Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Elég sok mindent összekavarsz. Az a távolság, amit feszegetsz, úgy hívják, hogy kúszó út. Ezt a különféle szabványok különféle nagyságban határozzák meg a feszültség, a beépítési környezet, az anyag és a leválasztás jellege szerint. Amit említesz, az valószínűleg a régi MSZ8870 előírása "k" kúszóáram-szilárdságú anyag esetén normál beépítési környezetben előírt távolság 380Vac és 440Vdc feszültségig. Ilyen esetekben legalább 2,5kVos próbafeszültséget ki kell bírnia az elválasztásnak.
A hivatkozott helyen nem ilyen az igénybevétel. Az IR210x nem is alkalmas ilyenre, nem is erre tervezték, szóba sem jöhet a 2,5kV-os próbafesz, miért is lenne akkor ekkora a kúszóút.
Elég sokat szenvedtem vele amikor amerikai berendezésekre kellett importengedélyt kapni ( az egesz EU területére), ugy hogy nem keverek semmit. Mikrométerrel mérték, hogy mekkora a NYAKon a távolság a nagy meg a kis feszültségü alkatrészek között, pl egy kapcsitápban a visszacsatolo optokoppler lábak között DIL csomagban. És sajnos nem egyet dobtak vissza, mert a forraszto felületek (pad) között nem volt meg a 6 mm.
Márpedig erre az IC- re 600 V is mehet, mig a mellette levö lábat pl egy mikroproci hajtja meg. Hol van itt a biztonsagi távolság? Ha valaki ilyet használ, akkor az egész kisfeszültségü megjahtás, proci, kezelöszervek stb a nagyfeszültségü tartományba tartoznak, vagy az egész IR210x-t le kell választani, de akkor minek bele logikai szintü bemenet? A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
Biztos van ennek oka. Pl. ha bizonyos részeket leöntesz egy szigetelő anyaggal, akkor máris nem kell a 6mm távolság. Vagy ha úgy definiálod az egész áramkört, hogy mindenhol hálózati feszültség van (mint pl. a 230V-ról táplált 100W-os LED, beépített LED driver-rel), és/vagy nem is lehet a készülék ezen részeit megérinteni, akkor valószínűleg más előírások vonatkoznak az egész berendezésre, és be tudsz építeni SMD meghajtót hálózati feszültségre. Mi van akkor, ha a logikai részt meghajtó áramköri rész le van választva a többi alacsony feszültségü részről? Ami meg tud az ember érinteni, az elég távol van, az IC körül meg mondjuk van egy kondis táp a logikai bemenetet meghajtani, vagy egy külön tekercs táplálja ezt a részt. Mindenre van megoldás.
De a kezelőszervek is megoldhatóak, hogy meglegyen a 6mm táv, hosszabb műanyag poti tekerő, gombokból is tudsz venni olyat, amint 15mm-es a gombja, stb. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
A 6,5mm érintés védelmi szempontból van meghatározva, azaz például egy kapcsolóüzemű táp megérinthető kimenete és a hálózati feszültséggel galvanikus kapcsolatban lévő részek között. Normál szigetelés szempontjából nem kell ekkora távolság. Például egy triak két lába között sem lesz még 1 mm sem, mégis teljesen üzembiztosan működhet. Az IR21xx esetén az egyetlen kritikus rész a LO és Vs lábak között van. Az ajánlott footprint alapján itt 0.55mm a távolság. A levegő átütési szilárdsága 21kV/cm, aminek jelentős része nem a levegő részre esik, hanen a fém levegő átmenetre. Ezt a dolgot elhanyagolva is 0,55mm/10mm*21000 = 1150V legalább az átütési szilárdság. Kritikus párás helyen meg lakkozni kell a panelt.
Az IR21xx nem ad galvanikus leválasztást. Ha leválasztást szeretnél akkor bizony független táp és optós leválasztás kell neki. A normál DIP tokos optónál sincs meg minden esetben a 6,5mm kúszóút, de azt a nyákon ejtett bemarással meg lehet és meg is kell növelni.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
Én nem azt irtam, hogy a normális szigetelés szempontjábol kell, hanem a szabvány irja elö. Amugy a „normál“ szigetelésre is van egy sáját storym.
Hajdani fiatal koromban lemásoltuk a Marshall erösitöket, és épitettünk is néhányal lebegö huzalozással. Akkoriban lett elérhetö a NYÁK gyártás, a kolléga csötollal nitrofestékkel meg is rajzolta a szép NYÁKot, de a vonalak mindenütt 90 fokos szögben kanyarodtak éles sarkokkal. Össze is raktuk gyorsan a Marshall kopiát bekapcsoltuk, a és jött a varázslat, az anod feszültség minden éles sarkon érdekes kékes fényjátékot produkált. ( nem ütött át mert a másik vezetök messze voltak csak valamilyen kisülést produkált az éle sarok. Szoval nem tudom egy esetleg 600 Volt az IR éles sarkain miért ne tenné ugyanezt. Az uj Marshall NYÁKon a sarkak gyönyörüen le lettek kerekitve és sok évre megoldodott a Marshall kopia gond, lehet, hogy a mai napig müködnek.
Éppen ezért irtam amit irtam, és felettébb érdekesnek találom egy 5x6 mm-s 8 lábuban látni egy 600 voltot kibiro bemenetet 2 logikai bemenet közvetlen közelében.
Ott hogyan oldod meg a biztonsági leválasztást? Mit lehet ott maratással megoldani ket SMD láb között? A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
A lábak közt ahol nagy feszültség van ott bekötetlen kivezetések vannak
De akkor sincs meg az elöirt távolság és van 8 lábos SMD verzio is.
Az IR nem ad leválasztást a vezérelt oldalra így nem is kell. Más, a telefontöltö lassan kisebb mint az előírt(?) védőtávolság
Csúcshatás-nak hívják a jelenséget, és éppen ezért sem érdemes a 90 fokos vezetékezés a NYÁK-on. Ezek az IC-k tipikusan 325V vagy PFC esetén max 450V DC-ről üzemelnek, a többi tartalék a lengéseknek, tüskéknek. Nem tudom, ez elég-e a csúcshatáshoz, de jobb elkerülni.
Hidd el a telefontöltökben is megvan a biztonsági távolság. Van a YT néhány video, ahol láthatod, hogy még a legocskábbakban is betartják legalább ezt a szabványt, ha mást nem is…
Tényleg, néztem kínai tápot amit a kamerához kaptam, le is cseréltem ipari tápra, csak annyi alkatrész volt benne mint amennyi a működéshez kell, egy iskola példa kapcsolás, se biztosíték, sem zavarszűrés semmi, de a védőtávolság az megvolt.
Baktériumok és kékmoszatok...
Hogy mennyire érezték a radioaktivitás okozta kínokat, az azért kérdéses...
Mire van előírva a "védőtávolság"?
Az előírások arra vonatkoznak, hogy mekkora távolságot kell tartani egyes helyeken, amik garantáltan megvédik az eszköz használóját. primer - szekunder hálózat (230V) - kisfeszültség készülék belseje - megérinthető felület De gondolj bele: Adott ez a MOS-FET. A Source-a és a Gate-je kisfeszültségen van, amit megfoghatsz. A Drain-je ott van a hálózati feszültségen. Szépen kialakítod a szabványban előírt 6mm-t. Majd bekapcsolod a MOS-FET-et, vagyis a D-S között pár Ohm lesz. ... Van itt értelme az életvédelmi előírásnak? Egyértelmű, hogy más módon kell a védelmet megoldani. Akkor viszont minek a D-S közé a 6mm? Bőven elég akkora távolság, ami a rákapcsolható (600V) esetén (technológiailag és nem életvédelmi okból) elég. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
Az egész témában azt nem értem, hogy például egy lámpatestet ki tapogat üzem közben? Ha szükség van a védőelválasztásra ott még a pici kínai is beta a távolságot.
Félreérted a témát, de azt hiszem már mindent megbeszéltünk.
Már csak az érdekelne, hogy milyen “csucshatást” csinálhat a 600 volt kis SMD láb sarkán, illetve hogyan oldották meg, hogy ne tegye. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
Láttam olyant, ahol két láb között kimarták a panelt és élére állítva beleragasztottak a résbe egy 5*5 mm-es üvegszálas poliészter lapkát.
Lehet, de szerintem a jelenség inkább a geometriai forma kérdése, s nem a szigetelésé.
Nem a koronajelenség, hanem az elválasztás miatt írtam.
Valóban az élő szervezeteken nézve a környéken biztos volt 1 kis radírozás jó pár évezredre még a leállás után is.
Az felhevült rádió aktív gőz felszínre törve biztos hozott magával ezt + azt amik "serkentették a biológiai változékonyságot".
Idézet: „mindenütt 90 fokos szögben kanyarodtak éles sarkokkal. Össze is raktuk gyorsan a Marshall kopiát bekapcsoltuk, a és jött a varázslat, az anod feszültség minden éles sarkon érdekes kékes fényjátékot produkált.” Komolyabb körökben ismeretes a "csúcshatás", ahol a mágneses térerő megnövekszik, és könnyebben megtörténik meg a elektronok kilépése (belépése is) vezetőből.
Vulgáris szavak használata (még kicsillagozva is) tilos. Kérjük továbbá a topic címéhez igazodó bejegyzések elhelyezését! (A vicceknek van saját témája.)
Az érdekeség az volt, hogy a jelenség a NYAKon sokkal eröteljesebben jelent meg. A korábbi erösitök forrasztolecekre voltak szerelve ahol nagyságrenddel több éles csucs meg hegyes drotvég volt. A témát indito IC lábairol ne is beszéljünk.
Ha jól látom ez egy izé, ami belebindzsizik a micsodámba.
Csak azt nem tudom, jó e ez nekem?
Ez valóban pontosan az, se több, se kevesebb...
Van benne többféle kondenzátor. Amik közismertek arról, hogy jót tesznek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |