Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   72 / 443
(#) Attila86 válasza krkic hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Én Attila? :vigyor2:
(#) krkic válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Azért kell az elkót messzerakni mert a tranyók hője kiszárítja?
(#) krkic válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Igen te Attila.
(#) kaqkk válasza krkic hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Igen már a főbb irányelveket tudod . már csak kitartás kell
a többi jön magától.
(#) kaqkk válasza krkic hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Egy kis alakítás . A vonal vastagságokat állítsd be
vastagabbra ahol nagyobb áramok szaladnak.

labortáp.brd

(#) Attila86 válasza krkic hozzászólására (») Máj 21, 2008 / 4

Először is mielőtt elkezdesz megtervezni egy nyákot, el kell dönteni hogy mit vársz el az áramkörtől, miket szeretnél amiknek megfeleljen a nyomtatott áramkör.
Nézd csak meg a nagyobbik labortápom cikkét, abban leírtam 10 pontot fontossági sorrendben, amiket teljesítenie kell a tervezendő készüléknek.
Ezek a szempontok lehetnek akármik. Például hogy férjen bele a nyák ebbe a dobozba, vagy legyen ilyen alakja, vagy csak egy oldalas lehet, könnyű legyen szerelni, túlméretezett legyen (megbízhatóság és élettartam hosszabbítása céljából), vagy hogy a melegedő alkatrészek egy vonalba legyenek hogy elég legyen egy borda is...

Ezeket a szempontokat felrúghatják egyéb, akár a tervezendő áramkör működőképességét befolyásoló kritikus szempontok, a teljesség igénye nélkül: SMPS, csillagpont, az áramkör komplexitása, speciális nyáktervezési szempontok (nagyfeszültségű, nagyfrekvenciás, nagyáramú...)...
Ezeket könnyen lehet hogy a kigondolt szempontok elé kell helyezni a működés érdekében.

Miután ezeket a szempontokat és a prioritásukat kitaláltad, gondolkozz el hogy ezek nagyjából hogyan valósíthatóak meg, ha egyáltalán megvalósíthatóak. Ha nem, akkor gondold át az egészet előröl. Ehhez persze némi tapasztalat szükséges, hogy már fejben látni tudjad a készülendő áramkör 'körvonalait' és struktúráját.

Ez után kezd el megtervezni az áramkört. Autorouter, autoplacer funkciók eszedbe se jussanak! Max arra jók hogy kicsit felvidítsanak a nevetséges huzalozásokkal.
Legelőször azokat az alkatrészeket helyezd el, amik pozíciója valamilyen okból pontos (vagy körülbelüli) helyhez kötött. Ilyen lehet például egy előlapról tekerhető hangerő-szabályozó potméter, vagy egy adott helyen lévő hűtőbordára szerelendő teljesítmény-alkatrész.

Ez után nézd meg a kapcsolási rajzot, és vedd észre, hogy az áramkör egyes részei alkatrész-szinten mennyire különíthetőek egymástól.
A nyákon a többi alkatrészt ennek szellemében helyezzük el. Nem úgy, hogy:
"ellenállások ide, kondenzátorok meg ide, félvezetők pedig ide, mert így jól néz ki..."
Mert utána vért izzadsz mire összekötöd őket. Az egyik tokhoz kapcsolódó alkatrészeket helyezd ahhoz a tokhoz amelyhez csatlakozniuk kell.
Ha egy áramkör több fokozatból vagy áramköri részből áll, akkor az egyik részhez tartozó alkatrészt ne rakjuk a hárommal utána lévő fokozathoz, mert nem oda tartozik!

Mindezek mellé persze kell némi józan ésszel kombinált gyakorlat egy csipet szakmai tudással. Például két oldalas nyáknál sorkapocshoz nem viszünk fóliát az alkatrész-oldalon, mert furatgalván nélkül nem fogjuk tudni beforrasztani. Vagy például nem szokás melegedő alkatrész mellé elkót tenni, mert ez jelentősen megrövidíti az áramkör élettartamát. Persze ez sem aranyszabály, hiszen senki nem mondta hogy mindenképpen elsődleges szempont a hosszú élettartam. Könnyen lehet hogy például a nyák méretének minimalizálása sokkal fontosabb az élettartamnál és hogy a nyák kisebbé tehető azzal ha az elkót kicsit melegebb helyre rakjuk. Ez esetben nem számít hogy izzad-e az elkó vagy sem.

Ez a hozzászólás így is elég hosszú, de erről a témáról bőven tankönyveket lehetne írni sőt, csak egyes kisebb részeiről is…
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Ez egyébként messze nem elég egy nyák megtervezéséhez, csak azt írtam le ami épp eszembe jutott.
(#) krkic hozzászólása Máj 22, 2008 /

Kössz mindenkinek a segítséget.
(#) krkic válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 22, 2008 /

Megmondanád hogy hogy csinálsz egy kapcsirajzból két panelt? Úgy mint a labortápnál.
(#) vilmosd válasza Ant hozzászólására (») Máj 22, 2008 / 4

Hali
Ki lehet kapcsolni a retegeket a Display nevu ikonnal.
Meghagyod a 16,17,18 es 20 layereket es maris csak a lenyeget latod. A masik modszer (ha jol ertem Te ki akarod nyomtatni a tervet ) a CAM programresz hasznalata ahol pl tudsz kimenetet csinalni EPS formatumban amit viszont lehet nyomtatni fotoplotteren ( levilagitas grafikai studiokban)

Udv Vili
(#) Attila86 válasza krkic hozzászólására (») Máj 22, 2008 / 4

Végülis sehogy.
A két panel nyákterve ugyan azon a .brd fájlon van, egymás mellett. A két panel közt a fóliaszigeteket 0 mil-es fóliákkal kötöm össze. A nyákterv exportálásakor pedig egyszerűen kiradírozom.
Kicsit erőszakos megoldás, de sajnos az Eagle ilyet nem tud. Bezzeg schematic-nál tud több lapot kezelni, de boardnál nem.

Valaki meg tudná mondani hogy ilyet:Bővebben: Link hol találok eaglben?
(#) Attila86 válasza (») Máj 22, 2008 / 4

Könyvtár: "con-ptr500"
Tokozás: "AK500/2"

Kössz Attila86! Nah szerintetek alakul?

labortáp.brd

(#) gulasoft hozzászólása Máj 23, 2008 /

ha mindent feketén akarok nyomni kivéve a forszemeket akkor arra mi a megoldás?
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Tedd át pdf-be küldd el az emil címedre aztán
onnan megnyitva nyomtasd ki (én már jártam így)
Szürkébe nyomtatta a forrszemeket aztán levilágítás után
le ismaródtak ! De miért akarod más szinnel nyomtatni?
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Azt a maszkot akarom megcsinálni, ami a ásodik levilágításhoz kell, mikor a már lemart nyákon csak a foirszemekről akarom leszedni a lakkot.
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Egyszerű vedd ki a 17-18 as réteget csak a 16-os kék réteget nyomtasd ki !
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 23, 2008 /

Bakker hogy erre hogy nem jöttem rá. :eek2: Köszi, valahogy próbáltam rávenni, hogy a forrszemeknél egy lukas fekete kocka legyen, pedig végül is elég a vezetőket megóvni, hiszen elméletileg csak ott maradt lakkréteg.
Kicsit túlkombináltam, köszi.
(#) Sendi hozzászólása Máj 24, 2008 /

Helló MIndenkinek.

Nem tudom, hogy ez tény, vagy valamit rosszul csinálok.
A nyák alsó oldalát feltöltöttem rézzel, (a rajzon) ami csatlakozik a GND-hez.
Ha azt mondom "show GND" akkor az összes réz szigetet is megmutatja.
Ha "Info"-t kérek, akkor a réz szigeteket nem látja, és a legközelebbi vezeték adatait írja ki.
Ha az ember ezt tudja akkor nem gond, de eleinte csak rákattintottam a réz szigetekre, hogy azok GND-k e és NEM jelezte ki, hogy az GND.

Köszönettel.
(#) Attila86 válasza Sendi hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

A polygon szélére kattints, ne a közepére.
(#) Sendi válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Helló Attila86.

Úgy tényleg kijelzi.
Köszi
(#) kaqkk válasza Sendi hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Fiúk megint van egy új találmányom ! Csináltam egy teliföldes panelt . kimarattam ,majd a panelrajzon alakítottam . Mégpedig : az összes vonalra unrouted ,
majd ratnest és a rétegekből mindent kikapcsoltam csak a 16 kék maradt meg ezt kinyomtatva a kimaratott panelre téve ujjabb levilágítás és a forrpontokról teljesen
lejött a lakk az előhívás után ! (régebben ha csak a zöld rétegeket vettem ki a tervből hajlamos volt vonalakat hagyni a forrpont közepében ) és ittis maradt lakk.
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

A te maszkodon is van egy olyan ahol van keresztben a forrponton vonal, az mi a fenéért van?
Egyébként küldöm a képet, még le is hőlégfúvóztam ahogy mondtad, pirosnak nem piros, de sötétebb mint a forrszem.

IMG_5330.JPG

(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

az azért van mert a főldre van kötve és azt nem tudom kivenni a teliföldből ! enyi kis hiba még egyszerűen
javítható ! A szinről csak anyit hogy minél tovább
melegíted annál vörösebb lesz!5-6 perc és sötétvörös!!
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Itt van egy panel és a maszkja csak az érthetőség kedvéért. A sok kis kereszt mind a gnd ezeket sajna
manuálisan kell törölni (tömény előhívóba mártott gyufaszállal)De ezeknél nem gond ha kicsit mellette is
lejön a lakk mert legfeljebb jobban szétfut a cin.
(#) NickE hozzászólása Máj 24, 2008 /

Próbálta már valaki a 5.0.0 verziót? Nekem nem mérethelyesen nyomtat. Egy 25 pólusú tűskesor esetén kb. 1mm csúszás van, ha kinyomtatom. Érdekes, hogy egyik korábbi verzióval se volt ilyen gondom.
(#) kaqkk válasza NickE hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Nálam nem csinált ilyet ! Ámbár nem lesz őa házikedvenc!
Én maradok a 4.16-nál !Fentebb a pdf rajz az 5-tel készült.
(#) NickE válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Neked miért nem tetszik az 5-ös verzió?
(#) kaqkk válasza NickE hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

nekem a 4.16 professional változata van ezt megszoktam
szeretem az 5 ingyen változat nem nyitja meg a régebbi
változatokat és fordítva ! a 4.16 álltal készített filéket
nem ismeri fel az 5 és még az is ellene szól hogy pdf-be konvertálva nálam a forrszemek szürkék a fekete nyomtatásnál és így lemaródnak levilágítás után!
Következő: »»   72 / 443
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem