Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kompresszor építés (levegő)
Lapozás: OK   164 / 182
(#) dB_Thunder válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 26, 2021 /

NAGYON JÓL NÉZ KI!! A motor is megérdemelne egy festést, mert az most kilóg a sorból.
(#) csavarkulcs válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 26, 2021 /

Nagyon vagány kis gép jól néz ki a narancssárga ZIL
Cuki a keringető szivattyú is, mennyiért lehet venni?
Egyedül a villanymotor festése rontja az összképet.

Másik kérdésem az lenne minden fórumozó felé, hogy a légszallitast hogyan számoljuk?
Pl a rába adatlapjan380 l/percet írnak, ez a szívó teljesitmeny? Ahhoz kevésnek találom.
Vagy nyomó teljesitmeny? Akkor hány báron?
Amit én nekem sikerült ki számolnom az 2200 fordulaton, 0.308 literes loketterfogattal, az 677 liter percenként, a szívóteljesítmény, a veszteségeket nem számolva.
Ha kiszamolom ezt 1450 re, amennyin nálam porogne, az 446/perc, ezt ha elosztom 6 barral, akkor 74l/perc jön ki. Ami iszonyat kevés. Hol számoltam el?
(#) yulo5310 válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 26, 2021 /

Valamit nagyon rossszul sszáámmoollttál! Beszoroztadd aa fordduulattott aa lökkeettttérrfogattal!4
(#) yulo5310 válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 26, 2021 /

Bocsesz,döglődik az egerem!
(#) csavarkulcs válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 26, 2021 /

Igen, miért nem szabad?
Hogy kell akkor kiszámolni?
Azt gyanítom hogy a 380 a 10 báron nyomott literteljesitmenye.
(#) dB_Thunder válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 26, 2021 /

Biztos lehetsz benne, hogy nem a 10 bárhoz tartozó szállítás!
Ez a légszállítás dolog olyan, mint a hifi wattok! Az is hazugság ahonnan indulnak!
Általában a beszívott légmennyiség 80% a szállított.
Persze ez sem igaz! Ami számoltál az egész közel van a valósághoz!
Tehát kb 1perc alatt löki fel a 100literes tartályt...
(#) yulo5310 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 26, 2021 /

Nem egészen úgy van! Mindig a szívott légmenyiséggel számolnak,hiszen a nyomott oldal ,hő,nyomás függő!

A lökettérfogatot szorzod a fordulatszámmal,ez a szívott menyiség,ebből számolják ki a sűrítési teljesítményt,de ez sosem valid,huha bonyolult,ezer féle alkotója van,még az is számít,hány keréken áll a gép!
(#) csavarkulcs válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 26, 2021 /

Most néztem meg egy 5.5kw-os csavarkompresszort, az adatlapja szerint 650litert szállít 10 báron.
Nekem is 5.5kw motor hajtaná az egészet. Úgy vélem, hogy nagy diferenciának nem kéne lenni a hatásfokot tekintve, egy csavarkompresszor és egy dugattyus között. (Mármint számottevő)
Nálam nem a motor teljesítménye jelenleg a legkisebb keresztmetszet a rendszerben. A sűrítők 3.2 kW ot vesznek fel maximális teljesitményként.

Hehe,soohasemm mérj összze egy csavart egy dugattyússal!
(#) csavarkulcs válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 26, 2021 /

Pl.:
Ez akkor nettó átbszas?
Vagy jobb a hatásfoka ennyivel?
Egyeltalán mennyi a hatásfoka egy csavar és egy dugattyus kompinak?
(#) dB_Thunder válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 26, 2021 /

Idézet:
„Úgy vélem, hogy nagy diferenciának nem kéne lenni a hatásfokot tekintve, egy csavarkompresszor és egy dugattyus között.”

Pedig jelentős a különbség!
Az is sok energiát emészt fel, hogy a dugattyúkat mozgatod, gyorsítod, lassítod! Egyéb vesztésegeket már nem is említek!

Kb 100 a szorzó,de a precizitás is aannyi,ezek pörögnek ám több 100 ezerrel,képzed el, csapágy,ház anyaga,nem olcsó legójáték!

Említsd nyugottan, engem érdekel. De érdekelnének számok is, vagy legalább arányok. Mert ha tényleg 10X több levegőt szállít egy csavar kompi akkor most adom el a Rábát és elkezdek gyűjteni.

Anyagilag tönkremennél!!!!!!!4
(#) dB_Thunder válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 26, 2021 / 1

Mondanám, hogy leírtam már, de teljesen felesleges!

Rábát tartsd meg, de többit takarítsd el a háztól, és gyűjts!

Pont a rába ami nem annyira kell, a kis kompi az alutartalyos az jó ha ki kell szállni, tudom magammal vinni. Ha kicsit határozottabban kell kiszállni akkor ott van a 3kwos egyfázisú motoros 100 literes duplazil, ha pedig honokolok, akkor kell valami itthonra is. A duplarába, 5.5 kWban gondolkodtam, amíg nem mondták ok ezeket.
Van egy ismerősöm aki 3 csavarkompit vett pár éve, darabját 50 ezerért egy műhely felszamolason. Mind jó karbantartott, üzemképes. Asszem átveszem az egyiket tőle.

De mostmár nagyon kiváncsi lennék konkrét számokra, hatásfok, ilyesmi...
(#) csavarkulcs hozzászólása Jún 27, 2021 /

Mennyit lehet javítani a kompresszor hatásfokát, ha van egy előtöltése? Vagy esetleg több dugattyú van sorosan kötve?
A dugattyus kompresszrorrol nem találtam a hatásfokrol infót, nem kerestem eléggé,
De a csavaros társaik 90%ot ír a wiki.
(#) dB_Thunder válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 27, 2021 /

Azért nem találsz mert nagyon nem mindegy a felépítés, hány lépcsős, stb!
De ezt is írtam már, neked teljesen feleslegesen....

Olvass!
(#) zoly15 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 27, 2021 /

Köszönöm szépen,
Most készül róla egy bemutató videó, ha van rá igény a linket berakom akár ide is.
A motor valóban megérdemelne egy festést, de amikor épült a kompresszor, a motor tekercselése javítva lett (az ostoba tekercselő nem rögzítette a horonyben a drótot, és megette a forgórész) egy menetet kellett javítani, és tesztüzem volt a motornak.
Mindez 4 éve volt, azóta az "örökké ideiglenes" mondás megállja a helyét
Azóta a gépben 13 üzemóra van már hiba nélkül.
(#) zoly15 válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 27, 2021 /

Köszönöm, a kompresszor fel lett újítva 4 éve, egyedül fúrva nem voltak a hengerek, minden gyűrű, csapágy, tömítés új benne.
A vízszivattyú egy ipari AWI hegesztő hűtővíz szivattyúja, azt szereztem előző előtti melóhelyről, mint hulladék.

A koimpresszor (nyomó) légszállítását úgy tudod kiszámolni, hogy 0bar- os tartálynál (aminek ismered a térfogatát) elindítod a kompresszort, és méred az időt, és a tartály nyomását.
Utána ki lehet számolni.
(#) dB_Thunder válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 27, 2021 /

Számoltad így mennyit szállít a Zil 8 báron??
(#) zoly15 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 27, 2021 /

Nekem kb 1300RPM-et forog a kompresszor, így 200,8L/perc.
De a tartály nem a szokványos 50L-es, hanem 113L
(#) teglascs hozzászólása Jún 27, 2021 /

Sziasztok,
látómezőmbe került ez a tartály.
Kompresszorom még nincs.
Egy fázisom van otthon. A "közkézen forgó" kompresszorokkal alkalmas lehet összeépítésre?
(#) csavarkulcs hozzászólása Jún 27, 2021 /

Nekem 7perc34masodperc alatt nyomta tele a Zil a 150 literes tartályt, 900 fordulaton.
(#) dB_Thunder válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 27, 2021 /

Mi az a tele?
(#) zoly15 válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 27, 2021 /

Nekem a 113l-t 8 bar-ra 4:30mp alatt nyomja fel
(#) csavarkulcs válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 27, 2021 /

Bocsi, 7.5 bárra. Az hány liter?
(#) dB_Thunder válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 28, 2021 /

Csavar (900RPM): 150 liter/perc, ebből számolva 167cm3 a kompresszor a valóságos 220cm3 "helyett"!

zoly15 (1300RPM): 200,8 liter/perc ebből számolva 155cm3 a kompresszor....

A különbségek szerintem a magasabb fordulatból adódó, megemelkedett szívási veszteségben keresendő! Ezek szívó oldala nagyon nincs aerodinamikailag tervezve, és a gyártás is igen puritán!! Állapot különbségről nincs infó, azt most nem okolnám a különbségek miatt.

A beszívott / szállított levegőmennyiség közti különbség 76% !! (A helyes megnevezés inkább a számított légszállítás / valós légszállítás lenne..)

Tehát nagyjából igaz az az ökölszabály, hogy 80% ez a hatásfok!

Egy érdekes mérés lenne még, ha mindketten mérnétek egy 4 báros részidőt is!!
(#) csavarkulcs válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 28, 2021 /

Nekem a második tulmereten van a Zil, 61mm.238cm2 ha 39 a löket, asszem annyi.
Úgy akartad írni hogy
Névleges , és Tényleges légszállítás?

Másik kérdés:
Van különbség az egyedileg gyártatott szuper minőségű Zil dugattyú, és az eredeti orosz között?
Két helyen tudok beszerezni tulmeretes dugattyut gyűrűvel, az egyik lehetőség 15000 a komplett készlet, a 60,8mm dugókkal, a másik lehetőség a veterán, az összesen egy másik készlettel, az kb 27.000 van értelme megvenni a dragabbat? Vagy engem az olcsóbb is kiszolgál? Kb heti egyszer fog menni a kompi.

Mégegy kérdés:
A henger falán a bemarások mitől keletkeznek? A szennyeződéstől? Homokszem? Vagy a helytelen bejáratás okozta?
Következő: »»   164 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem