Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Egyik sem nyert. Azok valódi füvek. A Mester és a Török Flóris utcában vannak a műfüves pályák.
Előző helyemen pont ráláttam a műfüves focipályára.
Láttam ahogyan "gondozzák", épitik és és lebontják felette a "buborékot", stb... Ez is egy iparág, szakosodott gépekkel, stb. Kissé csodálkoztam is, "ezek most tényleg trágyázzák a műfüvet?" A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2022
Na ezt nem tudtam, azt hittem, hogy mindegyik zöld pálya mű.
Azt hittem elég a műkecske. De ez bonyolultabb szakterület.
Idézet: „... egy téglatesttel (lehet akár gumiból is), ha nem a felborítására törekedsz, akkor ugyanakkora erővel tudod arrébb tolni, bármelyik oldalára állítod ...” Ezt az állítást alá tudnád támasztani valamilyen fizikai képlettel ?
Képlet nélkül is egyértelmű. Tégla nagyobb felületű oldalán arányosan kisebb egységnyi -pld.. 1cm2- területre eső a nyomás. De amennyivel ez kisebb, annyival nagyobb az összfelület. Egyenes arányosság van, többször 1cm2 kisebb nyomása x "µ" = kevesebbszer 1cm2 nagyobb nyomása x "µ".
Nem kell képlettel alátámasztani. Épp azért írtam, mert ezzel a kísérlettel lehet alátámasztani bárkinek, bárhol azt, amit előzőleg írtam (amit mellőztél)
Józan ész is elég hozzá, de érdemes kipróbálni.
Mivel a HEstore.hu topikba nem írhatok, így ide írom.
Ma jött meg a legújabb rendelésem, és meglepetésként tartalmazott egy csipogós mini "vezesd végig a dróthurkot úgy, hogy nem sípolhat be" ügyességi játék építő kitet, a drót pályát a mellékelt nagy gemkapocsból kell meghajtogatni. Még nem építettem meg, de kedves gesztus.
A szabványos kisméretű tégla oldalarányait figyelembe véve (6X12X25) látványos is lehet a kísérlet. Ha ugyanazon a felületen húzod, már csak arra kell vigyázni, hogy eléggé lent húzd (hogy a legrövidebb oldalára állítva se borítsd el). Ugyanazt fogja mutatni a rugós erőmérőd.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2022
Én a múlt héten kaptam ugyanilyet. Szombaton nálunk volt az egyik unokánk. Gyorsan össze raktam neki, de hozzá sem nyúlt, félt a sípoló hangjától. A szülei bezzeg jól szórakoztak.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2022
De: mivel nekem nincs rugós erőmérőm, ezért nekiálltam videót keresni, hogy szemléltessem. Van olyan szerencsém, hogy a youtube-ba beírva a "súrlódás szemléltetése" szókapcsolatot elsőre kidobta. A vége felé (nem a legvégén)pont ezt mutatja be, amiről beszéltem.
súrlódás A legvégén pedig azt mutatja, amit a gumi "rovátkái"-ról mondtam, és ezzel összefügg még az is, hogy ha maguk a téglácskák is nagyobb súrlódású anyagból lennének, még nagyobb erő kell. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2022
Szoktak nevetni a "hülye amerikaiak"-on, hogy a műfüvet locdolják. Pedig kell (mint szervizmacska írta, néhol még porszívózni sem árt). És bizony, lazítani is (azaz meggereblyézni).
Na, nekem pont elég megerőltetés (némi túlzással) időnként lekaszabolni az igazi füvet, nemhogy műfüvet gondozzak
Aki figyelt hetedikben Fizikaórán az ezt tudja.
Kérem vigyázzanak műfüves villamospálya következik!
De látod, hogy naponta az ellenkezőjét mondják, és ha elmesélem, akkor sem hiszik
Lehet, hogy amit mondasz, az igaz, de az viszont biztos, hogy ha egy gyerekbicikli kerekének a felületével szeretnél egy guruló autót megállítani, nem fog menni egykönnyen. Míg a 4db autókeréknek sikerülni fog.
Ha:
-a gyerekbicikli kereke pontosan ugyanabból a gumikeverékből van -ugyanott, ugyanazon az úton akarod megállítani (Csalni nem ér, nagyjából egyenes legyen, ugyanaz legyen. Az autó se nyomja laposra a gyerekbiciklikereket, miközben a guminyomás ugyanaz) - akkor bizony ugyanúgy állítaná meg a sima aszfalton. (Ha egyébként a gyerekbicikli kereke elbírná az autódat, mind statikusan, mind dinamikusan) Viszont a gyerekbicikli kereke látványosan hamar elkopna, -lehet, egy fékezés alatt... Csak a gyerekbicikli kerekét nem a kocsi súlyához találták ki, és nem ugyanaz gumikeverékből van. Mint mondtam, ezzel csalnak a látványos gumiteszteken is. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2022
Oké, akkor neked van igazad!
Nem váltana át a kicsi kerék lassításból csúszásba? Ez lenne a lényeg! A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2022
Én azt tudom.
És nem nagyképűségből mondom. Csak igyekeztem a megértést segíteni. Ó, közben hozzátettél még kérdést... Tényleg nézd meg azt a videót, és érteni fogod, hogy az ugyanazon felületen vonszolt ugyanaz anyagú és ugyanaz súlyt képviselő test nem csúszik meg hamarabb -ha vékonyabb, ha vastagabb felületén fekszik. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2022
Hogyan sikerült meghajtogatni a pályát a mellékelt nagy gemkapocsból?
Gumi már képlékeny, súrlódási tényezője ezért nagyon változó melegedésre is, itt már más a helyzet.
Kipróbáltam egy teli cipősdobozzal, sokkal nehezebb tolni az asztalon, ha a nagyobb felülettel érintkezik.
Csináltam vaktesztet is, azonos az eredmény. A tejes doboznál viszont pont ellentétes volt, mert a nagyobb felület be van vonva valamivel, hogy fényes legyen, az alja viszont más kialakítású. De a cipősdoboznál direkt megnéztem, hogy ugyanaz a papír van áthajtva. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2022
Én is egy érdekes kísérletet végeztem, hamarosan felteszem excelben. Húzás-tolás eredmények hajókötéllel.
Ej, uhnyem!
Egy forradalmi újítással kísérleteztem, mert eléggé el nem ítélhető módon eddig csupán húzni próbálták.
Ez papíron igaz, de figyelembe kell azt is venni, hogy a gumi deformálódik, más a felületi nyomás más hordozott súly alatt ami befolyásolja a súrlódási együtthatót, más a melegedés. Nem véletlen széles a forma 1-es autókon a gumi. A keréken lévő gumi aszfalton teljesen más körülmény, mint a fakocka a sík asztalon.
Tulajdonképpen én is hiszek a "Laposföld" elméletben ...
Még a világűrből is csak egy lapos körnek látszik ! A fizika tanáraim ilyenkor 1.000 - rel forognak a sírjukban.
Én is kaptam egy ilyen kitet, jópofának látszik, de még nem raktam össze. Szép a Hestore-tól!
Nagyon izgalmas projektben voltam éppen, amihez 1 alkatrész hiányzott, és kezdhettem szkópozni. Hajnalig méregettem, aminek az vetett véget, hogy leégett az MCU, úgyhogy már nem álltam neki a játék összerakásának.
Mivel mindig kell, hogy legyen vastagsága, ezért hasonló lehet, mint egy óriás CD, csak nincs a közepében luk. De a Föld nem lapos, mint tudjuk.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |