Fórum témák
» Több friss téma |
A menüben be lehet állítani, hány mAh töltést engedjen az akkuba. Az alap 7800 körül van, ha jól emlékszem. Ugyanakkor a cellánkénti végfeszültség állítható.
A 14,7 V és a 3 A is megteszi, de teljes feltőltésre akár egy egész nap is kell.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy körülbelül három-négyszeri nekifutás kell: azzal állt le a töltés, hogy elérte a beállított(alapértelmezett) kapacitást a töltési adag. Újraindítva folytatja onnan, ahol abbahagyta..
Már értem. Most egyelőre ennyi is elég, majd hétvégén ráteszem egy hosszabb töltésre. Köszi!
Én nem vettem le a sarut az akkuról, szóval az autó elektronika is rajta van töltéskor. Érdemes levenni, vagy maradhat nyugodtan?
A nagykönyv szerint érdemes. Persze, töltője válogatja, és nem ismerem az autód elektronikájának ízlését, védettségét. Ha leveszed, annyit árthatsz, hogy egy csomó dolgot elfelejt a kocsi, ezt megelőzheted, ha a töltés idejére egy riasztóakkut kötsz be helyette. Praktikusan rákötöd a segédakkut a kábelre, majd kikötöd a töltendő akkut.
Én mindig tartok egy ilyen akkut a kocsiban, egy 12 voltos B6 pedig annyit bele tud pumpálni az indítóakkuba, hogy be tudja indítani a motort.
Üdv!
Lenne egy kérdésem a hozzáértők felé. Vannak a HY2213 csippel szerelt, manapság divatos balanszerek. Ezeken van egy MOSFET, ami a balanszer ellenállást bekapcsolja, ha az adott cella feszültsége elérte a teljes töltöttséget és nem engedi tovább töltődni. A kérdésem az lenne, hogy olyan esetben, ha az akkupakk bármely tagja elérte a teljes töltöttséget, akkor onnantól a pakk töltő áramát le kell csökkenteni a balanszer kisütő áramára, ha jól értem? Mert különben, ha nagyobb a töltő áram, a balanszírozott cella is túl töltődik.
Hozzáértő nem biztos, hogy vagyok.
Le kellene csökkenteni. De ez nem történik meg, szerencsés esetben viszont csak kicsi áram folyik a töltés vége felé. A balanszer rész 4.20V-nál kapcsol be, a túltöltés védelem pedig 4.35V-nál, tehát amíg a cella 4.20V-ról 4.35V-ra töltődik, balanszálva és töltve is lesz, 4.35V-nál pedig már csak balanszálva. egészen 4.20V-ig. Minden egyes töltési ciklusnál történik valamennyi kiegyenlítés, aminek egy jó akkupakknál nem szabad többnek lennie, mint a cellák szivárgó áramának a különbsége. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2021
Ezek szerint úgy lenne jó tervezni a töltőt, hogy a balanszer ellenállásokkal párhuzamosan kapcsolni egy-egy optocsatoló LED-et, a maguk soros ellenállásával. Akármelyik opto bekapcsol, annak a tranzisztora valamiképpen leszabályozza a gyorsabb töltési áramot. Ezután csak meg kell várni, míg az összes opto "világítani" kezd.
Sajnos a celláim jók, de "szedett-vedettek", tehát vannak biztosan eltérések. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2021
Lehet így is csinálni, de felesleges. Ha a celláid önkisülése nagyjából azonos (minimális), akkor felesleges a balanszolásnak nagy feneket keríteni. Ha pedig nagy önkisülésű a cellád, az úgyis cserére szorul.
Sziasztok!
Szétszedetem egy 9 cellás laptop aksit amiben minden cella ép volt valószínű, hogy az elektronika adta meg magát gyakorlatilag minden cellának azonos volt a feszültsége 3,63-67 volt. Álltak kb egy évig töltés nélkül, sajnos le is merültek 2 volt alá. Tettem rájuk egy 3s balanszert a gyári elektronika helyére, és töltöttem őket 3-4 órát max egy amperrel labortápról. azóta kb 3 hete tartják a 3,59-62 voltot. A kérdés az lenne, hogy merjem -e őket használni, mert van egy majdnem új 2s 18650 aksival szerelt ledes munkalámpám, újkora óta csak kb 1 órát bírt egy töltéssel 2db 2200mah-ás aksi volt benne. A fenti aksikból akarnék beletenni 6db-t, hogy ne kelljen állandóan tölteni. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2021
Mérd le a gyári aksit meg a laptop aksit. A gyári 20gr körüli amíg a laptop 40gr lesz.
Szia! Nekem nem probléma, ha nehezebb!
Csak az a baj, hogy nem tudom, merjem -e használni őket, mert nem szeretnék tüzijátékot stb..
Töltsd fel a cellákat kb. 1A-rel. Ha csak nagyon picit langyosodik töltés közben a cella, akkor használhatod. Ha hideg marad, akkor is szuper. Ez a teszt kb. a töltés közepére vonatkozott időben.
Második teszt: a töltés vége felé, amikor a cella feszültsége 4.10-4.20V körül van, a töltőáramnak le kell csökkennie. Hibás a cellád, ha az áram nem csökken le minimális szintre, hosszabb idő után sem! Ilyenkor a cella forrósodni is szokott, pont tegnap fogtam ki 2db ilyen cellát is. Én 4db-ot töltöttem párhuzamosan ImaxB6-tal, és arra lettem figyelmes, hogy a töltés vége felé az áram kb. 0.8A volt, majd fél óra múlva 1A! A négyből kettő cella forró lett. Megszakítottam a töltést azonnal, és megmértem a cellák feszültséget: a hideg cellák 4.19-4.20V-ot mutattak, a hibásak 4.10-4.14V-ot! Ebből lett volna szerintem szép pukkanás. Ezért ne hagyjunk felügyelet nélkül lithium ion cellát tölteni! Soha!
Fél nap múlva a forrósodó cellák 3.86V és 4.06V-on vannak. Tehát van olyan meghibásodás is, amikor a cella feszültsége egy bizonyos feszültség fölé nem tud emelkedni, és töltés közben ezért gyullad ki. Ezt a hibát egy BMS sem képes kiszűrni! Az ImaxB6-ben is csak maximális kapacitást lehet beállítani (elég problémás a használata, minden egyes töltés előtt a korrekt kapacitás értéket beállítani...), ami után leállítja a töltést, de simán figyelhetné azt, ha a töltési áram emelkedik.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2021
Ahol lényeges a biztonság (pl.laptop akksi, telwfon akku) mindenhol van benne hővédelem.
Az Imaxon és az Equilibriumon is van hőmérő-csatlakozó és be lehet állítani a hőkorlátot is. Ha lényeges a biztonság.
Szia Dávid! Köszi a segítséget! Akkor ,ha jól értelmezem, minden cellát külön külön egy amperrel kell tölteni, tehát, ha négyet használok 2s ben akkor 8,4volt-al kell tölteni 4A-al?
Egy sima, átlagos 18650-es cellában nincs hővédelem. A laptoposban sincs. A pozitív érintkezőnél levő kupakra gondolsz?
Töltheted kevesebb árammal, az nem gond.
Ha cellánként 1 A-t szeretnél, akkor ebben a felállásban (2s2p) 2 A-el töltheted, 8,4 V mellett.
Szia! 2s4p a pakkom. Akkor azt 4A-val kell tölteni nem?
igen, nem tudom honnan vettem a 2s2p verziót
Nincs ilyen, hogy kell. Annyival töltöd, amennyivel akarod (8A-t sacollok a maximumnak, de ha melegszenek a cellák, akkor inkább tölts lassabban, kevesebb árammal). Az áram csak a töltési időt befolyásolja. 4P 2Ah-s cellákból 8Ah, ezt 2A-es töltővel 4 óra alatt töltöd tele.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2021
Helló mindenki!
A laptopom akksiját akarom helyettesíteni egy külső akksival, aminek 19v ot és 3 ampert kell tudnia. Arra rájöttem már, hogy 10 darab 18650 es akkukra lesz szükségem, 5-öt sorba, a 2*5 ös pakkot pedig párhuzamba kötve. A kérdés: milyen BMS re van szükségem, ami tudni fogja a 6 ampert, nem többet. Vagy tévedek, (Step down regulatorral megoldom a 19 voltra állítást) Jöhet, link, tipp, tanács, bármi, szívesen veszem ugyanis nem vagyok annyira jártas még a dolgok csíziójában! Üdv, Tomi
Bocsi, 6amper akart lenni az a 3
Minden BMS tudja a 6A-t, ami erre az áramra, vagy ennél nagyobbra van specifikálva!
A laptop akkuja biztosan 19 voltos? Nem véletlenül a külső tápra gondolsz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |