Fórum témák
» Több friss téma |
A: A kettő között (fogszám és átmérő) nincs összefüggés?
B: Leírtam, hogy nem kell nagyon pontos számítás. C: Egy fontos infó lemaradt: adott méretű helyek vannak, nem lehet bármekkora méretű kerekekkel számolni.
A: nyilván van összefüggés, de a fogszám adott, nem kell keresgélni.
B: nem értem ez miért lényeges most C: a kisebb fogazású kerekekből a nagyobb fogszámú is kisebb. Tehát nagyobb lehet a választékod. Idézet: Ezért is kell nekem a kerékátmérő. Gondolom nem keverhetőek a különböző fogazású kerekek, szíjak, legalábbis ez tűnik logikusnak. Nincs a gépemen olyan program aminek megadom a fogak számát és típusát, cserébe lerajzolja nekem mérethelyesen a kereket, amiből látom, mekkora helyet foglal el a térben. Azt sem tudom, milyen programot kellene keresnem. Nem is lényeges, a katalógusban megvan minden ami nekem kell a feladathoz, nem akarok ilyen témából (sem) ledoktorálni. „a kisebb fogazású kerekekből a nagyobb fogszámú is kisebb. Tehát nagyobb lehet a választékod.”
A konkrét feladathoz már nem kell de vannak itt érdekes és hazsnos számolóprogramok. El is mentettem a linket, köszi!
Sziasztok !
Én vagyok pancser, vagy valóban ez a helyzet ? Kaptam két egyforma léptetőmotornak "látszó tárgyat", hogy a tavalyi sikeres dvd-cnc* játékomat nagyobbá-szebbé használhatóbbá tegyem . A motorokon csak egy kód található (17pm-k210-g2vt) ez alapján keresve MINEBEA gyártót valószínűsítek. A találatok 99.9 %-a eladni szeretne ilyet, esetleg regisztráció (fizetés?) ellenében adna további adatot róla. Sajnos ez lett a mai helyzet ? Csak kereskedni akarnak velem, adatlapot vagy hasonló felejtsem el ? Ha használni szeretnék egy bontott eszközt akkor mérjem meg mit tud ? * Arduino + CNC board + dvd írókból a motorok és a mechanika egy része ... A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2021
Szia!
Megrendelésre, egy termékbe, vagy termékcsaládba gyártott léptetőmotor típuskódjához tartozó adatlapot általában nem teszik elérhetővé. Ez egy ilyen stepper lehet Amennyiben találsz az első két taghoz adatlapot (17pm-k210) akkor már tudsz viszonyítani. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2021
Az a gond, hogy ezek a motorok nagy többsége valamelyik nagyobb gyártó egyedi megrendelésére készültek anno és ezért nem nyilvánosak az adatlapok. Ha veszel egy új, kereskedelemben kapható léptetőt, annak az adatlapját is megtalálod.
Igazából az a furcsa, hogy egy csomó (általam talált) kereskedőnek látszó oldal szeretne eladni ilyet, de nem akar-tud adatlapot adni ...
Nálam valahogy "követelmény" lenne, hogy a kereskedő tudja mit ad el . Igazából "csak" az érdekelne, kb mekkora nyomatékot tud ( mérjem meg ? ) illetve hány lépés az egy fordulat Számoljam ...
Szia Macsek71!
Hátha segít: Ebben az adatlapban vannak 17pm-kxxx motorok adatai. Üdvözlettel. miertcsak
Szinte biztos, hogy 1.8°-os, tehát 200 lépés egy fordulat. Mivel méretileg pici, ráadásul unipoláris a nyomatéka <0.5Nm.
Köszi a segítséget !
Feltételezhető, hogy e motor(ka) a tengelyén lévő ϕ~20 mm bordásszíj tárcsával nem fogja elhuzigálni a plotter kocsiját* * "kemény"műanyag sínen, gördülőcsapágy kerekeken 4-500g cucc...
Üdv! Egy érdekes hibajelenségbe futottam cnc építés közben. X tengellyel szerettem volna egy rövid oda-vissza mozgást csinálni. Mach 3 ban indítom a G kódot és láss csodát elindul a motor majd vissza helyett megy tovább ergo csak azonos irányba forog, miközben a program szerint oda vissza megyünk. Ugyanez a parancs teljesen azonos bekötés y tengelyre és ellenkező irányba forog és ott pedig csak ellenkező irányba. Picodrive vezérlőt használok és 3v3 as illesztőkártyát. Valaki találkozott már ilyennel?
Cseréld fel a motormeghajtón a step-dir bekötéseket.Az irány (dir) jel nem jó helyre van kötve . Vagy mechanikusan vagy a szoftverben ...
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2021
Step és dir bekötés ellenőrizve fizikailag is és szoftveresen is. Az illesztőkártyán lévő kontroll ledek is a helyes működésre utalnak. Teljesen azonos bekötés mellett mégis az történik hogy a dir jel ellenére ugyanabba az irányba forog tovább de ameddig z tengely csak jobbra hajlandó forogni minden esetben addig y tengely csak balra. Motor kivezetések esetleges felcserélése okozhat ilyet?
Idézet: Nem! Az előfordulhat, hogy rossz irányba forog és a kábelek felcserélésével megfordítható de, hogy csak egy irányba megy az biztos nem a motor kábelezésével van összefüggésben.„Motor kivezetések esetleges felcserélése okozhat ilyet?” Időben jó hosszú (legalább több másodperces) oda-vissza mozgás alkalmával kell meggyőződni, hogy a DIR jel változik-e. Az egyik irányban folyamatosan magasan magas szinten, a másik irányban alacsony szinten kell lennie. Ha ezt méred a Picodrive D bemenetén akkor a vezérlővel van valami. Illetve ha a Picodrive-ból a 3V0-t használod akkor ott a D+ D- bekötésre is figyelni kell. A régebbi kártyán csak sima D bemenet van.
Így igaz a dir szintje változik magas és alacsony között. A picodriveon nekem csak S D E és Com sorkapcsok vannak. Tehát step, dir, 5V, Gnd Az 5V engedélyezi a kimenetet, step adja a lépést dir pedig az irányt elvileg jól van bekötve
Nem egészen értem... Melyik Picodrive kártyád van? Van D- D+ rajta vagy csak simán D?
Simán D
Ha a GND-hez képest a Picodrive(!) bemenetén rendesen változik a D szintje az iránynak megfelelően, akkor ott a kártyával van valami gubanc.
Most megnéztem egy youtube videót a picodrive beüzemeléséről. A legvégén megjegyzi hogy a com ba a kimenetek 4 sarkán lévő gndt kell használni. Sajnos még nem értem haza hogy kipróbáljam, de arra tippelek hogy az lesz a baj hogy a ráp gnd jét kapta meg a com portra és talán ahhoz a gnd hez képest nem tudja érzékelni a dir jelszintváltozását ezért véletlenszerűen egy adott irányba indul. Ez lehetséges?
Persze, simán elképzelhető! Sőt 99% hogy ez a baj.
Megoldódott a probléma! Megszüntettem a földhurkot is de egy fatálisabb hibával szivattam meg magam. Multiméterrel mértem a dir jeleket viszont ezuttal a picodriveoknal és nem az illesztőkártyánál. Gyorsan ki is bújt a szög a zsákból mert elnéztem a számozást és 3 5 7 helyett 1 3 5 re voltak bekötve. Így sosem a megfelelő picodrive kapta a dir jelet. úgy érzem jár a keksz
Örülök hogy segíthettem ...
Köszönöm!
Üdv!
Olyan kérdésem lenne hogy mach3 ba írnék 0 rutinnal egy nagyon egyszerű g kódot és szerintem valami alap fogást nem ismerek. Ameddig eljutottam eddig: F1 G1 Z -0,08 G1 Z 0 G1 X -0,018 G1 Y -0,036 Az lenne a lényeg hogy X és Y mindig adott lépést tesz meg azonos irányba, majd a Z csinál egy fel-le ciklust és kezdődik elölről. Az én megoldásom annyiban merül ki hogy összeadogatom a lépéseket és második körben X -0,036 Y - 0,072 és így tovább. Ennél gondolom létezik egyszerűbb megoldás is A másik kérdés hogy az egyes mozgások közt lehet e sebességet változtatni valahogy? Például Z lefelé fúr akkor lassú tempó kell, viszont visszafelé már gyorsan is kiemelheti a szerszámot. Előre is köszönöm az építő hozzászólásokat, és elnézést ha nagyon alap kérdéseket tetem fel
Ha jól értem, hogy mit szeretnél:
O1 (ciklus) G1 G90 Z-0.08 F10 G0 Z0 G1 G91 X-0.018 Y-0.036 F300 G90 M99
Köszönöm! Hibátlanul működik! Pontosan így akartam
|
Bejelentkezés
Hirdetés |