Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv.! Egykis segítség kellene! van eza cawell termosztátom de nem értem hogy kössem össze a konnektorral illetve a szivattyúval? És a földelést sem tudom hogy hova kössem?
Hello! Tekintve, hogy a csőtermosztáton úgy látom nincs kialakítva gyárilag a földelés helye, nem tudod bekötni. De várhatóan összeszerelve azt, nem tudod megérinteni a fém részét.
Helló! Köszönöm! De nekem ez még ígyis kínai bocsi! De ha jól gondolom akkor a konnektor ból a fázist kössem az 1 be a szivattyú fázisát a 2 be 3üresen marad a nullákat meg kössem össze?! Bocs az értetlenkedésért!
Az általad mellékelt rajz helyes.
Ha ez nem megy, akkor kérj meg egy hozzáértőt!
Én is először ezt akartam írni, mint Inhouse. Csak gondoltam nem utasítalak el egyből. De mélységesen igaza van, inkább kérj meg valakit aki szerelt már villanyt, nehogy bajod essen..
Szia! A rajzhoz nem fűznék külön magyarázatot, mert ha ez alapján nem tudod bekötni akkor szakember kell hozzá.
Sziasztok lehet buta kérdésem van de én be kötötem cső termoszatot a keringető szivatyűba es már csak fel kell raknom a kimenő cső elejere de ha be gyujtok melekszik a kazán hogy tudja érzékelni meleget termo ha nem kering a fiz benne meg ? termo mukodik majd elv mert le teszteltem egy lámpaval meg egy hajszárítóval
... ejnye ...(Attól, hogy telefonról írsz, írhatnál helyesen is, és érthetően is...)
Azt értettem ki a betűhalmazból: -azt szeretnéd tudni, hogyan tudja azt érzékelni a csőtermosztát, hogy meleg a víz, kapcsolnia kell a szivattyút? -Ha a kimenő csőre (közvetlen a kazánnál) szereled akkor tudja ő érzékelni, hiszen ha melegszik a víz, felfelé száll (a kazán felső része), és tágul is, tehát szinte "kibuggyan" a felső, a kimenő csőbe. A kazán felső részén a legmelegebb a víz, a felső csőbe "kitáguló" víz pont olyan hőfokú. Ezt fogja érzékelni a csőtermosztát, és ha elérte ez a kitüremkedő víz a beállított hőfokot, kapcsol a szivattyú.
Sziasztok
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2019
Sziasztok!
Az volna a kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy a szivattyú működését szabályozó csőtermosztátot a kazántest és a keringető szivattyú közé kellene rögzítenem a kilépő fűtéscsőre? Előre is köszönöm a válaszokat!
Szia!
Köszönöm a választ! Azt szeretném még megkérdezni, hogy a termosztát működését befolyásolhatja-e jelentősen az a körülmény, ha a termosztátot csak úgy tudom elhelyezni, hogy a kazán külső borítása és a szigetelt kazántest közé helyezem el a kazán "belsejébe", ahol a fűtés során nagyobb hő keletkezik? Sajnos máshova nem tudom tenni. Idézet: Szerinted mennyire lesz így érzékeny? Ráadásul az a típus egy bimetálos megoldású ami nagyon lomha és ebből kifolyólag pontatlan is, hiába van neki megadva a tűrése. Kapillárcsöves gőztenziós kapcsolásút kellett volna beszerezni. Bővebben: Link A kazánon kívül sehol nincs annyi csőszakasz, hogy ezt fel lehetne fogatni az előremenőre? „a termosztátot csak úgy tudom elhelyezni, hogy a kazán külső borítása és a szigetelt kazántest közé helyezem el a kazán "belsejébe", ahol a fűtés során nagyobb hő keletkezik”
Tárgytalan az előző kérdésem Sikerült jól megszívatnom magam...sajnos a szivattyú előtt nincs annyi csőszakasz ahova fel lehetne szerelni a termosztátot. A szivattyú után meg nem nagyon van értelme - gondolom - mert mikor oda raktam, akkor a kazán termosztátja hamarabb leállította a kazánt, mert a szivattyú nem indult el a csőtermosztát bekötése miatt, mert azon a csőszakaszon nem melegedett a víz. Mi a fenét lehet ilyenkor tenni?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
Hello! Én anno egy egyszerű módszert választottam. A termosztátnál használom a váltóérintkezőt. A középérintkező megy a szivattyúra. A nyugvó a kazán felől hozza a fázist. A záró érintkező pedig a kazántól a fix 230V-ot kapja. Ha elindul a kazán a szivattyú egyből elindul. Ha felmelegedett a cső, akkor átvált a fix-re. Ha kikapcsol a kazán a cső még meleg és a szivattyú a fix feszültséget kapja, tehát tovább jár. Ha lehűl a cső, visszakapcsol a kazánra, de mivel az ki van kapcsolva leáll..
Ennyi és teheted ahova elfér, a szivattyú után is. Sematikusan ez így néz ki..
Húú, ez remekül hangzik! Már csak meg kellene értenem a rajzot Az a baj, hogy az általad leírtakban olyan fogalmak vannak, amelyeket nem ismerek, (sajnos ),de lehet használtam a bekötésnél Pl. váltóérintkező, középérintkező, nyugvó, záróérintkező
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
Nem kell ehhez semmi, csak jó helyre kötni. A szivattyú mostani helyéről venni a fázist és a fixet meg a szobatermosztát elől. Avagy az NC és C pontokat kell sorba kötni a jelenlegi szivattyú fázisával, és megkeresni a fázispontot a szobatermosztát előtt.
Nagyra értékelem a segítségedet, de ha a kazán bekötési panelének képe alapján mondanád mit, hova, talán jobban megérteném
A képen a narancssárga vezetékkel kötöttem be a csőtermosztátot. A barna vezeték a fázis, mely megy a cewa 1-es pontjára, és a kék vezeték a cewa 3-as bekötési pontjától jön vissza és sorkapoccsal van kötve a szivattyú barna (eredetileg fázis) vezetékéhez. A középen lévő 1.5-ös kábel a szobatermosztát bekötése. Barna a fázis, kék a nulla. A vastag szürke vezeték a szivattyú kábele. Barna fázis, kék az 5-ös bekötési ponton a nulla. A bal szélső vastag fehér kábel a hálózat. A fekete a fázis a barna a nulla. Kézikönyv kapcsolási rajz A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
Sajnos nem ismerem a kazánodat, meg a Cewa bekötését sem találom. De elvileg a Cewa 3-as pontját (ami most barna) kellene a kazán 3-asára kötni. A Cewa 2-es pontját pedig a P pontra, (ahova most még a barna megy) természetesen a zöld-sárga most még be nem között vezetékkel.
A kék marad a szivattyúnál, ahogy van. Ez akkor igaz, ha a Cewa 1-es a C 3-as NO sé a 2-es az NC pontja. Vagy is hőfok alatt az 1-2, felette az 1-3 pontja zár.
BOCSÁNAT!!!!! Cewal TUSC ,illetve Vaillant VKS 17E
Sajnos ezen a csőtermosztáton nincs föld bekötési pont A CEWAL 3-as pontjáról a kék vezeték tér vissza, hozzákötve a szivattyú eredeti barna (fázis) vezetékére A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
Ezt megtaláltam én is, csak nem tudom melyik szám melyik érintkezőt takar. Tehát meg kellene mérni, hogy a termosztátot lecsavarva minimumra, melyik pontok zárnak. Majd maximumra tekerve ismét megmérni hogy melyik pontok zárnak. Amelyik szám mind két mérésben szerepel, az lesz a C pont és az megy a szivattyúra. Amelyik letekerve zár és a C-hez tartozik (a C párja lesz), az lesz az NO és megy a 3-as pontra. A maradék pont megy a P pontra.
Nem a földelést kell bekötni, hanem a sárga vezeték mind három vezetékére szükség van, így a zöld-sárgára is. Hiszen a termosztát mind három pontja használatban van. A rajzon nyilván az NO és a C van bekötve, de nem tudható hogy a C az 1-es vagy a 3-as. Logikusan a 3-asnak kellene a C-nek lenni.
Alapvetően én ott látom a "problémát" - és javíts ki, ha tévedek -, hogy a szobatermosztátos vezérlésnél, hogy egyszerre induljon a szikráztatás-gázszelep és szivattyú, a kazán panelén a 4-es bekötési pontot kell használni. Ha a szobatermosztát megszakítja a kapcsolatot a 3-as bekötési ponttal - ahol a fázis van -, mert elérte a beállított hőmérsékletet a helyiség, akkor leáll a láng és a szivattyú is, de így a szivattyúnak "külön" nem lehet további feszültséget adni a késleltetett leállításhoz, mert ha kap, akkor a láng sem áll le. Helyes így a logika vagy helytelen?
Én azt olvasom ki, hogy I.-es módban a szivattyú akkor jár, ha a szobatermosztát kapcsolja.
A termosztát a 3-4 pontok közé megy. Mivel a fehér vezetéket I. módhoz a 4-es pontra kell csatlakoztatni, ebből feltételeztem, hogy a 3-ason fix feszültség van. Ha igaz, a fehér vezetéknek a "P" pontra kell hogy menjen. (Hogy közvetlenül, vagy valamilyen "biztonsági reteszen" keresztül, azt nem tudom.) De eredetileg is a szivattyú megtáplálása a "P" pontról van. Az 5-ös pont pedig feltételezhetően nulla. A termosztátot be lehetne úgy is kötni meglátásom szerint, hogy a termosztát 1-es a kazán 4-es pontjára, a termosztát 2-es lábát a kazán 3-as pontjára, a termosztát 3-as pontját pedig a szivattyúra kötni. De nem tudom a kazán 3-as és a "P" pont között van-e még valami akármi bekötve. Mert lehet túlfűtéskor mindenképpen elindítaná a szivattyút a kazán, akkor is ha a szobatermosztát épp ki van kapcsolva. Az igazság, hogy a helyszínen ezt néhány Ohm méréssel ki lehet deríteni, csak így ilyen doksiból, jelölésekből, elég nehéz látatlanban mondani valamit ami igaz is lehet.. A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2019
[b]"Én azt olvasom ki, hogy I.-es módban a szivattyú akkor jár, ha a szobatermosztát kapcsolja.
A termosztát a 3-4 pontok közé megy. Mivel a fehér vezetéket I. módhoz a 4-es pontra kell csatlakoztatni, ebből feltételeztem, hogy a 3-ason fix feszültség van."[/b] - szó szerint így van! "Ha igaz, a fehér vezetéknek a "P" pontra kell hogy menjen. (Hogy közvetlenül, vagy valamilyen "biztonsági reteszen" keresztül, azt nem tudom.) De eredetileg is a szivattyú megtáplálása a "P" pontról van. Az 5-ös pont pedig feltételezhetően nulla." - de ha "elhozom" a fehér vezetéket a 4-es pontról, mi indítja el a szivattyút, mert a szobatermosztát nem tudja, pedig annak együtt kellene. A többi stimmel. "A termosztátot be lehetne úgy is kötni meglátásom szerint, hogy a termosztát 1-es a kazán 4-es pontjára, a termosztát 2-es lábát a kazán 3-as pontjára, a termosztát 3-as pontját pedig a szivattyúra kötni." - de ez nem csak akkor igaz, ha a csőtermosztátot a kazántest-szivattyú közé tudom elhelyezni? Mert oda sajnos nem megy. Így nem tudja érzékelni a fűtővíz hőmérséklet emelkedést, tehát kapcsolni sem tud. "De nem tudom a kazán 3-as és a "P" pont között van-e még valami akármi bekötve." - a P ponton akkor jelenik meg a fázis, ha kapcsol a szobatermosztát. Egyébként nincs jelen a fázis. "Mert lehet túlfűtéskor mindenképpen elindítaná a szivattyút a kazán, akkor is ha a szobatermosztát épp ki van kapcsolva." - ezt nem pontosan értem...ha a szobatermosztát ki van kapcsolva, akkor láng sincs, így túlfűtés sem lehet "Az igazság, hogy a helyszínen ezt néhány Ohm méréssel ki lehet deríteni, csak így ilyen doksiból, jelölésekből, elég nehéz látatlanban mondani valamit ami igaz is lehet.." - de én az így adott tanácsokért is nagyon hálás vagyok! A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2019
Óóó, lehet kezdem érteni az általad leírtakat...csinálok egy próbát egyelőre úgy hogy a fehér vezetéket átkötöm a P-re, hogy mi történik.
Ha a "rejtélyes" fehér vezetéket kikötöm a 4-es pontról, és nem kötöm be egyelőre máshova, a P ponton nincs fázis. Gáz, gyújtás rendben indul, szivattyú nem.
A fehér vezetéket nem kell elvinni a 4-esről, mert akkor mi megy a P pontra?
- A termosztát 1-es a kazán P (vagy 4-es) pontjára, - a termosztát 2-es lábát a kazán 3-as pontjára, - a termosztát 3-as pontját pedig a szivattyúra kötni.
Bocsánat, akkor nagyon félreértettem, amit írtál...3 napja ülök a kazán, meg a kézikönyv fölött, kicsit elfáradtam, persze ez egyéni szoc. probléma Már a kazánnal álmodok.
"- a termosztát 3-as pontját pedig a szivattyúra kötni." - ezt még nem teljesen értem...mit jelent az, hogy a szivattyúra kötni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |