azt, hogy látszólag nem elég a a beszívás mértéke. Ha lineáris, akkor a képernyő fele 6 dB, a maradék fele mégegyszer + 6 dB, a maradék fele meint +6 dB, és ez már 18dB, és így tovább. Igen hamar eljutsz 40 - 50 dB -ig, ami már alig kivehető.
Kis sávszélességgel bíró kvarc szűrőt nem nehéz gyártani, a probléma nagyobb sávszélességű szűrőnél van.
Egy oldal ami segíthet: http://www.sm5bsz.com/pcdsp/pcif.htm Nagyon sok "egyforma" kvarcra és egy megfelelő műszerre van szükség a válogatáshoz. Utána jöhet a tervezés, a megépítés és a bemérés.
Ez egy 12V cucc. Szóval feszültségkéterezővel megcsinálod a 12V-ot a 2 432-es kondenzátor meg egy 2x500pf forgo de a ferritrudi tekercs aállítható ha modnjuk 250pf osod lenne. Igen ez valojaban 10mmm van készítve. Valójában a tekercsben lévő ferritmozgatásával lehetne álmást keresni. Ez KH van. Az ECH81-nek 100V kell. A trióda után mehet az LM.
AZ a 100pf heleytt ami vana visszacsatoló tekercs tegyél forgót, bát a Hartley visszacsatolás nekem elég gerjedésproblémásnak tűnik.
Ja itt elméletileg egy frogóval si megy a dolgo a visszacsatolást a potencióméterrel is lehet szabályozni.
Igen, én is csináltam ilyen rádiot 20 egynénány éve. https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ech83.html ECH83 karakterisztikéja.Sajnos az elterjetteb ECH81 es nem jó helyetesíteni, magasabb feszultsegen megy. Bár nem is próbáltam.
Az ECH83 kifejezetten autórádióba készült cső.
Nálunk az Ei nisi Tv-ben volt valahol az elején a tv-nek keverő, vagy valami NF erősítő. Tudom mert sokat javítotoam. Különben ötletes jó csövek. 12V ment 6.3V melegites 6V trafóval feszültésgkétszerezővel tökéletes volt amatőröknek. Az első lámpás rádióm vele működött és egy botantennával ment.
A szinkronleválasztó, és reaktancia cső a TV -kben ECH84 volt, legalábbis amiket ismertem.
Idézet: „Mivel (relatíve) nagyon keskeny az átviteli sávja, jó wobbler kellene hozzá. Ha gyors a sweepelés, az időállandók miatt nincs elég ideje a sugárnak a tényleges értékre beállni.” Sajnos szerintem nem az volt a gond. Sajnos már nem emlékszem, melyik volt a két szűrő kapcsolás közül, de ez volt a legjobb.
Mondjuk 7 pf helyett 22pf-et raktam.
Eleinte halk volt, de rájöttem, hogy a rezgőkört csatoló 100 pf-ot nem kötöttem rá a rezgőkörre. A breadboard szórt kapacitásával ment! |
Bejelentkezés
Hirdetés |