Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Bocsánat, ha hülyeséget kérdezek és volt már róla szó, de idén lesz találkozó?
Én nem haragszom a lemancsozásra, mert Hofit idéztem, így őt mancsozták le. De a mondanivalójának lényege, ami lemaradt, hogy a feljelentő névtelen. Itt se lehet tudni, hogy ki kérte a moderációt. Beszéltem még a 90-es években a Kürt kft egyik vezérével (én voltam a Kálvin téren a wc-s néni és beugrott pössenteni) és azt mondta, hogy itthon posztkommunizmus van. Nem tudtam mit jelent, így utánanéztem. Post= Power On Self Test. Na mondtam magamban, agyára ment a programozás. Szerintem egy p-vel írják, mert törölték a hsz.-t. Feltételezem, hogy a moderátorokat azért választották ki a közösségből, mert kiemelkedő szakmai és erkölcsi érzékük van. Ha csak úgy kimoderálnak valakit, mert a haver kérte, akkor az részrehajlás lenne. Meg milyen lenne már, amikor a kocsmában találkozik a modi és a kimodolt, aztán kérdezné, hogy miért. Akkor azt kéne mondani, hogy tudom, hogy igazad volt, de hát a haver kérte. Ezt azért nem feltételezem. Gondolom a moderátori beavatás lényege volt, hogy felesküdtek az Ohm törvényére, miszerint bármekkora itt a feszültség és az ellenállás, betartják az áramlás helyes arányát.
Az elmaradás(ok) oka(i):
Idézet: Bővebben: Link. „A találkozó elmaradásának is vannak objektív okai. Első körben talán azt kell megemlítenem, hogy jelentősen megemelkedtek a költségek a tavalyi évhez képest, különösen a teremé. A kaja beszállító sem tudta vállalni az időpontokra a főzést, amivel az elmúlt évben is gond volt (minőség). Rengetegen "hőbörögtek", hogy a börzére ugyan azok, ugyan azokat (vagy épp egyre silányabb minőséget) hoztak ki, egyre drágábban (igen nagy tisztelet a kivételeknek!), és ezek a látogatók nem ezért a "börzéért" jöttek, fizettek. Ezen felül néhány árus (és ingyen elvihető dolgot felajánló) nem vette a fáradtságot rá, hogy a megmaradt dolgokat elvigye, így az iskola "szemetesét" kellett használni, aminek - lévén veszélyes hulladéknak minősülő termékek is voltak közöttük! - érthetően nem örült az iskola (hogy finoman fogalmazzak). Mindezeken túl pedig elég nagy (nem pár száz, vagy ezer Ft-ról beszélek) deficittel zárt a tavalyi találkozó, ami - ugyancsak érthető okokból - senkitől nem várható el, hogy "saját zsebből" megfinanszírozza.”
Lehet hogy még vannak egyéb okok is, de amit Bakman mester hivatalos forrásból beidézett, az pont elég...
Számomra például ebből nem "jön le", hogy akkor 2020-ban mi fog történni?
Lakkozott, festett bútorokkal való tüzelésről, illetve fűtésről mi a véleményetek? Én azt vallom, hogy tönkreteheti a kéményt kazánt és a kályhát is.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2019
Moderátor által szerkesztve
Ha jó nagy huzata van és ép a bélés a kályha és a kéménybe is akkor szép nagy hővel ég. És pont ezért veszélyes nagy hőt termel hirtelen.
Sokan megteszik, sajnos.
Azt mondják, hogy pl. fenyővel sem jó tüzelni, a gyantatartalma miatt. Szüleimnél közel 20 méteres fenyőnek az öles törzsét, lepucolt àgait senki sem akarta elvinni, még a brazilok sem. Közben meg valaki azt mondta, hogy nagy tűzbe kell rakni, akkor hirtelen kiég belőle a gyanta, nem csinàl bajt.
Mindent el lehet égetni, csak megfelelő hőfok és elegendő levegő szükséges.
Talán a rakétakályha a legjobb hozzá. b
Ez nem vallás kérdése, hivatalosan csak a kezeletlen fát szabad otthon elégetni (kazánban, szabadban stb.).
Egyre bővül a veszélyes hulladékok köre.
Igen, csak kérdés, hogy égetés közben illetve utána mi keletkezik belőle. És tipikusan, akik ezeket a dolgokat égetik, nem arról híresek, hogy gondoskodnak a magas hőmérsékletről és egyebekről. Kedvencem mikor télen este kimegyek sétálni és egy-két háznál a füst szinte "leesik" miután kijött a kéményen.
Erdélyben nem nagyon tudnak mással fűteni, mint fenyővel. persze van kevés bükk is arra, de jellemzőbb a fenyő. De nincsen problémájuk vele. Mifelénk, ahol több a "jobb" fajta tüzelő, lenézik a fenyőt. Persze, nem a legjobb, mert hamar elég, nincsen parazsa. de kárt nem tesz a kályhában, kazánban. Szárazon probléma mentesen égethető. 20 éve azzal fűtöm a műhelyemet. Akad, aki ingyen odaad egy 20 méteres törzset, csak vigyem el.
Pár házzal odébb meg már más a légnyomás?
A faforgácslemezek közel 40%-a műgyanta, a bútorok zöme ebből készül. Fának néz ki, mert van rajta 1mm falemez.
Nincsen bennük közel sem 40 százalék. De ettől eltekintve nem engedélyezett az, hogy bútorlappal fűtsél. A természetes anyagokkal fűthetsz, akármennyire is füstöl. Faforgács, dióhéj, szalma, meg ilyenek elégethetőek. Ha valakinek nem tetszik, akkor kihívhatják a katasztrófa védelmet is akár, de nem lesz semmi. Bútorlapot, rétegelt lemezt, vagy akár festett fát már nem szabad égetni, mert tartalmaz olyan anyagot, aminek a mikéntjét nem ismerjük. Ezért tilos.
Nem sokára inkább az lesz a kérdés hogy meddig. Az EU már pedzegetett valami évszámot amitől végleg betiltaná a szilárd tüzelést, aztán lassacskán a gázt is.
És az is jó, ha száraz. Hiszen a vizes fa is elég káros a fűtőberendezésre nézve.
S végül marad a fél lábon ugrálgatás magadat csapkodva, hogy ne fagyj meg
Sajnos sokan meg is teszik ezt, szó szerint mindent elégetnek. ( Azt is tudom, hogy nem mindenki teheti, hogy tüzelőt vegyen. ) Ha nem nappal, akkor sötétben égetnek veszélyes hulladékot.
Én óvakodok is a nem "tiszta" fától. Élőben láttam már kéménytüzet. Igaz ott a kazánba szó szerint majdnem mindent elégettek. Zsákszámra műanyag flakonokat, festékes hígítós flakonokat, stb..
Legjobb anyag, csak hamar ellobban. Fél óra alatt a hideg házat 20 fokra felfűti. 1 óra és 23-25, aztán jöhet a keményfa. Szigetelés nincs még.
Dolgoztam anno Szolnokon ahol rétegelt lemezeket csináltunk műtrágyás ragasztóval. Még olyan is volt hogy a hulladékot meg lehetett venni. Ami a fa víztartalmát illeti anyámnak nedves fa kellett mert az tovább ég. Püff.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |