Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Rotel RMB-1075
Ahogy írtam, az erősítőre jelenleg semmi nincs csatlakoztatva, csak a hangfalak. Bekapcsolom magába a végfokot és az egyik csatornán magasabb az alapzaj. Kábel és csatlakozó hiba kizárva. Van előfok is, de annak nincs köze a végfokhoz, hiszen most nincs összekötve.
A zaj jellemzöjétöl függhet. Ha fehér zaj akkor a bemeneti fokozat alkatrészei okozhatják ( IC ellenállások körülötte vagy rossz forrasztás).
Ha brumm tipusu a zaj akkor a tápegység és az arrol vezetett kábelek vihetik be a zajt az adott fokozatba. Megnézni mi változott belül, hogyan vannak a kábelek vezetve stb. Esetleg a bemeneti csatlakozokon minden forrasztás rendben van. A zajt lezárt bemenettel illik vizsgálni ( azaz bedugni a konnektorokat és azokon rövidrezárni a bemenetet.) A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2020
Köszönöm! Átnézem a kábeleket, meg a többit, aztán meglátom mire jutok.
Üdv!
Egy 100 wattos 8 ohmos csöves gitárerősítőre akarok rákötni egy 4 ohmos 150 wattos mélynyomót és egy 12" 60 wattos 8 ohmos hangszórót, soros bekötéssel. Hogyan lenne ideális; előre a hangszórót és utána a mélynyomót, vagy fordítva? Átmeneti megoldás lenne csak, amíg a másik hangszóró peremezése elkészül.
Hangsugárzók soros kapcsolása esetén tökmindegy a sorrend, így is, úgy is ugyanaz az áram folyik át rajtuk.
Hanem csöves erősítőknél nagyon nem mindegy az illesztés. Ha 8 Ohm, akkor 8 Ohm. Ha a 4 Ohmost teszed rá túlterheled, ha sorbakötve 12 Ohmmal terheled, akkor nincs kellően terhelve, a kimenővel problémák lehetnek. 8 Ohmos erősítőre 8 Ohmos eredő hangsugárzót köthetsz rá, szűrőváltóval szétválasztva. Ha ettől eltérsz, a helyzet csak rosszabbodik.
Csöves gitárerősítők kimenő trafóinak az esetek nagy százalékában van több féle szekunder megcsapolása. Vélhetően ennek is. Nézd meg milyen impedanciákat fogad, és utána megpróbáljuk megoldani.
150W/4 Ohm és 60W/8 Ohm sorbakötése esetén a 8 Ohmosra kétszer akkora teljesítmény jut mint a 4 Ohmosra.
Ez igaz, ha az erősítő kimenete feszültségforrás lenne.
A csöves erősítők kimenete illesztett, így az valahol a feszültség, vagy áramgenerátoros forrás között van. Így akár alá, akár felülillesztés esetén csökken a kivehető teljesítmény. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2020
4,8,16 ohm és 10-100 watt között állítható
Kicsit utánaolvastam a témának és azt látom, hogy csövesnél nem úgy működik az impedancia, mint tranzisztorosnál. Eléggé eltérnek a vélemények, de abban megegyeznek, hogy egy jóféle csövi kibírja a 2 ill. 1/2-szeres impedanciát is. (kivéve marshall) A kisebb impedanciájú hangszóró a csöveket sanyargatja, a nagyobb meg a kimenőtrafót.
Jól látod, már csak az a kérdés, hogy van-e az erősítődben kimenetről visszacsatolt szabályzás. (ahogy a 100 V -os erősítőkben szokás, mert ott előfordul az elillesztés esete)
Erősítője válogatja, van vcs nincs vcs, milyen topológia, mekkora anódfesz stb. Az enyém 100 ohmos terheléssel is ugyanúgy működik, de akár terhelés nélkül is. Az viszont valószínűleg nem fog. A kimenő szekundereinek csapolásával meg az a baj, hogy sok esetben szó szerinti csapolás van, azaz ha mondjuk 8 ohmos illesztéssel használod akkor normálisan működik a kimenő, ha meg csak a 4 ohmos részét akkor jóval gyatrábban szól, mivel csak a tekercsek fele vesz részt a csatolásban (megnő a szórás). Attól függ hogyan tekerték meg a kimenőt, milyen az egyes tekercsosztások elrendezése, kötése.
Akkor még egy kérdés. Külön vannak kivezetve a 4, 8, 16 Ohm csatlakozók, vagy átkapcsolható. A külön jack aljzatos lenne kedvező, mert ott lehet trükközni.
Két kimenet van, de az impedancia egy kapcsolóval állítható.
Gitárerősítők kimenőjét szándékosan "gyatrán" tekerik, hogy megfeleljen a gitár számára. A magas tartomány nem ritkán már 3kHz-től elkezd esni, így nem zizizik a hang túlvezérelve sem. A mély hangok esetében pedig 60-70Hz alatt telítésbe kezd a vas, ettől morgósabb az alsó regiszter.
Visszacsatolás szempontjából 10-15dB alatt szokott lenni a visszacsatolási tényező, amit még 1-2Hz felett le is rontanak a bizonyos "presence" szabályzóval. Néhány gyártó 100-150Hz körül is szabályozhatóan csillapítja a visszacsatolási tényezőt "resonance" nevű kezelőszervvel.
Van rajta resonance és presence is. Újonnan 460K egy ilyen erősítő, szóval annyira nem lehet gyatra.
A hangszóró frekvenciatartománya is befolyásolja az erősítő működését?
Azért tettem idézőjelbe a gyatra szót, hogy hangsúlyozzam a tervezett átviteli tulajdonságot. A hangszer és az audiofil két külön világ. Tehát nem leminősíteni szándékoztam.
Peavey 6505?
Az is befolyásolja, de nem fogja elrontani. Viszont vélhetően neked párhuzamosított hangszóró kimeneted van, így a trükközés nem megoldható. Marad az eredeti elgondolásod a sorbakötött két hangszóróval. Ha 12 Ohm, akkor annyi. Vagyis mégse, mert hatalmas hullámzás van egy hangszóró impedanciamenetében.
Blackstar. Soros külső hangszóró csatlakozót én még nem is láttam gitárerősítőn.
Két, sorba kötött 4 ohmos (2x150 watt) mélynyomót raktam rá - teszt miatt - persze szarul szólt, de egy idő után mintha elhalkult volna és a hangerő elkezdett variálódni, mintha tremoló effekt lenne rajta. úgyhogy nem is erőltettem tovább. Nem tudom, hogy a gitár(nem az enyém), a kábelek, a csatlakozók, vagy az erősítő bajos-e. Ki akartam próbálni más hangszórókkal is, de ezek szerint meg kell várnom, míg elkészül a másik 60 wattos rendes gitár szóró.
Soros nincs is, de ha a 4, 8, 16 Ohm külön ki van vezetve, akkor van szabad lehetőség.
(borzalmasan utálok telefonon írni, de még ezt kikinlódom). A 8 Ohmost a 4 Ohmos kimenetre, így az 50W-ot kap, a 4 Ohmos pedig a 4 és a 16 közötti melegpontok közé. Erre 36W kerül.
Elfelejtettem írni hogy a tápfeszültség +-100v .
Szia! Ketten vagy? Bővebben: Link
Szia! 2 helyen tettem fel a kérdést. Ha ez nem vet fel problémát persze
Nem csak két helyen, hanem kétféle névvel is.
Kedves Akotó! Egy névvel vagyok itt friss tagként, a feltételezése önnek nem helytálló
Szia! A feltételezés tőlem származik. A bejegyzésed szövegezése annyira emlékeztetett zotya1983-ra, hogy ösztönösen nyomtam egy user:zotya1983 keresést. Egybemontíroztam a két hozzászólást, hogy össze lehessen őket hasonlítani
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2020
Jajj! Lebuktam A fenébe Nem számít, az a lényeg hogy kaptam segítőkész hozzászólást.
És ügyesek vagytok, kíváncsi voltam észreveszitek e Bármeddig és bármikor lehetek akár észrevétlenül más köntösben is. Egy a lényeg, én vártam valamire egy választ, kiderült hogy kire lehet számítani, kik a besúgók, stb. A viszontlátásra! 3 man vagyok jelenleg! A harmadikat sosem fogjátok sejteni kicsoda, lehet éppen al egjobb haverodnak gondolod de nem az! Karesszel természetesen azóta mi már beszéltünk, és elnézést kértem a múltkori incidensért. És szent a béke. Viszont a tiltás miatt ide a másik nevemmel NEM lehetséges a hozzászólás így kénytelen voltam "szankciókat" bevezetni én is. A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2020
Mindenki észrevette akinek volt már dolga "zotya1983"-mal. Sőt, az új nicket is megjegyeztük.
Köszönöm! Ezek után figyelek a fogalmazásra is a másik profilommal. Kerülve lesznek a rövidítések, és a szóösszetétel is. A mondatfogalmazások is más köntösben fognak napvilágot látni. Mr Columbo.
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |