Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » FOK-GYEM TR9178 tápegység
Hello!
Akkor inkább pótolom megfelelő ellenállásokkal. 10M-ból előállítható mindkét érték (mivel ezek HIKI-s spec. alkatrészek voltak, ma már beszerezhetetlenek). Köszönöm a válaszod! Üdv.: Nándi
Sziasztok,
Hátha valaki tud segíteni. Kaptam egy TR-9175/A tipusú tápegységet. A bal oldala tökéletes, de a jobb oldala sajnos ott maradt valahol a csatában. Bekapcsolás után 50V jelenik meg a kimeneten DC/ OFF állapotba. DC/ON be kapcsolva világítani kezd a CV led, de nem változik a kimeneti fesz, marad 50V. Szabályozni sem lehet egyáltalán sem. Több ellenállás is elégett a panelen, így azokat kicseréltem. A végtranzisztorok megfelelőek, így azokat nem bántottam. LM324-et is kicseréltem benne, de a helyzet nem változott. Bárkinek van ötlete, vagy találkoztatok már ilyennel?
DC off állásban az áteresztő tranzisztor meghajtóinak bázisát zárja az áteresztő emitterhez (igazából a + hoz), így a DC off által bekapcsolt, kimenetet terhelő 330 Ohm -nak a kimeneti feszültséget gyorsan 0V közelébe kell lehúznia. Amíg ez nem következik be, az áteresztőt, és meghajtóit (T2, T3, T5), ill a kapcsolót ellenőrizném (DC off állásban a szabályzókör söntölve van, működni nem tud, érdemben nem is befolyásolhatja az állapotokat). DC off állásban a 330 Ohm - ha rákapcsolta a kapcsoló az 50V-ot - az garantáltam leégett (7,5W teljesítmény fűti).
Tehát, a javítás első fázisa, DC off állásban kideríteni, miért van a kimeneten feszültség. Ha sikerül az említett alkatrészek ellenőrzésével, cseréjével eltüntetni, akkor nem lehetetlen, hogy azonnal működni fog. Ha mégsem, segítünk tovább.
Kedves Imi65,
Köszönöm először is. A 330 Ohm-ot a kapcsolón valóban cserélni kellett, illetve az általad felsorolt tranzisztorok mindegyikét. Már közelebb vagyok a sikerhez, de még van egy kérdés. Jelen állapotban DC/ OFF állásba 0V van a kimeneten megfelelően. DC/ON állásba kapcsol a CV LED, de csak 2,5V ig enged szabályozni :/. A kimeneti feszültséget beállító potméterrel lehet a baj?
A feszültségszabályzó potméterek (durva/ finom ; coarse, fine) gyakorlatilag sorba vannak kötve, az egyik 39k, a másik 1,5k. Ezért a két potméter együttes értékét 0-40,5k Ohm között tudjuk állítani. Mivel a referenciafeszültséget biztosító (az LM324 /1-es lábán jelenik meg, kb +6,5V a + kivezetéshez képest) áramkör 1mA áramot hajt át ezen a láncon, így a kimeneti feszültség annyi V lesz, amennyi ezeknek a feszültségállító potmétereknek az ellenállás-értéke k Ohm -ban. Ezt ellenállásmérővel könnyű ellenőrizni, ez javasolt is, ha az R11 100 Ohm -os ellenállás is égett. (ilyenkor a + és - kimenet 50V-ja a D6, R11 elemeken keresztül a potmétereket is érinti, majdnem letekert állapotában sérülhet a pálya a túl nagy áramtól.)
39k-s poti nem lesz a boltokban (ha hibás, és cserélni kell), jó helyette a 47k lin. , de kell vele párhuzamosan kötni egy 220k- s (0,5W-os, vagy nagyobb teljesítményű) ellenállást, és a 40V beállítható lesz. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2019
Kedves Imi65,
Nagyon köszönöm a segítséget, a probléma meg is oldódott. Az R11 es pozícióba egy 10k ellenállás volt 100 Ohm helyett. Kicseréltem és helyre is állt. Szépen lehet most már szabályozni A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2019
Örülök, hogy segítettem.
Üdv mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni egy TR-9177 tápegység javítása kapcsán. A tápkondenzátorok zárlatosak voltak és egy fel is volt robbanva, ezáltal a diódák is tönkre mentek. Ezeket cseréltem, (illetve helyettesítettem modern M-es kondikkal) el is indult a táp. Viszont néha olyat csinál mintha letekerném az áram határoló potmétert. Terheletlenül megvan a feszültség, de terhelésre átvált CC üzemmódba és leesik a feszültség. Potméter maximum helyzetében van hogy 8 Ampert enged, van hogy 4-et, van hogy 1-et. Ezen belül szabályozni is tudom, például ha a potméter maximumánál 4A-ra áll be, akkor ha félig letekerem 2A lesz. Olyan mintha változna a figyelő ellenállás értéke és úgy érezné hogy már elérte a maximum áramot. Az összes teljesítmény ellenállásnak és vezetéknek meghúztam a csavarjait, nem e valamelyik laza és esik rajta a feszültség, de nem változott. Van amikor tudja a 10A-t, de egyszer csak véletlenszerűen leesik. Ha esetleg támpontot jelent: T12 tranzisztor (BC107B amire a kis alumínium tömb van rárakva, a két diódával) környéke érzékeny az érintésre. Ha hozzáérek változik az áram. Találkozott- e már valaki hasonló jelenséggel, mi lehet a hiba? Illetve valaki el tudná nekem mondani, hogy a 2N3055 tranzisztorok, amik 60V-osak hogyan tudnak 80V-os feszültségen dolgozni, méghozzá kapcsoló üzemben, hatalmas induktivitású fojtóra? Biztosan én siklottam el valamilyen kapcsolástechnikai trükkön, mert ugye működik.
A régi kondenzátorokat újabb típussal és több darabbal helyettesítettem. A régi kondenzátorokból kitermelt felfogató talpra építettem fel a panelokat.
Javítottam Statront. 0-70 V, 0-15 A. Kicsit jobb! Az ára is! Ugyanezen elven megy.
Akkoriban nem volt ez rossz konstrukció, nem is lehetett jobbat nagyon hazai elérhető anyagokból csinálni. A 9178 még a nagy dobozos szerkezet, nagyáramú társa a 9177-es, brutális súlya volt! Sose láttam más tápot hasonló előszabályzóval. Tele 2N3055-tel, a határon dolgoztak. Ezeket a 9178-asokat is azzal szerelték, menet közben jöttek rá, hogy feszültségre kicsit alul van méretezve. A Motorola IC praktikusnak tűnt (nem szerettem, mert nem volt CC kijelzés lehetőség), sok év múlva viszont már problémák forrása lett a beszerezhetősége. Ezért is tértek át a 324-esekre. De ezek már 9175-ös jelzést kaptak, és kisebb dobozméretet. Nagyáramú verzió a 9158. A Statron lehetőségei fényévekre voltak a FOK-Gyem-hez képest, nem feltétlenül a szellemi kapacitásban, de itthon nyilván abban is voltak hiányosságok. Sipos Gyula bátyánk írásában olvashattuk: Az EMG-ben 4 fejlesztőmérnök dolgozott vele, míg Nyugaton egy hasonló kapacitású gyárban közel 40. A tervgazdálkodás nem nagyon kedvezett a szabadpiacon.
Aki javított annak idején BRG FM 10-164 rádiókat, az ismeri: 2 SD 110Y tranzisztor ezekbe a tápegységekbe, a 2N 3055 helyett az örök élet. Ha jól rémlik, ezek 110 Voltosak. (Az említett rádiók 12/24Voltos invertereiben voltak ilyenek bőven.) Vagy esetleg BDY 73, de az szintén csak60 Voltos.
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy az MC 1466-ot helyettesítő áramkörben (2db 741 vagy 1db 747) a feszültség stabilizátor 7812 kiváltható-e a 100mA-es 78L12-vel? Üdv: Tibi
Szia!
Elvileg kiváltható, de célszerű lenne pl. 2 centis vékony alu szalagból hajlítanod rá egy félhold szerű idomot, két vége egyenes. Paszta kell.. Ha módodban áll, mérd meg ennek a résznek az áramfelvételét is, mert nemcsak az ic-k felvett pár mA árama érdekes, hanem a kimenetükben lévő terhelés se mindegy. Aztán a ( puffer fesz-12 ) volttal kiszámolod a rajta elmelegedő mW-ot.
Vettem két 9178-at, a kondijait cserélem, fel voltak robbanva. (csabagalcsaba szerű probléma.) Tovább nem jutottam idő híján. a kondikat én is kiváltom kispanelon.
Anno tetszettek. Tetszik, hogy sorba, és párhuzamosan is kapcsolhatóak. Pl kettő sorba már a napelem központ javírátához is jó a napelem szimulálására a 80V kimenőfesz miatt. Mindenesetre még szánnom kel rájuk időt. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2020
Szia Ferci!
Köszi szépen a hasznos tanácsot, végeredményben a TO220-as tok nyert. Ha megjönnek az alkatrészek és összeáll a helyettesítő áramkör, mindenképp mérek egy áramfelvételt. A helyettesítő kapcsolásban szereplő 2db 10µF kondi mindegy milyen? Elko, vagy inkább tantál legyen? Üdv: Tibi
Szia, Tibi!
Nem ismerem a helyettesítő kapcsolást, nem tudom, mire gondoltál, de egy megfelelő feszültségű low esr-es elkó biztos megfelelő. 7812-re természtesen jó. Tantált pár kivételtől eltekintve inkább időzítőkbe tesznek az alacsony szivárgóáram miatt. TO220-nál nem érdekes az áramfelvétel.
MC1644 adatlap benne a belső kapcsolása és a specifikációja.
Egy diszkrét SMD elemekből helyettesítő.
Tisztelt Úrak! vettem egy hibás TR 9178 labortápot. Jobb oldala hibás. Amit eddig találtam: T1 2N2905 hibás, R 15 100 ohm elégve, T6 2N3055 hibás. Megállapítható-e, hogy az MC 1466L ic meguszta-e. A huzalpotmétereknél nincs szakadás. Üdv: Jócó
Cseréld ki, amit hibásnak gondolsz, meglátod.... Én azt gondolom látatlanban, hogy nem úszta meg... Még egyszer sem találkoztam olyan hibás 9178-assal, aminél ne ment volna el a 1466l
Köszönöm, ez nem túl bíztató.
Tisztelt urak! TR9178-as labortáp kimetével párhuzamosan van egy SKN 2,5/04 dióda, ami zárlatosnak bizonyult. Mi a szerepe és mivel helyettesíthető? Válaszokat köszönöm.
Védelem szerintem, semmi más.
Jó naggyal, ami befér...
Köszönöm Galfy! Esetleg egy tipust mondanál annyit látok, hogy 2.5 A 400V, de fémházast hűtőfelülettel ami benne van nem láttam hasonló kivitelben.
Ha sok pénzed van, akkor azért lehet találni.
De szerintem nagyjából mindegy, hogy mi van ott.
Köszönöm!
Ha valaki rákeres akkor friss infó: MC1466- ot innen vettem, rendben vannak: https://www.ebay.com/itm/273462936152
szállítással a 2db 5500Ft volt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |