Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   437 / 574
(#) nikc válasza kozi723 hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Hát igen, igazad van, ez eddig nagyon vacak jelenség...
De szerintem jól csinálod, ha megpróbálod külömböző üzemmódokba is, és figyeled.
Ha elő tudnád idézni, az nagy segítség lenne a szerelőnek is.
Nagyon alaposnak tünsz!
Ha lesz még hiba, azért kívánom hogy sose legyen, szerintem elkapod majd.
Üdv.
(#) laszlosipos hozzászólása Dec 29, 2019 /
 
Sziasztok!...van egy Junkers Euroline ZW23E kombi kazánunk (melegvíz rész nincs bekötve, az nem működik, nincs használatban)....csak a fűtés rész van használva...eddig rendesen működött...egy ideje viszont alaphelyzetből, szobahőmérsékletű vízzel simán elindul, megy kb 20 percet, felfűt olyan 70-75 fok körülire, ami a hőmérséklet szabályzón a kazánon be van állítva (ledes kijelző miatt nem tudom a pontos értéket megmondani), aztán lekapcsol a fűtés, melegek a radiátokok, szivattyú megy tovább keringeti a vizet, a manuális termosztát 25-30 fokon, de a kazán nem indul el újra pár perc múlva ahogy szokott ha kicsit hűl vissza a víz. az első led villan kettőt sárgán, aztán folyamatosan ég. Aztán ha visszahűl a víz 45 fok köré, akkor elindul, de csak úgy ha a főkapcsolót le és újra felkapcsolom. Termosztát rendben. Gázszerelő szerint panelhibás. Elvittük egy műszerészhez, aki foglalkozik ilyesmikkel, kicserélt rajta 3 elko-t, azt kérte próbáljuk meg, de nem változott semmi. Szerintetek tényleg panelhiba? ...vagy mégsem?...vlmi más lehet?...találkozott már vlki ilyennel?...köszi előre is!
(#) VIM válasza laszlosipos hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Szia! A hibatörlő gomb az kerek vagy háromszögletű? Ezek közül a hibák közül melyikre hasonlít az általad leírt? A Fűtési NTC hibára? A háromszögletű hibatörlős változatban leírt hibák között sem találni az általad leírttal egyezőt.
(#) barna72 hozzászólása Dec 29, 2019 /
 
Sziasztok
Egy Bosch Gaz 4000 W ZWA242kE23 típusú kazán nagyon nehezen indul el. A bekapcsolástól számított kb 3 perc múlva kapcsol be. Addig nincs hibaüzenet csak felpörgeti a szivattyúmotort néhány másodperces időszakokra, majd begyújt és normálisan működik. Sajnos egy idő után nem kapcsol vissza, csak fel-fel pörgeti a szivattyú motort de nem gyújt be (nem is próbálkozik a gyújtással). Nem látszik semmi hibaüzenet, nem villog rajta semmi. Van esetleg valami ötletetek mit kéne megnézni. Esetleg Vecsés környékén tudtok hozzáértő szerelőt ajánlani?
(#) laszlosipos válasza VIM hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Szia!...3szögletű a gomb, de nem villog semmit egyáltalán...csak az első led sárgán 2-őt majd világít és annyi...utána meg amit írtam...csak akkor indul újra, ha lekapcsolom a főkapcsolóval és visszakapcsolom...szivattyú időközönként bekapcsol és keringeti a vizet, akkor is ha már csak langyos, de magától nem kapcsol be a kazán. Termosztát jó, mert egyébként újrabekapcsolás után indítja a kazánt, megy szépen ahogy leírtam, addig.
(#) Ordoga hozzászólása Dec 29, 2019 /
 
Kedves hozzáértők! Segítséget szeretnék kérni. Adott egy Baxi Eco240 Fi kombi kazán, amely a bekapcsolást követően 10-20 másodpercig működik (a szivattyú elindul, gáz megy, szikra van), majd leáll, de azonnal újra gyújt, majd ismét leáll, majd ezt ismétli folyamatosan, aztán egyszer csak normálisan elindul (teljesen véletlenszerűen). Tapasztalt-e már valaki hasonlót? Minden segítséget köszönök!
(#) kozi723 válasza nikc hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Nos hat a kazan ma is mukodik, nem allt meg egyszer sem. Korrektul tartja a beallitott homersekletet. Egy dolog viszont nem tetszik, es szerintem ez nem normalis: meglehetosen gyakran ki es bekapcsolgatja magat. Felfuti a vizet, par percig tolja, majd leall. Erdekesseg, hogy mintha nem a termosztat kerne a futest. A padlofutes miatt a kazan vizhofok 40,4-ig van engedelyezve, a keveroszelep pedig 30-32 fokos vizet tolhat maxinum a padloba. A kazanon hatos skalan 2-est sem eri el a jelenlegi beallitas, tehat kb. 30%-on van es eco modban megy. A melegviz eloallitasa kb 50-55%-os teljesitmenyen van (6-os skalan 3-3,5), de alig van vizfogyasztas. A kazan fogyasztasa jo, allando 20,5 fok mellett 70m2-en, uj 10cmes szigetelessel kb napi 2m3 gaz, amire nem lehet panasz. Jelenlegi kinti honerseklet -2-3 fok mellett ez korrekt ek tunik. Az viszont szerintem egyaltalan nem oke, hogy Amiota irom a kommentet 3szor zugott fel es kb 50-60 mp utan leall. 4-5 perc mulva ujra.. Van tippetek? Jol a beallitasaim?
(#) nikc válasza kozi723 hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Nem túl meleg esetleg a visszatérőd?
(#) BI-AMP hozzászólása Dec 30, 2019 /
 
Sziasztok! Mi az a füstgáz presszosztát? Mi célt szolgál és hogy működik?
(#) VIM válasza laszlosipos hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Szia! Az újraindítást a hibatörlő gomb megnyomásával kellene kezdeményezni nem a bekapcsolóval. Ha a hibatörlővel visszaáll és indul a készülék, akkor lehet, hogy a határtermosztát túlmelegedett vagy fűtési NTC lesz hibás.
(#) Hutty válasza BI-AMP hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Nyomáskapcsoló. A ventillátor működésére, a beszívó és füstcső megfelelő átjárhatóságára tud a berendezés következtetni. Membrán + " kapcsoló egység " .
(#) BI-AMP válasza Hutty hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Hogyan lehet tesztelni?
(#) Hutty válasza BI-AMP hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Kis cső, fúj-szív. Kevés nyállal. Átkapcsoláskor kattan. Ha olyan. Úgy emlékszem.
Remélem profi gázkészülékszerelők mondanak valami tutit.
(#) BI-AMP válasza Hutty hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Egy Ariston Clas 24 kazánról van szó 6P1 hibakódott dob ami elvileg presszosztát hibáját jelzi. Eleinte meg kocogtattam a presszosztátot elindult a kazán és kb1 órára rá megint kidobta a hibát. Utána ismét megkocogtattam és ment tovább nagyjából 2 órát és ismét leállt. Mostmár a kocogtatás sem segít rajta. Szakadás vizsgálóval és ellenállás mérővel rá mértem nem mutat semmit.
(#) balazsgy válasza BI-AMP hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Gondolom a presszosztát a kazánodnál műanyag csövekkel (2 db) van az érzékelési helyekre kötve. Tegyél egy próbát:
Húzd le a műanyag csöveket, alaposan fújd ki, hogy tiszta legyen. Azután vissza. (Előtte jegyezd meg, hogy melyik csonkról vetted le a műanyag csöveket és azok a presszosztát melyik csonkjára csatlakoznak.)
(#) BI-AMP válasza balazsgy hozzászólására (») Dec 30, 2019 / 2
 
Már megvan a hiba. Mégsem a presszosztát a ludas. Hanem a turbónak a reléje volt megsülve. Elégé piszkos volt a belseje kicsit szorult is szét szedtem kipucoltam. Egy másik ariston kazánnak a lapján volt egy olyan relé ami nekem kellet kicseréltem és már működik is. Úgy néz ki csupán véletlen volt az egész hogy meg kocogtattam a presszosztátot és utána elindult. Nem vagyok kazán szerelő de mostmár tudom mi célt szolgál a presszoztát. Meg a sok utána olvasgatás után át is látom a működési elvét.
Köszi a segítséget!
(#) balazsgy válasza szerviz hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Szia! Köszönöm a választ!
Nem vitatkozni akarok, de észrevételem azért volna:
Bár a beszabályozás szerintem levegő-gáz arány szabályozást jelent, mely lehet félig mechanikus és elektronikus is. De egy gázhiánynál miért kell újra beszabályozni? Ott akkor nem nem jött gáz, csak levegő, a kazán leáll és nincs semmi szabályozás, mert megállt. Az ionáram értéke azért nehezen tud a gáz összetételére vonatkoztatást adni, ahhoz már kromatográfia kellene.
Egy másik észrevételem:
Azért egy füstgázelemzés elég hosszú idő, mert az alapterheléstől a maximális terhelésig végig kell vinni, úgy 5, vagy 10 %-os lépésekben.
Gondolom ez pénzben is jó költség. Számottevő kiadásra számoljon, akinél gázóra-csere lesz majd?
Nem tekintem magamat hobbistának, de műszaki ember lévén azért a véleményemet, javaslataimat sohasem rossz szándékkal akarom továbbadni az itteni fórumtársaknak.
(#) szerviz válasza balazsgy hozzászólására (») Dec 31, 2019 /
 
Azért már hagy kérdezzem meg, hogy te gázkészülékek szervizelésével foglalkozol?
Mert én igen, és így nem mindegy, hogy te milyen kompetenciákkal rendelkezel.
Tehát vegyük mégegyszer sorra (és ígérem, most utoljára) ennek a történetnek a lényegét.
Volt egy készülék (a pontos típusát nem ismerjük) ami a tulaj elmondása alapján gázcsősérülés miatti gázkimaradás után nem indul újra. A készüléket sem én, sem te nem láttuk.
A leírás szerint némi csőszerelői tökölés után a tulaj netes segítséget kért, itt elhangzottak különböző ötletelések. Bocs, hogy ezt írom, de mind az volt, az enyém is. A tulaj persze azóta sem jelzett vissza, ez minősíti az ő mentalitását.
De szakmai kérdésekre visszatérve: a gázcsősérülés okozta nyomáscsökkenés, majd az ebből eredő gázhiány nem azonos a gázóra cserével. Te ezen rugózol folyamatosan. Azt hittem ezt elég világosan leírtam, ennél lassabban nem tudom leírni.
Ha gázszerviz lennél, akkor tudnád hogy minden gázégőt gáz-levegő arányra állítunk. A kecskelábút is meg a hegesztőpisztolyt is. Ezt nevezhetjük kalibrálásnak is. Az újrakalibrálás ennek az aránynak az ismételt beállítása. A magyar nyelv rejtelmeibe ennél mélyebben nem akarok belemenni.
Ezt a misztikus újrakalibrálást a témában szereplő készülék néhány nem misztikus gombnyomás után elvégzi magának, a gázszerviz és a tulaj nagy örömére. Füstgázelemzést csak kontrollként kell végezni, a művelet befejezése után.
Ha tényleg gázszerviz lennél, akkor tudnád, hogy a füstgázelemzés nem nagy idő, egy szerviznek (már aki tényleg az) ez napi gyakorlat és rutin. Azt, hogy honnan vetted az 5 vagy 10 százalékos lépéseket, már meg sem merem kérdezni.
Egyébként én -most már mondhatom, hogy mi- sohasem úgy álltam (álltunk) oda egy kazán elé, hogy annak javítása mennyi időbe fog kerülni. És nálunk csak a megjavított kazán után kell fizetni.
Több évtizedes gázszervizes múltammal, és előtte közel húsz éves, rajztábla előtt eltöltött gépésztervezői múlttal én is műszaki embernek érzem magam....
(#) MatyasLaci válasza szerviz hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
köszi a nyomozásodnak. ez családi ház. Igen, a 2,- 2,5 méter vízszintes szakasz, 2 könyök van benne. Oldalfalon kivitt kéménnyel. Már 20 éve így üzemel, igaz előtte más készülék volt fenn, sokáig hibátlanul egy Oceán működött, de az kiszolgálta az idejét. / bér lehet az még most is üzemelne/.Sose volt gondunk. Hivatalosan szerelték, nem értek hozzá milyennek kellene lennie. Ez a készülék azóta is rendetlenkedik. És senki se akar foglalkozni vele, a típusa miatt. Ötleted a javításra? Még egyszer köszi a fáradozásaidért. Hátha sikerül valamit kitalálnod, tanácsolnod. Az ünnepeket tiszta frászban töltjük, hogy mikor adja meg magát, és egyenlőre a tanácstalanság, mert már nyitott égésterüt nem szerelnek fel másikat, ezt nem javítják, a kondenzációs hosszú idő mire lehetne belőle valami
(#) balazsgy válasza szerviz hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Szia! Én csak válaszként írom, nem problémaként.
Munkámból adódóan én az erőművi 60 MW körüli teljesítményű gázkazánokkal foglalkoztam, annak a vezérlését, beszabályozási metodikáját ismerem.
Próbálom a kis házi kazánok (20 - 30 kW) működését hasonlóan megismerni.
Hozzászólásaimat feléd csak informatívként tettem fel, így tudok talán új ismereteket is szerezni, kritizálni nem akartalak.
Te sokat segítesz önzetlenül e fórumban a bajba került embereknek, ezt a szokásodat tartsd meg továbbra is!
(#) szerviz válasza MatyasLaci hozzászólására (») Jan 1, 2020 / 1
 
Az 5P3 hiba az lángleszakadás. Ez azt jelenti hogy az égőn meggyulladt a láng, azt érezte a lángőr elektróda -"tudomásul vette"-, majd ezután a láng eltávolodik az égőről (a lángérzékelés megszűnik).Ilyenkor a kazán újragyújt és újraindul a folyamat. Ezt megcsinálja négyszer, és ha a láng nem stabilizálódik, akkor kiáll 504 hibára.
Ezt okozhatja panelhiba is, de nagyon valószerűtlennek tartom.
Én két irányban indulnék el.
Mivel felmerült bennem, hogy a készülék keletről, ukrán, orosz területről származhat, megnézném, hogy milyen gázra van kalibrálva. Tehát géptábla, fúvókaméret, gáznyomás, stb...
Másrészt előttem még mindig nem tiszta a kémény, a légellátás kialakítása. Az égőtérben rossz légellátás, füstelvezetés esetén az égőről le tud szakadni a láng. Kéményes készüléknél ez nagyon jól látható.
Harmadszor pedig keress egy Ariston szervizt. Kérj segítséget az ügyfélszolgálattól. Én egy régi Ariston szervizest tudok Budapeste, priviben elküldöm a nevét.
És ha lakótérben van a kazánod, akkor nem értem, hogy cserekor hogyan mertek kéményes készüléket felszerelni.....
(#) szerviz válasza balazsgy hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Az erőművi kazánokban és a háztartási kazánokban talán a gáz a közös.
De így már értem vonzódásodat a gázkazánokhoz.
Nem akarok nagyon észt osztani (nekem is egyre kevesebb van), de minden kazánjavítás alapja a készülékek működési elvének nagyon pontos ismerete. Ebből is több van, mint gondolnád.
Pontosan ismerni kell a működési elvhez tartozó szerkezeti, konstrukciós megoldást, a készülékben lévő alkatrészeket, azok szerepét.
Hiba esetén csak így tudsz jó diagnózist felállítani. Anélkül csak ötletelni lehet, meg költséget csinálni.
Ha jó a diagnózis, akkor a hibát elhárítani már könnyű, csak alkatrész meg jó kézügyesség kérdése.
(#) MatyasLaci válasza szerviz hozzászólására (») Jan 2, 2020 /
 
Köszönöm a segítségedet. Nagyon megköszönöm az Ariston szerelő elérhetőségét. Óriási segítség lenne. Eddig leráztak a szervizesek, pedig hidd el próbálkozunk. Van aki a megbeszélés után elérhetetlen, aki kijött meg nem csinált semmit se. Budapesten vagyunk, így remélem kapok segítséget. Nagyon várom az infót , az elérhetőséget. Köszönöm még egyszer-
(#) Épületgépész hozzászólása Jan 2, 2020 /
 
Sziasztok!
Szia MatyasLaci azt kérdezném,hogy megoldódott-e már a kazán problémád? Ha nem,volna számodra ötleteim,a hiba elhárításához!
Üdv.: Gergő
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2020
(#) MatyasLaci válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
szia. Nem még nem oldódott meg semmi. Sajnos.
(#) MatyasLaci válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
várom az ötletedet
(#) hamel válasza szerviz hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Kedves szerviz ! Leírásodból úgy látom, a láng érzékelés hiba gyakran légellátási, kémény probléma is lehet. Kérdezem ezt azért, mert velem is szórakozik egy ideje a kondenzációs Ariston kazánom, kiismerhetetlen módon, egy-kétnaponként leáll lángérzékelési hibával és nem találtam rendszert a hiba keletkezésében. A lángőr elektródát tisztítottam már, az égő szépen lemodulál, ha kell és rendszertelen időpontban néha leáll hibával. Az alaplapon a lángőr bemenet körül csak SMD ellenállásokat látok. Légellátás, füstgáz hibának van-e valami más jellemző jelensége ?
(#) Épületgépész válasza MatyasLaci hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Szia.
Nagyon úgy néz ki,hogy az ionizációs elektródád a hibás.Szervizes kolléga jól írta a hibakód elemzését! Tapasztalatom szerint ez ariston típus hiba! A kondenzációs változatai is csinálják! Okai lehetnek: érzékelő szennyeződése,deformációja,nem megfelelő helyen van,porcelán repedés(nem lehet javítani),vezeték kontakt hibája! Persze 100%-os biztonsággal nem lehet kijelenteni hogy nem panel hiba,de szerintem nem az! Ezeket megnézni,ellenőrizni, takarítani kell! Ha továbbra is jelentkezik a hiba,alkatrész csere. Fontos hogy hidegen nem szabad hajlítani,mert eltörik! Csak melegen!A készüléket szerelés előtt,áramtalanítsuk! Sok sikert a munkához!
(#) MatyasLaci válasza Épületgépész hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Köszönöm. Ionáramot mértek, avval elvileg rendben kellene lennie. Már ha jól mérte aki csinálta. De azért próbálok szetelővel beszélni, bár ezt a készüléket nem szívesen vállalja seni
(#) szerviz válasza hamel hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
A kondenzszifon dugulása szokott ilyen hibát okozni.
Különösen az ONE sorozatnél.
Tisztítás.....
Következő: »»   437 / 574
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem