Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   431 / 625
(#) GPeti1977 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

Szép teljesítmények, akkor ezek után meg sem kell ijedni egy 150kW teljesítményű Tesla személyautó gyorstöltéstől.
(#) Massawa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

Akkor már csak sinekre kell rakni a teslat. Valoszinüleg az akkut is ki lehet majd sporolni…
(#) GPeti1977 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

Tényleg, szólok Musk-nak hogy ez eddig miért nem jutott eszébe, gumiabroncs le áramszedő fel
(#) pucuka válasza Skori hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

A háromfázisú 50 Hz -es hálózatból forgógépekkel viszonylag könnyen előállítható a 16 2/3 Hz (50/3) A többi, ahogy Massawa írta, egyenáramú soros motor ezzel a frekvenciájú váltóárammal tápláva viszonylag jól működik, ezért, és a kedvező vontatási karakterisztikája, valamint könnyű szabályozhatósága miatt terjedt el. Ma már sehol nincs forgógép (kivéve a mai napig működő vasúti erőművekben), a frekvenciát is "kerekítették" 16,7 Hz re. a bővítéseket nagyteljesítményű inverterekkel oldják meg.
Németország speciális helyzetben van, valamivel több, mint 20000 km villamosított vasútvonala van kiépítve (saját erőművekkel, elosztó hálózattal), meglehetősen sokba kerülne a modernizálása, és nem hoz sokat a konyhára. A többáramú villamos mozdonyokkal pedig nem probléma a normaváltás.
Egyébként van az NDK időkből megörökölt egy rövidebb bányavasút szakaszt, ami 50 Hz -el van villamosítva.
Az ETCS -sel sem nagyon halad, mert van régóta jól működő jól kiépített LZB vonatbefolyásoló rendszere.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2021
(#) pucuka válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 11, 2021 / 2

Létezik már ugyan kísérleti szakaszban elektromos kamionok számára, egy trolibusz szerű megoldás, az autópálya felett hosszabb szakaszon ki van építve a felsővezeték, és itt menetközben töltődnek a kamion akkui.
Azért vasút a szállítás tekintetében jóval gazdaságosabb, mint a közúti szállítás, Az 1 t -ra eső költség sokkal kedvezőbb, nem beszélve a környezeti szennyezésről.
(#) mikrokapcsolo válasza Massawa hozzászólására (») Nov 11, 2021 / 1

Pontosan. Az egyik esetben az indító alállomáson eleve 50kV-ot állítunk elő, itt mindkét kivezetés földfüggetlen. Az egyik lesz az ún. tápvezeték, vagy feeder, a másik pedig a vonal, vagy hosszlánc. Ezeken az indító állomásokon még van általában 2db AT trafó mereven párhuzamosítva a teljesítmény miatt. Ennek a két vége van a táp és vonal kivezetésekre kötve, a közepe pedig a föld. Ha a teljes képet nézed, a felsővezeték (vonal/hosszlánc) és a föld között itt is 25kV van, a táp és a vonal közt pedig 50kV. Ez a megoldás teszi lehetővé, hogy nagyobb távra legyen két nagy alállomás egymástól, és az üzemi áramok egy része fog az indító alállomás felé folyni, egy másik része a másik AT irányába. Ettől kissé eltérő az a megoldás, ahol az indító állomáson 25kV-ot állítunk elő. Itt az egyik kivezetés a föld, a másik lesz a vonal/hosszlánc. Itt a tápvonalon levő 50kV-ot már maguk az autótrafók állítják elő, innen pedig ugyanaz a rendszer mint az előbb.
(#) GPeti1977 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

De az nem zavaró hogy egy trafó csak 1 vagy 2 fázist terhel nem 3 at?
(#) mikrokapcsolo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 11, 2021 / 1

A teljes vontatási áram egésze az indító alállomáson levő 120/25kV-os transzformátoron fog átfolyni, annak szemszögéből nézve mindegy, hogy 25 vagy 2x25-ön megy a vontatás. Ez a megoldás azért jobb, mert két AT közt (tulajdonképp az összes közt) oszlik meg a terhelés, nem kell alkarnyi vastag felsővezeték a nagy táv miatt. Nagyobb távon azonos áramnál kisebb a feszültségesés. Az indító trafók pedig mindig a 120 kV-os hálózat vonali 132kV-os feszültségére (azaz két fázis közé) vannak kötve. Egy ilyen alállomáson általában 2 trafó van, azt, hogy hol melyik fázisokra van kötve, azt mindig a tervezéskor az áramszolgáltatók adják meg. Van ahol 3 trafó is van ami mindegyike L2-L3 közé van kötve.
(#) Massawa válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

Kösz, ezek szerint akkor a 25 kV-s hálozaton is cserélni kellett a táptrafokat 50 kV-ra,(2x25 kV-ra) Ausztriában ( stb) meg 32 kV-ra.
A többi világos, csak erröl nem volt cikkben semmi.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2021
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

Másképen fogalmaznék:
Ha már úgyis újraépitjük a pályát, akkor lógassunk fel az oszlopra külső oldalon egy másik vezetéket az optika mellé...
Az a pár trafó meg elfér, de sokkal jobb lesz minden.
(#) mikrokapcsolo válasza Massawa hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

A trafók eleve 2 szekunder tekerccsel rendelkeznek. Attól függően hogy 25 vagy 2x25 kV-ra lesz használva, sorba vagy párhuzamosan kötjük a kivezetéseit. 4718 as képen sorba - 50kV, 4785 ös képen párhuzamosan egy egy alu sínnel 25kV. Látszik is, hogy a 25kVos bekötésnél a bal oldali sodrony megy a felsővezeték irányába (nyilván szakaszolók, megszakítók, mérőváltók és ellenálláson keresztül) a jobb oldali pedig a földelés ami mindenféle komolyabb szigetelés nélkül kanyarodik a létra mellett a föld felé.
(#) erbe válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

Éppen ma láttam egy hasonló kísérletet. Jön a traktor a körforgalomban rettentő zajjal. Már mindenki nézi az áruház parkolójából. Egytengelyes pótkocsit húz, kissé félrebillenve. A bal felnin nincs gumi. Csak áramot nem tudom, honnan remélt.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Hát optikát én nem tennék oszlopra, de tudom, hogy az sokkal olcsobb.
(#) Massawa válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Kösz minden világos.
Akkor most a szakaszolok stb. mind a két 25 kV megszakitják, gondolom az autotrafoknál is.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

A többáramú villamos mozdonyokkal pedig nem probléma a normaváltás.

Elvben igen, de itt megint a németek a hunyok, amig a többi környezö ország szinte minden uj jármüve több áramnemü, ( pl a cseheknél, szlovákoknál még a magánvasut uj jármüvei is 3-4 áramnemüek - DC, AC 50 Hz, AC 16,7 Hz). A németek konzekvensen egy áramnemü jármüveket rendelnek. Igy a német ICE-k, mozdonyok csak olyan külföldi országba tudnak kimenni, ahol 16,7Hz-s hálozat van, addig pl a francia TGV/AGV elvben akár Bukarestig is el tudna menni.
(Persze az áramnem mellett van még egy sereg más ok is, hogy ez miért nem lehetséges, de az most nem tartozik a témához.)
(#) Inhouse válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Akkor így vannak kivezetve a szekunder tekercsek?

Panoráma.jpg

(#) lazsi válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Akkor én elvesztettem a fonalat... Korábban arról volt szó, hogy ezek "autotranszformátorok".
De akkor az "AT" nem az AutoTranszformátor rövidítése...
Azoknak az egyes tekercseit (pontosabban tekercs-részeit) nem lehet így vagy úgy kötni!
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2021
(#) Inhouse válasza lazsi hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Azt írta, hogy a szekunder vagy sorba, vagy párhuzamosan kötik, így lesz 50kV, vagy 25kV. Vagy nem jól értettem.
(#) mikrokapcsolo válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Pontosan így vannak kivezetve.
lazsi: De, az AT az autótrafó rövidítése. A fenti képen levő nagy trafók a betápláló 120/25 vagy 120/50 kVos trafók. Egy korábbi hsz.ben linkeltem egy képet egy AT ról annak 3 kivezetése van, vonal, föld és táp.
(#) mikrokapcsolo válasza Massawa hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Igen. Betápláló alállomásokon mind a két kimenő vezetékben (táp és vonal) van vonalvizsgáló ellenállás, az AT-k esetében már csak szakaszoló és megszakító.
Csatolok egy egyszerűsített rajzot a rendszerről. Nyilván egy teljes alállomás kapcsolási képe ennél kissé bonyolultabb. A másik kép egy indító alállomás (Kaposvár) áramutas rajza. A szögletes hátterű a megszakító a kerek hátterű a szakaszolót jelzi. Ez egyvonalas rajz, de a valóságban a középfesz oldalon minden dupla. ( szakaszolók megszakítók kétpólusúak, mérőváltók ellenállások duplázva vannak)
(#) Gafly válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

A földnek (ami ugye a vágány) miért kell akkora szigetelő?
(#) mikrokapcsolo válasza Gafly hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Nem feltétlen szükséges ekkora szigetelési távolság, de egyszerűbb egyforma szigetelőket tenni rá, nem kell kétfélét gyártani. Elszigetelni mindenképp el kell, mert a trafóról lejövő föld ágban is van egy áramváltó a védelmi berendezésekhez, ezután már tényleg megy a földbe, vágányokra.
(#) lazsi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Csatoltam egy rajzot egy autótrafóról. Ennek a kimeneti oldali tekercseit hogyan lehet párhuzamosan bekötni?

Autotrafo.jpg

(#) lazsi válasza lazsi hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Most néztem alaposabban a kézzel rajzolt ábrát...
Ezek szerint az autótrafó az nem a 120 kV-ból csinál 25/50 kV-ot, hanem van valahol egy 120/50-es trafó és máshol van(nak) az autótrafó(k), ami(k) messzebb megoldják, hogy a tápból is legyen vonal (és/vagy fordítva).

Azt hiszem, sikerült megértenem!
(#) mikrokapcsolo válasza lazsi hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Pontosan.
(#) Massawa válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Kösz jolesett egy kicsit elismételni a sok évtizeddel ezelött tanultakat meg ujra látni ilyen kapcsolásokat.
(#) Gafly hozzászólása Nov 14, 2021 / 1

Én ezt eddig is gyanitottam, de mostmár igazolva is van.
Eredeti tanulmány.
Magyar egyszerűsitett változat.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Nov 16, 2021 /

Fénylő buborék-óra V1
Fénylő buborék-óra V2
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
(#) dB_Thunder válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Valami rendes méretű oszloppal még oké, de én nem akarom fél percig nézni, hogy megtudjam az időt...
(#) gabilow hozzászólása Nov 16, 2021 / 1

Következő: »»   431 / 625
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem