Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3082 / 3601
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Idézet:
„nincs szó egyensúlyi helyzetről.”
Addig igaz a tétel, amíg a kiszorítható víz súlya meghaladja a tárgy súlyát, tehát van annyi víz, ami lebegve tudja tartani a tárgyat úgy, hogy nem ér az aljára. Egyensúlyi helyzet, amikor a kiszorított víz súlya egyenlő a tárgy súlyával. Nyilván ha nincs annyi súlyú víz mint a tárgy súlya, akkor fenékre ül a tárgy, nem lebeg.
(#) nagym6 válasza gkari hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Idézet:
„Ha ez kisebb, mint a testé, akkor a test úszik!”
Nem. Akkor ül le fenékre.
(#) Alkotó válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Tehát a folyadéktömegnek ott kell lennie? Nem elég annak az elvi helye? Mert az alappéldához visszatérve, egy minimális tömegű folyadék is felúszik a test falán ha pici rés van a test és a külső edény között.
(#) gkari válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Na, ez igaz, fordítva gondoltam.

Az rendben van, hogy minimális tömegű a folyadék (itt súlya számít, mert gravitáció érvényesül), de mivel a kiszorított folyadék súlya nem tudja elérni a tárgy súlyát mert nincs annyi folyadék, ezért nem emeli fel a folyadék a tárgyat.
A folyadék helyzete egyféle lehet, ahogy kialakul a tárgytól, azaz kinyomja a tárgy maga mellett, vízszintesen a folyadék teteje. Tárgy alatt nem lesz folyadék, mert nem tudja megemelni a tárgyat, mert nincs több súlyú folyadék mint a tárgy.

Kezdem tisztán látni a dolgot.
Ha mindent jól értek, és mondjuk 50 liter vizem van, akkor az maximum 50 kg felhajtóerőt tud kifejteni, mindegy mennyire veszi körül a testet. Így van?
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Ez pontosan így van. De ezt már Arkhimédész is tudta.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Ha a folyadékba (vagy gázba) merített test nem ér le az edény aljára és kisebb mint az edény, akkor mindegy, mennyi hely van a tárgy és az edény között, feltételezve azt az esetet, hogy mindig ugyanolyan mélységig merül a tárgy.

Magyarán teljesen mindegy, hogy a Balatonba, egy vödörbe vagy egy 11 x 11 cm. alapterületű vázába mártogatod a 10 x 10 x 10 cm-es vaskockád (nem számolva a víz szenyezettségével).
(#) jani1987 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Ha a víz súlya nem egyezik a test súlyával akkor a rendszer nem értelmezhető ugyanúgy.

Témához még hozzá tartozik, hogy egy könnyebb fajsúlyú folyadék esetében lemerülhet az a test, amelyik vízben még úszik. Pld.: hajók süllyedtek el, amikor víz alatti tengerfenéken gázkitörésekből apró buborékok telítették a tenger vízét, ezzel a víz fajsúlya lecsökkent. Ha lavórba lévő vízbe helyezel olyan tárgyat ami még éppen nem süllyed el, utána valamivel buborékoltatsz a tárgy alá, el fog süllyedni. Ugyanez igaz gázokra is, repülők eshetnek le vulkanikus gázok által könnyített levegőben.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

A többiek szerint egyáltalán nem mindegy. A rendelkezésre álló folyadék tömege határt szab a felhajtóerőnek.
Éppen azért próbáltam sarkítani a körülményeket, hogy ne legyen csak egy minimális térfogatú folyadék a rendszerben, és viszonylag nagy térfogatú bemerülő test.

Az úszás ténye itt most teljesen lényegtelen. Kizárólag a felhajtóerő nagysága a kérdés. Aztán már ezt elég könnyű összevetni a test tömegével, és máris látjuk úszik, lebeg, vagy süllyed. De ismétlem, ez most mindegy.
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Minden folyadékba mártott test a súlyából annyit veszt amennyi az általa kiszorított folyadék súlya. Ha a saját súlyát ez eléri akkor úszik vagy lebeg, ha nem akkor lesüllyed az edény méretétől teljesen függetlenül.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

A felhajtóerő annyi, amennyit a merülő tárgy kiszorít. Nem számít, mennyi víz van a vaskocka mellett (maradván a példánál). Ha számítana, akkor nagyon nem lenne mindegy, hogy vödröt vagy Balatont használsz-e edényként. A hajó nem süllyed el sem az óceánban, sem a hajóliftben, miközben utóbbiban jóval kevesebb a víz.

Biztosan van egy határ ahol inkább kenőanyagként szerepel a víz (mint a henger és a dugattyú között), de gondolom nem az a kérdés, hogy 10 um-es rés esetén van-e még felhajtóerő.

Hajolift.jpg

(#) tbarath válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Szerintem a repülők a vulkánkitörésnél inkább a hamu miatt eshetnek le, mert azt a hajtóművek nem nagyon szeretik.
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Biztosan. Olvastam több tudományos írásban a gáz-levegő miatti fajsúly problémát. Állítólag zuhantak le így gépek, vagy csak magasságot vesztettek, míg kiértek tiszta levegőre.
A Bermuda háromszög titka is ez, vízen és levegőben is, ha igazat olvastam.
(#) antikzsolt válasza tbarath hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

igen a hamu miatt volt probléma a repülés. kb olyan mintha a számítógép egy nagyon poros helyen lenne használva. Előbb utóbb annyi por kerül bele hogy megakad a ventilátor. És ha ez egy repülőgéppel történik meg annak a hajtóművét nem lehet újraindítani. Ez a vulkáni hamú a motorban megolvad ahogy leáll a motor ki is hűl és mint a ragasztó megfog mindent. Onnantól kezdve szinte garantált a lezuhanás.
(#) kaqkk válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 30, 2019 /

Némelyik festékboltban is kapható félkilós zacskóban csodaszóda néven
(#) antikzsolt válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 30, 2019 /

Láttam valamelyik boltba csak az a baj hogy sosem jutok oda hogy vegyek. Amikor a stop tábla mellett is 170 megyek a derékszögű kanyarban hogy lenne rá időm boltba menni
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /

Vulkáni hamutól szerintem nem hígul a levegő, hanem pont fordítva.
Amelyik átrepült rajta, az viszont szép fényes lett.
Én is úgy olvastam, ahogyan antikzsolt is: Belesült a turbinába a cucc...
(#) Gafly hozzászólása Nov 1, 2019 /

Jól gyanítom, hogy gyárilag van a mosdó külső alsó oldalán is egy lyuk, ami eredetileg be van fenekelve?
Mármint hogy alacsonyabban, mint a belső oldalon a túlfolyó?

lyuk.JPG

(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 1, 2019 /

Az ott egy túlfolyó, ha valamiért felgyűlne a víz, ne rohadjon benne. A lefolyónál a hátsó oldalon van egy rés (a belső/felső túlfolyóé), az eltömődött, ha itt folyik ki a víz. Szifont/lefolyó cső/ lent bedugni (az ábrázolt, alsó, oldal kifolyót is), ecetet, egyebet bele, hogy álljon a mosdóban 1-2 cm magasan, kimaratni a lerakódást. Közben pumpával mozgatni néha az oldószert.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 1, 2019 /

Nem a vulkáni hamutól, hanem a vulkáni gázoktól higul. A hamut én nem, hanem kolléga említette, hogy a vulkán ilyen módon árt a röpcsiknek.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
(#) granpa válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /

Nemcsak a gázok, hanem a meleg levegő is ritkább, csökken a felhajtóerő.
(#) kaqkk válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 1, 2019 /

Küldd az asszonyt a boltba ....
(#) nagym6 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 1, 2019 /

Akkor nagyon sokba fog kerülni, és a lényeg lesz elfelejtve.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
(#) jani1987 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /

Ha műszaki cikket akarsz venni soha ne küldj nőt magad helyett mert nem azt hozza amit kérsz. Volt már rá példa.
(#) kaqkk válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /

Azért talán a mosószódát meg tudja venni ...
(#) antikzsolt válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 2, 2019 /

A vásárlást én magam szoktam intézni. Férfi létemre nem ilyenek meg a tamponok (fék)betétek stb világában. Habár a technikai dolgok jobban izgatnak.

A másik nagy előnyom hogy én döntöm el mikor van vásárlás és ki jöhet velem. Nekem van jogosítványom.
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 2

Gyerekkoromban még mackószódának hívták.

Történt egyszer, hogy jöttek rokonok látogatóba, és hoztak egy nyulat.
Családi tanács el is döntötte, hogy paprikás lészen belőle. Lányok el is vonultak a konyhába (nagyjából két helyiség volt akkortájban nálunk, úgymint a szoba és a konyha). A fűtést pedig a cserépkályha szolgáltatta, meg a konyhában a sparhelt. A cserépkályha sütőjében (relni), állandóan volt egy bent egy fazék víz, főzni, teának, mosogatni, amihez kell. Annó nálunk még hideg víz is csak az udvaron volt...
Lányok konyhában nekiestek a nyuszinak, a fiúk, meg hogy hasznossá tegyék magukat, kitalálták, hogy olyan rondán vízköves ez a kotla, vízkőmentesítenek. Bele is öntöttek egy zacskó mackó szódát a kotlába, és visszatették hogy leoldja. Aztán neki álltak mást csinálni (ha tippelhetek akkor többek között a demizsonnak).
Lányok feltették főni a nyuszit, és szokás szerint meleg vízzel öntötték fel.
Az az "össznépi" f'sás, azóta a családi legendárium része.
Következő: »»   3082 / 3601
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem