Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Sziasztok! Van egy toroid transzformátorom ami AC-ban 21.2V tud. Szeretnék belőle labortáegységet csinálni. Tud valaki ajálani hozza kapcsolási rajzot?
LPSU, EM-1, 723-as. Mondjuk a trafód áramáról nem írtál, meg arról sem hogy mekkora feszültségre/áramra kívánnád építeni.
Irtam a feszültséget hogy Ac-ban 21.2v kb ennyit szeretnék Dc -ben is. Arafó 3A-es.
Szia!
Én ezt építettem meg 10 éve, és teszi a dolgát. Bővebben: Link. Nekem AC 20V-ról megy, és csak 2A-t tud a trafóm, ezért R18 értékét átszámoltam úgy (vagy egy trimmer potit raktam a helyére, már nem emlékszem), hogy a maximális áramkorlát ne az eredeti 3A, hanem csak 2A legyen. Neked pedig a saját trafód maximális áramához kell állítanod, ha ezt építed meg. (A honlapon javasolt 24V-ról nem járatnám, mert akkor egyenirányítva és negatív segéd tápfeszültséggel számolva már a műveleti erősítők nagyobb tápot kapnának, mint amit szeretnek. A 21.2V számításom szerint pont határ eset, picit alatta van a 36V-nak amit a műveleti erősítők még biztonságosan tudnak kezelni. Ha terheled a trafót akkor esik a feszültsége ami ebből a szempontból jó.) A feszültség és áramkorlát állító potik helyére több fordulatú potit is rakhatsz, ha szükséged van finom szabályozásra. Nekem az egyik így működik, és néha jól jön.
Azt a 21,2 Voltot mérted, vagy rá van írva? Ha mérted, akkor terheletlenül, vagy max. terheléssel, azaz 3A körül?
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2019
Rá van írva.
Akár dupla akkora feszültséget is ki lehet belőle hozni kisebb áramterhelhetőség mellett, ezért nem volt alaptalan a kérdés. Bővebben: Link
Érdemes lenne lemérned a trafót üresjáratban és terhelve is. Nálad sem biztos, hogy pont 230V van a konnektorban, ingadozhat is, jó lenne tudni mire számíthatsz a valóságban. Az általam javasolt kapcsolás sajnos nem védi magát a hálózat felől jövő túlfeszültségekkel szemben, másé lehet, hogy igen.
Amit belinkeltél a Delonhidat azt nem csöves erősitőknél alkalmazák?
Lehetséges (nem vagyok jártas csöves erősítők témájában, egyenirányítási módszerekre kerestem rá), de felhasználható máshol is.
Milegyen terhelés?
Végül 21V / 3A = 7Ohm-ot kellene rákötni. Hogy miből rakd össze? Teljesítmény ellenállásaid vannak? Vagy 24 V-os pákád, esetleg autó izzók? 12V/55-60W-osból 3 sorba kötve, esetleg kettő, de akkor már 5A-is folyhat amit a trafód csak rövid ideig visel el. Ha van több 10 méteres hosszabbítód, vagy más hosszú vezetéked ami elbírja a 3A-t, akkor annak az ellenállása is elérheti a 7 Ohmot. Össze lehet legózni, csak arra kell vigyázni, hogy semmire ne kerüljön nagyobb feszültség, vagy ne folyjon nagyobb áram át rajta, mint amit elvisel. Fokozatosan haladj. Először üresjáratban mérd meg a feszültséget, után 7Ohm-nál nagyobb ellenállásokkal mérj áramot, feszültséget és csak a végén csökkentsd le a terhelő ellenállást 7Ohm-ra.
Nincsen teljesitmény ellenallásom. Wellerem van katogós 24v 50w-os.
Azzal kb. 2A-es áram mellett tudsz mérni. Ha le tudod mérni ezzel, és üresjáratban, akkor már kiderül, hogy a ráírt 21.2V mire vonatkozott.
Tegyél már fel egy képet a trafóról, lehetőleg olvasható adattáblával és írd már le a méreteit is. Ebből meg lehet - hozzáértőnek - mondani a teljesítményét.
A feszültséget írtad ugyan, de azt már nem, hogy ebből egy 25V/3A-es tápot szeretnél, vagy egy 50V/1,5A-es-t, esetleg mindkettőt egyszerre.
Idézet: Hogy egy kapcsolási megoldást hol alkalmaznak az attól függ, hogy éppen hol merül fel a szükségessége. Van ugye a szinusz két félhulláma. Hogy egyenirányítás esetén ezt a két félhullámot egymás mögé, vagy netán egymás fölé tesszük, ez csak a felmerülő igénytől függ. Pl. egy olyan igény lehet az is, amikor 50V-ot szeretne az ember, de csak 21V-os trafó van kéznél. Meg olyan igény egy PC táp is, aminek a hazai 230V-os hálózatban is ugyanúgy kell működnie mint a külhoni 110V-os hálózatban. „Amit belinkeltél a Delonhidat azt nem csöves erősitőknél alkalmazák?”
Ez annak a "Kínai" tápnak egy változata, amire itt -szerintem érdemtelenül- mindenki "köpköd".
Az ár/érték aránya igen jó, ha az igényeidet nem teszed túl magasra. Kezdőknek mindenképpen javaslom ...
Krestem hogy tudnék feszültséget kétszerezni delonhidat az elektroncso.hu talátam. Meg itt is kerestem a delonhidra mind az össze hozzászólás e témában csöves erősító témában volt.(Ezért gondoltam hogy elsősorban ott alkalmazák.)
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
Gondolom sok kezdő járhatott pórul, akik mindenfajta számolgatás nélkül elhitték, hogy 24V-os trafóra rá lehet kötni, nem nézték meg a benne lévő műveleti erősítők adatlapját, nem értették meg a működését, csak megtetszett nekik az egyszerűsége, könnyű megépíthetősége. 10 éve mikor megépítettem én is rákötöttem volna 24V-ra, de szerencsére csak 20V-os trafóm volt és emiatt megúsztam baj nélkül. Nem a kapcsolással van a baj szerintem sem, hanem a cikkekben/boltokban ígért paraméterekkel.
Ezzel sokat szivtak, de nemcsak az emlitett táp megépitésével. A 24 V-s trafo szinte valamennyi tipikus elektronikai cucchoz veszélyes, ráadásul amiota megemelték a hálozati feszültséget is 230V-ra, a veszély csak növekedett. Egy ilyen "24V-s" trafo üresen és egyenirányitva/szürve könnyen adhat akár 40 V-t is, ami veszélyes még az aránylag primitiv stabilizátorokra is (78xx, LM3xx stb) az IC-ket nem is emlitem...
Valojában a fene sem tudja miért pontosan a ~24 V-s trafok terjedtek el, miért nem pl a 20 vagy 22V-osak?
Kedves szakemberek. Sejtem melyik tápról lehet szó, amelyikben az OPA-k a tápfeszültség maximumán járnak. Azon is kell, mert csak úgy tudja leadni a kívánt magas feszültséget. Lehet ezek a problémán javítani úgy, hogy a referencia feszültséget lecsökkentjük és megnöveljük a kimeneti feszültség mintavevő osztóját, úgy hogy a hibajel előállító OPA bemenetére egy jobban leosztott feszültség jusson?
Vagyis például a D8-as 5,6V-os zener legyen a fele, vagy inkább a hozzá tartozó OPA erősítése legyen egységnyi, tehát 6V körüli a referencia. Továbbá a kimeneten lévő R12-R11 ne a felére, hanem negyedére ossza le az összehasonlítandó feszültséget. Igy nagyobb feszültségtartaléka lenne a rendszernek (?) Vagy ha működne, milyen egyéb jellemzők romlanának?
Nem egyszerűbb eleve olyat építeni ahol részben vagy teljesen független az IC tápja? Pl. ekkora kimenőfeszt sem nagyon lehet máshogy szabályozni.
Idézet: „Vagyis például a D8-as 5,6V-os zener legyen a fele,” Nem célszerű a zener feszültséget variálni, mert ez a zener-feszültség, ahol a zenerek hőfokfüggése a legkisebb, tulajdonképpen tart a nullához.
igen, azért jobb, ha az OPA ellenállásait módosítjuk. De most itt csak az elv lenne a lényeg.
Sziasztok.Van ez a kapcsolás Bővebben: Link pillanatnyilag kb 2A tud és utána működésbe lép az áram korlát, a P3 at már próbáltam állítani ez a legtöbb. Mit kellene cserélnem hogy tudja az 5A? Hűtőfelületen van 4 db 2n3055 párhuzamosan kötve , 0.2ohom 2w ellenállásokkal sorba kötve.
A trafó Ac 21.2v 3A tud. Ezt szeretném ha tudná dc-ben is. Tudsz rá javasonlni valami kapcsolást?
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2019
Plusz betettél tranzisztoronként 0,2 ohm ot .
Már javasoltam 4 nappal ezelőtt az oldal tetején hármat is. Vagy írjam le újra?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |