Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „A laptopom akksiját akarom helyettesíteni egy külső akksival, aminek 19v ot és 3 ampert kell tudnia.” Egyértelműen megírta mire gondol!
Abból nagy bumm lehet... Én még nem hallottam olyan laptopról, aminek ekkora akkumulátora van.
Rosszul értettük
Ő egyszerűen egy külső tápot szeretne, hálózattól függetlenül. Másképpen nem írna ilyen sületlenséget, hiszen ami a laptop aljára van írva, feszültség és áramigény, az magába foglalja a teljes proc. sebességet, minden periféria működését és a TÖLTÉST is, ami jelen esetben nem fog kelleni. Nem az akku helyére akarja tenni, hanem a tápdugó helyére.
A 19 V-os adapter helyére bekötött 19 V-os akkumulátorral miért lenne nagy bumm?
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2021
Mert a laptop akkumulátora helyett akar 19 voltos akkumulátort.
A laptop akkuja egészen biztosan nem 19 V-os, általában 11,4 V-osak, 3 cella van sorba kötve.
Viszont, nem csak simán +/- csatlakozója van, van ott több érintkező is, megfelelő elektronika nélkül szerintem nem fog működni. A megfelelő alatt pont azt értem, amit a gyártó mellékelt az akku dobozába.
Így, így. Egy külső akkupakkot akarok csinálni, ami tudja a táp feszültségét, bms-el, dc csatlakozóval, voltszabályozóval. Az eredeti akkuja is megvan, ki sikerült találni, mi mire van (kb az is egy bms, csak 10 volt körülre van szabályozva.)
Megvárom, hogy megjöjjenek a cuccok hozzá, és visszaépítem az eredeti akksit, megnézem, hogy az akkuk, vagy a chip ment e el. Így is úgyis akarok egy külső akku pakkot, mert van egy harman kardon Onyx hangszóróm, ami nem megy csak tápról. (Itt a másik gond) akksit cseréltem 2 szer is, nem megy akksiról, csak tápról. Annak is kell a 19v, 3.45a. Ami picit fejtörést okoz, hogy rájöjjek, miért nem tud bekapcsolva maradni a hangfal, ha akksiról megy. 1 db 18650 es bms el szerelt jst csatlakozós akksi megy rajta, ami kb 3.5-4.2 v-ot tud, 3400 mah - n. Van e esetleg valakinek tippje miért nem marad bekapcsolva a hangfal akksiról. A hiba leírása: bekapcsolás után 1-2 másodperc elteltével kikapcsol. Új akksival. Bármi kérdés esetén szívesen segítek, de elég kezdő vagyok, ahhoz, hogy tudjam mi okozhatja a bajt.
Ha a töltőt szeretnéd kiváltani egy akku pakkal, akkor nagy eséllyel nem fog működni, mert bizonyos modellek kommunikálnak a laptoppal, hiába van meg a feszültség, ha nem kap választ, akkor nem engedi tölteni.
Pl dell töltő hp laptopot nem tölt, pedig ugyanazok az értékei, csatlakozó átmérő, stb.
Szia! Valóban...teljesen másképpen működnek ezek az akkuk, totál téves az elképzelésed!
Ennyi "jártassággal" inkább vegyél bele új akkupakkot. Persze, ha mégsem az "akksit" akarod helyettesíteni, hanem a laptop tápegység/töltőjét egy akkuról működtetett 19V táppal...annak semmi akadálya, azzal bizonyos laptoptípusok esetén működhet. Az az Asus sima 19V 6.32A táppal működik A bluetooth hangszórós problémád, meg ne itt, hanem másik fórumon írd le. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
Egy asus n55sf laptopról van szó.
Az Asus N55SF nem centerpines, működhet.
Ismét lemérek 100db 18650-es cellát (ebben a hónapban ez a második 100-as csomag). Nem tudom miért, de megnyugtató, lefoglal, és már válogatom is, hogy melyik/mennyi cella kerüljön a következő akkupakkba (10S7P lesz maximum). A cellákat használtan vettem, két különböző eladótól, kb. 100-120Ft/db-ra jön ki, a cellák pedig kb. 1.2-1.5Ah-t tudnak (3A-rel merítve!). Ha csak 1A-rel meríteném őket, sokkal jobb értékeket kapnék, viszont nekem nagy terhelésnél lesznek igénybe véve, így tudok egy jó nagy biztonsági tartalékot beépíteni. 7P (párhuzamos) cella esetén a max. kivehető folyamatos áram 21A lesz, ez 10S (soros) pakknál kb. 780W, rövid ideig több is lehet.
Kapacitásban pedig kb. 7x1.3Ah=9.1Ah, de ez maximális terhelésen, szóval normális 300-500W-tal meg lesz a 10-12Ah is. Egy ekkora akksipakkért már jó pénzt elkérnek... Az is előny, hogy itt legalább tudom, mi van a csomagban A cellákra felírom a kapacitást, tárolt energia értékét. Ez utóbbi azért fontos, mert ha pl. van két 1100mAh-es cellám, az egyik 2.8Wh-t tud, a másik pedig 4.2Wh-t, egyértelműen el lehet dönteni (a belső ellenállás mérése nélkül), hogy melyik a jobb cella. A belső ellenállást is át fogom mérni az összes cellán, egy (azonos) műszert használva, ugyanazzal az elem foglalattal/kábelhosszal, így a mért értékek egymáshoz képest összehasonlíthatóak lesznek. Egy rosszabb minőségű elemtartó szorító ereje már befolyásolja a mért belső ellenállás értéket, sőt, ha a krokodilcsipeszt szorítanék a cellákra, óriási lenne a szórás. Ezt a hibát a programban kellene módosítani, mégpedig megszüntetni az áramot, és azonnal feszültséget mérni, de félek, hogy túl gyorsan felugrana a cellafeszültség a terhelés megszűnése után, és hibás eredményt kapnék... Tesztelni kellene. A töltés pedig a szokásos modellezős töltővel történik, ImaxB6 klónok (vagy nem...). 4db cella párhuzamosan, 4A-ral. Töltés végefelé ellenörzöm, melegszik-e bármelyik cella. Másik ötlet, jó lenne egy műszer, ami 4 cellát tud meríteni, egymástól függetlenül, 3A árammal. Nem lenne nehéz megoldani, csak az a fránya időhiány ne lenne... A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2021
Az utóbbi időben elég sok 18650 cellát lemerítettem.
Minden cellát 3A konstans árammal terheltem, és így mértem a kapacitást és a tárolt energiát. Volt sok cella, amik ekkora terhelésre 10mp múlva 2.5V alá ejtették a feszültségüket, ezeket kiválogattam, és elneveztem őket "semmit sem tudnak" cellának. Csak poénból feltöltöttem őket ismét (kb. 100mAh ment bele), és 1A-rel lemerítettem ismét. Meglepődtem, amikor 1000mAh feletti eredményt produkáltak! A belső ellenállást nem is mértem, hiszen ahol használni fogom, a cellának tudnia kell a 3A-es folyamatos terhelést, így ez a nagy áram volt az "előtesztelés". Elgondolkodtam, hogyan kellene a cellákat mérni... 1A-rel egy cellát lemeríteni 3x annyi ideig tart, mint 3A-rel (az idő pedig pénz). Viszont 3A-nál már nagyon befolyásolja a belső ellenállás a cellákat, a gyenge cellák kisebb kapacitást fognak mutatni (és sokkal kisebb tárolt energiát, és merítés alatt a cellák melegedni fognak). Plusz a szortírozás/tárolás is duplázodik, mert vannak celláim, amik 1A mellett tudják az 1.5Ah-t, viszont 3A-nál csak 400mAh-t... Valószínűleg a nagy többség valami opus-hiznhasonló műszert használ, ami 0.5-1A merítési áramot használ, így ez a "probléma" nem merül fel náluk.
Ha már elkezdted valahogy akkor ha más terhelőárammal kezdesz tesztelni, elveszted a cellák összehasonlíthatóságát... mint írtad "1A-rel egy cellát lemeríteni 3x annyi ideig tart, mint 3A-rel" sajnos nem igaz. 1A-rel terhelve "nagyobb" a cella kapacitása, vagyis több mint 3* annyi idő a lemerítése...
Ha jól értelmeztem a kolléga hozzászólását, a tesztelést több fázisban végzi. Ha egy cella nem felel meg meg a legnagyobb áramon, akkor kisebb árammal próbálja.
A tesztelő áramot, és a hozzá tartozó kapacitást is jelölve a cellán, már tájékoztatást kaphat az állapotról, minőségről.
Pipi: igazad van.
Két felirat van a cellán. Pl. 480mAh, 1.4Wh@3A, 1200mAh, 3.4Wh@1A. 3A-rel merítve pikk-pakk meg van egy cella, kb.15-30perc alatt, ha hármat merítek párhuzamosan 5-10percenként cserélem a cellákat, 1A-nál jön a "nyugdíjas üzemmód"
Sziasztok,
6db 18650 es akksit sorba kötöttem, bms megvan, kivezetés pipa, de szeretnék tanácsot kérni, milyen hálózatia daptert vegyek hozzá, ami fel is tölti. Olvastam valahol, ha kisebb a feszültség, nem tölti fel rendesen. A pakk 25.2v ot tud max. Ha veszek egy 25 v osat jó lesz vagy ettő eltérő kell?? A bms 24 v ot tud leadni. Köszi a segítséget.
Nem elég a pontos kimeneti feszültség a 25,2V, az alatt áramgenerátorként kell viselkednie.
Tehát akkor az akksisporszívó 33 voltos hálózati adaotere megfelel neki?
Jó lesz, ha lesz normális töltőd. A BMS nem töltőáramkör, hanem csak védelmi szerepet lát el.
Minimum egy áram+feszültségkorlátos töltóáramkör kell.
Tudsz valami támpontot adni? Nem vagyok jártas annyira a dologban. Nyilván nem akarom felrobbantani a lakást.
Ez a bms: https://a.aliexpress.com/_mMvlCYL
Mellényúltál, olyan kellett volna, ami balancer és BMS, vagy veszel rendes 6s balanszeres töltőt
Dob valamelyikőtök egy linket mit érdemes venni, honnan, mennyiért? Csakhogy mire figyeljek.
Illetve, ugyanez a kérdés a balanceres töltőre
Ezek pl azok?
https://a.aliexpress.com/_mP0yobv
https://www.aliexpress.com/item/4000570369981.html
100 mA áramot tud balanszírozni.
Sziasztok.
A tervem az,hogy laptop aksikból készítek egy 3s-es pakkot,6 darab cellából. A kérdésem az lenne,hogy milyen tőltövel tölthetem a pakkot? Gondolom 12Volt max,de mennyi Amperrel?
Attól is függ mekkora kapacitásúak. 12.6V, és 2A mehet neki, de KELL balanszer, áramkorlát
Szia pipi! Balanszert természetesen beépítem,csak a töltő árammal voltam gondban.Azt nem tudom milyen kapacitásúak a elemek,mert nincs másom csak a multiéterem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |